Leuke bezienswaardigheden in Den Bosch

De stad Den Bosch is rijk aan bezienswaardigheden. Hieronder zetten we de hoogtepunten voor je op een rij.

1. Sint Janskathedraal
De Sint-Jan staat natuurlijk op de eerste plek. Deze prachtige gotische basiliek domineert de stad en is echt niet te missen. De kathedraal die werd gebouwd tussen 1370 en 1529 is echt een bezoek waard. Bekijk er het beeld van de Zoete Lieve Vrouw in de Mariakapel en bewonder de glas-in-lood-ramen waarop de zeven sacramenten zijn afgebeeld. Topstukken zijn ook het koperen doopvont uit de vijftiende eeuw, de zestiende eeuwse preekstoel en het lijdensaltaar van houtsnijwerk. Je na het bezichtigen van de Sint-Janskathedraal ook de toren beklimmen. Hier krijg je het carillon en het uurwerk te zien en leer je meer over de restauratie van de toren. Het uitzicht over de stad is prachtig. Een belangrijke bezienswaardigheid en symbool van de stad.


2. Rondvaart over de Binnendieze
Vroeger werd het stelsel van riviertjes en stroompjes binnen de muren van de stad gebruikt als watervoorziening, was- en visplaats, maar ook als riool. Sinds 1972 is de Binnendieze beschermd stadsgebied en kun je er een rondvaart over maken. Je vaart in de open lucht, maar ook onder de bebouwing door. Je leert hierdoor veel over de historie van Den Bosch. Je kunt kiezen voor verschillende thematische routes.


3. Zoete Lieve Gerritje
Misschien ken je het liedje over Zoete Lieve Gerritje die naar Den Bosch toe ging. Het zoete lieve meisje heeft een standbeeld in het oudste deel van de stad, op de hoek van de Lepel- en Korenbrugstraat.


4. Huizen en standbeeld van Jheronimus Bosch
Het huis ‘De Kleine Winst’, ook huis Sint Thoenis geheten ligt aan de Markt. De vader van Jheronimus van Aken (Jeroen Bosch) kocht dit huis in 1462. Hier woonde Jheronimus Bosch in zijn jeugdjaren en leerde er schilderen van zijn vader. Het huis wordt gerestaureerd om er het Huis van Bosch in te vestigen. Het huis waar Jheronimus Bosch woonde tot aan zijn overlijden in 1516 ligt aan de Noordkant van de Markt. Het huis heette eerst ‘Inden Salvatoer’ en later Het Root Cruijs’. Onder het huidige huis uit de 19de eeuw zijn de originele kelders bewaard gebleven en zijn te bezichtigen. Vlak voor het huis ‘de kleine winst’ staat het standbeeld de beroemdste schilder van de stad.


5. Het Zwanenbroedershuis
Dit huis is sinds de vijftiende eeuw het onderkomen van de ‘Illustere Lieve Vrouwe Broederschap’, die in 1318 werd opgericht. Dit broederschap had de verering van Maria tot doel, waartoe ze jaarlijks een grote processie organiseerde. Het Illustre Lieve Vrouwe Broederschap kende beroemde leden zoals Willem van Oranje en Jeroen Bosch. Sinds 2005 is het bijzondere gebouw ingericht als museum en kun je bijzondere voorwerpen uit de rijke historie van het Broederschap bewonderen. De broederschap bestaat overigens nog steeds, en komt nog altijd in dit gebouw samen. 6.


6. De Moriaan
Het oudste bakstenen huis van Nederland staat in Den Bosch en heet De Moriaan. Het huis stamt uit de dertiende eeuw en werd gebouwd door Hendrik de Eerste van Brabant. In de jaren zestig is het gebouw gerestaureerd en erkend als rijksmonument.


7. Bolwerk Sint Jan
Waar in de veertiende eeuw de stadspoort in de richting van Vlijmen was, werd in 1528 het Bolwerk Sint-Jan gebouwd. Dit driehoekig verdedigingswerk kreeg een nieuwe poort, de Sint Janspoort. In de achttiende eeuw werd het bolwerk gesloopt om het water onder de Dommel sneller af te voeren. De restanten van de oude bouwwerken zijn in het nieuwe gebouw nog goed te herkennen. Hier vind je nu het informatiecentrum Bolwerk Sint Jan en restaurant brasserie het Bolwerk. Op het Bolwerk is een stadspark waar je kunt picknicken.


8. Het Stadhuis
Midden op de Bossche Markt vind je het stadhuis. Dit monumentale gebouw in classicistische barokstijl is in gebruik als trouwlocatie. Als je voor de gevel van het gebouw staat, zoek dan eens naar ‘de pèrdjes’ van het carillon, die ieder half uur een schijngevecht uitvoeren. Je kunt het stadhuis tijdens kantooruren bezoeken of een rondleiding met een gids plannen. Je krijgt dan de bijzondere wandschilderingen en -tapijten te zien en neemt een kijkje in de trouw- en Oranjezaal.


9. Brabants Historisch Informatie Centrum / De Citadel
De Citadel, was een fort uit 1629 dat diende om de stad tegen de spanjaarden te beschermen. In 1789 kwam het in gebruik als kazerne en nu is hier het Brabants Historisch Informatie Centrum gevestigd. Hier kun je zoeken in het archief om bijvoorbeeld informatie te vinden over je voorouders.


10. De Paleisbrug
De Paleisbrug verbindt het historische centrum van de stad met de Spoorzone. Deze brug is erg bijzonder, omdat het tevens een park is. Je kunt op de 250 meter lange brug een wandelingetje maken of even lekker uitrusten. Tevens heb je een mooi uitzicht over de Bossche Broek en de Gement. In de Spoorzone vind je ook de bijzondere gebouwen van het architectonische project Armada/Paleiskwartier, appartementengebouwen die zijn geïnspireerd door de gebolde zeilen van de Armada.


11. Jeroen Boschtuin
Achter de Hinthamerstraat vind je deze oase van rust. De tuin was tot 1971 van het klooster van de Paters Redemptoristen. Nu kun je hier heerlijk genieten van de mooie bomen en planten en er is een speeltuintje voor de kleinsten. Je kunt hier picknicken of gewoon lekker in het zonnetje zitten.

 

 

De musea in Den Bosch

Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Brabantse hoofdstad. Er is een groot aantal musea dat een bezoek waard is. Hieronder geven we de belangrijkste:

1. Het Noordbrabants Museum
Dit museum ligt in het eeuwenoude centrum van de stad en is gevestigd in een gouvernementspaleis uit de 18de eeuw. Het museum verzamelt kunstobjecten die een relatie hebben met Noord-Brabant en de Zuidelijke Nederlanden. Het museum toont schilderijen, glaswerk, archeologische vondsten enzovoorts. Ook is er een pavilioen dat gewijd is aan Vincent van Gogh en een pavilioen met aandacht voor Jheronimus Bosch. Ook al heeft het museum geen originele doeken van de meester, ademt dit pavilioen wel zijn werken door kunstwerken van zijn navolgers.


2. Sint-Jans Museum / Museum de Bouwloods
Waar nu het Sint-Jans Museum is gevestigd, was tijdens de bouw van de kathedraal de Bouwloods te vinden. Hier kun je archeologische vondsten, beeldhouwwerken, creaties die de luchtbogen versierden en een maquette van de kathedraal bewonderen.


3. Design Museum Den Bosch
Al sinds de jaren tachtig werden in het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch exposities gehouden met als thema design en vormgeving. Het museum bouwde bovendien een grote collectie keramiek en sieraden op. Daarom werd het museum in 2018 omgedoopt tot Design Museum Den Bosch. Naast de tentoonstellingen is er ook aandacht voor de invloed van de ontwerpen op het dagelijks leven en de betekenis van design voor de samenleving.


4. Jheronimus Bosch Arts Centre
In de voormalige Sint-Jacobskerk vind je alles over het leven van deze beroemdste schilder van de stad. Ook zijn hier enkele reproducties van bekende werken te bezichtigen. Het Jheronimus Bosch Art Center doet ook dienst als cultureel centrum. Je vindt hier een bibliotheek en een podium voor concerten en optredens. Je kunt de kerktoren via een lift bezoeken, waarna je kunt genieten van een uitzicht over de stad.


5. Het Groot Tuighuis
Hier kun je ontdekken hoe mensen in vervlogen tijden in Den Bosch leefden. Dankzij archeologische opgravingen en bouwhistorisch onderzoek leer je alles over de historie van de stad. In het laboratorium kun je zelf meemaken hoe dergelijk onderzoek in zijn werk gaat.


6. Nationaal Carnavalmuseum ofwel “Oeteldonks Gemintemuzejum”
De belangrijkste dagen van het jaar zijn in Brabant tijdens carnaval. In Oeteldonk is het jaarlijks een groot feest. Wil je alles weten over Carnaval in Den Bosch en de mooiste kostuums en optochtontwerpen zien, kom dan naar dit leutige museum. Het museum is van dinsdag tot en met zondag van 13:11 tot 17:11 uur geopend.


 

7. Museum Hertogsgemaal
Dit is een archeologisch en paleontologisch museum. Voor kinderen is er een speciale speurtocht opgezet.

 

Winkelen in Den Bosch

Doe je een weekendje Den Bosch om te winkelen? Dat is een goed idee! Er zijn weinig steden waar je zo goed kunt shoppen als in de Brabantse hoofdstad. Behalve de bekende zaken, vind je in Den Bosch een keur aan kleine hippe boetiekjes en aparte winkeltjes. Je zou wel dagenlang zoet kunnen zijn in de grote winkelstraten en de gezellige historische zijstraatjes.

Centraal in de stad ligt de Markt. Hier is het goed toeven op een terrasje in de zon.  De meest bekende winkelstraten van de stad zijn de Hinthamerstraat. De Vughterstraat en de Hooge Steenweg. Voor chique winkels ga je naar de Verwersstraat. sHeel gezellige shopgebieden zijn de Uilenburg, het Bossche Kwartier en de Dwaalstraatjes en ook in de Kerstraat vind je leuke zaakjes en horecagelegenheden. De leukste pleinen voor een terrasje zijn De Parade en het Minderbroedersplein.

 

Den Bosch bezoeken met kinderen

Een weekendje Den Bosch met kinderen is een groot avontuur. Kinderen zullen het erg leuk vinden om een rondvaart te maken over de Binnendieze of met de pannenkoekenboot, maar ook de volgende tips maken van je weekendje weg met kinderen een groot succes. Het Noordbrabants Museum, het museum Hertogmaal en het Design Museum bieden speciale kinderactiviteiten en speurtochten om het bezoek ook voor hen interessant te maken. Ook kun je in de Brabantse stad één van de leuke kinderboerderijen bezoeken.

Daarnaast ben je vanuit Den Bosch binnen een half uur in het beste attractiepark van Nederland: De Efteling. Ook is het mooie Safaripark De Beekse Bergen op een steenworp afstand. Ook recreatieplas De IJzeren Man is een aanrader voor mooie dagen. En op minder mooie dagen bezoek je sportcentrum Sportiom met een subtropisch zwemparadijs en een spannende schaatsbaan.

 

 

Hotels in Den Bosch

Een weekendje Den Bosch wordt nog leuker als je ook in een leuk hotel kunt overnachten. Hieronder volgt een selectie van de mooiste hotels in ’s Hertogenbosch.

1. Hotel Julien
Dit trendy boetiekhotel is gevestigd in een monumentaal pand. De authentieke elementen zoals de hoge plafonds en marmeren vloeren gaan harmonieus samen met de moderne stalen deuren en stijlvolle zwart-witfoto’s. Het hotel ligt vlakbij het Centraal Station en biedt ook een gezellige lobby, koffiebar en stadstuin. Het hotel is genoemd naar de ontwerper van het gebouw Julien Dony. Hij ontwierp ook de bekende Drakenfontein op het Stationsplein.

2. Little Duke Hotel
Het monumentale pand ligt midden in het centrum van Den Bosch, tegenover het Centraal Station. Het gebouw werd vroeger gebruikt als Stalhouderij en koetsverhuur. Iedere kamer in dit hotel heeft een eigen uitstraling en speciale inrichting. Het Little Duke Hotel is een concept van The Duke Boutique Hotel en voor al je wensen kun je dan ook bij de grote broer terecht. De kamers zijn van alle luxe voorzien en het ontbijt wordt verzorgd door CoffeeLab dat zich op de benedenverdieping van het gebouw bevindt.

3. Mövenpick Hotel ‘s-Hertogenbosch
Dit viersterren hotel bevindt zich net buiten het historisch centrum van de stad vlak aan het water. Het is praktisch gelegen als je met de auto vanaf de A2 komt. Je kunt het centrum met een stadsbus bereiken, die iedere tien minuten vertrekt vanaf de P&R vlakbij het hotel. Je kunt in dit hotel heerlijk genieten op het terras aan het water.

4. Golden Tulip Hotel Central
Dit hotel is al meer dan honderd jaar een begrip in de stad. Het ligt aan de historische markt en heeft alles wat een modern hotel zou moeten bieden. Onder het hotel vind je de prachtige veertiende-eeuwse gewelvenkelder De Hoofdwacht die recentelijk gerenoveerd is. Deze ruimte wordt veel gebruikt voor sfeervolle evenementen en is tevens officiële trouwlocatie. Er zijn verschillende types comfortabele kamers en je kunt heerlijk eten in brasserie Cé.

5. Kloosterhotel de Soete Moeder
Dit hotel is is gevestigd in een gerenoveerd klooster in het centrum van de stad. Vanuit het hotel ben je binnen een minuut in het Prins Hendrikpark en het meer ‘de IJzeren Vrouw’.

6. Hotel ’t Keershuys
Dit hotel bevindt zich in “de Uilenburg” en is gevestigd in een gerenovereerd rijksmonument. Je vindt hier authentieke elementen en een moderne en hippe inrichting. De designersuites zijn stijlvol en intiem.

7. Uylenhof Hotel
Ook dit hotel ligt in het Uilenburgkwartier en is verdeeld over een aantal recent gerenoveerde en gerestaureerde monumentale panden. Het hotel beschikt over een binnenhof en een binnenstadstuin. De ingang van het hotel is een gebouw uit het jaar 1650 en de panden grenzen aan de Binnendieze. Het achterste pand was in gebruik als sigarenfabriek. Het hotel beschikt over een aantal appartementen.

 

Bijzondere accommodaties om te overnachten

Ben je op zoek naar een bijzondere plek om te overnachten, dan kunnen we je de volgende adressen aanbevelen:

De Bossche Kraan
Aan de rand van het centrum, vlakbij het water, staat de Bossche Kraan. Dit is een voormalige havenkraan, waarin een tweepersoonshotelkamer is ingericht. De kamer is van alle gemakken voorzien en heeft een onvergetelijk uitzicht.

de Drie Halve Manen
Je kunt met zes personen overnachten in dit historische woonhuis overnachten. Je kunt lekker in een knusse bedstee slapen. Vanaf de bovenverdieping heb je een mooi uitzicht over Den Bosch.

B&B GM-26
Je kunt op deze IJsselmeerkotter van veertien meter lang overnachten. Deze kotter ligt aangemeerd aan de Brede Haven, waarvandaan je in drie minuten in het centrum bent. Het schip is gezellig ingericht en er is een knusse slaapkamer. Houd wel rekening met een laag plafond.

 

Ontdek de beste hotel aanbiedingen op HotelSpecials.nl

 

De omgeving van Den Bosch bezoeken

De omgeving van Den Bosch is zeker ook een bezoek waard. Hieronder een aantal ideeën voor als je ’s Hertogenbosch als uitvalsbasis wil gebruiken tijdens je weekendje weg.

1. Kasteel Ammersoyen
Vlakbij de stad, in het land van Maas en Waal ligt dit indrukwekkende middeleeuwse kasteel van omstreeks 1300. Het is een kasteel zoals iedereen zich dat voorstelt, met vier torens, een machtige ridderzaal en een slotgracht. Dit kasteel met een erg rijke geschiedenis is echt een bezoek waard.

2. Kasteel Heeswijk
Ook Kasteel Heeswijk, op nog geen 15 kilometer van de stad is een prachtig gebouw met een bijna duizend jaar oude historie. Het Kasteel ligt in het beekdal van de Aa midden op het Landgoed Heeswijk. Vanaf hier kun je ook prachtig wandelen door de bossen of over de historische lanen en velden van het landgoed.

3. Nationaal monument Kamp Vught
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Kamp Vught een concentratiekamp van de SS. Het indrukwekkende herinneringscentrum brengt de geschiedenis van deze plek in beeld. Op het museumterrein is het authentieke crematorium nog te vinden en in een nagebouwde barak kun je zien hoe de gevangenen werden gehuisvest.

4. In de voetsporen van Vincent van Gogh
Brabant was dé provincie van Vincent van Gogh. Op veel plekken rondom Den Bosch kun je hier sporen van terugvinden. In Helvoirt bijvoorbeeld, staat nog de oude hervormde Kerk waar zijn vader dominee was en liggen zijn oom en tante begraven. In dit gebied schilderde Van Gogh bijvoorbeeld de Loonse en Drunense Duinen.

5. De Bommelerwaard
Vlakbij den Bosch vind je de Bommelerwaard, oftewel rivierenland. Dit gebied wordt omringd door de Maas en de Waal. Je kunt deze omgeving het best per fiets bezoeken. Je komt dan leuke plaatsjes tegen zoals Zaltbommel en Rossum.

6. Natuurparken
Rondom de provinciehoofdstad van Noord-Brabant liggen de prachtige natuurgebieden Loonse en Drunense Duinen, De Oisterwijkse Bossen en de Maashorst. Hier kun je genieten van bijzonder natuurschoon en bijzondere wilde bewoners. Ook kun je hier goed wandelen en fietsen.

 

Meer toeristische informatie over de provincie vind je via onze pagina over: bezienswaardigheden in Noord Brabant. Of kijk eens op de pagina over vakantieparken in Noord Brabant of het overzicht van campings in Noord Brabant.

© 2024 Nederland Ontdekker.nl