Informatie over vakantieparken in Nederland

In Nederland heb je de keuze uit vele vakantieparken. Maar welk bungalowpark past bij mij? Wat zijn de voordelen van vakantieparken en welke verschillen zijn er? Je vindt de antwoorden en allerlei andere handige informatie in dit artikel.

Klik op de provincie waar in je vakantieparken wilt bekijken.

Groningen Friesland Drenthe Overijssel Gelderland Flevoland Utrecht Noord-Holland Zuid-Holland Zeeland Noord-Brabant Limburg

Wat zijn de verschillen tussen de vakantieparken in Nederland?

Ondanks het relatief kleine oppervlak van Nederland, zijn er maar liefst 360 vakantieparken te vinden. Zo heb je bekende ketens als Center Parks, Landal Greenparks, Europarcs, Roompot en Droomparken. Maar ook diverse onbekende parken die je toch positief kunnen verrassen.
Welk park bij je past, kan je bepalen aan de hand van de voornaamste verschillen. Grote verschillen tussen de verschillende aanbieders zijn er niet. De voornaamste verschillen zijn:

  • type vakantiehuisjes
  • hoeveelheid voorzieningen
  • grootte van het park
  • type gasten
  • ligging in Nederland

Type vakantiehuisjes
Vroeger hadden veel parken allemaal dezelfde huisjes. Gelukkig is die tijd voorbij en kan je kiezen uit bijvoorbeeld een blokhut, stacaravan, bungalow, villa of een chalet. Uiteraard bestaan er tussen de accommodaties verschillen op het gebied van luxe, interieurstijl en formaat.

Ook is de locatie van je accommodatie op het park is van invloed op je vakantie. Staat je huisje bijvoorbeeld dichtbij voorzieningen of juist op een rustigere plek? Ga je voor gemak of juist voor natuur en rust? Tegenwoordig kan je handig van te voren zien welke huisjes er vrij zijn en waar deze op het park staan.


Hoeveelheid voorzieningen
De meeste parken bieden bepaalde standaard voorzieningen, zoals een restaurant, zwembad, speeltuin, fietsverhuur en kindervermaak. Grotere parken hebben vaak extra voorzieningen zoals bijzondere glijbanen, een klimpark, bowlingbaan, winkels en allerlei outdoor-activiteiten.

Welk park voor jullie geschikt is, hangt met name af van de samenstelling van je reisgezelschap. Niet elk park is geschikt voor elke leeftijdscategorie. Zo zijn er vakantieparken die zich richten op een specifieke doelgroep, zoals jongeren, golfliefhebbers, rustliefhebbers of senioren. Echter zijn de meeste parken geschikt voor alle leeftijden.

nederlandontdekker-vakantie-informatie-toerisme


Grootte van het park
Ook het formaat van het park kan voor jou van belang zijn. Houd je van rust en natuur? Dan kan een wat kleiner park geschikt zijn. Heb je juist liever veel voorzieningen zoals entertainment? Dan is een groter park vaak wat geschikter.


Type gasten / doelgroep
De meeste parken zijn geschikt voor alle leeftijden. Er zijn echter ook enkele plekken waar men zich specifiek richt op een bepaalde doelgroep. Zoals bijvoorbeeld golfers, jongeren of senioren.


Ligging in Nederland
Uiteraard is het ook belangrijk waar het park ligt. Strandliefhebbers kunnen bijvoorbeeld kiezen voor provincies als Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland. Natuurliefhebbers kunnen bijvoorbeeld gaan genieten in Drenthe, Overijsel en Gelderland. Liefhebbers van steden, kunnen kiezen voor een park in de buurt van de Randstad. Bijvoorbeeld voor een dagje uit naar Rotterdam, Amsterdam, Den Haag of Utrecht.
Houd je van heuvels? Dan kan je juist kiezen voor Limburg. Zo kan je ook gemakkelijk een dagje naar België of Duitsland.

Wat zijn de voordelen en nadelen van vakantieparken?

Het voornaamste voordeel van vakantieparken ten opzichte van hotels en campings, zijn de hoeveelheid voorzieningen. Met name voor gezinnen kan dit ideaal zijn. De kinderen zullen zich namelijk niet snel vervelen, waardoor je het als ouder ook makkelijker hebt. Voor iedereen vakantie dus.

Daarnaast is het woonoppervlak van een vakantiehuisje groter dan in een hotel of op een camping. Hierdoor heb je meer comfort en een rustiger gevoel. In een opgeruimd huisje zal je namelijk onbewust meer tot rust komen dan in een ruimte met teveel spullen.

Uiteraard hebben vakantieparken ook nadelen. Dat is onder andere de prijs. Overnachten op een camping zal namelijk meestal goedkoper zijn. Ten opzichte van een hotel zal de prijs vergelijkbaar zijn.

vakantieparken-nederland-bungalows-info

Wat kost overnachten in een vakantiepark gemiddeld in Nederland?

Wat een overnachting kost is niet zo eenvoudig aan te geven. Bij een hotel of Bed and Breakfast is makkelijker een gemiddeld bedrag aan te geven. Bij vakantieparken zijn de verschillen echter groter waardoor ook de prijzen meer zullen variëren. De prijs is onder andere afhankelijk van de grootte van het vakantiehuis en het aantal voorzieningen op het park. Daarnaast speelt ook de periode een grotere rol.

De duurste maanden zijn juli en augustus. De meest voordelige maand is maart. Opvallend is de flinke prijsdaling in september ten opzichte van de twee maanden er voor. Een vakantie net buiten het hoofdseizoen kan dus enorm schelen.

Ook aanbiedingen kunnen zorgen dat je goedkoper kan overnachten. Zo zijn er geregeld aanbiedingen voor bepaalde periode, zoals een midweek of een lang weekend.

Kan je visite ontvangen tijdens je vakantie op het park?

Meestal kan je ook visite ontvangen in je vakantiehuisje. Of hier kosten aan zijn verbonden, verschilt per park. Komt de visite één dag, dan zijn er meestal geen extra kosten. Behalve wanneer ook door de visite gebruik wordt gemaakt van bepaalde voorzieningen, zoals bijvoorbeeld het zwembad.

Wil je graag dat de visite blijft slapen? Ook dat is vaak mogelijk. Vaak zijn hier wel extra kosten aan verbonden. Bijvoorbeeld voor het bedlinnen en toeristenbelasting. Ook mag de maximale slaapcapaciteit van het vakantiehuisje niet worden overschreden.

Kan je ook kamperen op een vakantiepark?

Sommige parken hebben ook een kampeergedeelte. Dit kan bijvoorbeeld leuk zijn voor visite of bij een grotere groep. Zo kan iedereen een manier van overnachten kiezen naar eigen voorkeur. Ook voor pubers kan dit een leuk idee zijn. Zo zijn ze namelijk gedeeltelijk alleen op vakantie, maar toch ook nog samen met het gezin.

Kamperen in de tuin rond het vakantiehuis, is meestal niet toegestaan.

vakantieparken-nederland-informatie-verschillen

Welk vakantiepark is in de winter geschikt?

Niet alleen tijdens de zomermaanden, maar ook tijdens de winter kan een vakantiepark leuk zijn. Veel mensen zijn tijdens de “donkere” maanden extra toe aan een (korte) vakantie. Een vakantiepark in Nederland kan hier geschikt voor zijn omdat je meestal een korte reistijd naar het park hebt.

Daarnaast bieden veel parken diverse binnen activiteiten waardoor je niet afhankelijk bent van het weer. Zowel jong en oud kan zich zelfs tijdens regenachtige dagen vaak goed vermaken. Zo kan je je bijvoorbeeld gaan vermaken in het zwembad, op de bowlingbaan, in de gamehal, de tennishal, de restaurants, de bar of binnenspeeltuin.

Tijdens de wintermaanden zijn de huisjes en het park vaak extra sfeervol ingericht. Bijvoorbeeld met kerstbomen of andere winterse aankleding.

Welk vakantiepark in de winter geschikt is, is niet eenvoudig te zeggen door het grote aanbod. We adviseren per aanbieder te kijken welke mogelijkheden er in de winter zijn.

© Nederland Ontdekker 2021