Wat zijn de verschillen tussen de vakantieparken in Nederland?

Ondanks het relatief kleine oppervlak van Nederland, zijn er maar liefst 360 vakantieparken te vinden. Zo heb je bekende ketens als Center Parks, Landal Greenparks, Europarcs, Roompot en Droomparken. Maar ook diverse onbekende parken die je toch positief kunnen verrassen.
Welk park bij je past, kan je bepalen aan de hand van de voornaamste verschillen. Grote verschillen tussen de verschillende aanbieders zijn er niet. De voornaamste verschillen zijn:

• type vakantiehuisjes

• hoeveelheid voorzieningen

• grootte van het park

• type gasten

• ligging in Nederland

 

Type vakantiehuisjes
Vroeger hadden veel parken allemaal dezelfde huisjes. Gelukkig is die tijd voorbij en kan je kiezen uit bijvoorbeeld een blokhut, stacaravan, bungalow, villa of een chalet. Uiteraard bestaan er tussen de accommodaties verschillen op het gebied van luxe, interieurstijl en formaat.

Ook is de locatie van je accommodatie op het park is van invloed op je vakantie. Staat je huisje bijvoorbeeld dichtbij voorzieningen of juist op een rustigere plek? Ga je voor gemak of juist voor natuur en rust? Tegenwoordig kan je handig van te voren zien welke huisjes er vrij zijn en waar deze op het park staan.Hoeveelheid voorzieningen

De meeste parken bieden bepaalde standaard voorzieningen, zoals een restaurant, zwembad, speeltuin, fietsverhuur en kindervermaak. Grotere parken hebben vaak extra voorzieningen zoals bijzondere glijbanen, een klimpark, bowlingbaan, winkels en allerlei outdoor-activiteiten.

Welk park voor jullie geschikt is, hangt met name af van de samenstelling van je reisgezelschap. Niet elk park is geschikt voor elke leeftijdscategorie. Zo zijn er vakantieparken die zich richten op een specifieke doelgroep, zoals jongeren, golfliefhebbers, rustliefhebbers of senioren. Echter zijn de meeste parken geschikt voor alle leeftijden.

bungalowparken-nederland-overzichtenGrootte van het park

Ook het formaat van het park kan voor jou van belang zijn. Houd je van rust en natuur? Dan kan een wat kleiner park geschikt zijn. Heb je juist liever veel voorzieningen zoals entertainment? Dan is een groter park vaak wat geschikter.

Vaak is een onbekend vakantiepark wat kleiner en rustiger. Parken van de bekende ketens bieden juist vaak meer vertier en zijn vaak wat groter.Type gasten / doelgroep

De meeste parken zijn geschikt voor alle leeftijden. Er zijn echter ook enkele plekken waar men zich specifiek richt op een bepaalde doelgroep. Zoals bijvoorbeeld golfers, jongeren of senioren.Ligging in Nederland

Uiteraard is het ook belangrijk waar het park ligt. Strandliefhebbers kunnen bijvoorbeeld kiezen voor provincies als Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland. Natuurliefhebbers kunnen bijvoorbeeld gaan genieten in Drenthe, Overijsel en Gelderland. Liefhebbers van steden, kunnen kiezen voor een park in de buurt van de Randstad. Bijvoorbeeld voor een dagje uit naar Rotterdam, Amsterdam, Den Haag of Utrecht.
Houd je van heuvels? Dan kan je juist kiezen voor Limburg. Zo kan je ook gemakkelijk een dagje naar België of Duitsland.

Via het hoofdmenu vind je de parken in Nederland, handig opgesplitst per provincie.

 

Wat zijn de voordelen en nadelen van vakantieparken?

Het voornaamste voordeel van vakantieparken ten opzichte van hotels en campings, zijn de hoeveelheid voorzieningen. Met name voor gezinnen kan dit ideaal zijn. De kinderen zullen zich namelijk niet snel vervelen, waardoor je het als ouder ook makkelijker hebt. Voor iedereen vakantie dus.

Daarnaast is het woonoppervlak van een vakantiehuisje groter dan in een hotel of op een camping. Hierdoor heb je meer comfort en een rustiger gevoel. In een opgeruimd huisje zal je namelijk onbewust meer tot rust komen dan in een ruimte met teveel spullen.

Uiteraard hebben vakantieparken ook nadelen. Dat is onder andere de prijs. Overnachten op een camping zal namelijk meestal goedkoper zijn. Ten opzichte van een hotel zal de prijs vergelijkbaar zijn.

vakantieparken-nederland-info

 

Wat kost overnachten in een vakantiepark gemiddeld in Nederland?

Wat een overnachting kost is niet zo eenvoudig aan te geven. Bij een hotel of Bed and Breakfast is makkelijker een gemiddeld bedrag aan te geven. Bij vakantieparken zijn de verschillen echter groter waardoor ook de prijzen meer zullen variëren. De prijs is onder andere afhankelijk van de grootte van het vakantiehuis en het aantal voorzieningen op het park. Daarnaast speelt ook de periode een grotere rol.

De duurste maanden zijn juli en augustus. De meest voordelige maand is maart. Opvallend is de flinke prijsdaling in september ten opzichte van de twee maanden er voor. Een vakantie net buiten het hoofdseizoen kan dus enorm schelen.

Ook aanbiedingen kunnen zorgen dat je goedkoper kan overnachten. Zo zijn er geregeld aanbiedingen voor bepaalde periode, zoals een midweek of een lang weekend.

 

Kan je visite ontvangen tijdens je vakantie op het park?

Meestal kan je ook visite ontvangen in je vakantiehuisje. Of hier kosten aan zijn verbonden, verschilt per park. Komt de visite één dag, dan zijn er meestal geen extra kosten. Behalve wanneer ook door de visite gebruik wordt gemaakt van bepaalde voorzieningen, zoals bijvoorbeeld het zwembad.

Wil je graag dat de visite blijft slapen? Ook dat is vaak mogelijk. Vaak zijn hier wel extra kosten aan verbonden. Bijvoorbeeld voor het bedlinnen en toeristenbelasting. Ook mag de maximale slaapcapaciteit van het vakantiehuisje niet worden overschreden.

 

Kan je ook kamperen op een vakantiepark?

Sommige parken hebben ook een kampeergedeelte. Dit kan bijvoorbeeld leuk zijn voor visite of bij een grotere groep. Zo kan iedereen een manier van overnachten kiezen naar eigen voorkeur. Ook voor pubers kan dit een leuk idee zijn. Zo zijn ze namelijk gedeeltelijk alleen op vakantie, maar toch ook nog samen met het gezin.

Kamperen in de tuin rond het vakantiehuis, is meestal niet toegestaan.

leuke-vakantieparken-nederland

 

Welk vakantiepark is in de winter geschikt?

Niet alleen tijdens de zomermaanden, maar ook tijdens de winter kan een vakantiepark leuk zijn. Veel mensen zijn tijdens de “donkere” maanden extra toe aan een (korte) vakantie. Een vakantiepark in Nederland kan hier geschikt voor zijn omdat je meestal een korte reistijd naar het park hebt.

Daarnaast bieden veel parken diverse binnen activiteiten waardoor je niet afhankelijk bent van het weer. Zowel jong en oud kan zich zelfs tijdens regenachtige dagen vaak goed vermaken. Zo kan je je bijvoorbeeld gaan vermaken in het zwembad, op de bowlingbaan, in de gamehal, de tennishal, de restaurants, de bar of binnenspeeltuin.

Tijdens de wintermaanden zijn de huisjes en het park vaak extra sfeervol ingericht. Bijvoorbeeld met kerstbomen of andere winterse aankleding.

Welk vakantiepark in de winter geschikt is, is niet eenvoudig te zeggen door het grote aanbod. We adviseren per aanbieder te kijken welke mogelijkheden er in de winter zijn.

 

vakantieparken-nederland-overzicht-provincie

 

Wat zijn de verschillen tussen Nederlandse vakantiepark ketens?

Ondanks het relatief kleine oppervlakte van ons kikkerlandje, zijn er toch enkele honderden bungalowparken. Dankzij de ruime keuze kan je precies het park boeken dat bij je past. Het grote aanbod kan echter ook zorgen voor twijfel. Welke keten is geschikt voor mij? En wat zijn de verschillen tussen de ketens? Om de keuze iets makkelijker te maken vind je hier een beknopte omschrijving per aanbieder. De volgende grote ketens zijn in Nederland actief:

Landal GreenParks
Al jaren is deze keten een begrip in Nederland. Het is qua aantal parken één van de grootste aanbieders in Nederland. 56 Van de 90 Landal GreenParks parken liggen in Nederland. Het bedrijf wil zich onderscheiden dankzij parken waar veel aandacht is voor rust, ruimte en natuur. Dit is te zien aan de ruime kavels en vele begroeiing. Ook de accommodaties hebben vaak een natuurlijke uitstraling. Op het gebied van de faciliteiten, verschillen de parken weinig van andere ketens. 7 Van de 56 parken hebben een camping gedeelte. Via de volgende link kom je handig rechtstreeks op de website van: Landal GreenParks.CenterParcs

Een andere bekende aanbieder is CenterParcs. In Nederland actief met 12 parken waarbij met name de subtropische zwembaden opvallen. De keten heeft vrijwel de mooiste zwembaden van alle aanbieders. Ook het hoge aantal andere faciliteiten van CenterParcs parken is een onderscheidend punt. Een geschikte keten voor mensen die houden van een bungalowpark waar veel is te doen. Een camping gedeelte hebben de parken niet.Molecaten

Ook al vele jaren actief is de Molecaten keten. Een aanbieder van 17 vakantieparken in Nederland. Allemaal gelegen op mooie plekken in de natuur. Tevens actief in Hongarije. De Molecaten accommodaties bestaan meestal uit chalets en een groot camping gedeelte. Ook is er vaak een (buiten) zwembad. Via de volgende link kom je op de website van de: Molecaten parken.Roompot

Misschien onverwachts maar de Roompot keten is de grootste aanbieder in Nederland en zelfs de één à grootste van Europa. De keten heet maar liefst circa 185 vakantieparken, waarvan tientallen in Nederland. Daarvan hebben 37 parken een campinggedeelte. De meeste parken hebben vrij veel faciliteiten. Onderscheidend punt; sommige parken hebben een thema wat is terug te zien in de faciliteiten. Voorbeelden van thema’s zijn: “beauty & wellness”, “golf”, ”fit en fun” en “wandelen en fietsen”.
Via de volgende link kom je op de website van de keten: Roompot parken.EuroParcs

Luxe en comfort zijn de speerpunten van de EuroParcs keten.  Overnachten kan in één van de 17 vakantieparken. Allen gelegen op mooie locaties in de natuur. De parken hebben een luxe en stijlvolle uitstraling. Een gedeelte hier van heeft veel voorzieningen, anderen juist weer minder voor extra rust. De parken vind je via de volgende link op de website van: EuroParcs.

vakantieparken-overzicht-provinciesDroomparken

Deze keten is sinds 1998 actief in Nederland en onderscheid zich mede dankzij de moderne overnachting accommodaties. Verder zijn rust, ruimte en natuur een speerpunt op de 12 Nederlandse parken. De faciliteiten bestaan meestal uit een zwembad, wellness, restaurant, speeltuinen, sportveldjes en buitenactiviteiten. Enkele parken hebben een camping gedeelte.RCN

Je kan ook kiezen uit één van de negen RCN vakantieparken in Nederland. Al tientallen jaren exploiteert RCC campings met een bungalowpark gedeelte. De parken van deze keten onderscheiden zich met name om het gezellige “campinggevoel” en de vele kindervoorzieningen. Ook biedt elk park op de zondagen tijdens de zomermaanden een kerkdienst aan.

Ook onderscheidend is het volgende besluit van RCN: “De gehele winstuitkering besteedt RCN aan maatschappelijke projecten en aan mensen voor wie een vakantie minder vanzelfsprekend is door eenzaamheid, gebrek aan geld of fysieke omstandigheid.”

 

 

Samenvattend kan worden gesteld dat de grootste verschillen tussen de verschillende ketens zijn:

• de uitstraling en de grootte van de accommodaties

• het aantal faciliteiten op het park

• wel of geen campinggedeelte op het park

 

Heeft Nederland nog onbekende vakantieparken?

De bungalowparken die behoren tot één van de bekende ketens, zijn vrijwel allemaal wel bekend. Wanneer je voorkeur uit gaat naar een park dat onbekend is bij het grote publiek, dan kan je kiezen voor een park dat niet bij een keten hoort. Vaak zijn deze parken wat kleiner en bieden ze nog wat meer rust. Dit is echter niet altijd het geval, zo kan je dus zowel een onbekend park met veel of juist weinig voorzieningen kiezen.

Omdat het aantal wat onbekendere bungalowparken in Nederland te groot is voor één overzicht, zijn deze parken per provincie verdeeld. Via het hoofdmenu kom je op de pagina met parken per provincie. In de overzichten vind je zowel bekende als onbekende bungalowparken.

vakantieparken-nederland-informatie

 

Welke voorzieningen zijn er bij bungalowparken?

Eén van de belangrijkste voordelen van een vakantiepark, zijn de diverse voorzieningen op loopafstand van je vakantiehuisje. Hierdoor is er altijd wel wat te doen en hoef je eigenlijk niet eens het park af tijdens je vakantie. Zeker met kinderen is dit een groot voordeel. Je hoeft de kinderen namelijk niet “bezig te houden” en ook voor de kinderen is het leuk.
Maar welke voorzieningen hebben de meeste bungalowparken zoal? Je vindt hier een handig overzicht:

• Kinderfaciliteiten: speeltuinen, sportveldjes, overdekte speeltuin, kinderboerderij, trampolines en de organisatie van kinder activiteiten.

• Zwemmen: binnen of buiten zwembad, zwemplas met strand.

• Voor jong en oud: visvijver, midgetgolfbaan, tennisbaan, bowlingbaan, wellness, bootverhuur, lasergamebaan en watersporten.

• Horeca: restaurant, snackbar en eetcafé.

• Praktische voorzieningen: wasserette, supermarkt en verhuur van fietsen, skelters, bolderkarren en fietskarren.

Het aantal voorzieningen verschilt nogal per park. Echter hebben de meeste bungalowparken wel “standaard” faciliteiten zoals een zwembad, speeltuinen, sportveldjes, een snackbar en fietsverhuur. Houd je vooral van een rustige vakantie? Dan kan je kiezen voor een park met weinig voorzieningen.
Verder kan het verstandig zijn om goed te kijken of het park dat je wilt boeken, een buiten- of binnenzwembad heeft.

 

Via de oranje tekstlinks, de fotobanners of het hoofdmenu kan je de vele vakantieparken in Nederland bekijken. Alvast een fijne vakantie gewenst in ons mooie Nederland!

© 2024 Nederland Ontdekker.nl