waar-vakantie-baby-bestemmingen

 

Vanaf wanneer kan je op vakantie met een baby?

Jonge baby’s hechten veel aan rust en regelmaat. Een vakantie past hier niet bij. Daarom wordt het afgeraden om de eerste zes maanden meerdere dagen op pad te gaan. Na het eerste half jaar zal je kindje er wat minder last van hebben. Probeer echter wel het dagritme dat je thuis gewend bent, zoveel mogelijk aan te houden.

De nieuwe omgeving kan er voor zorgen dat je kindje wat geprikkeld raakt. Hierdoor kan het de eerste dagen wat extra huilen of meer behoefte aan genegenheid hebben. Ook na thuiskomst kan dit de eerste dagen het geval zijn.
Wil je toch op vakantie? Zorg dat voor een rustige omgeving. Zoals een rustig plekje op een vakantiepark of camping.

 

Wat zijn praktische vakantiebestemmingen?

Een lange reis is met een baby niet echt praktisch en ontspannen. Daarom kan het verstandig zijn om te kiezen voor een vakantie in Nederland. Zo ben je snel op de bestemming en kan je in winkels nog de babyspullen kopen die je gewend bent.

Er is geen specifiek gebied in Nederland dat extra praktisch is met een baby. Je kunt het gebied kiezen dat bij je past. Het type accommodatie is meer van belang dat het gebied. Ontspan bijvoorbeeld in de bossen van DrentheGelderland of de Utrechtse Heuvelrug. Of geniet van het eilandgevoel op één van de Waddeneilanden. Of geniet van de duingebieden langs de Noordzee kust van de provincies Noord Holland, Zuid Holland en Zeeland.
Wil je echt fijne rust voor je baby? Dan kan je kiezen voor één van de rustige campings in de provincie Groningen. Rustig, geen files en mooie weidse uitzichten.

wanneer-vakantie-baby-info

 

Welke overnachting accommodaties zijn handig met een baby?

Niet alle soorten accommodaties zijn praktisch met een jong kindje. Een hotel of Bed and Breakfast kan bijvoorbeeld wat minder praktisch zijn doordat er vaak geen aparte slaapkamer voor je kindje is. Hierdoor heb je minder vrijheden. Ook is er niet altijd een tuin of balkon waar jullie kunnen zitten.

Een camping of vakantiepark kan juist wel weer handig zijn. Hier heb je namelijk vaak meerdere slaapkamers en lekker de ruimte. Ook rond je accommodatie heb je vaak de ruimte om lekker buiten te zitten. Of om leuk te spelen met je kindje op een kleed op het gras.
Een ander voordeel zijn de voorzieningen. Een camping of vakantiepark heeft vaak voorzieningen zoals een zwembad, restaurant, wasserette en een winkeltje. Hierdoor hoef je weinig te reizen en is er minder belasting voor je kindje.
Ook kan het handig zijn wanneer je nog een kind hebt. Deze kan allerlei leuke dingen gaan doen terwijl je met de baby niet hoeft te gaan reizen. Alles is op korte afstand op het park.

vakantieparken-campings-nederland-zwembad

 

Kamperen in een tent met een baby?

Kamperen in een tent kan misschien wat minder praktisch zijn. Zeker wanneer je kindje hebt dat ’s nachts geregeld huilt. De buren zullen hier waarschijnlijk niet echt enthousiast van worden. Ook is het voor je lichaam niet zo prettig dat je kindje laag bij de grond ligt. Tenzij je een verhoogd campingbedje meeneemt.

Wel kan je kamperen in bijvoorbeeld een caravan, camper of een glamping accommodatie. Bij glamping heb je het leuke campinggevoel maar toch wat extra gemak en comfort. Glamping accommodaties zijn tegenwoordig steeds meer te huur. Met name op vakantieparken en campings. Meer informatie kan je vinden op onze pagina over dergelijke accommodaties: glamping in Nederland.

Groepsaccommodaties kunnen ook geschikt zijn. Hier is namelijk alle ruimte en meestal ook een tuin. Doordat je met een groep een weekendje weg gaat, is er extra hulp bij de verzorging van jullie kleintje. Zeker bij een familieweekendje zijn er vaak genoeg opa’s en oma’s die maar al te graag even willen helpen. Via de volgende link vind je een overzicht van groepsaccommodaties in Nederland.

 

Speciale vakantiehuizen voor baby’s

Er zijn tegenwoordig ook vakantiehuizen die extra geschikt zijn met baby’s. Mede dankzij voorzieningen zoals een kinderbedje, kinderstoel een traphekje, veiligheidsvoorzieningen en een kindvriendelijke inrichting. Soms is er zelfs een commode en een box. Dankzij alle voorzieningen hoef je zelf een stuk minder mee te slepen. Ook hoef je je minder druk te maken om de veiligheid.

Ook in de tuin is rekening gehouden met jonge kinderen. Zo staat er meestal een hek rond de tuin zodat je niet bang hoeft te zijn dat de kinderen weg lopen. Ook worden risico’s door bijvoorbeeld een vijver, giftige planten of scherpe delen voorkomen.

Per vakantiepark kan je zien of er dergelijke vakantiehuisjes aanwezig zijn.

vakantieparken-drenthe-overijssel

 

Wat kan je doen met een baby tijdens een vakantie?

Met een baby zijn sommige dingen helaas wat minder praktisch. Eigenlijk zijn alleen rustige activiteiten mogelijk met om de paar uur een gelegenheid om te verschonen en voeden. Ondanks dergelijke beperkingen, zijn er toch allerlei leuke activiteiten die leuk zijn voor zowel de baby als de ouders. Met enige fantasie en souplesse is er is genoeg te doen tijdens een vakantie met een baby. Je vindt hier ter inspiratie verschillende leuke ideeën:

Wandelen
Echt tot rust komen doe je het beste in de natuur. Lekker wandelen door bijvoorbeeld de Noord Hollandse duinen, de Veluwse bossen, de weidse uitzichten van Groningen of de heuvels van Limburg. Ook met een baby is dit goed mogelijk. De meeste kindjes zijn zelfs gek op wandelen. Vaak vallen ze al snel in slaap door de buitenlucht en de hobbelende beweging.

Dankzij een kinderwagen kan je rustig gaan wandelen. Maar onverharde paden zijn vaak het mooiste. Dit is dan weer wat minder handig met een kinderwagen in verband met het gestuiter. Bij dergelijke routes zou je kunnen kiezen een draagzak. Daarmee zal je kindje minder last hebben van oneffen paden. Door een goede ondersteuning van het nekje, kunnen zelfs baby’s van 3 maanden al in een draagzak.

 

 

Fietsen
Ook fietsen is een leuk tijdens een vakantie of weekendje weg. Een handige manier om snel de nieuwe omgeving te kunnen verkennen. Kinderen kunnen in een kinderzitje, een baby uiteraard nog niet. Fietsen is pas met een baby mogelijk wanneer het kindje zelfstandig rechtop kan zitten. Meestal is dit na ongeveer 9 maanden. Is dat het geval? Dan zou je kunnen kiezen voor het huren van een bakfiets. Je kindje kan in de Maxi-Cosi in de bak worden bevestigd. Zo kan je hem of haar in de gaten houden tijdens het fietsen en is het goed beschermd. Te lang fietsen is meestal nog niet mogelijk.

Zwemmen
Veel (grotere) campings en vakantieparken hebben een zwembad. Dit is vaak een geliefde activiteiten bij gezinnen. Ook met een baby zal je al voorzichtig kunnen gaan zwemmen. Vaak levert dit bijzondere momentjes op omdat het vaak één van de eerste keren is.
Maar vanaf wanneer kan je eigenlijk gaan zwemmen met een baby? Dit is gelukkig al mogelijk vanaf 3 maanden. Vanaf deze leeftijd kan je kindje namelijk zelf zijn of haar temperatuur reguleren. De meeste baby’s vinden het water prettig en leren al snel te bewegen in water, zoals draaien en drijven. Het fysieke contact met jou als papa of mama zorgt voor een betere hechting. Ook zorgt het zwemmen voor een betere bescherming tegen infecties en een verbeterde motoriek.

Denk er wel om dat je een zwemluier gebruikt en dat het water warm genoeg is. Een nat kindje zal snel afkoelen en daardoor verdrietig worden. Het is dus van belang om je kindje zo snel mogelijk in doeken te wikkelen wanneer je uit het zwembad stapt.

Uit eten
Na een vakantiedag is er meestal niet zoveel zin om nog te gaan koken. Daarom wordt geregeld gekozen om de dag af te sluiten in een restaurant. Helaas is dit met de meeste baby’s niet echt praktisch. Meestal zijn de ouders namelijk meer bezig met het rustig houden van de baby, dan  te ontspannen en genieten van het eten. Ook voor je kindje kan de drukke omgeving soms wat onprettig zijn.

Als alternatief kan je bij je eigen accommodatie gaan eten. Er zijn genoeg manier om relatief weinig werk van het koken te hebben en toch een lekkere maaltijd te hebben. Zo kan je een maaltijdsalade maken of gaan barbecueën, gourmetten of pizzaatjes maken in een pizzarette. Ook kan je eten bestellen en dit gewoon ontspannen in je eigen omgeving op te eten. Rustig voor de tent of op het terras van je vakantiehuisje.

info-vakanties-baby-hoe

 

Musea
Veel baby’s vallen in een kinderwagen al snel in slaap. Daarom kan een rustige activiteit zoals het bezoeken van een museum heel goed mogelijk zijn. Nederland is vele musea rijk waardoor er voor iemand wel een leuke optie is. En nee, een museum hoeft zeker niet saai te zijn. Veel musea worden namelijk steeds interactiever waardoor het steeds meer een actieve ervaring wordt.

Picknicken
Een lange wandeling door een natuurgebied is misschien niet altijd fijn door het gewicht van de baby in de draagzak. Daarom kan het handig zijn om te kiezen voor een wat kortere wandeling maar halverwege te gaan picknicken. Zo kan je toch langere tijd genieten van de rust en mooie natuur maar worden jij en je kindje niet teveel belast. Jullie kindje kan ondertussen lekker op een kleed liggen en alles om zich heen bekijken. Dankzij borstvoeding of een thermosfles met warm water, kan je zelfs de kleine spruit nog voeden tijdens het picknicken.

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er allerlei leuke dingen te doen met een baby tijdens een vakantie. Vergeet de beperkingen en geniet van de mogelijkheden.

baby-vakantiebestemmingen-info

 

Waar aan denken tijdens de vakantie?

Net als thuis, zal je ook wanneer je op pad gaat, je kindje moeten beschermen tegen bepaalde zaken. Ook is het goed om goed te bedenken welke spullen je onderweg nodig hebt. Bij een vakantie met een baby zal je kunnen denken aan:

• bedenk voor vertrek goed welke spullen je nodig gaat hebben. Het maken van een lijstje geeft rust en verlaagt de kans om iets te vergeten.

• bescherm je kindje tegen de zon. Zorg voor een goede zonnebrandcrème dat geschikt is voor de babyhuid. Ook voldoende schaduw is van belang. Een babyhuid is namelijk nog kwetsbaar. Maar ook de oogjes zijn kwetsbaar voor de zon. Ondanks de jonge leeftijd is een zonnehoedje en/of een zonnebril verstandig.

• zorg voor bescherming tegen insecten. Een overnachting in de natuur is leuk maar zorgt soms wel voor extra insecten. Een klamboe kan je kindje ’s nachts beschermen tegen prikken. Ook kan een stuk gaas over de kinderwagen verstandig zijn. Dit geeft je zelf ook een stukje rust waardoor je meer kunt genieten van de omgeving.

• rijd niet langer dan twee uur. Haal daarna je kindje uit het autostoeltje. Ook als het slaapt. Dit om de vaste houding van het autostoeltje even te veranderen.

• ga je zwemmen? Kijk dan goed of het water schoon is en warm genoeg. Een peuterbadje kan extra geschikt zijn.

vakantiepark-duinen-strand-holland

 

• controleer je kindje elke dag op tekenbeten. Voor jonge kinderen kan een tekenbeet namelijk extra gevaarlijk zijn. Een stuk gaas over de kinderwagen kan het risico op een teek verlagen.

• een EHBO setje meenemen kan verstandig zijn. Al is dit met name van belang wanneer je baby ouder wordt en al gaat lopen.

• de weerstand is van baby’s nog wat minder goed dan bij oudere kinderen. Oog voor hygiëne is daarom van belang. Zorg dus dat de accommodatie waar je overnacht, goed schoon is.

• denk aan een luiertas wanneer je op pad gaat. Zelfs als je even een uurtje gaat wandelen. Spullen zoals kleertjes, luiers, doekjes en een speen kunnen onderweg best handig zijn . .

• zorg in de auto voor een zonnescherm. Zo voorkom je dat je kindje (ongemerkt) langere tijd de zon in de ogen heeft schijnen tijdens de autorit.

• neem een kleed mee wanneer je op pad gaat. Hier kan je kindje even lekker vrij op liggen tijdens een tussenstop of picknick.

 

Zoals je hebt kunnen zien zijn er genoeg mogelijkheden voor een leuke vakantie met je baby. Tijdens de eerste levensmaanden wordt een vakantie nog afgeraden omdat rust en regelmaat nog extra belangrijk is.

Alvast een fijne vakantie!

 

© 2024 Nederland Ontdekker.nl