Almere; jonge stad met rijke bodemhistorie

Almere is een erg jonge plaats. De eerste woningen in Almere werden in 1976 opgeleverd. Maar dat betekent niet dat het gebied waar deze stad ligt geen rijke historie heeft. De bodem onder Flevoland lag na de laatste IJstijd droog. In het gebied waar de Eem stroomde, woonden eeuwen lang mensen. Er zijn veel objecten uit het Mesolithicum bewaard gebleven en ook scheepswrakken uit de tijd dat de Zuiderzee hier nog was, zijn gevonden. Benieuwd wat er nu allemaal in Almere te doen is? Lees dan hieronder verder.

 

Niet te missen bezienswaardigheden voor een weekendje Almere

Almere is een must see voor liefhebbers van winkelen, moderne architectuur en kunst. Ook is de stad een geliefde plek voor een actief weekendje weg. Zeker natuurliefhebbers komen in deze plaats in de Flevopolder voldoende aan hun trekken. Almere leent zich namelijk erg goed voor uitstapjes in de bijzondere omliggende natuur. We hebben de belangrijkste bezienswaardigheden hier voor je op een rij gezet:

1. Architectuur in Almere Centrum
In deze stad staan talloze juweeltjes van beroemde architecten, zoals Rem Koolhaas, René van Zuuk en Herman Hertzberger. Zo staan er bijzondere bouwwerken als de Citadel, The Wave, Smaragd, La Défense en Rode Donders. Langs de twintig mooiste gebouwen van de stad is een stadswandeling uitgezet. Je kunt ook een stadswandeling onder begeleiding van een gids doen, waarbij je alles leert over de bijzondere gebouwen. Ben je met kinderen in Almere, dan kun je de kinderspeurtocht doen.


2. Stadslandgoed de Kemphaan
Dit landgoed ligt net buiten Almere in Boswachterij Almeerderhout. Dit is een ideaal natuurgebied om te wandelen en fietsen en van de natuur te genieten. Je kunt hier ook een biologische boerenmarkt bezoeken en een kijkje nemen op de stadsboerderij. Op dit landgoed vind je ook Stichting AAP, het klimbos Fun Forest en dierenpark Almere Jungle.


3. Oostvaardersplassen
Het prachtige natuurgebied de Oostvaardersplassen ligt in Flevoland tussen Almere en de hoofdstad Lelystad. In dit moerasgebied vind je een grote verscheidenheid aan vogels en ook wordt het gebied bewoond door grote grazers zoals Heckrunderen en Konikpaarden. Vanaf het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders in Almere Buiten kun je de Oostvaardersplassen in het Nationaal Park Nieuw Land op de fiets of te voet ontdekken. In het Natuurbelevingscentrum leer je alles over dit natuurgebied en haar fauna. Je hebt een prachtig uitzicht over natuur vanuit de panoramaruimte of het Kraaiennest en in Paviljoen de Oostvaarders kun je genieten van een hapje en een drankje.


4. Lepelaarplassen
Dit natuurgebied heet niet voor niets de Lepelaarplassen. Sinds de jaren zeventig woont hier een grote kolonie lepelaars. Maar dit is niet de enige vogelsoort die je in dit gebied treft. Er zijn bij de Lepelaarsplassen ruim driehonderd soorten vogels gespot! Vanuit de observatiehut De Lepelaar kun je prachtige wandelingen maken.


5. Havenkom Almere
Eén van de gezelligste plekjes van Almere is de Havenkom in Almere Haven. Dit is het oudste deel van de stad en heeft een gezellige uitstraling. Je kunt hier heerlijk een terrasje pikken of in één van de toprestaurants eten.


6. Lumièrestrand en -park
Het Lumièrestrand en het Lumièrepark liggen in Almere Filmwijk aan het Weerwater. Dit is een ideaal plekje om te zonnebaden en te zwemmen. Je kunt in het Lumièrepark heerlijk wandelen. En via het brede pad langs het water ben je in tien minuten in het centrum van de stad.


7. Almeerderstrand
Dit brede strand is ideaal voor een dagje relaxen. Je kunt zowel op het zand of op het gras zitten of liggen en je kunt hier ook prima zwemmen. Daarnaast is het Strandpaviljoen Poortdok een perfecte plek om te genieten van een hapje en drankje. Het Almeerderstrand wordt veel gebruikt voor festivals en evenementen zoals ‘Zand’ en de Libelle Zomerweek.

flevoland-vakantieparken-campings


8. De Kunstlinie
De Kunstlinie is het culturele hart van de stad en staat bekend vanwege de bijzondere architectuur van het Japanse architectenbureau SANAA.


9. De vele winkels
Het moderne centrum is niet echt een bezienswaardigheid maar wel populair. Mede dankzij de vele winkels die je er kunt vinden. Het moderne centrum biedt je zoveel winkels dat je er gemakkelijk de hele dag kunt winkelen.

 

De musea in Almere

Uiteraard vallen ook de musea onder de bezienswaardigheden van de stad. Zeker tijdens wat slechter weer, kan een museum bezoeken een geschikt uitje zijn. In Almere kan je de onderstaande musea bezoeken:

1. Kunsthal Kunstlinie
In de Kunsthal van Kunstlinie vinden vele wisselende exposities plaats, meestal over bijzondere onderwerpen. Zo kon je hier een grote verzameling protestborden bekijken. Maar ook een tentoonstelling over de geuren en geluiden geluid in de huiselijke omgeving en hun invloed op jouw humeur.


2. Dutch Digital Art Museum
In dit museum word je ingewijd in de digitale kunst. Digitale kunst is niet nieuw. Met de uitvinding van de computer kwam ook digital art in de wereld. Maar tegenwoordig is er steeds meer interesse in deze kunstvorm. Je leert in dit museum ook wat de gevolgen van digitalisering zijn voor de mens, wat blockchain is en wat je er mee kan.


3. Erfgoedhuis Almere
Hier kom je alles te weten over hoe Almere ontstaan is. In dit museum staan de vondsten tentoongesteld uit de bodem onder Almere. Je vindt schatten uit de prehistorie en uit de tijd dat de Zuiderzee bevaren werd. Ook wordt het ontstaan van de stad uitgebreid belicht.

 

Winkelen in Almere

Weekendje weg om te shoppen? Almere is een perfecte stad om te winkelen. In het winkelcentrum van Almere Centrum zijn meer dan vierhonderd winkels gevestigd. Alle grote merken, ketens en warenhuizen vind je hier. Het winkelgebied in het centrum van Almere behoort tot de beste van het land. In de periode 2017-2019 werd de binnenstad van Almere uitgeroepen tot beste in de categorie middelgrote binnenstad.

Maar ook Almere Haven en Almere Buiten hebben goede shop-mogelijkheden. Ook kun je op meerdere dagen in de week terecht op de markt voor verse producten, maar ook voor kleding, schoenen en accessoires. En op Stadslandgoed de Kemphaan kun je iedere zaterdag terecht op de biologische boerenmarkt die in de grote schuur van de Stadsboerderij wordt gehouden. Hier vind je de beste en lekkerste biologische producten van Flevoland.

Welke activiteiten kan je doen in Almere?

Tijdens je bezoek aan Almere zal je meestal voornamelijk gaan winkelen, bezienswaardigheden gaan bekijken en misschien een museum bezoeken. Heb je tijd over? Dan kan je ook een activiteit gaan doen. In de stad zijn namelijk diverse leuke dingen te doen. Van spannend tot cultureel en van ontspannend tot sportief.

Geniet van sauna’s
Ook in dit gedeelte van Flevoland kan je meerdere saunacomplexen bezoeken. Vergeet even je dagelijks leven en geniet van de verschillende soorten sauna’s, de jacuzzi, het zwembad, de stoomcabine, de rustruimte, tuin, het restaurant, massages en schoonheidsbehandelingen. In de buurt van Almere kan je bijvoorbeeld naar Thermen La Mer of een privé sauna.


Ga een potje bowlen
Niet zo origineel maar toch altijd wel weer een succes; bowlen. Leuk voor jong en oud en ook geschikt om te gaan doen wanneer het wat slechter weer is.


Immersive Experiences
Liefhebbers van gamen kunnen zich uitleven bij Immersive Experiences. Hier kan je dankzij (3D) racesimulatoren verschillende racespellen doen. Bij een gedeelte van de spellen kan je gebruik maken van een 3D bril waardoor de race nog echter wordt. Een aanrader voor liefhebbers gamen.


Waterskien, Suppen of wakeboarden
Aan de rand van de stad ligt een groot meer waar je watersporten kunt gaan doen zoals waterskiën, Suppen en wakeboarden. Het Cablepark VIEW Almere biedt allerlei mogelijkheden voor beginners en gevorderden. Dankzij de wetsuits kan je de watersporten ook met wat frisser weer gaan doen. Het is wel verstandig om van te voren een plek te reserveren.


Bezoek de Floriade
De wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo wordt elke tien jaar georganiseerd. In 2022 wordt het in Almere georganiseerd. Je kunt er allerlei innovatieve ontwikkelingen bekijken die er voor moeten zorgen dat onze steden leuker, mooier en duurzamer worden.
Het Floriadeterrein kan je nu al lopend, per boot en zelfs in een kabelbaan gaan bekijken.


Maak een boottocht
Dankzij het vele water rond de stad, kan je Almere ook goed vanaf het water gaan bekijken. Tijdens een rondvaart kan je bijvoorbeeld het centrum, het Beatrixpark, de Noorderplassen en het Weerwater meer gaan ontdekken. Onderweg hoor je allerlei weetjes over de stad en de omgeving. De rondvaart is uit te breiden met een drankje of zelfs een high tea.


Leer de stad kennen met een gids
Via het VVV kun je je door de stad laten leiden door een gids. Onderweg kom je langs de leukste plekken en hoor je allerlei weetjes. Daarbij kan je kiezen uit vijf verschillende routes. Elke route leid je door een andere wijk. De rondleiding duurt ongeveer twee uur.


Bezoek het openluchttheater
Bij het Almeerderstrand staat een mooi openluchttheater. Hier worden geregeld voorstellingen gegeven, onder andere door het theatergezelschap Vis à Vis. Ook kan je er uiteten in het restaurant. Dankzij deze combinatie en de ligging aan het water, kan je een origineel avondje uit hebben.

Zoals je hebt kunnen zien is er van alles te doen in Almere. Heb je andere leuke ideeën voor andere activiteiten die er te doen zijn? Stuur ons dan gerust een E-mailtje.

 

Leuke activiteiten tijdens een weekendje Almere met kinderen

Kinderen zullen zich zeker niet vervelen tijdens een weekendje Almere. Met een kinderspeurtocht, wordt het bezoek aan deze stad in Flevoland ook voor de allerkleinsten interessant. Maar er zijn talloze andere activiteiten die leuk zijn voor het hele gezin. Eerder in dit artikel kon je bijvoorbeeld al lezen over het leuke èn leerzame PIT Veiligheidsmuseum. En ben je een weekendje weg in Almere met je kinderen, dan is ook een bezoek aan Stadslandgoed De Kemphaan een must. Hier zijn veel verschillende activiteiten voor jong en oud te beleven.

1. Klimpark Fun Forest
In dit Klimpark in De Kemphaan vind je de langste zipline van Nederland. Hier vind je zeven verschillende parcoursen voor ieder niveau, de langste zijn meer dan 150 meter lang. Kinderen vanaf acht jaar kunnen hier al komen klimmen op het vier meter hoog gelegen Monkey Parcours. Hier ben je misschien wel drie uur lang lekker mee in de weer. Voor de kleinere kinderen (vanaf een lengte van 1.10 meter) is er een Easy Parcours aangelegd, zodat ook zij zich kunnen vermaken.


2. Almere Jungle
Ook op Stadslandgoed De Kemphaan vind je Almere Jungle. Hier tref je allerlei bijzondere dieren vanuit de hele wereld, maar er is ook een grote botanische tuin. De Almere Jungle is meer dan alleen een dierenpark. De meeste dieren die hier wonen zijn hier opgevangen omdat ze zijn afgestaan of ergens waren gedumpt en worden hier dus met liefde verzorgd. Kinderen mogen als ze willen de kippen en waterschilpadden voeren. Fijn is het ook dat een groot deel van de Jungle overdekt is. Hierdoor is dit ook een leuk uitje als het weer niet zo mee zit tijdens je weekendje weg.


3. Stichting AAP
Vlakbij de Almere Jungle vind je ook de opvang van Stichting AAP. Op het grote terrein wonen ruim vierhonderd dieren, waarvan het grootste deel primaten. Je kunt Stichting AAP bezoeken en een rondleiding krijgen over het terrein. Je kunt ook om het terrein heen wandelen en de dieren van een afstand bekijken.


4. Buitencentrum Almeerderhout, Zuiderzee Speelbos
Hier kun je de bossen van Almere verkennen op de fiets of te voet. In het Zuiderzee Speelbos kun je je heerlijk uitleven en op avontuur gaan. Er is een waterspeelplek met onder andere een trekpontje en een half gezonken schip, een picknickplek om lekker uit te rusten, een zandspeelplek om heerlijk in het zand te spelen en een natuuronderzoekplek om aparte diertjes en planten te ontdekken.


5. Vroege Vogelbos
Hier vind je de verschillende schapenrassen van de stichting Stad en Natuur. De schapen zorgen ervoor dat de plant de Rezenberenklauw niet te veel gaat woekeren. In het voorjaar, de periode dat de lammetjes geboren worden, kun je door een panoramaraam naar de kleintjes gluren.


6. Kinderboerderij
In en rondom Almere is een aantal kinderboerderijen. Zo kun je op kinderboerderij Den Uylpark konijntjes knuffelen en op de Beestenbende mogen de kinderen een rondje op één van de pony’s rijden. Daarnaast is er Kinderboerderij en Manege de Stek waar je ook een paardrijles kunt volgen. Ook op de Kemphaan is een boerderij.


7. Het Klokhuis
Dit gebouw in de vorm van een grote roze taart is door kinderen ontworpen voor het televisieprogramma het Klokhuis. Hier worden twee keer per maand workshops voor kinderen gehouden. Op andere dagen kun je het Klokhuis gewoon bezoeken en er uitgebreid spelen.


8. Pannenkoekhuis Smullen en Spelen
Pannenkoeken eten is voor veel kinderen een feestje. Bij het Pannekoekhuis Smullen en Spelen is tevens een erg leuke speeltuin en een dierenweide. Hierdoor is een bezoek aan deze gelegenheid een perfect middagje met kinderen.

Ontdek ook de omgeving van Almere

De omgeving van deze stad is ideaal voor de actieve toerist. Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen en door de ligging aan het water komt ook de watersporter prima aan zijn trekken.

Op de fiets
In en rondom Almere zijn talloze fietsroutes uitgezet, zoals bijvoorbeeld ‘Rondje Oostvaardersplassen’ die vertrekt bij Natuurbelevingscentrum Oostvaarders. Ook zijn er diverse mountainbikeroutes en kun je op het MTB Skills park je mountainbike-vaardigheden oefenen en testen.

Wandelen
In de natuurgebieden rondom Almere kun je perfect wandelen. Denk aan de gebieden Almeerderhout, de Oostvaardersplassen, Pampushout en het Wilgenbos.

Watersporten
De omgeving van Almere kun je heel goed vanaf het water verkennen en ook kun je zelf actief op het water bezig zijn. Je kunt een georganiseerde vaartocht maken of een kano of bootje huren. Je kunt ook Flyboarden bij het Surfstrand, waterskiën of Wakeboarden op het Weerwater en zeilen of Suppen op verschillende plekken rondom Almere.

Bezoek Pampus of het Muiderslot
Een leuk tochtje vanuit Almere is het bezoek aan het fort Pampus. Hier kun je de geschiedenis van dit fort beleven dankzij een interactieve rondleiding of speurtocht. Ook het middeleeuwse kasteel Muiderslot is één van de mooiste waterburchten van Holland. Naar Fort Pampus kun je met een historische boot varen vanuit Almere.

Walibi Holland
Ben je toe aan wat actie? Dan kan je bijvoorbeeld naar één van de grootste pretparken van Nederland; Walibi Holland. Het uitdagende attractiepark ligt op ongeveer 20 minuten rijden van de stad. Een leuk uitje voor zowel kinderen, pubers als volwassenen. Een leuke combinatie met een weekendje Almere. Meer informatie vind je op onze pagina over het park: Walibi Holland.

Overnachten in één van de hotels van Almere

Wanneer je echt even wilt uitrusten kan je de stad ook tijdens een weekendje weg bezoeken. Dankzij een hotel overnachting kan je ook ’s avonds van de gezelligheid van de stad genieten. Je kunt bijvoorbeeld lekker uit eten gaan, naar de bioscoop of een voorstelling en borrelen. Via de onderstaande fotoknop vind je allerlei hotels in het centrum van Almere en ook rond de stad.

 

Boek eenvoudig een hotelkamer via de onderstaande kaart

Via de onderstaande kaart van Booking.com kan je alvast eenvoudig een hotel voor je stedentrip boeken. Vul de gewenste datum en locatie in en ontdek in welke hotels tijdens jullie weekend nog hotelkamers te boeken zijn.

 

Bijzondere hotels voor je weekendje weg

Je zult wel gezien hebben dat een dagje Almere niet genoeg is om alle bezienswaardigheden te bezoeken. Daarom geven we je hier een paar tips voor leuke hotels om te overnachten in deze jonge stad.

1. Hotel Finn
Dit hotel is knus en gezellig en ligt op slechts vijf minuten loopafstand van het station Almere. Door de centrale ligging leent dit hotel zich ideaal voor een weekendje weg om te shoppen of de stad te bezoeken.

2. Leonardo Hotel Almere City Center
Het moderne Leonardo Hotel Almere City Center heeft een prachtige moderne architectuur en werd ontworpen door de Engelse architect William Alsop. Het entreegebouw is bolvormig en heeft een gele zijkant. Doordat een deel van het gebouw is afgesneden lijkt de ingang erg op een aardappel. Het opvallende gebouw ligt naast Theater KAF en dichtbij het winkelcentrum en alle uitgaansgelegenheden.

overnachten-almere-info

 

3. Hotel Anno
Dit bijzondere en trendy hotel heeft drie sterren. De kamers zijn ruim en comfortabel. In het hele hotel vind je aparte kunst. Ga je in het weekend naar Almere, dan kun je op de begane grond heerlijk dansen in de discotheek!

4. Van der Valk Hotel Almere
In dit hotel geniet je van alle mogelijke luxe en ontspanning. Er is hier een heerlijk binnenzwembad en een gym. Daarnaast kun je hier goed dineren in het restaurant. In dit hotel kom je heerlijk tot rust na een drukke dag in Almere.

5. Bed & Breakfast Life Contains Beautiful Things
Dit is één van de meest bijzondere plekken om te overnachten in deze stad in de Flevopolder. De lodges bevinden zich namelijk midden in een wijngaard. Vanaf het overdekte terras heb je uitzicht op de wijngaard, de zwemvijver en het Kathedralenbos. Deze B&B ligt in de groene wijk Oosterwold, vlakbij de Oostvaardersplassen en is dan ook de ideale uitvalsplek voor wandel- en fietstochten.

6. Natuurcamping de Kemphaan
Je kunt ook overnachten op het al eerder genoemde Stadslandgoed De Kemphaan. Op de natuurcamping op dit landgoed vind je verschillende bijzondere accommodaties. Je kunt hier met eigen tent of caravan overnachten, maar je kunt ook slapen in de openlucht in een hangmat, een brandweer- of pipowagen of een tipi-tent.

 

Ontdek de beste hotel aanbiedingen op HotelSpecials.nl

 

Meer toeristische informatie bij het VVV punt

Tijdens je bezoek aan het centrum van de stad, kan je eens langs het VVV punt lopen namelijk. Je vindt er namelijk allerlei toeristische informatie. Bijvoorbeeld over bezienswaardigheden, activiteiten die er zijn te doen, het centrum, evenementen en nog veel meer. Maar je kunt er ook plattegronden, cadeaukaarten of souvenirs scoren. Of kies een fietsroute en ga op pad met huurfietsen.

Vanaf het VVV punt worden er ook rondleidingen door de stad gegeven. De gids vertelt je onderweg allerlei weetjes. Daarbij kan je kiezen uit verschillende routes, opgedeeld per wijk.

Adres:
De Diagonaal 199
1315XM Almere

Te vinden in het centrum en dagelijks geopend.

Via de onderstaande fotoknop kan je alvast eens kijken in welke hotels je zoal kunt overnachten.

 

 

Meer informatie over leuke uitjes in de rest van de provincie vind je op onze pagina over: bezienswaardigheden in Flevoland.

Je kunt er ook voor kiezen om te overnachten buiten de stad. Bijvoorbeeld op een camping, vakantiepark, een B&B of een hotel. Via de volgende links kom je op onze pagina’s met overzichten van vakantieparken in Flevoland en de campings in de provincie Flevoland.

© 2024 Nederland Ontdekker.nl