Leuke activiteiten in de natuur met kinderen en pubers

Een leuk uitje is vaak voor het hele gezin goed. Papa en mama kunnen even lekker uitwaaien en de kinderen of pubers kunnen leuke dingen beleven. Ook is het goed voor de onderlinge band doordat je samen iets onderneemt zonder afleiding van familie of vrienden. Ook de haat – liefde verhouding met mobiele telefoons en tablets valt vaak even weg tijdens een gezamenlijk activiteit.

Je kan kiezen voor een bekend uitje zoals een pretpark of dierentuin. Vaak een garantie voor succes. Maar als je eens wat origineels wilt proberen, dan kan je kiezen uit één van de ideeën uit dit artikel. Je vindt hier originele uitjes met kinderen en pubers in de natuur.

holland-vakantieparken-huizen-zee

 

Sleeën van duinen

De duinen zijn een bijzonder stukje natuur dat leuk is voor zowel kinderen als volwassenen. Kinderen hebben echter wat minder rust voor alleen wandelen of fietsen. Even flink rennen en vliegen is een fijne onderbreking. Een originele activiteit is duin sleeën. Moderne sleeën zijn gemaakt van plastic en hebben een vlakke onderkant. Werkt goed in de sneeuw maar ook zeker op zand. Een duinhelling kan met een slee opeens een leuke piste worden. Origineel, actief en leuk voor het hele gezin. Leuk tijdens en dagje uit in Noord Holland, Zuid Holland, Zeeland of op één van de Waddeneilanden.


Belevenispaden
Er worden tegenwoordig steeds meer Belevenispaden aangelegd. Wandelroutes waarbij de wandeling een belevenis wordt voor kinderen. Onderweg kom je namelijk langs allerlei leuk speelobjecten, informatieborden en hindernissen. Dankzij een belevenisroute wordt “saai” wandelen opeens een leuk uitje. Op deze manier leer je spelenderwijs om de natuur te gaan waarderen. Tegenwoordig heb je de keuze uit steeds meer van deze wandelroutes. Zo zijn er momenteel alleen in de provincie Drenthe als 19 stuks!

Ook kan je kiezen voor een speelbos. Een natuurlijke speeltuin in de natuur. Of waag je eens aan een blotevoeten pad en ervaar de diverse soorten ondergronden.


Ga samen eens (rustig) watersporten
Zoek je een sportieve activiteit die in bijna elke provincie mogelijk is? Misschien is een activiteit op het water geschikt voor jullie gezin. Daarbij kan je variëren van rustig tot actief en van droog tot nat. Van actief kanoën tot rustig een boottochtje maken en van zeilen tot wadlopen. Leuke watersporten voor gezinnen zijn:

• kanoën / kajakken
• suppen
• zeilen
• varen met een huurbootje
• wadlopen over de Waddenzee
• vaar mee tijdens een rondvaart
• skimboarden langs het strand
• zwemmen in een zwembad
• zwemmen in een (bos)meer of de zee

wat-doen-kinderen-natuur


Spellen en picknicken tijdens een boswandeling
Een boswandeling kan een heerlijke rust geven. Maar niet voor alle kinderen. Soms vinden ze het saai en blijven ze liever thuis gamen. Je kan een bos uitdagender maken met spellen die passen bij de leeftijd. Zoals tikkertje tussen de bomen, een balspel, “paardje rijden waarbij je kind op je rug hangt, een hut bouwen of het bekijken van dieren zoals insecten.

Halverwege kan je gaan picknicken. Een leuke activiteit voor zowel kinderen als volwassenen. Dit zijn ook momenten waarop je soms even een leuk en goed gesprek met je kind of puber kunt hebben.  Belangrijk voor de binding en om er achter te komen hoe het eigenlijk echt met je zoon of dochter gaat. Soms blijken er onverwachts toch dingen te spelen waarvan het goed is dat je het weet zodat je eventueel kan helpen.


 

Dagje Waddeneiland
Zoek je een uitje en heb je een wat groter budget? Dan kan één van de Waddeneilanden een leuk idee zijn. Dit is namelijk een daguitstapje voor zowel kinderen, pubers als volwassenen. Je dag begint met de overtocht waarbij je een mooi uitzicht over de Waddenzee hebt. Eenmaal aangekomen kan je slenteren door de gezellige dorpen, fietsen en wandelen door de duinen, de vuurtoren beklimmen en uiteraard naar de stranden.

terschelling-wat-doen-natuur

 

Texel is het meest populaire eiland. Mede doordat het al in 20 minuten varen te bereiken is. Ook de ligging bij Noord Holland kan veel mensen een voordeel zijn. Texel ligt namelijk heeft dichtste bij midden en zuid Nederland. Maar ook Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn al jaren geliefde vakantiebestemmingen. Vlieland is staat bekend om de rust en hoge duinen. Terschelling is gezellig, vrij groot en heeft mooie duinbossen. Ameland en Schiermonnikoog hebben in verhouding meer plattelandsgebieden. Uiteraard zijn er ook mooie zandstranden en duingebieden.

Maar wat veel mensen niet weten; je kan vanuit Nederland naar nog een Waddeneiland. Het Duitse Waddeneiland ligt namelijk op slechts een uurtje varen van de Eemshaven. De Noordelijke haven van Nederland, gelegen in Noord Groningen. Borkum is gezellig en heel anders dan de Nederlandse eilanden. Je proeft er echte de Duitse cultuur, vooral door de bouwstijl.

borkum-wat-te-doen


Ga op schattenjacht
Sinds 2000 kan er wereldwijd worden gezocht naar “schatten”, het zogenaamd GeoCaching. Via een app en een GPS signaal kan je locaties vinden waar iemand iets heeft verstopt. Daarbij gaat het meestal om een waterdicht doosje met daar in een logboek en de “schat”. Op het logboek kan je je naam en de datum schrijven. Een verslavend spel dat wereldwijd steeds populairder wordt. Leuk voor jong en oud.

Je kan ook zelf een GeoCache verstoppen en vervolgens de locatie vermelden in de app. De locatie is niet exact bekend, het gaat om een locatie aan de hand van een GPS punt. Dit is een gebiedje van ongeveer 10 vierkante meter. Kan je de “schat” niet vinden? Dan kan je in de app een hint over de schuilplaats vinden.

Het zoeken kan in elke regio in Nederland en zowel wandelend als fietsend. GeoCaching kan wat saai klinken maar eenmaal begonnen, blijken veel kinderen en volwassenen het toch een leuke activiteit te vinden. De extra buitenlucht is daarbij een mooi voordeel.


Paaseieren zoeken
Een eenvoudige vorm van GeoCaching is paaseieren zoeken. Een leuke, eenvoudige en goedkope gezinsactiviteit. Verstop chocolade eitjes in de tuin of je huis en laat de kids vervolgens speuren. Ook leuk tijdens een familieweekend waarbij ook volwassenen kunnen helpen met zoeken.

Maar ook in de natuur kan je dit leuke spel doen. Bijvoorbeeld met geschilderde eieren, chocolade eitjes of andere “schatten”. Leuk in bijvoorbeeld de duinen of een bos.


Waag je eens aan een Obstacle Run
Er worden in Nederlands steeds Obstacle Runs georganiseerd. Een hardloopevenement waarbij je tijdens de route allerlei obstakels tegen komt. Niet meer alleen voor sportieve jonge mensen maar ook steeds meer voor sportieve gezinnen. Vaak is een afwisselende route door de natuur gekozen en zal je lekker vies worden. Soms ga je zelfs door water heen.

Als gezin samenwerken, samen hetzelfde doel hebben en een leuke herinnering opbouwen, kan belangrijk zijn voor de binding binnen het gezin. Uiteraard kan je ook kiezen voor een ander gezamenlijk sportevenement.


Zet eens een (digitale) speurtocht uit
Spelenderwijs leren de natuur te gaan waarderen, kan handig met een speurtocht. Hierdoor wordt de natuur voor kinderen opeens een stuk minder “saai”. Het bedenken van een speurtocht kan wel wat een drempel vormen. Maar met wat inspiratie van internet, kan je vast vrij eenvoudig een speurtocht bedenken dat past bij je gezin.
Vervolgens kan je het alvast even gaan uitzetten in een stuk natuur. Het is verstandig om vervolgens ook dezelfde dag de speurtocht te gaan doen zodat je voorkomt dat de aanwijzingen (per ongeluk) zijn weg gehaald door andere mensen.

Een speurtocht met extra vrijheid en zekerheid is een foto speurtocht. Je kan foto’s maken van opvallende punten, die vervolgens kunnen worden opgezocht door de deelnemers. Zoals bijvoorbeeld een opvallende boom, steen of bord.
De foto’s kan je eenvoudig maken en tonen met een mobiele telefoon. Bij elke foto kan je een vraag bedenken. Deze vorm van zoekpunten zorgt er voor dat je de speurtocht ook eerder kunt gaan maken en pas later hoeft te gebruiken. Ook hoef je je niet druk te maken dat een aanwijzing ondertussen niet meer op de juiste plek te vinden is.

Een dergelijke digitale speurtocht kan je zelfs nog uitwisselen met een andere ouder. Je kan de foto’s ook afdrukken en er een boekje van maken.


Leer kinderen wandelen en fietsen dankzij een leuke bestemming
Voor kinderen kan een wandeling of fietstocht misschien wat saai zijn. Je kan het leuker maken door een tocht te maken naar bijvoorbeeld een pannenkoekenrestaurant, een ijswinkel of speeltuin. Dankzij de “beloning” zullen kinderen eerder willen wandelen en fietsen. Zo wordt langzamerhand het leuke van de natuur geleerd.

Onderweg kan je de tocht afwisselender maken door dieren aan te wijzen of andere leuke onderbrekingen te bedenken.

activiteiten-kinderen-natuur


Ga midgetgolfen of Pitch and Putt spelen
Een ander leuk uitje voor volwassenen en kinderen is golfen. Met name midgetgolfen is bij veel mensen wel bekend. Dankzij de binnen midgetgolfbanen, kan dit ook een leuk en voordelig uitje zijn bij slecht weer. Tegenwoordig kan je bijvoorbeeld kiezen voor Glow in de Dark golf. Daarbij golf je op een binnenbaan waarbij allerlei onderdelen voorzien zijn van lichtgevende verf. De bijzondere effecten zorgen voor een stukje extra sensatie. Leuk voor jonge kinderen, pubers en ook voor jullie als ouders.

Sla je liever wat harder? Dan kan je ook kiezen voor Pitch and Putt. Een vorm van golfen op een gewone golfbaan maar gericht op onervaren golfers. Een voordelig uitje dat ook voor pubers en volwassenen uitdagend kan zijn.

Verder kan je op sommige plekken nog kiezen voor een extra originele vorm van golf. Zoals voetgolf waarbij je een voetbal zo snel mogelijk in de hole moet zien te krijgen. Leuk voor liefhebbers van voetballen. Of ga voor het authentieke boerengolf waarbij je een bal kunt slaan met een golfstick dat is voorzien van een klomp. Ook een leuk idee voor een bedrijfsuitje of familiedag.


Ga op pad met een boswachter
Wil je wat bijleren over de natuur? Dan kan je eens een rondleiding met een boswachter reserveren. In heel Nederland bieden de boswachters van Staatsbosheer deze mogelijkheid het gehele jaar aan. Daarbij kan je kiezen uit allerlei verschillende wandelingen, afhankelijk van de deelnemers. Zo zijn er boswandelingen voor kinderen of juist voor volwassenen met reeds de nodige kennis van de natuur.

Leer over de plaatselijke natuur, ga wilde dieren spotten of leer hoe je kan overleven in de natuur. Op pad met een boswachter kan lopend, varend of rijdend. Via de volgende link kom je handig op de website van: Staatsbosbeheer.

drenthe-gelderland-campings-vakantieparken


Dwaal door een doolhof
Verdeeld door Nederland zijn er diverse doolhoven. Meestal bestaande uit heggen. Bijvoorbeeld bij het Drielanden punt bij Vaals of in de tuinen van kastelen en landhuizen. Maar je kan her en der ook kiezen voor een creatief doolhof, zoals een maisdoolhof. Dwaal door een labyrint van paden door en hoog maisveld. Vind samen de uitgang en ontsnap.


Huur eens een pizzaoven
Wil je de dag leuk afsluiten en eens wat anders dan barbecueën? Dan kan je ook een hout gestookte pizzaoven huren. Deze ovens zijn gemaakt van steen of metaal en geschikt voor groepen. Dankzij het hout je er pizza’s mee maken die net zo smaken als in een pizzeria. Leuk, origineel en lekker.


 

Weekendje kamperen
Als onderbreking kan je eens een weekendje gaan kamperen. Klinkt als een hoop voorbereiding maar dankzij bijvoorbeeld een glamping accommodatie, kan je er toch weinig werk van hebben. Dankzij een dergelijke accommodatie kan je ook met wat frisser weer, toch het leuke kampeergevoel ervaren. Relatief veel campings in Nederland, bieden dergelijke accommodaties aan. Al kan je uiteraard ook kiezen voor jullie vertrouwde tent, caravan of camper.
Of kies voor een weekendje in één van de Nederlandse vakantieparken. Wat minder voordelig maar vaak wel wat extra comfort in je accommodatie en meer voorzieningen op het park.

vakantieparken-drenthe-overijssel

 

Hopelijk heb je een flinke dosis inspiratie gekregen en gaan jullie een leuk gezinsuitje beleven. Alvast een fijne dag!

© 2024 Nederland Ontdekker.nl