Wat is nou zo leuk aan een camper?

Met name het “thuis-gevoel” vinden veel mensen een groot voordeel van een caravan en camper. Het voelt als een huisje op wielen waarmee je andere gebieden en landen kan ontdekken.
Ook de zekerheid op een prettige accommodatie vinden veel mensen fijn. Bij een hotelkamer is het niet altijd zeker dat de kamer schoon en prettig is. Door je eigen “hotelkamer” mee te nemen heb je de fijne zekerheid op een fijne accommodatie.

 

Wat zijn de voordelen en nadelen van campers?

Soms is de keuze van een bepaald type accommodatie voor je vakantie wat lastig doordat de voor- en nadelen niet altijd helemaal duidelijk zijn. Daarom vind je hier de belangrijkste voordelen en nadelen van campers:

• Voordeel 1: een camper voelt als een huisje op wielen. Een caravan ook maar tijdens het rijden ben je niet “thuis”. Dat voordeel heeft een camper wel. Je kunt tijdens een pauze gemakkelijk even iets pakken en weer opbergen. Ook kan je bij een mooie plek stoppen en meteen van je vakantie gaan genieten.

• Voordeel 2: voor veel mensen wordt het vooral het rijgemak als een groot voordeel gezien. Met name onderweg. Een camper is namelijk korter dan een auto met een caravan. Wat handig kan zijn op een camping of in smalle straatjes. Ook rijd een camper wat makkelijker, met name tijdens manoeuvreren en achteruit rijden.

• Voordeel 3: afgezien van de aanschaf of huur, is een vakantie met een camper relatief goedkoop. Eigenlijk heb je alleen brandstof kosten en de relatief goedkope overnachtingskosten op een camping.

• Voordeel 4: je kunt op extra veel locaties overnachten. Met een caravan, hotel of tent ben je afhankelijk van de locatie van de aanbieder. Met een camper kan je ook overnachten op een camperplek in de natuur, een parkeerplaats of je kunt in bepaalde landen zelfs gaan wildkamperen.

• Voordeel 5: in veel landen ligt de maximum snelheid voor campers hoger, dan voor caravans.

Net als bijna alles, hebben ook campers enkele nadelen ten opzichte van een caravan. De voornaamste nadelen zijn:

• Nadeel 1: wanneer je een uitje wilt gaan ondernemen dat niet in de buurt van de camping ligt, zal je de camper mee moeten nemen voor vervoer. Wanneer je een tent of caravan gebruikt, kan je je “tijdelijks huis” laten staan en alleen de auto meenemen.

• Nadeel 2: een camper biedt vaak wat minder ruimte dan een caravan. Dat komt doordat het “auto-gedeelte” ook ruimte in beslag neemt.

• Nadeel 3: voor een camper dien je wegenbelasting te betalen. Voor een caravan hoeft dit niet. De belasting ligt echter lager dan voor een auto.

• Nadeel 4: ten slotte misschien wel het belangrijkste nadeel ten opzichte van caravans; een camper is gemiddeld twee keer zo duur dan een caravan. Dat komt omdat je ook een voertuig koopt, in plaats van alleen een “huisje op wielen”.
Uiteraard kan je een tweede hands camper kopen om de kosten te verlagen.

 

Waar mag je overnachten in een camper?

Nu vraag je je vast ook af waar je mag staan met een camper. Sowieso mag je op de daarvoor aangegeven plekken overnachten, zoals op een camping of op een parkeerplaats als er staat dat je er mag blijven slapen. In Nederland zijn ze vrij streng over waar je mag overnachten met een camping. In principe is het niet verbonden, maar veel gemeentes hebben een APV (Algemene Plaatselijke Verordening) waarin staat dat het overnachten in een camper langs de weg niet mag. Dit kun je dus beter bij de gemeente navragen waar je wilt gaan staan. Op speciale camperplaatsen mag je natuurlijk wel gaan staan.

In landen zoals Duitsland en Frankrijk zijn de regels iets minder streng, maar ook anders per gebied. Je mag in deze twee landen op veel plekken parkeren en overnachten in je camper, maar op sommige plekken mag die max 24 uur of max 1 week. Let hier dus goed op. Als je ergens niet mag kamperen, dan staat dat meestal goed aangegeven. Op de meeste parkeerplaatsen van bussen en vrachtwagens mag je ook staan.

In Noorwegen en Zweden zit je goed met je camper, hier mag je namelijk vrijwel overal gaan staan. Behalve natuurlijk op privéterrein of als anders staat aangegeven. Belangrijk is wel dat je opruimt en alles netjes achterlaat. Geen schade aan de natuur of de plek waar je staat dus. In Noorwegen en Zweden vind je prachtige natuur en hier kun je dus op veel mooie plekken gaan staan. In Denemarken is het helaas verboden om wild te kamperen.

Zoals je kunt lezen is in allerlei landen anders en zelfs in die landen is het anders op verschillende plekken. Handig is om een lijst te maken en bij te houden van plekken waar je wel en niet mag kamperen. Die lijst kun je er dan bij pakken als je wilt gaan reizen. Dan weet je meteen waar je wel of niet naartoe mag. Let ook goed op de borden of wetgeving binnen een bepaalde gemeente.

 

Welke verschillende soorten campers kan je kopen?

Ben je geïnteresseerd geraakt in een camper. Dan is het goed te weten welke verschillende soorten er te koop of te huur zijn. De verschillen kunnen je besluit namelijk beïnvloeden. Er zijn zes verschillende campers: de liner, het camperbusje, de buscamper, de integrale camper, de half integrale camper en de alkoofcamper.

De camperbus of buscamper
Er zijn camperbussen en buscampers en hier zit ook verschil tussen.

Een camperbus is een soort busje of grote personenauto waarin je een kleine keuken en afwasbak hebt. Hier kun je vaak een slaapkamer boven op de auto uitklappen. Ook van de achterbank kun je een slaapbank maken. Hier zit meestal geen wc of ander sanitair in door het kleine formaat van de auto. Wel kun je er makkelijk mee overal naartoe rijden en zelfs in sommige parkeergarages rijden.

Een buscamper is een kleine bus waar een camper in zit. Een buscamper is groter dan een camperbusje. Ze zijn vaak hoger, breder en langer. Hierin kun je slapen, koken en er is ook een kleine badkamer. Met een buscamper kun je makkelijk rijden, zelfs op kleine wegen, maar heb je toch een klein huis in je auto.

De integrale of half integrale camper
Een integrale en half integrale camper ziet er echt uit als een camper aan de buitenkant. In deze campers is meer ruimte dan bij een buscamper of camperbus. Ook zit het rijgedeelte vrijwel gewoon in het woongedeelte. Je kunt makkelijk in het woongedeelte kijken vanuit het rijgedeelte en dit maakt de camper een stuk ruimer en overzichtelijker. In een integrale camper kun je vaak een keuken, badkamer, groot bed en zithoek vinden. Ook is er veel opbergruimte. Een half integrale camper is in principe hetzelfde als een integrale camper, maar dan van een kleiner en korter formaat.

De alkoofcamper
De alkoofcamper heeft de term alkoofcamper omdat er een soort kap boven op het rijdersgedeelte zit. Dit is een alkoof en hier zit een slaapgedeelte in. Hier kan dus geslapen worden als de auto stilstaat. Een alkoofcamper heeft een compacte maar effectieve indeling waardoor er zeker een gezin in kan verblijven. Er zitten veel slaapplekken in een alkoofcamper en daarnaast zit er een keuken en sanitair in de meest alkoofcampers.

De liner
Een liner camper is een van de grootste campers. Ze zijn groot, erg lang en binnen is het erg luxe. Ze kosten vaak een paar honderdduizend euro. Ze lijken op vrachtwagens en zijn eigenlijk vrijwel net zo lang en groot als een vrachtwagen, maar dan met het uiterlijk van een camper of een tourbus van grote bands. In een liner vind je daarom vaak meerdere slaapkamers, een grote keuken, een fijne en ruime badkamer en een grote zithoek. Genoeg ruimte voor een groot gezin of band dus. Doordat deze camper zo groot en lang is, heb je wel een C-Rijbewijs nodig.

 

Huren of juist een camper kopen? Wat kost het gemiddeld?

Je kunt een camper kopen, maar je kunt tegenwoordig ook campers huren. Beiden hebben eigenlijk voordelen. Het is voornamelijk afhankelijk van je eigen situatie of het beter is om een camper te huren of te kopen. Er zitten dan natuurlijk ook andere kosten aan verbonden. Hieronder zullen we beide opties bespreken en daarnaast de kosten ervan benoemen.

Kopen van een camper

Het kopen van een camper kan handig zijn als je vaker op vakantie wilt gaan met je camper. Als je dan een camper koopt, dan is deze ook echt van jou en dan kun je er altijd spontaan mee op vakantie. Als je zelf een camper hebt, dan moet je hier wel voor blijven betalen het gehele jaar door. Denk bijvoorbeeld aan het betalen van wegenbelasting, een verzekering, stalling als je de camper niet gebruikt, onderhoud en de dingen die je koopt als je onderweg bent zoals benzine en eten.

Dit kan tot wel 450,- euro per maand komen. Een verzekering en belasting kosten per stuk vaak niet meer dan rond de 70,- euro en stalling zal ook niet meer dan 40,- euro kosten. Onderhoud en afschrijving kunnen wat meer kosten, afhankelijk van de camper die je hebt.

Huren van een camper

Een camper huren is een goed idee als je niet vaak op vakantie wilt met een camper en bijvoorbeeld vastzit aan bepaalde vakanties zoals schoolvakanties of de bouwvakvakantie. Als je alleen in zulke periodes met een camper op reis gaat, dan kun je beter een camper huren. Dan heb je meteen meer keuze uit verschillende campers. Het verschilt met huren natuurlijk of je de camper huurt in het hoogseizoen of laagseizoen.

Als je een buscamper huurt, dan kunnen de kosten in een laagseizoen al snel oplopen tot 750,- euro per week en tijdens een hoogseizoen 900,- euro per week. Dan heb je wel meteen alles, een volle tank en een slaapplek voor de hele week.

Welke keuze de beste keuze is, is echt afhankelijk van je eigen situatie en wanneer je vakantie kunt hebben. Houdt er wel rekening mee dat de kosten kunnen verschillen per tijd van het jaar en per camper.

 

 

Hoe werkt een camper?

De werking van een camper verschilt natuurlijk per camper. De meeste campers hebben sowieso een slaapplek en een keuken, klein of groot maar sowieso met een wasbak. Bij grotere campers zit ook nog een sanitaire voorziening in zoals een wc en/of douche. Ook hebben de meeste grotere campers een zithoek. Vaak is deze zithoek om te bouwen tot een twee persoons bed.

Een camper is erg stabiel doordat campers worden gebouwd op een sterke chassis. Dit is de onderkant van een camper waar ook de wielen aan zitten. Zo wordt een Liner bijvoorbeeld op een vrachtwagen chassis gebouwd.  Hierdoor blijft een camper ook altijd stabiel staan, zelfs als er mensen in slapen. Let er wel op dat je een camper op een zo recht mogelijke plek neerzet. Een camper om een schuine plek neerzetten hoeft niet gevaarlijk te zijn, maar dat kan het wel worden.

In een camper heb je watervoorziening door middel van een watertank. Deze zijn meestal 100 of 120 liter. Dit water wordt gebruikt om mee af te wassen, te douchen, het toilet door te spoelen en iets af te wassen bijvoorbeeld. We raden aan om deze tank om de drie dagen te hervullen en water voor te drinken kun je het beste gewoon flessen water in de supermarkt kopen. In een camper kun je gewoon naar de wc, maar de tank onder deze wc moet je regelmatig legen en schoonmaken.

 

Het rijden met een camper

Veel mensen denken dat rijden met een camper moeilijk is, maar dit valt reuze mee. Voor de meeste campers heb je gewoon een rijbewijs B nodig. Als je goed kan rijden en je je na een tijdje bewust bent van de ruimte die een camper inneemt, dan moet het goed lukken. Het is dus belangrijk dat je de ruimte die je camper inneemt doorhebt. Heb bijvoorbeeld door dat je camper langer en breder is dan een auto. Dit heeft invloed op parkeren en als je wilt keren of omdraaien.

Wel is altijd aan te raden niet te snel te gaan met een camper. Je rijdt namelijk met een groter ding dan een auto. Rijdt dus altijd net de maximale snelheid of iets langzamer zodat je goed kan anticiperen in het verkeer. Hierdoor kun je ook beter remmen en hou je een langere volgafstand waardoor je meer tijd hebt om te reageren. Dit scheelt ook voor je benzinegebruik. Een camper rijdt meestal op diesel. Dat is goedkoper, maar een camper verbruikt natuurlijk wel meer brandstof.

 

Voordelen en nadelen van een camper ten opzichte van een hotel

Er zitten veel voordelen, maar helaas ook nadelen aan een camper. Om je goed te informeren willen we beiden aan je voorleggen, zodat je een goed overwogen keuze kan maken over een camper kopen of huren. Hieronder eerst de nadelen en dan de voordelen:

Nadelen:

• Als je met een camper op reis gaat, dan moet je alles meenemen. Je eigen handdoeken, eten, douchespullen, fietsen en nog veel meer. Dit kan dan wel weer allemaal in de camper dus daar heb je dan geen last meer van. Het duurt wel wat langer met voorbereiding

• Een camper is breder dan een auto dus op smalle wegen moet je voorzichtig rijden en in smalle straatjes moet je erop letten dat je niet zomaar ergens tegenaan botst.

• Met een camper kun je minder hard rijden dan met een auto. Dit is veiliger voor jezelf en voor de camper.

• Niet overal zijn ruime parkeer- en kampeerplekken dus je moet een goede parkeerplek uitzoeken.

Voordelen:

• Als je op vakantie wilt, hoef je alleen maar je spullen te pakken en je bent weg. Je kunt dan flexibel op vakantie. Als je het ergens niet leuk vindt, kun je doorrijden naar een andere plek.

• Camperplaatsen zijn goedkoop en hebben alle voorzieningen. Hier kun je dus goedkoop overnachten en dan kun je ook gebruik maken van elektriciteit en eventueel douches en toiletten.

• Je hebt een heel huis in je auto. Je neemt alles overal mee naartoe en dat is allemaal van jou. Je hebt dus overal je eigen hotelkamer. Je hoeft niet meer na te denken over een goede slaapplek of fijne keuken.

• Je kunt al je bagage in je camper kwijt. Je hoeft dit dus niet overal mee naartoe te sleuren, maar je zet het gewoon lekker in je camper en dan hoef je er niet meer naar om te kijken

• Een campervakantie is gezellig en makkelijk met kinderen. Ook huisdieren kan je gewoon lekker meenemen.

 

Waar mag je in een camper zitten tijdens het rijden?

Zoals algemeen wel bekend is, heeft een camper geen achterbank. Maar waar mogen passagiers dan zitten tijdens het rijden? Het antwoord is niet zo eenvoudig.

Bij nieuwe modellen mag je tijdens het rijden alleen zitten op stoelen die er voor zijn bedoeld. Deze moeten zijn voorzien van een autogordel. Op het kentekenbewijs van nieuwere modellen, staat het aantal zitplaatsen vermeld. Je mag dus ook achterin zitten bij nieuwere modellen, maar alleen met autogordel.

Bij oudere campers zijn niet altijd gordels aanwezig omdat dit vroeger niet verplicht was. Voor deze oudere campers gelden daarom andere regels. Of er gordels aanwezig moeten zijn hangt af van de leeftijd van de camper en de registratie als personenvoertuig of bedrijfsvoertuig.

Een huisdier zoals een hond hoeft wettelijk gezien niet vast te zitten. Deze kan dus los achterin liggen. Het is echter verstandiger om je hond toch vast te maken. kan bijvoorbeeld in een bench, aan een hondenriem of een tuigje. Dit voorkomt dat de hond bij een noodstop door de camper vliegt.

 

Wat kan je meenemen tijdens een camper vakantie?

Welke spullen je allemaal moet meenemen tijdens je vakantie met je camper, verschilt wat per situatie. Uiteraard dien je in ieder geval standaard reisspullen mee te nemen. Daarbij kan je denken aan kleding, verzorgingsmiddelen, zonnebrillen, zonnebrandcrème, opladers, paspoort, rijbewijs, kentekenbewijs en spullen voor vermaak.

Maar wat moet je meenemen wat specifiek bij een camper hoort? Je kunt bijvoorbeeld de volgende dingen meenemen:

• groene kaart voor campings
• kookgerei (pannen, bestek, borden, schaar, afwasspullen, kruiden, snijplanken en schalen)
• beddengoed
• afvalzakken
• zaklantaarn
• buitenstoelen en eventueel een tafeltje
• waslijn en wasknijpers
• motblik en veger
• toiletpapier en keukenrol
• deurmat of een kunststof of houten tegel
• reservesleutel van je camper
• gevulde gasfles
• gevarendriehoek, brandblusser, EHBO-doos, medicijnen en reflecterende vestjes
• camping verloopstekker
• reserve zekering en lampjes
• eventueel spullen voor het chemisch toilet en de watertank
• gereedschap

campings-utrecht-hond-informatie

 

Welk rijbewijs heb je nodig om te rijden in een camper?

Het type rijbewijs dat je nodig hebt om te kunnen rijden met een camper, verschilt per type camper. Het soort rijbewijs is afhankelijk van het maximaal gewicht van de camper en maximum aantal personen te vervoert mag worden.

Heb je alleen een B rijbewijs? Dan mag je rijden met campers met een maximaal gewicht van 3500 kilo. Ook dient de camper geschikt te zijn voor maximaal 8 passagiers.

Is het model waar je in wilt rijden zwaarder dan 3500 kilo? Dan dient de bestuurder een vrachtwagenrijbewijs te hebben (C of C1). Ligt het gewicht tussen 3500 en 7500 kilo? Dan is een C1 rijbewijs voldoende. Ligt het gewicht hoger? Dan is een C rijbewijs nodig.

Voor campers met plek voor meer dan 8 passagiers, is een busrijbewijs nodig (D of D1). Bij 9 tot 16 passagiers is een D1 rijbewijs vereist. Bij meer passagiersplekken is rijbewijs D vereist.

 

 

Campervakantie in Nederland

Steeds meer mensen ontdekken dat ons eigen kikkerlandje ook een mooi vakantieland is. Nederland heeft veel meer moois te bieden dan veel mensen denken. Wanneer je op ontdekkingstocht gaat, blijkt het opeens ook een stuk groter dan wanneer je voornamelijk alleen de snelwegen kent.

Van het rustige en weidse Groningen tot de mooie stranden van Zeeland en van de mooie bossen van Drenthe tot de vele meren van Friesland. Niet alleen de afwisselende natuur, ook de diverse leuke steden zijn de moeite waard. Tijdens je vakantie een dagje naar een leuke stad kan een leuke afwisseling bieden. Via de volgende pagina vind je informatie over: leuke steden in Nederland.

Wildkamperen is in Nederland echter niet toegestaan. Ook niet op privé terrein. Je kunt zelfs een boete tot wel 500,- euro per persoon krijgen wanneer je gaat wildkamperen. Daarom is een camperplaats of een camping een beter idee. Via de volgende pagina vind je vele campings, handig verdeeld per provincie: campings in Nederland.

Hopelijk heb je een goed beeld kunnen krijgen van de mogelijkheden en beperkingen van een vakantie met een camper. Alvast een fijne vakantie gewenst!

 

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

© 2024 Nederland Ontdekker.nl