Leuke bezienswaardigheden in Breda

Als je in Breda aankomt, zie je de Grote Kerk al van grote afstand liggen. Dit is dan ook één van de niet te missen bezienswaardigheden van de stad. Hier geven we een overzicht van alle must sees in deze Brabantse stad.

1. Grote (of Onze Lieve Vrouwe) kerk
De Grote Kerk van Breda neemt een prominente plek in op het centrale plein, de Grote Markt, van de stad. Deze kerk in Brabants Gotische stijl torent bijna honderd meter hoog boven de stad uit. De toren van de kerk kun je beklimmen, je hebt dan een spectaculair uitzicht over de stad en de omgeving. In de kerk kun je de Prinsenkapel bezoeken, dit is het mausoleum waar een aantal prominente voorvaderen van de Koninklijke familie liggen begraven. Centraal in de kerk is het grote kerkorgel te bewonderen en in een zijbeuk vind je een bronzen doopvont uit 1540.


2. Spanjaardsgat
Deze waterpoort is een restant van de vesting die het kasteel van Breda beschermde. Maar deze plek is vooral van groot historisch belang. Dankzij ‘de List met het Turfschip’ bij deze poort werd Breda in 1590 door prins Maurits op de Spanjaarden heroverd. Een schipper die zei turf aan boord te hebben om het kasteel te bevoorraden werd niet gecontroleerd en kon zo de poort binnenvaren. In het ruim van het schip lag echter geen turf, maar zaten manschappen van Maurits. Dankzij de list – zoals met het Paard van Troje – werd de stad weer heroverd op de Spanjaarden.


3. Valkenbergpark
Dit mooi aangelegde park was vroeger de tuin van het Kasteel van Breda. Hier jaagden de bewoners van het kasteel op valkjes, vandaar de naam ‘Valkenberg’. In het park zijn nog resten van de oude vestingmuur te zien. Ook staat in het park het Baroniemonument. Het is in dit park op mooie dagen goed toeven. Bredanaars gebruiken het park graag om te relaxen en te picknicken. Er is ook een barretje naast een speeltuin, zo geniet jij van een kopje koffie terwijl je kinderen lekker kunnen spelen.


4. Kasteel van Breda
Dit kasteel kent een lange en rijke historie. Verschillende leden van het geslacht Nassau-Dillenburg brachten hier lange tijd door. Sinds 1828 is de Koninklijke Militaire Academie (KMA) gevestigd in het kasteel van Breda. Enkele dagen per jaar is het KMA-terrein beperkt opengesteld voor publiek. Je kunt wel een rondleiding krijgen door het kasteel. Op het kasteelplein staat een mooi standbeeld van Koning Willem III te paard. Je kunt ook het Koningin Wilhelmina Paviljoen bezoeken, waar hoogtepunten uit de collectie zijn tentoongesteld.


5. Begijnhof
Het Catherina-Begijnhof van Breda is een idyllisch plekje midden in de stad. Het is het oudste begijnhof van Nederland en tot 1990 woonde er nog een begijntje in het hofje. Nu nog steeds worden de huisje bewoond door alleenstaande vrouwen. In één van de huisjes is een museum gevestigd waar je kunt zien hoe de begijnen leefden. In het Begijnhof staat ook de Catherinakerk en in het poortgebouw is een enorme collectie miniaturen en poppenhuizen te bezichtigen.


6. Waalse kerk
Vlakbij het Begijnhof ligt de Waalse kerk. Deze kerk stamt oorspronkelijk uit de vijftiende eeuw en was gewijd aan de heilige Wendelinus van Trier. De kerk was wisselend katholiek en protestant tot bij de Vrede van Munster in 1648 de kerk definitief werd overgedragen aan de Waalse protestantse gemeente. De oorspronkelijke toegang van de kerk werd dichtgemetseld. Nu is deze poort in een zijwand van de kerk van achter glas te bezichtigen. Twee keer per maand vindt in deze kerk nog een kerkdienst in het Frans plaats. Je kunt de kerk natuurlijk ook gewoon bezoeken.


7. Brouwerij de Beyerd
Horecagelegenheid de Beyerd is al jaren een begrip in Breda, sterker nog het bestaat al sinds 1838! Twee keer is het gezellige bruine café uitgeroepen tot beste van Nederland. Sinds 1992 kun je hier bierspecialiteiten proberen in het restaurant en sinds 2004 brouwt de Beyerd zijn eigen biertjes. In dezelfde straat als waar in 1628 de brouwerij de Drie Hoefijzers werd opgericht, opende De Beyerd vier eeuwen later de eigen brouwerij. Je kunt hier een rondleiding krijgen en daarna een proeverij volgen.


8. Sint Anthonius Kathedraal
De Bredanaars kennen deze kerk ook wel onder de naam Waterstaatskerk. De kerk werd zo genoemd omdat de bouw onder toezicht van Rijkswaterstaat stond. De kerk is gebouwd in neoclassicistitsche stijl. De kerk heeft een zuidelijke uitstraling. Je kunt er een prachtige hout gesneden preekstoel vinden en een rijk gedecoreerd altaar dat gewijd is aan de heilige Antonius van Padua.


9. Kasteel Bouvigne / Mastbos
Het Kasteel Bouvigne ligt op het landgoed Bouvigne in het Mastbos, dat direct tegen de stad aan ligt. Op het landgoed vind je ook een kapel, een grafkapel en een koetshuis. Je kunt de drie verschillende kasteeltuinen en de boomgaard van het landgoed bezoeken. De gebouwen zelf zijn niet open voor publiek. De Franse tuin, Duitse tuin en Engelse tuin zijn echter ook al de moeite waard.


10. De koepelgevangenis
In Breda staat één van de drie koepelgevangenissen die in Nederland zijn gebouwd. Tot enige jaren geleden was het gebouw de Boschpoort in gebruik als vrouwengevangenis. Nu wordt dit gebouw en de nabijgelegen voormalige rechtbank omgebouwd als evenement locatie FutureDome. Tegenwoordig kan je er spellen spellen spelen en een rondleiding volgen.


11. Havenmarkt
Liefhebbers van gezelligheid zitten in Breda zeker goed. Het is namelijk een bourgondische stad wat onder andere te zien is aan de vele restaurants en kroegen. Je kunt ze onder andere veel vinden rond de Havenmarkt in het centrum van de stad.


12. De gezellige haven
Vlakbij bezienswaardigheden zoals het Spanjaardsgat, Havermarkt en Grote Markt ligt de haven van de stad. Het is onderdeel van rivier de Mark, waar Breda zijn ontstaan oorspronkelijk aan te danken heeft. Tegenwoordig is het een bron van gezelligheid dankzij de terrassen langs de kades en de boten. Ook liggen er rondvaartboten waarmee je een tochtje door de stad kan maken door de singels.

 

Ontdek de bezienswaardigheden in het centrum eens per fiets

Zoals je ziet heeft het centrum van Breda vele bezienswaardigheden. En dan zijn dit ook alleen nog maar de bekendste hoogtepunten. Wil je zoveel mogelijk van de stad zien en ook wel eens wat achtergrondinformatie horen? Dan kan een fietstocht met (of zonder) een gids een leuk idee zijn. Via Bajabikes is dit eenvoudig te reserveren. Via de volgende link kom je op de website voor meer informatie: fietstours in het centrum van Breda.

 

De musea in Breda

Voor de echte cultuurliefhebbers heeft Breda diverse interessante musea te bieden. Van kunst tot bier en van Carnaval tot fotografie, je vindt in deze stad voor elk wat wils. We noemden al de twee musea in het Begijnhof. Hieronder geven we je nog een aantal museumtips.

1. Stedelijk museum Breda
Lang geleden huisvestte dit gebouw het oudste gasthuis van de stad. Nu kun je er de geschiedenis van Breda ontdekken aan de hand van bijzondere objecten, zoals bijzonder glaswerk van de kapitein van het Turfschip en een kachel uit de Bredase Etnafabriek. Daarnaast is er in het museum uitgebreid aandacht voor moderne en hedendaagse kunst. In het museum is een speciale puzzelspeurtocht en een Nassauwandeling uitgezet.


2. NAC Museum
Het hart van menig Bredanaar is zwart-geel, de clubkleuren van NAC. De liefde voor deze in 1912 opgerichte voetbalclub kun je beleven in het NAC Museum. Zo vind je er welhaast antieke seizoenskaarten en bijvoorbeeld de gouden horloge die Fanny Petit ontving bij het winnen van het kampioenschap precies honderd jaar geleden.


3. Bierreclame museum
In dit museum vind je allerlei reclamemateriaal op het gebied van bier. Veel materiaal is afkomstig uit België en Nederland, maar ook uit andere delen van Europa uit de jaren 1900 tot 1960. Er zijn reclames in verschillende kunststijlen te bewonderen zoals Art Deco en Jugendstil. In het museum kun je ook een bierproeverij doen.


4. Blind Walls Gallery
Blind Walls Gallery is geen traditioneel museum. Dit museum is een collectie van bijna honderd muurschilderingen van internationale kunstenaars in de straten van de stad. Ieder kunstwerk vertelt een verhaal over de locatie waar het zich bevindt. Je kunt onder begeleiding van een gids bijzondere locaties van de stad bezoeken en veel leren over de stad. Je kunt ook een APP downloaden om de route zelf te wandelen of fietsen.


5. Electron
In de oude elektra en schakelkastenfabriek van Elektron is nu de culturele broedplaats van Breda gevestigd. Er zijn dertig ateliers gevestigd en er werken meer dan zeventig kunstenaars. In de galerie MotMot kun je de kunst van lokale kunstenaars bewonderen en eventueel ook kopen.


6. Museum Oorlog en Vrede
In dit museum vind je onder andere een grote verzameling kranten van 1933 tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ook heeft het museum een groot aantal boeken, documenten en gebruiksvoorwerpen uit die periode in de collectie. Je kunt dit museum op afspraak bezoeken.


7. Heemkundemuseum De Rijf en Paulus van Daesdonck
Nostalgie naar de Jaren Vijftig? Dan kun je in De Rijf je hart ophalen. Je vindt hier onder andere een maquette van het dorp Prinsenbeek in deze periode, met een schooltje, een kapel en een timmermanswerkplaats en verder veel leuke voorwerpen uit die periode. In een authentieke boerderij Paulus van Daesdonck uit 1903 herleven oude tijden. Hier vind je allerlei grote en kleine voorwerpen uit het begin van de vorige eeuw.


8. Speelgoed en Carnavalsmuseum op Stelten
In het nabijgelegen stadje Oosterhout vind je Speelgoed- en Carnavalsmuseum ‘op Stelten’. Hier vind je een enorme collectie speelgoed van allerlei soorten, poppen en poppenhuizen, meccano, elektrische treinen en ouderwetse spelletjes zoals tollen, stokpaarden en toverlantaarns. Daarnaast is er een grote verzameling carnavalsattributen te bewonderen. Dit museum is erg leuk om met kinderen te bezoeken.


9. Miniaturenmuseum
In het centrum van de stad, kan je ook het authentieke Miniaturenmuseum bezoeken. In een historisch pand naast het Begijnhof, is een grote collectie van poppenhuizen, miniaturen en nagebouwde winkels. Een leuk schouwspel dat voor veel mensen de moeite waard is. Ondanks dat het een klein museum is, zijn veel bezoekers toch enthousiast.


 

10. Maczek Memorial Breda

De stad Breda is tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels bevrijd door Poolse bevrijders. Ter nagedachtenis is het Maczek Memorial Breda opgezet. Een plek waar je een beeld kan krijgen van de gebeurtenissen. Mede via interactieve onderdelen en allerlei militaire objecten. Maar het is ook een gedenkplek ter nagedachtenis aan de vele dappere Poolse soldaten.

Verder wordt in het museum aandacht besteedt aan vrijheid, vrede en democratie.

maczek-memorial-breda

 

De winkels in het centrum

Ook wie naar Breda komt om te winkelen kan zijn hart ophalen. De binnenstad is dik bezaaid met leuke winkels en aparte zaakjes. En de vele gezellige pleinen en pleintjes nodigen je uit om neer te strijken voor een lekker hapje en drankje om even uit te rusten. De meeste winkels vind je in de hoofdstraten Eindstraat en Ginnekenstraat en de straten die op de Grote Markt uitkomen.

In het historische centrum vind je verder een aantal overdekte winkelgalerijen zoals De Barones, ’t Sas en de Houtmarkt. Maar ook buiten de gebaande paden van de straten binnen de Singels vind je leuke winkels. De Boschstraten, de Haagdijken, De Haven en met name ook de wijk Het Ginneken zijn echte aanraders voor shoppen, happen en stappen.

 

 

Welke activiteiten kan je doen in Breda?

Winkelen, bezienswaardigheden bewonderen, musea bezoeken en de horeca ontdekken, zijn meestal de voornaamste taken tijdens een stedentripje. Maar je kunt ook diverse leuke activiteiten gaan doen. Zeker wanneer je Breda tijdens een weekendje weg bezoekt, is er meestal genoeg tijd om een leuke activiteit te gaan doen. In het centrum kan je bijvoorbeeld het volgende gaan doen:

Bezoek een theater
Wanneer je een leuk avondje uit zoekt, kan het bezoeken van een theater een goed idee zijn. Dankzij uiteenlopende voorstellingen, is er voor veel mensen wel iets leuks te vinden. In Breda kan je bijvoorbeeld naar het Chassé theater.


Leef je uit in Bounce Valley
Iets ten noorden van de stad vind je het grootste Airpark van Nederland. Een hal dat uit één groot en uitdagend springkussen bestaat. Een Airpark met allerlei hindernissen dat je nog niet veel in Nederland zult tegenkomen. Bounce Valley biedt je een leuk en uitdagend uitje voor zowel kinderen als volwassenen.


Reptielenhuis de Aarde
Dierenliefhebbers kunnen een kijkje nemen in het reptielenhuis van de stad. Bekijk dieren zoals slangen, krokodillen, schildpadden, wandelende takken, varanen en kameleons. Sommige dieren mag je ook zelfs aanraken of voeren.


Koepelgevangenis
De voormalige Koepelgevangenis is een imposant gebouw met een rijk verleden. Tegenwoordig is het niet meer in gebruik als gevangenis maar worden er allerlei activiteiten georganiseerd. FutureDome Events organiseert onder andere rondleidingen. Ook kan je een potje levend Cluedo gaan doen. Dit kunnen leuke uitjes zijn voor zowel kinderen als volwassenen.


WaterBike
Wil je het centrum van Breda op een unieke en sportieve manier verkennen? Je kan een tochtje maken op een (Tandem) Waterbike. Het is een actief en bijzonder uitje waarbij je langs vele bezienswaardigheden fietst. De WaterBike is een soort fiets op het water. Dankzij de combinatie van een fiets en twee drijvers, kan je je op een originele manier voortbewegen over het water.


Maak een rondvaart
Vanaf het water heb je vaak toch wel weer een hele andere kijk op een stad. Ook in Breda kan je rondvaarten maken via verschillende aanbieders. Daarbij kan je kiezen uit verschillende arrangementen. Ook kan je een bootje huren zodat je zelf aan het roer kan staan. Geschikt voor zowel stelletjes, gezinnen als groepen.


Ga virtual reality spellen doen
Tegenwoordig kan je op steeds meer plekken een virtual reality ervaring beleven. Maak bijvoorbeeld een levensecht ritje in een achtbaan, ga duiken of beleef een ander avontuur. Wil je zelf aan de bak? Dan kan je een virtual reality spel kiezen. Daarbij kan je met controllers zoals een geweer, zelf het spel beïnvloeden. Voor veel mensen een unieke ervaring.


 

Creatieve workshops
Bij Aterlierbreda aan de Schapendreef kan je verschillende creatieve workshops gaan doen. Van boetseren tot beeldhouwen en van brons gieten tot portret boetseren. Een leuk uitje ter afwisseling tijdens je bezoek aan de stad. Geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Ook een handige activiteit wanneer het even wat slechter weer is.

Uiteraard kan je nog meer workshops gaan doen. Zoals bijvoorbeeld met chocolade, koken, bier, thee of wijn.

 

Weekendje Breda met kinderen

Neem je kinderen mee tijdens je weekendje weg. Dan is Breda een prima optie. Genoeg te beleven ook voor de jongere generatie. Altijd goed is een bezoek aan een kinderboerderij. De mooiste en leukste is Boerderij Wolfslaar op het gelijknamige Landgoed. Boerderijdieren genoeg gezien? In het Reptielenhuis de Aarde vind je verschillende reptielen, maar ook amfibieën en geleedpotigen.

Ook leuk voor kinderen is ook een middagje naar speelbos de Boeverijen in het Mastbos. Ook leuk om te combineren met de aldaar uitgezette kabouterwandeling.

Dagje strand? Ook dat kan in Breda, op Belcrum Beach. En vergeet niet, ook De Efteling ligt op een steenworp afstand.

In het gebouw waar tot enkele jaren geleden snoepjes werden gemaakt, is nu De Uitvindfabriek gevestigd. Kinderen leren hier op een creatieve manier zelf uitvindingen te bedenken. Dankzij allerlei creatieve workshops kunnen kinderen van alles leren op het gebied van wetenschap. De workshops hebben geen vaste aanvangstijden en zijn zowel binnen als buiten.

Ga ook de omgeving van Breda eens ontdekken

Het Brabantse land rondom Breda is ideaal om te ontdekken op de fiets. Er zijn talloze fietsroutes die je langs de mooiste plekjes voeren. We noemden al het Mastbos, waar je eeuwenoude bomen vindt. Maar aan de andere kant van de stad is ook het Liesbos met zijn vele zomereiken en de Chaamse Bossen waar reetjes grazen en roofvogels vliegen. Ook Boswachterij Dorst herbergt een prachtig stukje natuur.
In de omgeving van Breda kun je ook in de voetsporen van Vincent van Gogh treden, hij woonde en werkte in de nabijgelegen plaatsen Zundert en Etten-Leur. Liefhebbers van vliegtuigen en de luchtvaart kunnen genieten in de Traditiekamer Vliegbasis Gilze-Rijen of bij het Vliegend Museum Seppe.

Of bezoek eens de grootste stad van Noord Brabant, Lichtstad Eindhoven.

 

Geniet van een weekendje weg in een hotel

De stad heft ruim genoeg bezienswaardigheden die je kunt gaan zien en activiteiten die je kunt gaan doen, om van je dagje weg zelfs een weekendje weg te maken. Dankzij een overnachting in het Bredase centrum, kan je ook ’s avonds genieten van de gezelligheid van de stad. Proef het bourgondische leven en ontspan even lekker van je drukke leven. In het centrum kan je kiezen uit verschillende hotels. Via de fotoknoppen op deze pagina kan je het hotel aanbod bekijken.

 

Boek eenvoudig een hotelkamer via de onderstaande kaart

Via de onderstaande kaart van Booking.com kan je alvast eenvoudig een hotel voor je stedentrip boeken. Vul de gewenste datum en locatie in en ontdek in welke hotels tijdens jullie weekend nog hotelkamers te boeken zijn.

 

Bijzondere hotels in Breda

Bij een weekendje weg in deze bijzondere stad, hoort natuurlijk een overnachting op een bijzondere plek. Hier onder enkele tips van bijzondere hotels:

1. Herberg Het Klooster
Dit oude Kapucijnenklooster ligt in hartje Breda en biedt dankzij de grote sfeervolle kloostertuin een oase van rust. Het Klooster wordt gerund door een Woon- werkgemeenschap die door de inkomsten twaalf dakloos geworden mensen onderdak bieden en een werkplek.

2. Hotel Nassau
Hotel Nassau is gevestigd in de monumentale gebouwen waar tot en met 1991 de de Zusters van de Orde der Franciscanessen hun onderdak hadden, in één van de oudste straatjes van de stad. Het hotel biedt vele luxueuze diensten en faciliteiten. De kamers zijn modern ingericht, met een knipoog naar het kloosterleven. Hotel Nassau doet zijn best om zijn gasten continu te verleiden om te genieten.

3. Hotel Mastbosch
Hotel Mastbosch ligt aan de rand van het eerder genoemde Mastbos en op korte afstand van de binnenstad. Op deze prachtige locatie logeer je hier in een bijzonder mooi gerestaureerd gebouw uit de 19de eeuw. Je kunt hier ook lunchen, dineren of genieten van een high tea in het historische restaurant met terras aan de boskant. Dit hotel straalt luxe en toch de warme bourgondische Brabantse gezelligheid uit.

4. Bliss Hotel
Dit luxe hotel is gevestigd in een trendy herenhuis vlakbij de Grote Kerk. Iedere suite is ingericht naar een bepaald thema en zijn voorzien van een open haard. Enkele kamers kijken uit op de toren van de kerk en er zijn kamers met een hemelbed. In het hotel is een chique restaurant aanwezig.

 

 

5. Hotel De Klok
Centraler dan zo kun je niet overnachten in Breda. Hotel de Klok ligt op de Grote Markt. De meeste kamers hebben dan ook een uitzicht op het oude stadscentrum. Voor een hapje en drankje kun je terecht in Paviljoen de Colonie op de benedenverdieping. De kamers van het 75-jaar oude hotel zijn recentelijk gerenoveerd.

6. Boutiquehotel het Scheepshuys
Het Scheepshuys is gevestigd in een prachtig pand van bijna een eeuw oud, even buiten het historische centrum van de stad. De villa is gebouwd op het oude fabrieksterrein van De Hero waar de eerste eigenaar directeur was. De naam van het hotel verwijst naar het schip dat altijd op het dak van de villa heeft gestaan. Het hotel is luxe maar toch ook erg gezellig en heeft een mooie tuin en een sfeervolle koffiebar waar je het ontbijt kunt nuttigen.

Bijzonder overnachten in Breda

Wil je wel eens op een andere plek overnachten dan in een hotel? Dan zijn er in Breda talloze bijzondere accommodaties. Zo slaap je in B&B Huize Druivelaar omringd door druivenranken van de druivenkas. In duurzame B&B De Bievangh slaap je op de hooizolder of in de grupstal.

Bijzonder overnachten doe je ook midden in de natuur rondom de stad, bijvoorbeeld in een houten boshuis in Oosterhout of in een chalet in westernstijl in Rijsbergen. In Alphen kun je overnachten in een voormalige steenoven en op camping D’n Mastendol in Rijen in een boomhut.

 

Ontdek de beste hotel aanbiedingen op HotelSpecials.nl

 

Meer toeristische informatie over de provincie vind je via onze pagina over: bezienswaardigheden in Brabant. Of kijk eens op de pagina over vakantieparken in Noord Brabant of het overzicht van campings in Noord Brabant.

© 2024 Nederland Ontdekker.nl