Wat zijn de grootste verschillen tussen campings in Nederland?

Maar welke camping bij je past, dat is door het grote aanbod soms lastig te kiezen. Niet elke camping zal je thuis voelen. Tijdens je vakantie wil je zo weinig mogelijk stress, daarom is het verstandig om je goed te verdiepen in de camping waar je wilt reserveren.
De voornaamste verschillen tussen campings in Nederland zijn:

• grootte
• hoeveelheid voorzieningen / kinder-animatie
• wel of geen animatie
• ligging (duingebied, bos, landerijen of stad)
• wel of geen huisdieren toegestaan
• soorten accommodaties
• wel of geen kampeerplekken met privé sanitair

 

Grootte
Wat vaak als eerste opvalt, is de grootte van de camping. De sfeer op een kleine camping is vaak wat persoonlijker. Hierdoor kan je eerder contact hebben met andere mensen. Ook kan er wat meer rust hangen rond een kleinere camping.
Een grote camping heeft echter weer als voordeel dat er meer mensen zijn, waardoor het gezelliger en bruisender kan aanvoelen. Zeker voor kinderen en pubers kan dat leuk zijn.

campings-nederland-informatie-kamperen


Hoeveelheid voorzieningen
Het aantal voorzieningen hangt vaak samen met de grootte van de camping. Meestal bieden grotere campings ook meer voorzieningen. Daarbij kan je denken aan bijvoorbeeld een zwembad, (binnen)speeltuin, restaurant, paard rijden, discotheek, kinder-animatie, midgetgolfbaan, een campingwinkel en fietsverhuur.

Ga je kamperen met kinderen? Dan kunnen dergelijke voorzieningen zorgen voor extra gemak. De kinderen kunnen zich extra goed vermaken en voor bepaalde dingen hoef je niet meer de camping af. Zo heb je ook als ouder extra rust.
Maar ben je meer een liefhebber van natuur en rust? Dan kan je juist kiezen voor een wat meer natuurlijke camping. Eventueel aan een meertje zodat je wel kan zwemmen.


Ligging
Ook de locatie en de ligging is een belangrijk verschil. Afhankelijk van je voorkeur, kan je bijvoorbeeld kiezen voor een camping met weidse uitzichten, in het bos, in de duinen of in een heuvelachtig gebied. Omdat dit een belangrijk onderdeel is van je vakantie, zal je zoektocht naar een leuke camping vaak beginnen met een keuze van een provincie. Op onze andere pagina’s vind je informatie over kamperen per provincie.

campings-nederland-informatie


Wel of geen huisdieren toegestaan
Wil je een huisdier, zoals je hond, meenemen tijdens je vakantie? Dan zal dit een belangrijk onderdeel zijn bij het kiezen van de camping. Huisdieren zoals huisdieren zijn namelijk niet altijd toegestaan. Indien honden wel zijn toegestaan, zullen deze meestal aangelijnd moeten blijven. Zo hebben andere gasten zo min mogelijk last van je hond. Zoals bijvoorbeeld mensen die wat bang zijn voor (sommige) honden.
Via de volgende link kan je vele geschikte voorbeelden vinden: campings met de hond.


 

Soorten accommodaties
Heb je zelf geen tent, camper of caravan maar wil je wel kamperen? Dat is geen probleem. Dan kan je kiezen voor een camping met slaapaccommodaties. Zoals bijvoorbeeld een verhuurtent, trekkershut, tip-tent, safari-tent, pipowagen of stacaravan. Dit kan ook een handige oplossing zijn, wanneer je reisgezelschap te groot is voor de tent of caravan. Of bijvoorbeeld voor pubers die gedeeltelijk graag alleen op vakantie willen.

Maar er zijn ook campings die zich richten op specifieke doelgroepen. Daarbij kan je denken aan een:

• naturistencamping
• natuurcamping
• stadscamping
• jongerencamping
• boerencamping
• only adult camping

Ook geliefd zijn campings waar je kan vissen. Vaak ligt er een visvijver op de camping of ligt de camping aan een meer. Een fijne combinatie voor visliefhebbers; vakantie vieren en tussendoor even lekker rustig vissen. Soms kan je ook visspullen huren of kopen. Handig wanneer ook de rest van het gezin opeens de smaak te pakken krijgt.

campings-nederland-waar-aan-denken-min

Camping Lentemaheerd, Noord Groningen

 

Wat is een natuurcamping?

Echte natuurliefhebbers kunnen kiezen voor een natuurcamping. Hier kan je nog kamperen in de meest natuurlijke vorm. Maar wat maakt een natuurcamping eigenlijk zo anders?
Meestal liggen de natuurkampeerterreinen midden in de natuur, ver weg van de dagelijkse drukte.
Hierdoor kan je een extra rustig gevoel ervaren. Verder zijn er geen vaste kampeerplekken. Je kunt een plek uitzoeken naar eigen wens. Bijvoorbeeld gewoon op een grasveld of juist tussen de bomen in het bos.
De natuur brengt rust en dat is hier te merken. Natuurcampings trekken trekt rustige mensen aan die genieten van de rust van de natuur. Daardoor is het er meestal wat rustiger dan op “gewone” campings. Desondanks kan je ook hier gewoon genieten van gezelligheid met mede-kampeerders.

Ook de bedrijfsvoering is meer gericht op de natuur. Er wordt vaak gebruik gemaakt van FSC-hout voor de bouw van objecten, gebruikt men groene energie en is er extra oog voor behoud van de natuur.

 

Wat is glamping?

Een moderne variant van kamperen is glamping. Een hippe Engelse naam dat staat voor glamorous camping. Een luxe vorm van kamperen, meestal in een luxe tent of bijzondere accommodatie. Zo kan je profiteren van allerlei gemakken, maar heb je toch het natuurlijke gevoel van kamperen.

campings-nederland-kamperen-informatie

Bij glamping overnacht je bijvoorbeeld in een luxe tent of natuurhuisje. Slapen kan in een bed in plaats van op een slaapmatje. Douchen kan in je privé badkamer. De luxe van een hotel maar het vrije gevoel van kamperen. Je kan bijvoorbeeld overnachten in een natuurhuisje, safaritent, boomhut, tipi tent of Yurt tent.

Meer informatie vind je via: glamping in Nederland.

 

Zijn er ook wintercampings in Nederland?

Dankzij de milde winters in Nederland, kan je het hele jaar kamperen. In een tent is ’s winters vaak wel wat fris maar een caravan, camper of trekkershut is vaak geen probleem. Tijdens de winter vind je een fijne rust op de camping en zijn de kosten lager. Ideaal wanneer je even een weekend tot rust wil komen.
Van de ruim 3000 campings in Nederland, zijn enkele honderden het hele jaar geopend.

Benieuwd geworden naar de vele mogelijkheden van kamperen? Bekijk dan de campings per provincie via de fotoknoppen bovenaan deze pagina.

campings-aan-water-meer-reserveren

 

Leuke campings voor pubers

Ook met tieners kan een camping nog leuk zijn. Sommige pubers kunnen zich nog uitstekend vermaken op een rustige camping. Bijvoorbeeld met mountainbiken, zwemmen, sporten en wandelen. Zoek je toch een camping dat extra geschikt is voor tieners? Dan zijn de grote campings meestal het meest geschikt. Hier zijn namelijk de meeste faciliteiten. Dankzij deze voorzieningen kan je toch nog als gezin samen op vakantie. Voor pubers kunnen bijvoorbeeld activiteiten en faciliteiten zoals de onderstaande leuk zijn.

  • voetbalkooi
  • zwembad
  • midgetgolfbaan
  • bowlingbaan
  • mountainbiken
  • watersporten
  • stranden
  • sportveldjes
  • tafeltennistafel
  • fietsen

In vrijwel elke provincie zijn wel grote campings met veel voorzieningen. Via het hoofdmenu vind je de overzichten van campings per provincie. Of bekijk campings via de onderstaande banner.

 

campings-nederland-provincie-overzicht

 

Wat zijn only adult campings?

Sommige kampeerders houden van echte rust tijdens hun kampeervakantie. Voor deze mensen kan een adult only camping geschikt is. Hier zijn, zoals de naam als zegt, alleen volwassenen welkom. Hierdoor heerst er wat meer rust en kunnen de bezoekers extra uitrusten. Deze adult only campings worden niet specifiek bezocht door mensen die geen interesse in kinderen hebben. Ook leraren en grootouders komen hier namelijk hun vakantie vieren. Men is puur wat extra op zoek naar rust.

Nederland heeft ongeveer tien van dit soort campings. Hier onder vind je een opsomming met voorbeelden. Mis je een camping? Stuur ons dan gerust even een E-mail.

• Jelly’s Hoeve in Drenthe
• Veentieshof in Drenthe
• Amos in Drenthe
• boerderijcamping de Waterbuffelfarm in Overijssel
• Felis Hoeve in Gelderland
• Nieuwe Riet in Noord Brabant
• Sangershoeve in Limburg
• Heuvelland Oaze in Limburg
• Natuurcamping In ’t Niet in Limburg

campings-nederland-overzicht-reserveren

 

Steeds meer kampeerplekken met privé sanitair in Nederland

In Nederland zijn campings die privé sanitair sterk in opkomst. Dit verschijnsel wordt veroorzaakt doordat Nederlandse kampeerders steeds meer de voorkeur hebben voor een stukje extra comfort. Nog wel het fijne campinggevoel, maar anderzijds ook een stukje comfort zodat je niet teveel hoeft in te leveren tijdens de vakantie. Ook het Corona virus heeft bijgedragen aan de opkomst van het privé sanitair. Door het virus kwam er namelijk steeds meer aandacht voor hygiëne.

De voordelen van kampeerplekken met eigen sanitair zijn:

• meer hygiëne doordat het sanitair wordt gebruikt door slechts één reisgezelschap.

• minder kans op wachttijd

• minder het gevoel “op tijd” te staan

• verzorgingsspullen kunnen in het sanitair blijven staan

• meestal een kortere afstand naar het sanitair

• extra gemak dat zeker met een baby handig is

 

Privé sanitair in twee vormen mogelijk

Het privé sanitair is mogelijk in twee vormen; als klein gebouwtje bij je kampeerplek of als eigen gedeelte van een centraal gebouw. Beide heeft voor- en nadelen. Een gebouwtje bij je eigen kampeerplek heeft het extra de korte afstand als grote voordeel. Het nadeel is echter dat het kampeerveld wat minder sfeervol kan worden door de verschillende sanitairhuisjes. Qua uitstraling kan een centraal gebouw met privé gedeelten dus geschikter zijn.

Uiteraard dient het sanitair wel schoon gemaakt te worden. Of je dit zelf moet doen of dat dit voor je wordt gedaan, zal verschillen per camping. Dit zou je bij het reserveren kunnen navragen. Echter gaat het om kleine sanitair ruimten die relatief snel weer schoon zijn. Beide situaties zouden dus geschikt kunnen zijn.

 

Via de fotoknoppen van Eurocampings op deze pagina, kan je een groot deel van het kampeeraanbod in Nederland vinden. Ook kan je via de handige website alvast reserveren als je een leuke camping hebt gevonden.

Of bekijk via ons hoofdmenu de campings per provincie.

 

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

© 2024 Nederland Ontdekker.nl