Op de grens van de provincies Noord Brabant en Zuid Holland, ligt het mooie Nationaal park de Biesbosch. Een waterrijk gebied dat wel iets weg heeft van het Amazone gebied. Voor liefhebbers van natuur, varen, kajakken en kanoën, kan dit een mooie vakantiebestemming zijn. Dankzij de verschillende campings, kan je gaan genieten van de mooie Biesbosch.

Op deze pagina vind je een handig overzicht van campings in de Biesbosch. Ook specifieke campings zijn verzameld, bijvoorbeeld campings aan het water, bij de boer, met een zwembad, kleine campings of met glamping accommodaties zoals trekkershutten.

 

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

 

Kamperen in en rond de Biesbosch kan bijvoorbeeld bij:

Biesboschhoeve
Midden in de Biesbosch ligt een boerderij op een eiland. Een bijzonder plekje waar je ook kunt overnachten. Onder andere op de camping. De boerderij ligt op eiland de Vischplaat. Heb je zelf geen bootje of een kano? Dan kan je je door de eigenaar laten ophalen. Kamperen is zodoende niet mogelijk met een caravan of camper.
De Biesboschhoeve biedt niet zoveel extra faciliteiten. Het is dus vooral een kampeerplek voor liefhebbers van natuurlijk kamperen en kamperen bij de boer. Wel kan je er streekproducten kopen, kano’s en kajaks huren en klompgolfen. Een unieke kampeerlocatie midden in de natuur.


Natuurkampeerterrein de Knotwilg
Liefhebbers van echt natuurlijk kamperen, kunnen kiezen voor bijvoorbeeld natuurkampeerterrein de Knotwilg. Gelegen midden in de Biesbosch aan het water. Schaduw dankzij begroeiing maar ook weidse uitzichten over landerijen en het water.
Kamperen kan er met een tent, camper of caravan. Vermaak is er vooral in de vorm van de mooie natuur. Wel zijn er faciliteiten zoals moderne waterbesparende douches met zonneboiler en stroomvoorziening dankzij zonnepanelen. Ook is er een natuurlijke speeltuin.


Ecolodge bij de Zuileshoeve
Aan de rand van de Biesbosch kan je wel heel origineel overnachten. Namelijk in een Ecolodge. Een drijvende hotelkamer compleet met een uitkijktoren. Bij aankomst staan er twee fietsen met een bagagewagen en een Canadese kano voor je klaar.
De originele overnachtingslocatie biedt een leuke ervaring voor natuurliefhebbers die ook wel wat van luxe houden.


Minicamping de Witboom
Deze kleine camping is gelegen midden in de Biesbosch. Kamperen kan er met een tent, camper of caravan. Je overnacht er aan het water van een kreek. Via de route kan met een kano of kajak handig de natuur gaan verkennen. Maar je kunt ook gaan wandelen of fietsen.
De Witboom biedt standaard faciliteiten zoals sanitair, een afwasplaats en toeristische informatie. Daarnaast kan er een kano of sup worden gehuurd.
De kleine camping biedt je weidse uitzichten, water, bos en gezellige rust.


Boerderijcamping van Bergeijk
Deze kleine en rustige camping biedt je de mogelijkheid om te kamperen bij de boer en daarnaast ook aan het water. Daarnaast kampeer je hier midden in de mooie natuur van de Biesbosch. Een mooie combinatie voor voordelen voor liefhebbers van een natuurlijke vakantie.
De boerderij is niet meer in bedrijf. De landbouwgrond is terug gegeven aan de natuur. Maar de gebouwen en de camping zijn behouden gebleven. De boerencamping is alleen per boot of kano bereikbaar. Afgezien van toiletten en (koude) douches, zijn er niet veel voorzieningen. Voor liefhebbers van rust kan dit een voordeel zijn.


De Geitenbrei
Op slechts enkele kilometers van de Biesbosch ligt deze kleine camping. Gelegen tussen de weidse landerijen in Noord Brabant. Je kampeert hier bij een boerderij met 300 geiten en 80 schapen. Ook zijn er nog verschillende andere boerderijdieren. Een kleine en rustige camping voor liefhebbers van rust, natuur en kamperen bij de boer.
Kamperen kan er op ruime en autovrije kampeerplekken.


Glamping de Kas Inn
Aan de rand van de Biesbosch kan je wel heel origineel overnachten. Je kunt er namelijk slapen in een tuinkas dat is omgebouwd tot slaapaccommodatie. Leuk voor liefhebbers van natuur, glamping en origineel overnachten. Dankzij het vele glas, heb je veel uitzicht en licht.
Deze glamping accommodatie is onder andere voorzien van een keuken, woonkamer, eetkamer, zithoek, twee slaapkamers en een badkamer.


De Kurenpolder
Zoek je een grote camping met veel voorzieningen bij de Biesbosch? Dan heb je niet veel keuze. Maar de Kurenpolder kan een goede optie zijn. Dit is zowel een camping als een vakantiepark en biedt allerlei vermaak. Van horeca tot een zwemplas met een strand en van een binnenzwembad tot een klimpark.
Overnachten kan er op het campinggedeelte of in één van de 30 chalets. De Kurenpolder kan geschikt zijn wanneer je wilt genieten van de rust en natuur van de Biesbosch, maar eigenlijk van attracties zoals een zwembad.


’t Weeltje
Midden tussen de weidse weilanden, ligt deze kleine camping bij een agrarische boerderij. Ook zijn er schapen en een hondentrimsalon. Sinds 2017 kan je er goedkoop kamperen en genieten van de rust en natuur bij Lage Zwaluwe. De kleine camping heeft 20 kampeerplekken en een tentenveld rondom de kikkerpoel. Je kunt er gebruiken van voorzieningen zoals douches, gratis Wifi, een wasmachine en een keuken.
Alleen rivier het Hollands Diep scheidt je nog van de Biesbosch.


Stayokay camping
Aan de rand van Dordrecht, bij de 3e Merwedehaven, het Moldiep en het Biesboschcentrum, ligt deze kleine camping. Er zijn twaalf autovrije kampeerplekken die zijn afgescheiden door heggen. Ook is er een tentenveldje dat geschikt is voor vijf familietenten.

De moderne camping hoort bij het naastgelegen hostel. Hier kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een take-away broodjesservice en maaltijden in het restaurant of het terras. Op de camping zijn voorzieningen zoals een modern sanitairgebouw, picknickbanken, tafeltennistafel, steiger en een speeltuin. De camping ligt aan het water van het Moldiep.


De Beverburcht
Deze gemoedelijke camping is gelegen aan de oude jachthaven en de rivier De Amer te Drimmelen. Kamperen in een tent kan er op een uiterwaard, waardoor je direct aan het water kan overnachten. Een unieke ervaring en een mooi uitzicht op Nationaal park de Biesbosch. Ook biedt de camping de 45 vaste standplaatsen en een vijf passanten plaatsen voor caravans en/of campers.

Dankzij de steiger en de ligging aan de rand van de Biesbosch, kan dit een mooi uitgangspunt zijn om met een bootje of kano de natuur te gaan verkennen.
Extra voorzieningen zijn er in de vorm van een zwembad (1.10 meter diepte), speeltuintjes en gratis Wifi.

 

Vooral veel kleine camping rond de Biesbosch

In en rond dit nationaal park liggen ongeveer tien campings. Daarbij valt op dat er met name veel kleine campings zijn. Vaak met eenvoudige voorzieningen. Met name natuurliefhebbers zijn hierbij de doelgroep. Grote camping met allerlei extra vermaak zal je hier maar weinig zien. Dit verschijnsel heeft ook te maken met de bereikbaarheid van het natuurgebied. Door de Biesbosch lopen maar weinig wegen door de grote hoeveelheid water. Hierdoor is het gebied minder geschikt voor het grote toerisme. Dit biedt juist weer kansen voor mensen die houden van rustige natuur.

 

 

Campings rond de Biesbosch met een zwembad

Houd je van rustige natuur maar vind je een zwembad toch ook wel heel fijn tijdens je vakantie? Dan zou je kunnen kiezen voor één van de onderstaande kampeerplekken. Hier is namelijk een zwembad maar ben je ook dichtbij de mooie natuur:

• de Beverbucht (buitenzwembad met 1.10 meter diepte)
• de Kurenpolder (binnenzwembad en een zwemplas)

Deze twee opties liggen het dichtste bij het natuurgebied. Maar je kunt ook kiezen voor een vakantiepark met een campinggedeelte. De onderstaande vakantieparken liggen in de buurt:

• EuroParcs Resort Biesbosch (binnen- en buitenzwembad)
• Resort WaterWeelde (buitenzwembad)
• vakantiepark Molenwaard

 

Geniet van een camping aan het water van de Biesbosch

Zoek je een camping dat direct aan het water ligt? Dan zit je in de Biesbosch helemaal goed. Het is namelijk een zeer waterrijk natuurgebied. Daardoor liggen relatief veel campings aan het water. Daarbij gaat het soms om een rivier en soms om een kreek. Alles heeft zo zijn eigen charme. De onderstaande campings liggen aan het water:

• natuurkampeerterrein de Knotwilg (meer)
• Biesboschvakantie (kreek)
• Biesboschhoeve (op een eiland)
• Ecolodge (meer)
• Minicamping de Witboom (kreek)
• Boerderijcamping van Bergeijk (meer)
• de Kurenpolder (meer)
• de Beverburcht (rivier)
• Stayokay camping (kanaal)

 

Zijn er ook campings voor campers?

De Biesbosch is niet overal goed toegankelijk voor caravans en campers. Er zijn echter wel verschillende campings met camperplekken aan de rand van het natuurgebied. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor:

• mini camping De Witboom
• Natuurkampeerterrein De Knotwilg
• Camperpark jachthaven Biesbosch
• de Beverburcht
• Stayokay camping / hostel

 

Of kies voor glamping zoals in een trekkershut

Heb je geen camper maar wil je toch wat luxer kamperen? Dan kan je ook kiezen voor een glamping accommodatie zoals een trekkershut.

• natuurkampeerterrein de Knotwilg (trekkershut)
• Jachthaven Van Oversteeg (origineel glamping huisje en trekkershutten)
• Biesboschhoeve (trekkershut)
• de Kurenpolder (vakantiepark)
• Ecolodge (originele drijvende glamping accommodatie)
• Stayokay (origineel vakantiehuisje)

Wat te zien en doen in de Biesbosch?

Voor veel mensen komt de naam Nationaal park de Biesbosch bekend voor. Maar wat voor soort natuur kan je hier eigenlijk vinden? En wat is er te zien en te doen? Dat is voor veel mensen minder bekend. Mede omdat het gebied niet zo goed toegankelijk is, vind je er geen massatoerisme. Veel plekken zijn namelijk alleen over het water bereikbaar. Voor echte natuurliefhebbers is dit echter juist een voordeel.

Het Nationaal park is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Zoet water met een eb en vloed werking is een uniek verschijnsel. Wereldwijd komt dit nauwelijks voor. Dankzij de open verbinding met de zee (ondanks de Deltawerken) is er getijdenverschil van 70 tot 80 centimeter hoogte. Het opkomende zeewater zorgt voor dat het rivierwater zo’n 50 kilometer wordt landinwaarts wordt terug geduwd. In de Biesbosch zorgt dit voor de eb en vloed werking.

Het natuurgebied wordt gedeeltelijk omring door de rivieren de Nieuwe Merwede en de Beneden-Merwede. Het gebied er tussen bestaat uit meren, kreken, wilgenbossen, graslandpolders, zandplaten en moerasgebieden.

Naast allerlei soorten platen, leven er ook diverse soorten dieren. Waaronder een vrij zeldzaam dier; de bever. Maar ook boommarters, vossen, reeën, hazen en veel vis kan je er spotten.
Je kunt tijdens je kampeervakantie bijvoorbeeld een “Bevertocht” doen. Daarbij ga je met een bootje en een boswachter van Staatsbosbeheer, langs verschillende beverburchten.

Is de Biesbosch geschikt voor mindervaliden?

Voor mensen in een rolstoel kan dit natuurgebied wat minder geschikt zijn. Met name door de grote hoeveelheid water. Het merendeel van de campings zijn er vrij eenvoudig, voorzieningen voor mindervaliden zijn er zodoende meestal niet te vinden. Wel kan worden gekozen voor een geschikte overnachting accommodatie net buiten het Nationaal Park.

Overnachten in de Biesbosch kan voor rolstoelgebruikers wat onpraktisch zijn, het natuurgebied bezoeken is wel mogelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo zijn de bezoekerscentra goed toegankelijk voor mindervaliden. Ook is een gedeelte van de rondvaartbotengeschikt voor mindervaliden en rolstoelgebruikers. Hierdoor kan er toch heerlijk genoten worden van de mooie natuur.
Wandelen kan wat lastiger zijn door de vele onverharde paden. Echter kan je wel terecht bij het Biesboschcentrum Dordrecht. Hier liggen namelijk verharde fietspaden. Ook kan je er een rolstoel lenen. Er is zelfs een off-road rolstoel beschikbaar.

 

Meer informatie over Brabant en overnachten

Via de volgende link vind je informatie over de kampeermogelijkheden in de hele provincie: campings in Noord Brabant. Of bekijk de pagina over: vakantieparken in Noord Brabant.

Hopelijk heb je een goed beeld gekregen van de vakantiemogelijkheden op campings en glamping accommodaties in en rond de Biesbosch. Via de onderstaande fotoknop vind je meer informatie over de campings en zou je eventueel zelfs al kunnen reserveren.

Alvast een mooie vakantie gewenst!

 

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

© 2024 Nederland Ontdekker.nl