borkum-wat-te-doen

Toeristische informatie over Borkum

Borkum is vrij onbekend. Is het dan wel een leuk Waddeneiland? Volgens veel bezoekers wel. Met name door de natuur, de stranden en de Duitse cultuur.

Vanaf de Eemshaven in Noord Groningen, ben je met de veerboot al in 25 of 50 minuten op het gezellige eiland. Leuk voor een dagje uit of een weekendje weg. Bijvoorbeeld tijdens je vakantie in de provincie Groningen.

Het Waddeneiland is al jaren een geliefde bestemming voor dagjesmensen en vakantiegangers. Met name dankzij de mooie stranden, het gezellige dorp en de rustige natuur. Het eiland ligt dicht bij Groningen, maar hoort toch bij Duitsland. Door de verschillen met onze Nederlandse cultuur, ervaar je er als Nederlander echt de vakantiesfeer. Met name door verschillen zoals de taal, bouwstijl en gerechten op de menukaarten.

Je kan er genieten van uitgestrekte stranden met allerlei mogelijkheden. Bij het dorp is het drukste strand aan de kant van de Noordzee. Er is veel gezelligheid en allerlei vermaak zoals eettentjes, een boulevard en sportveldjes. Opvallend zijn de vele ouderwetse overdekte strandkorven op het hoofdstrand. Een typisch Duits fenomeen dat een wat kneuterig gezicht is. Je kunt een strandkorfstoel huren per dag of langere tijd.
Des te verder je weg loopt van het levendige hoofdstrand, des te rustiger zal het worden. Lange zandstranden waar je heerlijk in alle rust kunt uitwaaien. Ook kan je kiezen voor het naaktstrand.

Maar ook het dorp is een reden voor de populariteit van het eiland. Je vindt er vele winkeltjes en restaurants. Ook staan er nog vele statige 19de-eeuwse die zorgen voor een wat chique sfeer. Tegenwoordig worden ze met name gebruikt door hotels en restaurants. Dankzij de gezelligheid kan je heerlijk door het dorp slenteren. Op drukkere dagen treden er geregeld straatartiesten op die het plaatje compleet maken.

borkum-toeristische-informatie

 

Leuke plekken en bezienswaardigheden op Borkum

De meeste mensen gaan naar het eiland voor het gezellige dorp, de stranden en de natuur. Maar er is veel meer te doen en zien. Je vindt hier een handige overzicht van bezienswaardigheden en activiteiten die je op Borkum kunt gaan doen:

1. Promenade
Aan de rand van het centrum van het dorp, ligt een levendige promenade. Dankzij de omliggende 19e eeuwse gebouwen, kan je er een chique en statig gevoel ervaren. Vanaf de promenade heb je een mooi uitzicht over het hoofdstrand. Bij de statige muziekkoepel wordt geregeld muziek gemaakt. Ook kan je er geregeld straattheater of verkoopkraampjes vinden. Eén van de meest bezochte plekken van het eiland en dus een echte bezienswaardigheid.

borkum-bezienswaardigheden-overzicht


2. Zeehondenbank
Het hoofdstrand ligt beschut in de baai van een landtong. Vanaf het strand kijk je dus op de zandbank die voor de kust ligt. De landtong is een beschermd stukje natuurgebied doordat het veel gebruikt wordt door zeehonden. Zodoende is het verboden voor mensen. Maar vanaf het hoofdstrand zie je er geregeld meerdere zeehonden liggen.


3. Wellness centrum
Omdat Borkum een kuuroord is, zijn er allerlei wellness voorzieningen te vinden. Meestal onderdeel van een hotel. Een openbare wellness centrum is “Gezeitenland”. Hier kan je genieten van sauna’s, stoombaden, zwembaden en allerlei behandelingen. Ook zijn er fitnessruimtes, tennisvelden en badmintonzalen, een restaurant en zelfs een indoor surfbad.


4. Naaktstrand
Aan de noordzijde van het eiland, is een bepaald gedeelte van het langgerekte strand gereserveerd voor naaktrecreatie. Een rustig stuk strand voor een fijn vrij gevoel. ’s Zomers wordt er een strandpaviljoen en een sauna opgebouwd.


5. Watertoren
In het dorp staat naast de vuurtorens, nog een andere toren; een watertoren. Eén dag per week kan je de toren bezoeken en een rondleiding volgen. Je kan genieten van het uitzicht en leren over de watervoorziening van het eiland.

borkum-watertoren-activiteiten


6. Rondvlucht
Wil je echt een bijzondere activiteit gaan doen? Dan zou je een rondvlucht kunnen gaan maken over Borkum en de naast gelegen eilanden. Je hebt de keuze uit verschillende routes. Een unieke ervaring voor jong en oud.


7. Rondritten
Je kan het eiland ook gaan ontdekken via een bustoer of een huifkartocht. Handig wanneer je niet zo van wandelen of fietsen houdt. Of wanneer dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld voor (sommige) senioren. De omgeving van het dorp kan je bekijk met het toeristentreintje.


8. Wadlopen
Wil je juist een sportieve activiteit? Dan kan je onder andere gaan wadlopen. Een sport dat je alleen in het Waddengebied vindt. Met een gids ga je het wad ontdekken en heb je ondertussen mooie uitzichten.


9. De natuur
De meeste drukte is te vinden bij het dorp en het hoofdstrand. De rest van het eiland is vrij rustig. Dat komt met name omdat de andere gedeelten vooral uit natuur bestaan. Hier zijn minder overnachting accommodaties en bezienswaardigheden. De natuur is echter een belangrijke bezienswaardigheid. Het zuidelijke gedeelte biedt weilanden, dijken en vergezichten over de Wadden. In de noordelijke helft liggen duingebieden en uitgestrekte stranden.

borkum-natuur-info

 

Het eiland heeft een uitgebreid netwerk van fietspaden. Dankzij de mooie en rustige natuur kan je er leuke fietstochten maken. Uiteraard kan je ook kiezen voor wandelen. Leuke routes zijn te vinden bij de vertrekterminal in de Eemshaven. Ook in het dorp zijn wandel- en fietskaartjes te koop.


10. Heimatmuseum Dykhus
Ben je benieuwd naar de geschiedenis van het eiland? Dan kan je een bezoekje brengen aan Heimatmuseum Dykhus. Je vindt er allerlei informatie over het vroegere leven. Bijvoorbeeld uitleg over klederdrachten, de maritieme geschiedenis, gebouwen en natuur. Je kunt er onder andere een oude reddingsboot en een meterslang skelet van een potvis bekijken.


11. Nordseekletterpark
Sportievelingen kunnen hun klimkunsten testen in het mooie klimpark. Een openlucht park waar je (gezekerd) over verschillende parcoursen met hindernissen kan klimmen. Met name (oudere) kinderen vinden het vaak leuk om dit uitje te gaan doen. Maar ook voor volwassenen is het een leuke activiteit. Je vindt het klimpark net buiten het dorp, naast het hoofdstrand.


12. Noordzeeaquarium
Bij het Zuidstrand ligt een zeeaquarium waar je dieren en planten kunt bekijken die rond het eiland leven. Van roggen tot haaien en van kwallen tot haring. In de vorm van verschillende thema’s wordt allerlei informatie gegeven.


13. Vuurschip Borkumriff
Vlakbij de aankomstplek van de veerboot, ligt een museum. Het is een zogenaamd “vuurschip”. Een boot dat vroeger dienst deed als drijvende vuurtoren. Tegenwoordig is het een museum waar je informatie vindt over het schip, het Wadden en de bescherming van de Noordzee.


14. De drie vuurtorens
Het eiland heeft ondanks het beperkte oppervlakte, toch drie vuurtorens. De hoogste staat in het dorp en is te bezoeken. Via een trap kan je naar het 60 meter hoge plateau klimmen. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over het eiland, de Noordzee en Waddenzee.

Verder staat in het uiterste zuiden van het eiland, de elektrische vuurtoren. Tegenwoordig niet meer in gebruik maak wel een fotogeniek object midden in de duinen. De oudste vuurtoren is enigszins verrassend, vierkant van vorm. Dit komt doordat het ooit is gebouwd als kerktoren en later is omgebouwd tot vuurtoren. Je vindt het op het historische Borkumse walvisjagerskerkhof in het dorp.

borkum-wat-zien-tips


 

15. Historische bakens
Naast de vuurtorens, heeft het eiland ook bakens. Ook deze werden gebruikt als oriëntatiepunt voor schepen. De peilinrichtingen zijn gebouwd in 1872 en zijn te bekijken voor liefhebbers van historie in de scheepvaart. Twee bakens zijn te vinden op het Westland en de andere aan het Noordoosteinde.

Zoals je ziet zijn er allerlei bezienswaardigheden te zien en activiteiten te doen op Borkum. Bezoek je het eiland een dag of weekend? Dan zal de tijd meestal al omvliegen dankzij het gezellige dorp, de stranden en duingebieden.

 

Waar kan je overnachten op Borkum?

Het kan leuk zijn om niet alleen een dagje naar Borkum te gaan, maar zelfs een weekendje of een echte vakantie. Bijvoorbeeld om eens echt goed tot rust te komen of gewoon om te genieten van het gezellige dorp, de natuur en stranden. Het overnachten kan in allerlei accommodaties. Variërend van hotels tot Bed and Breakfastst en van vakantiehuisjes tot de camping.

Wil je ’s ochtends al vroeg naar het eiland? Dan kan je vlakbij de Eemshaven een tussenstop maken. Je kunt bijvoorbeeld overnachten bij het nabijgelegen hotel Ekamper of camping en Bed and Breakfast de Lentemaheerd.

Meer voorbeelden vind je via: campings in Groningen.

vakantieparken-groningen-overzicht

 

Het waddeneiland is zelfs een kuuroord

Opvallend feitje; Borkum is een officieel kuuroord. Dit komt door de gezonde lucht. Er heerst namelijk een openzeeklimaat doordat het eiland altijd is omgeven door water. Er is geen eb en vloed werking zoals bij de andere Waddeneilanden. Daardoor zitten er weinig pollen in de lucht en juist wel relatief veel jodium. De golfstroom zorgt ook voor een warmere stroming. Hierdoor zijn de zomers er niet te warm en de winters nooit erg koud.

Dankzij de schone lucht, komen er uit heel Duitsland mensen naar Borkum om te kuren. Bijvoorbeeld mensen met astma, hart- en vaatziekten of een burn-out. Zij kunnen onder andere terecht bij twee grote kuuroorden en een aantal kleinere spa’s. Ook zonder klachten kan je uiteraard komen genieten van een ontspanweekendje. Geniet van sauna’s, stoombaden, massages en beauty behandelingen.

 

 

Algemene informatie over Borkum

Het eiland is iets kleiner dan Schiermonnikoog en daarmee het kleinste eiland langs de Nederlandse kust. Het hoort echter bij de Oost-Friese Waddeneilanden van Duitsland en is daarbij het grootste eiland. De meeste activiteit speelt zich af in en rond het enige dorp. Met circa 5300 inwoners een aanzienlijk dorp. ’s Zomers, en eigenlijk het gehele jaar, komen hier nog vele toeristen bij. Mede dankzij de mooie stranden, rustige natuur en de gezelligheid van het dorp.
Wel zijn er nog twee gehuchten; Reede en Ostland. Reede is het gehucht dat bij de aankomsthaven van de veerboot ligt. Ostland ligt midden in de natuur, centraal op het eiland.

• provincie: Nedersaksen (Duitsland)

• gemeente: landkreis Leer

• circa 5500 inwoners

• oppervlakte: 31 km²

• jaarlijks aantal toeristen: circa 300.000

Overnachten kan in diverse accommodaties. Met name hotels en bed and Breakfasts zijn er veel te vinden. Deze liggen voornamelijk in en rond het dorp. Ook is er een camping. Mooi gelegen in de rustige natuur.

borkum-wat-doen-vuurtoren

 

Het treintje en ander vervoer op het eiland

Ondanks dat er vrij weinig wegen op Borkum liggen, zijn er toch allerlei vervoersmogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor:

Treintje
Bijzonder aan dit eiland is de aanwezigheid van een spoorlijn. Dit is zelfs het meest gebruikte vervoersmiddel onder toeristen. Dit komt mede doordat de veerboot aanmeert op meerdere kilometers afstand van het dorp en de stranden. De spoorlijn begint direct bij de terminal van de veerboot en is daardoor een handige optie.

Het gaat om een smalspoortrein met een authentieke uitstraling. De Borkumer Kleinbahn pendelt geregeld heen en weer tussen de veerboot en het centrum van het dorp. Met een kaartje van de veerboot kan je gratis gebruik maken van het treintje. De laatste wagon is een bagagewagon. Hier kan bagage, kinderwagens en fietsen in worden vervoerd. Bij grote drukte kunnen fietsen alleen meer als er genoeg ruimte is.

borkum-trein-info

 

Elektrische bus
Tegenwoordig is er een modern nieuw vervoersmiddel op het eiland verschenen; twee elektrische bussen. Een snelle manier van vervoer tussen de veerboot en het dorp.

Taxi’s
Ook kan je kiezen voor één van de taxi’s. Deze zijn met name te vinden in het dorp en bij de haven van de veerboot. Uiteraard kan je ook bellen. De telefoonnummers staan op meerdere informatieborden vermeld.

Fietsen
De fiets is met name handig voor het rustige gedeelte van het eiland. De mooie natuurgebieden ten oosten van het dorp.
Heb je geen fiets meegenomen? Geen probleem, in het dorp kan je op meerdere plekken een fiets huren.

Vliegveld
Zelfs vliegen is mogelijk op Borkum. De Duitse Marine heeft er namelijk ooit een vliegveld aangelegd. Tegenwoordig is het echter geen militair vliegveld meer. Het wordt vooral gebruikt voor rondvluchten, privé vliegtuigen, helikopters en parachute sprongen. Verder landen er vliegtuigen uit met name Emden en Hamburg.

 

De veerboot naar Borkum

Bezoekers vanuit Nederland zullen meestal kiezen voor de Groningse Eemshaven als vertrekpunt. Deze veerdienst ligt namelijk dichterbij het eiland, dan de boot vanuit Emden. Vanuit de Eemshaven zet je in 50 minuten al weer voet aan wal. Wil je nog sneller? Dan kan je kiezen voor de snelle catamaran boot. Deze brengt je al in 25 minuten naar het eiland.
Vanaf het Duitse Emden duurt de overtocht ongeveer 2 uur en 45 minuten. Soms kan de reistijd wat langer zijn door de getijden. Vanuit de Eemshaven zorgen de getijden niet voor vertraging.

Al ruim 100 honderd jaar verzorgd Al meer dan 100 jaar verzorgt rederij Aktien Gesellschaft “EMS” de veerdiensten naar Borkum. Eerst alleen vanaf Emden, later ook vanuit de Eemshaven. De Borkumlijn vanuit de Eemshaven, vertrekt vanaf de meest noordelijke kade van Nederland. De terminal is bereikbaar per auto, per fiets of per trein. Sinds 2018 is namelijk het meest noordelijke station gebouwd direct naast de terminal.

borkum-vervoer-info

 

Veerboten
De grote veerboot kan naast de vele gasten, ook auto’s en zelfs vrachtwagens vervoeren. Met de auto naar Borkum is voor toeristen echter niet zo praktisch. Er zijn namelijk maar weinig wegen en ook autovrije gebieden. Zo is het dorp ’s zomers autovrij, op de rest van het eiland mag alleen tussen 07:00 en 21:00 uur gereden worden. Dit is ingevoerd om het eiland is autoluw te krijgen, wat inhoud dat het er name bewoners en zakelijk verkeer zal rijden.

Tijdens de overtocht kan je genieten van de bijzondere natuur van de Waddenzee. Vaar je met de grote veerboot? Dan kan je van de mooie natuur genieten vanaf één van de bankjes op het grote zonnedek . Of kies lekker warm een tafeltje binnen. Voor drinken, snacks, een ontbijt en zelfs een warme maaltijd, kan je terecht in het afhaal restaurant.

De catamaran heeft alleen binnen zitplaatsen. Ook is vervoer van auto’s, fietsen en karretjes zoals een bolderkar niet mogelijk.

Gevraagd wordt om circa 30 minuten voor vertrek bij de terminal aanwezig te zijn. Wil je de overtocht maken met de auto? Dan wordt gevraagd om 45 minuten van te voren aanwezig te zijn.

 

Parkeren
Je auto parkeren kan op de grote, omheinde parkeerplaats. Ook geschikt voor langere tijd parkeren, bijvoorbeeld wanneer je hebt gekozen voor een vakantie op Borkum. De parkeerplaats is dagelijks geopend, 45 minuten voor vertrek van de veerboot en tot 30 minuten na de aankomst. Een parkeerkaart kan bij één van de automaten worden gekocht. Overnacht je op Borkum? Dan kan je ook een parkeerkaart kopen op de veerboot.

Adres: Borkumkade 1, 9979XX Eemshaven

borkum-bezienswaardigheden-tips

 

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er vele mogelijkheden op het eiland. Een leuke bestemming voor een dagje uit of weekendje weg. Het merendeel van de toeristen in de provincie Groningen, hebben een dagje Borkum dan ook op het programma staan tijdens hun vakantie. Niet alleen volwassenen, ook kinderen vinden het vaak een leuk dagje uit. Meer voorbeelden vind je via: activiteiten met kinderen in de natuur.

Campings in Noord Groningen vind je via de onderstaande fotoknop.

 

campings-provincie-groningen

© 2024 Nederland Ontdekker.nl