Informatie over fietsvakanties in Nederland

Wil je eens een keer iets anders doen dan je normale vakantie en hou je veel van fietsen? Dan zou je een keer kunnen kiezen voor een fietsvakantie in Nederland. Je kunt lekker in Nederland blijven en door prachtige natuurgebieden en leuke steden fietsen.

In Nederland kun je heel goed een fietsvakantie plannen. In Nederland fietst namelijk iedereen en overal is het er dus voor gemaakt om te fietsen. Daarnaast zijn er in ons kikkerlandje veel mooie plekken om een leuke vakantie te hebben.

Voor je definitief een fietsvakantie gaat plannen, is het goed om eerst over een paar dingen na te denken. Het is bijvoorbeeld goed om aan de routes te denken, de plek waar je verblijft, wat je meeneemt en met wie je wilt gaan. Hieronder vind je allerlei handige tips, adviezen en aspecten waar je over na kunt denken voor je op fietsvakantie gaat. Vervolgens kan je verschillende leuke routes door Nederland vinden.

Voordelen en nadelen van een fietsvakantie in Nederland

Er zitten veel voordelen aan een fietsvakantie, maar als we eerlijk zijn natuurlijk ook wat nadelen. Gelukkig zijn er meer voordelen dan nadelen want een fietsvakantie kan echt een aanrader voor sportievelingen. Je vindt hier de voornaamste voordelen en nadelen zodat je voor jezelf kunt bepalen of een fietsvakantie je leuk lijkt.

Voordelen:

•Een fietsvakantie kan je zo goedkoop of duur maken als je wilt. Je fietst naar alle locaties, dus dit kost in principe helemaal niks, behalve als je een keer langs de fietsenmaker moet. Je kan zelf uitzoeken hoeveel je zelf meeneemt, hoeveel je koopt in een supermarkt en wat je daar uitgeeft, hoeveel je uitgeeft aan accommodatie en hoelang je je fietsvakantie maakt.

• Als je een fietsvakantie in Nederland maakt, dan weet je dat je vrijwel overal kan fietsen. Nederland is namelijk een echt fietsland en overal wordt gefietst. Hierdoor liggen er ook overal fietspaden.

• Een fietsvakantie is goed voor je gezondheid. Fietsen is namelijk erg gezond en zo ben je toch tijdens je vakantie bezig met lekker bewegen.

• Je kunt online al veel routes voor een fietsvakantie vinden. In Nederland is fietsen heel normaal en er worden dus ook veel fietsvakanties gemaakt. Hierdoor zijn zelfs sommige accommodaties al ingericht op mensen die op fietsvakantie gaan.

Nadelen:

• Tijdens een fietsvakantie is het lastig om spullen mee te nemen. Je bent namelijk altijd onderweg op de fiets en hier zit maar zoveel ruimte op. Je kunt bijvoorbeeld een grote rugzak vullen met spullen en nog iets onder de bagagedrager plaatsen, maar veel meer krijg je waarschijnlijk niet mee. Je kunt dit makkelijk oplossen door iemand te regelen die je bagage vervoert, zoals een vriend die het niet erg vindt om even met de auto op en neer te rijden.

• Het weer is soms wat onvoorspelbaar in Nederland en dit kan tijdens een fietsvakantie tegenzitten. Je enige vervoer is namelijk je fiets en als het dan veel regent is dat natuurlijk niet prettig. In Nederland kan het zelfs in de zomer wel eens een dagje regenen. Een dagje is natuurlijk niet erg, maar meerdere dagen kunnen je vakantie in de soep laten lopen. Let dus ook goed op het weer voor je gaat.

 

Welke spullen zijn handig om mee te nemen?

Als je op een fietsvakantie gaat, neem je alle bagage mee op je fiets. Het is belangrijk dat je niks vergeet, zodat je niet opeens met bijvoorbeeld een lekke band en geen fietspomp zit. Daarom hebben wij een kleine checklist gemaakt voor je fietsvakantie. Hierin staan alle belangrijke dingen die je echt nodig zult hebben op een fietsvakantie.

Essentiële dingen voor op je fietsvakantie zijn:

  • kaarten of een fietsnavigatie. Dit kan op je telefoon of op een speciale gps zijn.
  • waterbestendige tassen. Denk hierbij aan een rugzak en fietstassen
  • fietsslot
  • fietspomp
  • reparatieset voor je fiets
  •  Een extra setje lichten
  • fijne kleding voor op de fiets: denk aan fijn zittende sportkleding, goede fietsschoenen en sokken, een regenjas voor als het regent, een trui voor als het wat frisser is
  • een flesje voor water
  • documenten zoals je ID en routeplanning.
  • belangrijke kaarten zoals je bankkaart en kaart voor verzekering.
  • zonnebrandcrème
  • tandenborstel
  • kleine EHBO-set met bijvoorbeeld pleisters en paracetamol
  • zonnebril

 

Extra’s die ook fijn zijn om bij te hebben:

  • zwemkleding voor als je langs een leuk zwembad, zwemplas of de zee komt
  • een tent en andere kampeerspullen als je op een camping verblijft tijdens je fietsvakantie
  • kleine reisverpakking van cosmetica zoals shampoo, zeep en tandpasta. Kun je eventueel ook tijdens de route kopen.
  • gel-zadelhoesje

 

Spullen mee laten nemen door bagagevervoer

Al die spullen kun je natuurlijk meenemen op de fiets, maar je kunt ze ook door iemand met een auto van locatie naar locatie laten vervoeren. Je kunt bijvoorbeeld met diegene op vakantie en dat diegene dan telkens met de auto de bagage vervoert en de rest van de dag relaxt en zijn eigen ding doet terwijl jullie met de fiets onderweg zijn. Dit zorgt weer voor minder lasten op de fiets.

Ook kan je kiezen voor een georganiseerde fietsvakantie inclusief bagagevervoer. Meestal fiets je daarbij van hotel naar hotel. In Nederland zijn meerdere aanbieders van deze geheel verzorgde fietsvakanties.

Is een fietsvakantie met kinderen wel leuk?

Er zit natuurlijk een verschil tussen een fietsvakantie met je partner of als gezin met kinderen. Als je met kinderen op fietsvakantie gaat, moet je toch weer aan andere dingen denken. Op de vraag of een fietsvakantie met kinderen leuk is, kan geen duidelijk ja of nee worden geantwoord. Het gaat er uiteindelijk om hoe je je fietsvakantie inplant. Als je een paar dingen goed inplant en andere spullen meeneemt kan een fietsvakantie met kinderen goed. Zorg er dan wel voor dat ze een goede fiets hebben en langere stukken kunnen fietsen.

Als je bijvoorbeeld echt je eigen ding met je partner wilt doen en langere stukken wilt fietsen, dan is een fietsvakantie met kinderen misschien geen goed idee. Kinderen houden fietsen toch minder lang vol en dit is logisch, ze zijn ook een stuk kleiner dan ons. Ook kan het zo zijn dat je kind na een tijdje moe wordt en dan graag wil gaan rusten, terwijl jullie misschien door willen fietsen. Ook als je graag tijdens een fietsvakantie op een camping wilt staan, dan is dat niet zo handig met kinderen. Dan moet je namelijk dubbel zoveel, en misschien wel meer, spullen meenemen.

Toch kan een fietsvakantie met kinderen erg leuk zijn en goed worden gepland. Als je bijvoorbeeld wat traint met je kinderen voor de fietsvakantie, dan zullen ze het fietsen steeds leuker vinden en langer vol blijven houden. Ook een goede fiets is hier belangrijk. Daarnaast kun je ook een hotel of huisje boeken voor je fietsvakantie met je kinderen. Zo hoef je niet veel kampeerspullen mee te nemen en kun je lekker met alleen een rugzakje op je fiets stappen. Een fietsvakantie met kinderen is dus zeker mogelijk, maar het heeft wel een goede planning nodig.
Een georganiseerde vakantie met bagagevervoer kan in dit geval extra handig zijn.

Accommodaties tijdens een fietsvakantie

Dan is er nog iets belangrijks om over na te denken, namelijk de accommodatie die je tijdens je fietsvakantie wilt hebben. Als je je routes goed plant, kun je elke avond bij een mooie accommodatie uitkomen en hier uitrusten van het fietsen. Een belangrijke keuze die je kunt maken is tussen luxe en mindere luxe. Je kunt bijvoorbeeld in een hotel verblijven, in een leuk vakantiehuisje of op een camping gaan staan. Alle opties hebben zo hun voordelen.

Campings
Je kunt ook kiezen voor een camping. Hierbij neem je dan wel de spullen mee op de fiets of via een bagagevervoer, maar je zit dan wel aan minder dingen fiets. Zo kun je gewoon op de camping gaan staan en hoef je je niet op een bepaalde tijd in of uit te checken bij de meeste campings. Ook is dit een stuk goedkoper en nog heel gezellig ook.

 

Hotels
Een hotel boeken als tussenstop en accommodatie is namelijk lekker luxe en hier kun je echt helemaal tot rust komen. Je kunt gebruik maken van een fijne douche of bad en je kunt een lekker hapje eten in het restaurant. Je hoeft ook minder spullen mee te nemen op de fiets. Je hebt bijvoorbeeld geen kampeerspullen, handdoeken of reismini’s van zeep nodig, want dat is er allemaal al in het hotel. Een hotel is alleen vaak wat duurder dan een camping.

Glamping
Een mooie stap hier tussenin is bijvoorbeeld kiezen voor een knus vakantiehuisje of een glamping accommodatie. Dit is toch vaak goedkoper dan een hotelkamer en daarnaast kun je nog steeds genieten van luxe. Je hoeft dan ook minder spullen op de fiets mee te nemen, want ook in een huisje of in een glamping staan al bedden en stoelen.
Je hoeft dan bijvoorbeeld alleen maar reismini’s en je eigen eten te kopen en mee te nemen. Het valt precies tussen een hotel en camping in, is vaak goedkoper dan een hotel en je hoeft minder spullen mee te nemen dan als je naar een camping gaat.

Leuke routes voor je fietsvakantie in Nederland

Er zijn in Nederland veel leuke fietsroutes voor tijdens je fietsvakantie waar je langs veel bezienswaardigheden en fijne accommodatie plekken komt. Hieronder een paar tips voor leuke steden om dit in te doen:

Ga bijvoorbeeld op fietsvakantie door de provincie Noord Holland. Verken bijvoorbeeld de bruisende hoofdstad van Nederland; Amsterdam. Je kunt hier fietsen langs alle bezienswaardigheden en door de steden en gebieden rond de stad. Je route kan bijvoorbeeld langs Ouderkerk aan de Amstel, Abcoude, Haarlem, Broek in Waterland, de Zaanstreek en Muiden leiden. Ook hier kom je langs veel rivieren, grachten, mooie natuur, bezienswaardigheden en zelfs de zee.
Houd er wel rekening mee dat je in een stad geen bagage op je fiets kunt laten wanneer je de stad te voet gaat bekijken.

 

Toch op zoek naar een rustiger fietsgebied? Ga dan op fietsvakantie in Noord-Brabant. Hier kun je bijvoorbeeld vanuit Bladel fietsen door Hilvarenbeek, Postel, Loon op Zand, Udenhout, Berkel-Enschot en Tilburg. Dit zijn stuk voor stuk gezellige en knusse steden en dorpen in Brabant waar je een terrasje kunt pakken, door de Kempen kunt fietsen of wandelen en langs kunt gaan bij de Abdij van Postel. Dankzij het vele toerisme zijn er meer dan genoeg accommodaties zoals hotels en Brabantse campings.

Voor een uitgebreide fietsvakantie kun je ook op fietsvakantie naar de Waddeneilanden. Hier kun je dan fietsen over de eilanden en met de boot en je fiets aan de hand varen naar de andere eilanden. Hier is sowieso genoeg te beleven. Je kunt er genieten van de prachtige natuur, maar ook van de bruisende cultuur. Er rijden maar weinig auto’s op de Waddeneilanden en dus kun je lekker voluit gaan fietsen. Hier kun je natuurlijk ook fijn kamperen, maar het is ook mogelijk om er een vakantiehuisje te boeken voor een overnachting.

Ook kan je gaan genieten van de rust in Noord Groningen. Fiets tussen de weilanden en geniet van de weidse uitzichten, de rust, kleine dorpjes en het Waddengebied. Studentenstad Groningen kan een leuk dagje uit vormen wanneer even een dag niet wilt fietsen. De fietsen kunnen ondertussen ook even uitrusten bij één van de Groningse campings.

 

Of maak een rondje IJsselmeer. Daarbij kom je door de provincies Noord Holland, Friesland en Flevoland. Onderweg kom je langs bezienswaardigheden en plaatsen zoals het Muiderslot, Amsterdam, Volendam en Enkhuizen. In Friesland kan je langs de kust fietsen en kom je onderweg door gezellige kustdorpen zoals Makkum, Hindeloopen en Stavoren. In de provincie Flevoland kom je onder andere langs Urk, Almere en natuurgebied de Oostvaarderse Plassen.
De 30 kilometer lange Afsluitdijk kan je overslaan dankzij een bus of boot.

Liefhebbers van duinen en strand kunnen een duinenroute kiezen. Bijvoorbeeld vanaf Den Helder in het uiterste noorden van Noord Holland. Je kan vervolgens langs de kust naar het zuiden fietsen. Onderweg kom je door mooie duingebieden en langs plaatsen en bezienswaardigheden. Op een rustdag kan je bijvoorbeeld een dagje Alkmaar of Haarlem plannen. De fietsen kunnen vaak wel gestald worden bij het hotel of de Noord Hollandse camping waar jullie overnachten.

Wil je wind zoveel mogelijk voorkomen of ben je een liefhebber van bossen? Dan kunnen provincies zoals Drenthe of Gelderland geschikt zijn. Hier liggen uitgestrekte bosgebieden waar je hier kunt ontspannen. Bezienswaardigheden zijn er ook meer dan genoeg. Mentaal en fysiek even opfrissen kan onderweg bij één van de diverse bosmeertjes.

vakantieparken-campings-drenthe-gelderland

 

Tip: bij het kiezen van een route kan je rekening houden met de meest voorkomende windrichting. Zo heb je de meeste kans op de wind in de rug.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden maar Nederland heeft vele leuke routes te bieden. Zo kan je bijvoorbeeld ook de heuvels van Limburg bedwingen of Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug ontdekken. Het bekende Sint Pieterspad kan ook een leuk idee zijn. De goed aangegeven fietsroute loopt van het Noord Groningse Pieterburen naar Zuid Limburg.

Alvast een fijne fietsvakantie gewenst!

© 2024 Nederland Ontdekker.nl