alkmaar-wat-te-doen

Leuke bezienswaardigheden in Kaasstad Alkmaar

Wie aan Alkmaar denkt, denkt automatisch aan kaas. Maar wat zijn nou de leukste bezienswaardigheden van de stad, die een bezoek waard zijn tijdens een weekendje weg?

1. De bekende Kaasmarkt en het Waagplein
We moeten de kaasmarkt toch echt op de eerste plek noemen. Al sinds 1365 is er in de stad een kaasmarkt. En deze traditie is nog steeds de meest populaire reden voor een bezoek aan Alkmaar. Iedere vrijdag in de maanden van april tot september, vindt dit folkloristische spektakel plaats op het Waagplein. Laat je weekendje Alkmaar dus op vrijdag beginnen om niets van deze traditie te missen.

Ben je toch pas op zaterdag in de stad, dan is alleen het Waagplein al een bezoek waard, met het monumentale waaggebouw op een prominente plek en omringd door gezellige barretjes en grachten.

alkmaar-bezienswaardigheden-centrum

2. Stadsbos Alkmaarderhout
Stadsbos Alkmaarderhout, ook wel ‘De Hout’ genoemd, is een oase van rust en natuur ten zuid westen van het centrum van de stad. Je kunt hier heerlijk wandelen en het park is ook ideaal voor een zomerse picknick. In het park ligt ook het monumentale pand van de voormalige Cadettenschool.


3. Grachten
Minder beroemd dan de Amsterdamse Grachten, maar zeker zo mooi. De Alkmaarse grachten kun je natuurlijk vanaf de kade bekijken, maar je geniet nog meer van de stad als je er een boottocht over maakt. Je kunt een bootje huren, of een rondvaart doen. Ieder uur vertrekt er een rondvaartboot vanaf het Mient. Let wel op dat de bruggetjes laag zijn, je zult regelmatig moeten bukken!

rondvaartboot-alkmaar-info


4. Stadhuis
Het oude stadhuis van de Kaasstad stamt uit het het begin van de zestiende eeuw. Het prachtige gebouw doet nu voornamelijk dienst als trouwlocatie. Ondanks dat het vaak niet van binnen is te bekijken, maakt ook de buitenzijde het gebouw met recht tot een bezienswaardigheid.


5. Grote Sint Laurenskerk
Dit kerkgebouw werd opgeleverd in 1518. Eerst was de kerk katholiek en later werd deze protestants, toch lijdde de kerk niet onder de beeldenstorm. Sinds 1996 is de kerk niet meer in gebruik als religieus gebouw, maar heeft een museumfunctie en wordt gebruikt voor culturele activiteiten. De kerk heeft twee belangrijke orgels, waaronder het oudste kerkorgel van Nederland dat nog te bespelen is.

grote-sint-laurens-kerk-alkmaar

6. Brouwerij Leeghwater
Zo’n tien jaar geleden werd deze brouwerij opgericht om lokaal speciale bieren te brouwen, maar pas sinds enkele jaren worden deze op grotere schaal gebrouwen. Benieuwd naar een biertje met de uitnodigende namen als Beemster Boezem, Weizheid, Meizoentje en Waaghals? Probeer ze in Brouwerij Leeghwater!


7. Kapelkerk
Midden in het centrum staat al sinds de 16e eeuw de huidige Kapelkerk. De goed behouden kerk valt onder de bezienswaardigheden van de stad, ondanks dat het geen imponerend gebouw is. Van binnen is je bezoek echter toch de moeite waard. Mede dankzij het mooie orgel, de gewelven, de grote gebrandschilderde ramen en de sfeervolle crème witte wanden. De kerk is nog steeds in gebruik als religieus gebouw.


8. De Vismarkt
Van de 16e eeuw tot 1998 werd er vis verhandeld op de vismarkt midden in het centrum. Het historische pleintje, de overkappingen, de waterpomp en de visbanken waar vis op werd schoon gemaakt, zijn nog steeds te bekijken. Een leuk geheel met een zeer rijke historie. Tegenwoordig is een gedeelte in gebruik als restaurant.

visbanken-alkmaar-toerisme


9. De Hofjes van Alkmaar
Veel grote steden hebben pittoreske hofjes. Zo ook Alkmaar. In deze stad waren vroeger wel 16 hofjes. Je vindt er nu nog zes provenhuizen, zoals de hofjes ook wel worden genoemd. Een aantal van deze idyllische plekjes kun je bezoeken. Het Hofje van Splinter aan de Ritsevoort uit 1646 en het Wildemanshofje aan de Oudergracht kun je bezichtigen. In het Hof van Sonoy vind je gezellige terrasjes en een aantal leuke winkeltjes.

mooie-plekjes-alkmaar


10. Het Huis Met De Kogel Uit 1557
Eén van de bekendste gebouwen van de stad, is dit 16e eeuwse pand. Te vinden in het historische gedeelte van het centrum en bekend door een kanonskogel. Deze heeft zich namelijk tijdens het beleg in 1573 in de muur geboord. Vanaf dat moment werd het verboden om gebouwen met houten gevels te bouwen in verband met brandgevaar. Het fotogenieke gebouw kan leuk zijn om even van buiten te bekijken.


11. Accijnstoren
Een ander historisch gebouw in het centrum is de Accijnstoren. Het staat aan de Bierkade naast de gracht Verdronkenoord. Zoals de naam al doet vermoeden, is het torentje gebouwd om plaatselijke accijns vanuit de innen op goederen die Alkmaar werden in- of uitgevoerd. Later werd het gebruikt als telegraafkantoor en tegenwoordig als kantoor van de Alkmaarse Havendienst. Geen grote bezienswaardigheid maar toch leuk om even langs te lopen.


12. Hortus Alkmaar
Net als in veel steden, kan je ook in Alkmaar naar een Hortus Botanicus. Het is te vinden op een industrieterrein maar eenmaal in de tuin, is de locatie snel vergeten. De mooie tuin heeft een uitgebreide collectie inheemse en uitheemse planten en kruiden. Ook zijn er meerdere vijvers en een theetuin. Oorspronkelijk is de tuin aangelegd voor de natuurlijke geneesmiddelenindustrie. Tegenwoordig is het een leuke bezienswaardigheid voor natuurliefhebbers.

 

 

Zoals je ziet zijn er allerlei mooie plekken en bezienswaardigheden in Alkmaar. Ben je even zat van het geslenter? Dan kan je de stad ook eens per fiets gaan bekijken. Je kunt zelf een route bepalen of één van de fietstours met een gids gaan doen. Via de volgende link vind je de pagina met de leuke fietstours door Alkmaar.

 

 

Overnachten in één van de Alkmaarse hotels

Alkmaar is geen grote stad maar desondanks kan het leuk zijn om van je bezoek zelfs een weekendje weg te maken. Zo kan je ’s avonds bijvoorbeeld nog de gezellige horeca gaan ontdekken en naar de bioscoop. Of de volgende dag naar de nabij gelegen duinen en stranden.
De Kaasstad biedt talloze hotels in iedere prijsklasse en ook diverse B&B’s en andere overnachtingsmogelijkheden.

Boek eenvoudig een hotelkamer via de onderstaande kaart

Via de onderstaande kaart van Booking.com kan je alvast eenvoudig een hotel voor je stedentrip boeken. Vul de gewenste datum en locatie in en ontdek in welke hotels tijdens jullie weekend nog hotelkamers te boeken zijn.

 

 

Bijzondere hotels voor een origineel weekendje weg

Wil je eens overnachten in een extra speciaal hotel? Bijvoorbeeld voor een extra origineel weekendje weg als verrassing voor je partner? Dan kan je ook overnachten in bijvoorbeeld e onderstaande extra originele hotels.

1. King’s Inn Hotel
In het pand waar dit hotel is gevestigd, bevond zich vroeger een kolenloods en een zogenaamd kachelhuis. Het is gelegen aan een mooie gracht, op loopafstand van alle bezienswaardigheden en winkelstraten. King’s Inn heeft een hotelgedeelte dat is ingericht als boutique hotel en een deel dat fungeert als hostel/ low-budget hotel.

2. Grand Hotel Alkmaar
Dit hotel bevindt zich in een monumentaal pand in het historische stadscentrum. Het pand werd gebouwd als postkantoor en kadaster van de stad, maar is al jaren in gebruik als vier sterrren hotel. De kamers zijn modern ingericht, met oog voor de historische details.

3. College Hotel
Je kunt ook overnachten in een oud schoolgebouw. Het College Hotel is namelijk gevestigd in een oude school uit 1927. Het hotel bevindt zich in het centrum van de stad, maar ligt wel rustig aan een park. Het interieur herinnert nog aan de vroeger tijden, toen dit gebouw in gebruik was als school, maar je kunt er nu heerlijk comfortabel overnachten.

4. The Fallon Hotel
Altijd al een nacht in de gevangenis willen doorbrengen? Ook dat kan in Alkmaar! The Fallon Hotel is gehuisvest in het voormalige gevangenisgebouw Schutterswei. Maar het hotel is van zoveel luxe voorzien, dat je je amper kunt voorstellen dat dit een gevangenis was. Een prachtig ingericht boutique hotel op een unieke plek in de stad.

5. Hofman
Midden in het centrum aan het kerkplein vind je Bar Restaurant Hofman. Je kunt hier heerlijk ontbijten, lunchen, dineren of borrelen, maar heb je geluk, dan kun je hier ook overnachten. Het hotel beschikt slechts over één kamer, Maar die is dan ook meteen prachtig. Je slaapt in een prachtig ingerichte hotelkamer met uitzicht op de Grote Sint Laurenskerk.

 

Bijzondere B&B’s in Alkmaar

Ben je op zoek naar een bijzondere plek om te overnachten, maar slaap je liever niet in een hotel, dan heb je keuze uit talloze B&B’s in de stad. We noemen hier bijvoorbeeld B&B ‘Aan de Alkmaarse Gracht’, gevestigd in het voormalige stadsarchief.

Ook Soepper B&B is een aanrader. SOEPP is het vegetarische restaurant van Alkmaar. Het biedt ook drie appartementen in vintage style die je kunt huren. In het Groenlokaal kun je genieten van talloze lekkernijen in een prachtig aangelegde ‘urban jungle’. Je kunt het bovenliggende appartement huren om te overnachten.

 

Overnachten bij natuurgebied Eilandspolder

Net buiten Alkmaar vind je een aantal bijzondere plekken om te overnachten. Zo kun je in Driehuizen slapen op de klassieke platbodem Frederiek of in het tiny house ‘Juffertje in het groen’ naast het natuurgebied de Eilandspolder. In de polder in dit gebied vind je ook accommodatie De Smid. Een heerlijk rustige omgeving om bij te komen van een drukke dag in de stad. Heb je nog energie, dan kun je op de tandem fietsen of met de kano’s varen. In Grootschermer staat het houten Dijkhuisje Taanman uit 1883. Ook hier kun je genieten van de prachtige omgeving.

 

Ontdek de beste hotel aanbiedingen op HotelSpecials.nl

 

De musea in en rond Alkmaar

Onder de diverse bezienswaardigheden van Alkmaar vallen uiteraard ook de musea. Een leuk uitje voor jong en oud. Zeker met wat slechter weer kan een museum bezoeken een handige activiteit zijn. In de stad zijn diverse musea te vinden. Van het Biermuseum tot het Stedelijke museum en van het Kaasmuseum tot het Beatles museum. Je vindt hier een handig over van musea in en rond Alkmaar.

Museum In ’t Houten Huis
Het Schermereiland is een voormalig eiland tussen de Schermer en de Beemster. Op het Schermereiland liggen verschillende dorpjes. De bewoners leefden er voornamelijk van landbouw en visserij, later ook van haringvisserij en walvisvaart. Na de drooglegging van de omliggende meren in 1612, werden de eiland gewoon weer het vasteland van Nederland. In museum In ’t Houten Huis kan je van alles te weten komen over de geschiedenis van deze twee bijzondere eilanden.

musea-alkmaar-info


Beatles museum
Fan van de Beatles? Dan hoef je echt niet naar Liverpool. In het Beatles Museum in Alkmaar vind je namelijk de grootste collectie Beatles items ter wereld. Leuk om even herinnering uit je jeugd op te halen en te ontdekken hoe de Beatles zo wereldberoemd zijn geworden. Maar ook wat de keerzijde van de roem was en wat de Beatles allemaal hebben bereikt tijdens hun carrière.


Hollands Kaasmuseum
Bij een echte kaasstad hoort natuurlijk ook een kaasmuseum. In het Waaggebouw, midden in het centrum van de stad, is inderdaad een kaasmuseum te vinden. Een modern en interactief museum waar je op een originele manier kunt ontdekken hoe kaas wordt gemaakt. Maar ook wat de geschiedenis van kaas is en waarom Alkmaar de Kaasstad is geworden. Een leuk uitje voor zowel kinderen als volwassenen.

kaasmuseum-alkmaar


Museummolen Schermerhorn
Even buiten de stad staan verschillende molens die ruim 400 jaar geleden zijn gebouwd om het Schermeer om te toveren tot de Schermerpolder. Het meer werd door 52 molens drooggelegd waardoor extra land beschikbaar werd. Benieuwd hoe dit werkte en hoe het molenaarsgezin in de molen woonde? Dan kan je de museummolen eens gaan bezoeken. Van april tot november kan je genieten van de weidse uitzichten, de goed behouden molens en de rust.


Stedelijk Museum Alkmaar
Net als diverse steden, heeft ook deze stad een Stedelijk museum. Het is één van de oudste musea van Nederland en biedt de combinatie van oud en moderne kunst. Uiteraard is het ook een bron van informatie over de geschiedenis van de stad. De kunst en geschiedenis is te zien in vaste en wisselende exposities. De locatie ligt op ongeveer 10 minuten van het centraal station.

stedelijk-museum-alkmaar


Biermuseum de Boom
Midden in het centrum kan je ontdekken hoe bier eigenlijk wordt gemaakt. In een historisch pand in een voormalige bierbrouwerij, is tegenwoordig namelijk het Biermuseum de Boom te vinden. Ontdek wat allemaal nodig was voor het brouwen van bier, hoe het vervolgens vervoerd werd en welke soorten er gemaakt werden.
Je kunt er zelf rondstruinen of een rondleiding volgen. Ook kan je kiezen voor een bierproeverij.

 

Winkelen in de Kaasstad

Alkmaar is één van de leukste winkelsteden van Nederland. Je vindt er niet alleen filialen van de bekende winkelketens in de grote winkelstraten Langestraat en de Laat, maar ook een keur aan bijzondere boetiekjes en winkeltjes in de Oude Stad. Het VVV van de Noord-Hollandse stad heeft een aantal thematische winkelroutes uitgezet. Zo kun je een Eerlijk Winkelen route lopen langs tien fairtrade en biologische winkels. Ook is er een speciale route langs vintage winkels en uiteraard een speciale Kaas-route.

alkmaar-wat-zien-winkels

Daarnaast kun je terecht in winkelcentrum Ringers, direct aan de noordkant van de oude stad. Hier vind je verschillende megastores op het gebied van sport, mode, wonen en elektronica. Verder zijn er diverse winkelcentra die de stadswijken dienen, zoals De Mare in Alkmaar Noord en Winkelcentrum de Hoef aan de westkant van de stad.

De meeste toeristen zullen echter genoeg hebben aan de winkels in het sfeervolle centrum van de stad.

alkmaar-toeristische-informatie

 

Welke activiteiten kan je doen in Alkmaar?

De meeste bezoekers zullen met name gaan winkelen, bezienswaardigheden bekijken en musea bezoeken. Maar uiteraard kan je nog veel meer leuke dingen doen. Je vindt hier verschillende leuke ideeën ter inspiratie voor je dagje uit, weekend weg of vakantie.

Bezoek eens het theater
In het knusse Taqa Theater De Vest kan je uiteenlopende voorstellingen bezoeken. Van muziek tot dans en van theater tot cabaret. Het relatief kleinschalige ligt in het centrum van de stad. Leuk om de dag mee af te sluiten.


Bekijk de stad vanaf het water
Vanaf de diverse grachtjes kan je de stad van een andere kant zien. Dankzij de verschillende aanbieders van rondvaarten, kan je op een ontspannen manier het centrum gaan ontdekken. Van een overdekte rondvaartboot tot een elektrisch fluisterbootje en van sloepjes tot kano’s. Heb je alle tijd? Dan kan je ook naar de natuur rond de stad varen.

alkmaar-hoogtepunten-grachten


Ontsnap uit een Escape Room
Net als veel Nederlandse steden, kan je je ook hier wagen aan een Escape Room. Deze kamers zijn geheel ingericht in een bepaald thema. Je wordt er “opgesloten” maar dankzij allerlei puzzels en verstopte aanwijzingen, kan je weer ontsnappen. Een populair activiteit onder volwassenen en jongeren.


Geniet van een film
Al een jarenoud uitje maar nog steeds populair; de bioscoop. Leuk voor jong en oud en een leuke afsluiting van de dag. Dankzij het ruime aanbod van films, is er vaak voor bijna iedereen wel een leuke film te vinden. Daarbij kan je tegenwoordig kiezen tussen 2D en 3D films.


Stadiontour AZ
Zoals eigenlijk in iedere grote stad, is het ook in Alkmaar mogelijk om het voetbalstadion te bezoeken. Ontdek waar AZ zijn thuiswedstrijden speelt en kom op bijzondere plekken in het AFAS Stadion.


Ontdek de mooiste plekken per fiets
Je kunt Alkmaar onder andere eens per fiets gaan bekijken. Bijvoorbeeld tijdens één van de leuke fietstours met een gids via het bekende bedrijf Baja Bikes. Handig, leuk en met Nederlandse uitleg. Via de volgende link vind je de pagina met de leuke fietstours door Alkmaar.


The Pinball Experience
De oudere generatie kent ze vast en zeker; pinball speelautomaten. Ook wel bekend als flipperkasten en vroeger een geliefde vorm van vermaak. Veel cafés en spelhallen hadden er wel zo’n flitsende kast staan. Wil je even terug in de tijd en nog weer even fanatiek flipperen? Het kan bij de The Pinball Experience in het centrum van de stad.

Wat kan je doen met kinderen in Alkmaar?

Denk je aan een weekendje Alkmaar met de kinderen? Lees dan hier onder een aantal tips om de stedentrip ook voor hen onvergetelijk te maken.

1. Puzzelspeurtocht de Beeldenwandeling
Je komt tijdens deze wandeling langs een groot aantal beelden en monumenten in de stad. Aan de hand van een quiz over de beelden leer je veel over Alkmaar en zijn geschiedenis. Zo moet je op zoek naar de kogel die de Spanjaarden in 1573 het Huis met de Kogel binnen schoten en naar twee gouden duiven op het Waaggebouw.


2. Elfendeurtjes route
In mooie etalages in het centrum van Alkmaar kun je 23 bijzondere deurtjes spotten, daarnaast zijn er twee deurtjes vlak buiten het centrum. Je kunt de plattegrond downloaden en zo op zoek gaan naar alle deurtjes in de stad. Zo maak je een bezoek aan de stad ook voor je kind interessant.


3. Stadsboerderij De Hout
Op de kinderboerderij in Stadspark Alkmaarderhout kun je dichtbij de dieren komen, de vogels in de volière spotten en de hertjes voeren. Behalve hertjes zijn er ook veel andere boerderijdieren te vinden en ook een aantal lama’s. Kinderen kunnen hier ook heerlijk spelen in de Kabouterhoek.


4. Hortus Alkmaar
In deze botanische tuin is een grote biodiversiteit te vinden. De kruidentuin omvat meer dan duizend soorten, veelal geneeskrachtige planten. Een groot deel van de tuin is ingericht volgens een bepaald thema of biotoop zoals een Amerikaanse prairietuin en een insectentuin. Er is ook een kijkhut waar je ijsvogels kunt spotten, een vacuüm aquarium en een bak met vleesetende planten.


5. Kattencafé DB&K
Houden jij en je kinderen van katten? Dan kun je hier je lol op. Geniet van een heerlijke lunch of borrel in het gezelschap van een groot aantal aaibare katten!


6. Speelparadijs Monkey Town
Zoek je activiteit voor jongere kinderen dat bijna een garantie tot succes is? Dan kan een speelparadijs een goed idee zijn. Een overdekte speeltuin met een groot klim en klater doolhof. Ook heeft Monkey Town Alkmaar een pannakooi, lasergamebaan, ballenbakken en verschillende andere speelobjecten. Ook handig wanneer het wat slechter weer is.


7. Rondvaart door het centrum
Door de sfeervolle grachten varen geregeld rondvaartboten. Een leuke en ontspannen manier om het mooie centrum eens rustig te bekijken. Leuk voor zowel volwassenen als kinderen. De rondvaarten zijn met mooi en met met slechter weer mogelijk.

campings-noord-holland-overzicht-info

Zoals je ziet heeft het centrum van Alkmaar vele bezienswaardigheden. En dan zijn dit ook alleen nog maar de bekendste hoogtepunten. Wil je zoveel mogelijk van de stad zien en ook wel eens wat achtergrondinformatie horen? Dan kan een fietstocht met een gids een leuk idee zijn. Via Bajabikes is dit eenvoudig te reserveren. Via de volgende link kom je op de website voor meer informatie: fietstours in het centrum van Alkmaar.

 

 

Ontdek ook bezienswaardigheden buiten Alkmaar

De omgeving van Alkmaar is perfect te verkennen per fiets. Je kunt op verschillende plekken in de stad fietsen huren. Op het centraal station huur je een NS fiets en op verschillende adressen kun je terecht voor een gewone fiets of e-bike of scooter.

Dorpjes in de buurt
Je kunt een bezoek brengen aan verschillende mooie dorpen in de omgeving, zoals het watersportdorp Akersloot aan het Alkmaardermeer of het kunstenaarsdorp Bergen. Ook het historische lintdorp Broek-op-Langedijk en het pittoreske polderdorp Rustenburg lenen zich uitermate goed voor een dagtocht.

Ook het sfeervolle dorp de Rijp valt onder de hoogtepunten van de omgeving. Tussen de 17e en de 19e eeuw was de Rijp een welvarend dorp. Dat is nog steeds terug te zien dankzij de verschillende historische panden met rijke versieringen. In het dorp zijn maar liefst 120 rijksmonumenten te zien. Genoeg bezienswaardigheden dus voor liefhebbers van historie.

alkmaar-bezoeken-info


Spijkerboor
Het gehucht Spijkerboor heeft dan wel maar 25 inwoners, maar het is leuk om te bereiken met een pontje over het het Noordhollandsch Kanaal. Daarom vind je hier ook het voormalige veerhuis ’t Heerenhuis en vlakbij het Fort bij Spijkerboor.


De stranden en duinen
Castricum heeft één van de rustigste stranden van Noord-Holland en één van de mooiste duingebieden. Egmond aan Zee is één van de meest populaire badplaatsen van ons land en Egmond Binnen staat bekend om zijn prachtige duinen. Ook de Schoorlse duinen zijn erg mooi om te bezoeken, er zijn wel 60 kilometer wandelpaden en je kunt er fantastisch fietsen en mountainbiken.

holland-zee-kust-bungalowparken


De polders en het Land van Leeghwater
De Beemster en Schermer werdem in de zeventiende eeuw drooggelegd en staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst, dat is niet voor niets en zijn dus zeker een bezoek waard. De polders zijn het groenste deel van de regio Alkmaar en zijn heerlijk om op de fiets of wandelend te ontdekken.

Eén van de mooiste plekjes van het Land van Leeghwater is de Eilandspolder. Dit was lang geleden een eiland dat lag tussen de Schermer en de Beemster. Aan dit natuurgebied grenzen pittoreske dorpjes zoals Graft, de Rijp, Driehuizen en Schermerhorn, waar je prachtige oud-Hollandse molens vindt. Een ander leuk plekje midden in de Noord-Hollandse polder is het dorpje Ursum. Hier is het heerlijk fietsen en uitwaaien.


Recreatiegebied Geestmerambacht
Ten noorden van Alkmaar kun je het recreatiegebied Geestmerambacht bezoeken. Hier vind je een grote plas omringd door mooie natuur. In het gebied kun je prachtige wandelingen en fietstochten maken, maar je kunt er ook relaxen, zwemmen en barbecueën. Er zijn diverse horecagelegenheden waar je kunt genieten van een lunch, diner, borrel of kopje koffie.


Fiets de pontjesroute
Tussen Amsterdam en Alkmaar ligt een verrassend landelijk gebied. Je kunt er een mooie fietsroute rijden waarbij je onderweg vier keer een oversteek over water moet maken met een pontje. Bij twee van de vier pontjes, moet je zelfs zelf de pont in beweging zetten door aan een lier te draaien. Een leuke ervaring dat zorgt voor een afwisselende fietstocht. Je fiets door een typisch Hollands landschap met polders, water, dorpjes, molens en het Alkmaarder- en het Uitgeestermeer

alkmaar-omgeving-activiteiten

 

Of kies voor één van de andere leuke steden in Noord Holland zoals het bekende Amsterdam of het rustigere maar sfeervolle Haarlem.

 

Toeristische informatie over het sfeervolle Alkmaar

Bij een weekendje weg zal je waarschijnlijk niet meteen denken aan Alkmaar als bestemming. Desondanks heeft de stad verschillende toeristische attracties. Van historische gebouwen tot musea en van de winkels tot de bekende Kaasmarkt. Ook de ligging bij de Noordzee stranden maakt de sfeervolle stad extra geschikt voor een stedentrip.

Dat de stad leuk kan zijn, blijkt wel uit het aantal toeristen dat de stad jaarlijks bezoekt. Maar liefst 1.5 miljoen mensen bezoekt jaarlijks de Kaasstad. Een hoog aantal voor een stad met “slechts” 110.000 inwoners. Daarbij gaat het met name om toeristen uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg.

Tijdens een evenement kan de stad extra leuk zijn. Uiteraard is de wekelijkse Kaasmarkt populair. Maar evenementen zoals Kaaspop, de Ronde van Noord Holland, Alkmaar Pride en Kaeskoppenstad zijn geliefd.

alkmaar-highlights-centrum

Meer toeristische informatie bij het VVV

Meer toeristische informatie kan je tijdens je bezoek aan de stad vinden bij het plaatselijke VVV informatiepunt. Variërend van handige stadsplattegronden tot uitleg over bezienswaardigheden, het centrum, welke activiteiten er zijn te doen, overnachten en nog veel meer. Ook zijn er allerlei souvenirs, streekproducten en cadeaubonnen te koop.

Het VVV punt in Alkmaar zal je haast altijd langs komen tijdens je bezoek. Het is namelijk gevestigd in het historische Waaggebouw in het hartje van de stad. Afgezien van enkele feestdagen, is het informatiepunt dagelijks geopend.

Adres:
Waagplein 2
1811JP Alkmaar

Ook kan je bij het VVV, tickets kopen voor bezienswaardigheden zoals musea, rondvaarten en bustours.

Via de onderstaande fotoknop kan je alvast eens kijken in welke hotels je zoal kunt overnachten.

 

Ontdek de beste hotel aanbiedingen op HotelSpecials.nl

 

Meer informatie over leuke uitjes in de rest van de provincie vind je op onze pagina over: bezienswaardigheden in Noord Holland.

Je kunt ook kiezen voor een overnachting buiten de stad. Bijvoorbeeld op een camping, vakantiepark of bij een landelijke Bed and Breakfast. Handige overzichten van accommodaties vind je op de pagina’s over vakantieparken in Noord Holland en op campings in Noord Holland.

© 2024 Nederland Ontdekker.nl