Bezoek één van de leuke Noord Brabantse steden

Deze provincie heeft verschillende leuke steden. Sommigen hiervan hebben nog mooie historische binnensteden, zoals Den Bosch en Breda. Moderne architectuur is weer meer te vinden in bijvoorbeeld Eindhoven.

’s Hertogenbosch / Den Bosch
Eén van de leuke steden in Noord Brabant is ’s Hertogenbosch, ook wel Den Bosch genoemd. Een levendige stad met een gezellig centrum met diverse historische gebouwen. Tevens de hoofdstad van de provincie Noord Brabant. Het is echter niet de grootste stad van de provincie. Eindhoven, Tilburg en Breda hebben meer inwoners.

’s Hertogenbosch kan een leuke stad zijn voor een dagje uit. In het centrum staat namelijk de grootste kathedraal van Nederland. Ook is er een groot winkelaanbod en allerlei restaurants en terrassen. Verder zijn er ook verschillende andere kerken, hofjes en andere historische gebouwen.Eindhoven

De Lichtstad van Nederland, wie kent de bijnaam niet. Eindhoven heeft de bijnaam verworven dankzij de lampen van het merk Philips. Het levendige centrum heeft onder andere de langste caféstraat van Nederland. In de uitgaansstraat zijn namelijk meer dan 50 kroegen, bars en disco’s. Maar ook het stationsplein is een uitgaansgebied.

Een rustig hapje en drankje kan je vinden bij één van de restaurants en terrassen aan de Markt. Een plein in het centrum met verschillende winkelstraten er omheen. Ook ligt bij de Markt de ingang van het grote overdekte winkelcentrum de Heuvel.

Meer informatie vind je op de pagina over: bezienswaardigheden in Eindhoven.Breda

In deze provincie heb je de keuze uit verschillende gezellige steden. Eén er van is Breda. De stad heeft een levendig en sfeervol centrum. Mede dankzij de terrassen langs het water en de diverse bootjes. Maar ook de diverse historische gebouwen zorgen voor een leuke sfeer. Bijvoorbeeld dankzij de verschillende kerken, waterpoorten, pleinen, singels en de haven.

Meer informatie over de gezellige stad vind je op de pagina over: bezienswaardigheden in Breda.Tilburg

In het midden van de provincie ligt de stad Tilburg. Het wordt ook wel de wolstad genoemd dankzij de rijke geschiedenis met de textielindustrie. De stad heeft zowel historische gebouwen als moderne architectuur. Waaronder hoogbouw waarvan drie gebouwen zelfs wolkenkrabbers genoemd kunnen worden.
Het centrum bestaat uit een mix van historisch en modern. Je vindt er vele winkels, restaurants en horecagelegenheden. Ondertussen kom je onder andere langs pleinen, kerken, parken en een overdekt winkelcentrum.

 

Andere bezienswaardigheden in Noord Brabant

Een dagje shoppen in een gezellige stad is leuk. Maar je wilt ook wel eens naar een attractie of juist een rustig natuurgebied. Allerlei ideeën over leuke bezienswaardigheden vind je hier:

Loonsche en Drunense Duinen
Liefhebbers van rust en natuur kunnen hun hart ophalen in de Loonsche en Drunense Duinen. Een bekend bosgebied met diverse heidevelden en zandverstuivingen. Een leuke combinatie wat zorgt voor een mooi wandel- en fietsgebied.
Het is zelfs één van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Je kunt er prachtig wandelen, fietsen, paardrijden en mountainbiken. Geniet van de rust en de bijzondere natuur. Aan de rand van het natuurgebied is allerlei horeca te vinden. Leuk ter afsluiting van je bezoek aan het Nationaal park.

Ook is er een verharde wandelroute dat geschikt is voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Meer informatie vind je op de website van Natuurmonumenten.

vakantieparken-noord-brabant-overzichtOisterwijkse Bossen en Vennen

Een ander mooi natuurgebied ligt bij Oisterwijk in het centrale gedeelte van Noord Brabant. Het zijn de Oisterwijkse Vennen. Een afwisselend natuurgebied dat bestaat uit dichte bossen, heidevelden en diverse vennen. Een mooi gebied om te wandelen en even lekker tot rust te komen. Dankzij de vele fotogenieke plekken is het natuurgebied ook populair onder fotograven.

Voor meer informatie over het gebied kan je het Bezoekerscentrum Oisterwijk bezoeken voor je het gebied gaan verkennen. Vanaf daar worden ook excursies met boswachters georganiseerd.

Bij het Bezoekerscentrum ligt het “Speelnatuur van OERRR”. Een natuurlijk speelgebied voor kinderen. Zo is er een waterpomp, klimbomen, takken, kuilen, beekjes en heuveltjes. Een leuk speelbos dat wordt beheerd door Natuurmonumenten.De Moerputten

Een ander mooi natuurgebied ligt bij de plaats Overlaat, in de buurt van Den Bosch. De Moerputten is een waterrijk gebied waar een oude spoorbrug door heen loopt. Doordat de lange Moerputtenbrug niet meer in gebruik is, wordt het tegenwoordig als wandelroute gebruikt. Je loopt boven het water en hebt ondertussen een mooi uitzicht over het gebied. De Moerputten is een mooi gebied dat vooral bestaat uit plassen, bos en moeras. Voor wandelaars en natuurliefhebbers een leuke bezienswaardigheid.Speelland Beekse Bergen

Een leuk uitje met jongere kinderen is deze grote buitenspeeltuin. Een mooi kinderpretpark dat bestaat uit een speeltuin gedeelte met attracties en een waterpark gedeelte. In het park zijn meer dan 30 kinder attracties te vinden.Kasteel Heeswijk

Voor liefhebbers van historie kan dit goed behouden kasteel de moeite waard zijn. Het staat bekend als et mooiste kasteel van Noord Brabant. Mede dankzij de ligging in bossen en de goede staat waar het in verkeerd. Ook de omliggende gracht en de ophaalbrug zorgen helemaal voor een echte kasteelsfeer.
Rondom het kasteel ligt een mooie tuin dat ook te bezichtigen is. Voor extra informatie kan je kiezen voor het volgen van een rondleiding.

noord-brabant-bezienswaardighedenThermae Son

Zin in rust en fijne ontspanning? Dan kan je even lekker een dagje naar saunacomplex Thermae Son. Geniet van de verschillende sauna’s, het zwembad, whirlpools, opgietingen, dompelbaden en het restaurant. Gelegen in een bosrijk gebied in de buurt van Eindhoven.Attractiepark de Efteling

Ook het bekendste pretpark van Nederland is te vinden in Noord Brabant. De Efteling ligt bij Kaatsheuvel en is al jaren een leuk uitje voor zowel kinderen als volwassenen. Het is een afwisselend pretpark waar je aan één dag niet genoeg hebt. Vele attracties, shows, restaurants en ander vermaak.

efteling-attracties-info

 

Ook kan je er overnachten op één van de twee vakantieparken of in het Efteling hotel. De grote shows zijn te zien in het Efteling Theater. De Efteling is één van de grootste attracties van Nederland en dat is het zeker niet voor niets.

Meer uitleg kan je vinden op de volgende pagina: Efteling informatie. Of bekijk de pagina over de online entreetickets.Zoo Parc Overloon

Deze dierentuin heeft geprobeerd een zo natuurlijk mogelijk opzet te creëren. Mede dankzij de dierenverblijven die groot, natuurlijk en uitdagend zijn opgebouwd. Het is in verhouding een vrij goedkope dierentuin maar desondanks kan je er maar liefst 71 diersoorten spotten. Van cheeta’s tot giraffen en van leeuwen tot apen. Maar onbekende diersoorten zoals de Dwergzeboe, Tamandua, Fossa, Brazzameerkat en Roodbuikpiranha.
Onderweg tijdens je ontdekkingstocht door de verschillende “werelden”, kom je diverse spannende paadjes tegen voor kinderen. Leuk ter afwisseling. Ook is er een grote speeltuin bij de ingang.

Je vindt het park bij Overloon in het uiterste noord oosten van Noord Brabant.Zwemparadijs Sportiom

Hoofdstad Den Bosch heeft een groot zwembad dat leuk is voor jong en oud. Ga lekker rustig zwemmen in het wedstrijdbad of kies juist vooractie met de wildwaterrivier, verschillende glijbanen, het golfslagbad en ander vermaak. Honger gekregen van de waterpret? Je kan ook een hapje gaan eten in het restaurant. Het zwembad is opvallend mooi aangekleed met rotswanden wat zorgt voor een bijzondere sfeer.Skidome Rucphen

Heb je eens zin in skiën of snowboarden? Ook dat kan in Noord Brabant. Bij de plaats Rucphen staat namelijk een grote indoor skibaan. Hier kan je het hele jaar gaan werken aan je techniek. Na tijd kan je nog even lekker eten in het restaurant.Verras de kinderen met een speeltuin

• Monkey Town indoor speelparadijs (Breda)
• Joepie binnenspeeltuin (Breda)
• Vrouwenhof buitenspeeltuin (Roosendaal)
• Ballorig Speelparadijs (Den Bosch)
• Billybird binnen en buiten speeltuin met zwemplas (Hemelrijk)
• Buitenspeeltuin Elckerlyc (Oss)
• Haasje over kids indoor (Dorst)


 

Kamelenmelkerij Smits
Een leuk uitje bij mooi en slechtweer is de Kamelenmelkerij Smits. Een boerderij waar je kamelen kan zien, voeren en aaien. Er zijn vele kamelen in verschillende soorten en maten. Ook kan je zien hoe de kamelen worden gemolken. Een goedkope bezienswaardigheid voor jong en oud.Kamp Vught

Noord Brabant heeft een rijke historie. Helaas ook op oorlogsgebied. Een kijkje in de tijd van toen, kan je onder andere nemen in Kamp Vught. Een voormalig concentratiekamp van de Duitse bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Het kamp is ondertussen afgebroken maar op de plek kan je nog wel het Nationaal Monument bezoeken. Ook zijn er reconstructies gemaakt waarmee je toch nog een idee kan krijgen van het vreselijke leven in het kamp.Safaripark Beekse Bergen

Houd je van dieren, natuur en spanning? Dan kan Safaripark de Beekse Bergen een leuk uitje zijn. In deze dierentuin lopen de dieren door een groot stuk natuur dat je zelf kan gaan ontdekken in je eigen auto of in een safaribus. Onderweg kan je zien hoe de ruim 1250 dieren gevoerd worden. Het park heeft ook een wandelgebied met dieren in verblijven. Een leuk uitje voor zowel kinderen als volwassenen. Ondertussen is het park uitgegroeid tot één van de meeste populaire bezienswaardigheden van Noord Brabant.

Meer informatie vind je via de volgende link op de pagina over: Safaripark Beekse Bergen.

beekse-bergen-informatieZwembad de Tongelreep

In Eindhoven staat één van de mooiste zwembad van Noord Brabant. Het grote zwembad heeft meerdere mooie glijbanen waar onder een trechterglijbaan. Ook zijn er bubbelbaden, een stroomversnelling, een groot recreatiebad en een wedstrijdbad waar je lekker rustig kunt zwemmen.Aquabest recreatiepark

Een kinderpretpark, binnenspeeltuin en zwemplas in één, je vindt het bij de plaats Best. Een leuk uitje met kinderen bij zowel mooi als minder mooi weer. Bij de zwemplas ligt een zandstrand, is een waterskibaan en ka je banaan varen. Ook kan je indoor golfen en paintballen op het recreatiepark.Geniet van de natuur in de Biesbosch

In het uiterste westen van Noord Brabant ligt natuurgebied de Biesbosch. Een mooi waterrijk en bosrijk gebied waar je even lekker tot rust kan komen. Het is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Net als bij de Waddenzee, vind je hier namelijk de getijdenwerking. Elke zes uur zal het er eb of vloed worden. Het waterpeil kan hierdoor circa 75 centimeter stijgen of dalen. Dit bijzondere natuurverschijnsel ontstaat door de open verbinding met de Noordzee via de Nieuwe Waterweg.

Je kunt het Nationaal Park onder andere gaan ontdekken vanuit een fluisterbootje, kano of kajak. Dit is mogelijk vanaf verschillende locaties, onder andere in het dorp Hank. Een bootje is in dit bijzondere natuurgebied namelijk geen overbodige luxe. Het bestaat namelijk uit eilanden, kreken, kreupelhoutbos, graslandpolders en moeras.

Ondanks de grote hoeveelheid water, kan je er ook mooi wandelen. Er lopen diverse verharde en onverharde wandelroutes door het gebied. Via informatieborden, de Bezoekerscentra en de website van Staatsbosbeheer, kan je de wandelroutes vinden.

Informatie over kamperen vind je op de pagina over: campings in de Biesbosch.Vestingstad Heusden

Voor liefhebbers van historie kan Heusden een leuk tussendoortje zijn tijdens een dagje uit. Het vestingstadje is mooi gelegen aan de Maas en de Bergsche Maas. Rond het plaatsje liggen vestingwallen in de bekende stervorm. Het plaatsje is één grote historische bezienswaardigheid. Met diverse historische gebouwen, kerken, stadspoorten, een haventje, kanonnen, pleintjes en een historisch museum.

 

campings-noord-brabant-overzicht

 

Musea in Noord Brabant

Ook musea vallen uiteraard onder de bezienswaardigheden. De provincie biedt musea over allerlei onderwerpen. Van kunst tot historie en van techniek tot natuur. Je vindt hier een handig overzicht van leuke musea.

Philips Museum
Hoofdstad Eindhoven staat ook wel bekend als de Lichtstad. Dit komt door de grote gloeilampenfabriek van het bedrijf Philips. Ondertussen is Philips ook fabrikant van consumenten elektronica en high-tech medische apparatuur. Benieuwd hoe het bedrijf sinds 1891 zo heeft kunnen groeien? Dan kan je eens het Philips museum bezoeken. Gevestigd in de eerste gloeilampenfabriek van het concern.

philips-museum-eindhoven-uitjesSpeelgoed & Carnavalsmuseum

Bij de plaats Oosterhout kan je eens in de geschiedenis van speelgoed en carnaval duiken. Verdeeld over zeven zalen wordt per thema dit vrolijke onderwerp uitgelicht. Van poppenhuizen tot Meccano en van buitenspeelgoed tot poppen. Ook kan je een voorstelling in het kleine Toverlantaarntheater gaan bekijken.Museum de Pont

Voor kunstliefhebbers kan dit Tilburgse museum een aanrader zijn. Het is onder andere gevestigd in een grote hal waardoor er extra veel mogelijkheden zijn. Ook grote kunstobjecten kunnen hierdoor namelijk tot de (tijdelijke) exposities behoren.
De collectie bestaat uit allerlei vormen van kunst van vele kunstenaars. Met name moderne kunststijlen zijn er te vinden.Van Abbe museum

Wie van hedendaagse kunst houdt, kan in Eindhoven niet om het Van Abbe museum heen. Het ontwerp van het museum zelf is al bijzonder. Het oude museum stamt uit 1936 maar het nieuwe gebouw van architect Abel Cahen weerspiegelt erg goed de collectie van het museum. Je vindt hier onder andere werken van Picasso, Kandinsky en Rodin.DAF Museum

Ook een ander bedrijf dat ondertussen een wereldspeler is geworden, is ooit gestart in Eindhoven. Het is vrachtwagenfabriek DAF. In een mooi aangekleed gebouw vind je allerlei informatie en vele DAF voertuigen. Van bijzondere personenvoertuigen tot bussen en van militaire voertuigen tot moderne vrachtwagens. Leuk voor liefhebbers van historie en vrachtwagens.

daf-museum-noord-brabantPSV Museum

Als fan van PSV of gewoon als voetballiefhebber, kan dit museum een leuk uitje vormen. Je kunt er namelijk van alles te weten komen over de club PSV. Je kunt er vele objecten bekijken zoals prijzen, tenues, foto’s en video’s. Ontdek de rijke geschiedenis van de club, mede dankzij verschillende interactieve onderdelen. Ook kan je als extraatje nog kiezen voor een stadiontour.Textiel Museum

Een ander museum in Tilburg is het Textiel Museum. Je kunt er in de geschiedenis en de huidige toepassingen van textiel duiken. Ook kan je er het TextielLab in bedrijf zien; een uniek ontwikkelcentrum voor textiel. Het Textiel museum is een innovatief en verrassend museum voor liefhebbers van mode, design en kunst.Nederlands Steendrukmuseum

In Valkenswaard kan een kijkje nemen in de wereld van steendruk en lithografie. Je kunt er allerlei werken bekijken en ontdekken hoe het steendrukken werkt. Er worden geregeld activiteiten en workshops georganiseerd.Natuurmuseum Brabant

Dit Tilburgse museum toont je de vele kanten van de natuur. Een afwisselende museum dat voor volwassenen en kinderen leuk kan zijn. Je kunt er vele opgezette dieren bekijken, informatie bekijken over de dieren en planten in Noord Brabant en allerlei interactieve onderdelen uitproberen. Een modern en groot museum dat laat zien dat de natuur zeker niet saai is.Museum Jan Cunen

Dit moderne kunstmuseum in Oss, toont kunst in allerlei vormen. Zo kan je er 19e- en vroeg-20e-eeuwse kunst, hedendaagse kunst en streekhistorische kunst bekijken. Verdeeld over verschillende vaste en wisselende exposities. Ook kan je er een rondleiding volg of activiteiten bijwonen zoals workshops.PreHistorisch Dorp

In het openluchtmuseum van Eindhoven kan je zelf op ontdekkingstocht door het verleden. Onderweg ontmoet je historische bewoners uit verschillende tijden. Luister naar spannende verhalen, leer zelf oude ambachten te doen of ga andere historische activiteiten doen. Zoals pijl en boog schieten of varen in een boomstamkano.

Tussendoor kan je voor een hapje en een drankje terecht in de authentieke herberg.EDAH Museum

Benieuwd naar de ontwikkeling van kruidenierszaken naar de huidige moderne supermarkten? Dan kan je een kijkje nemen in het EDAH Museum. De geschiedenis van de voormalige supermarktketen wordt hier getoond dankzij informatie en vele producten en objecten.

Dat het EDAH museum in Noord Brabant (Helmond) is te vinden, is geen toeval. Oorspronkelijk was EDAH namelijk een samenwerkingsverband tussen verschillende kruideniers in de provincie.Museum Bevrijdende Vleugels

Bij de plaats Best kan je even terug naar de tijd van de bevrijding. Ontdek hoe de bevrijding van Zuid Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog is verlopen. Het oorlogsmuseum ligt op een terrein waarin in 1944 parachutisten zijn geland tijdens operatie Market Garden. Het begin van de bevrijding van Zuid Nederland. In de verschillende hallen worden de bezetting, de onderdrukking en de uiteindelijke bevrijding, uitgebreid belicht.Miniaturenmuseum

In het centrum van Breda, kan je het authentieke Miniaturenmuseum bezoeken. In een historisch pand naast het Begijnhof, is een grote collectie van poppenhuizen, miniaturen en nagebouwde winkels. Een leuk schouwspel dat voor veel mensen de moeite waard is. Het is een vrij klein museum maar is toch geliefd onder bezoekers.Oertijdmuseum

Bij de plaats Boxtel kan je van alles leren over dinosaurussen en de oertijd. Mede dankzij informatie en opgezette skeletten in het museum. In de dinohal kan je tussen allerlei levensgrote dinosaurussen lopen. Stel je voor dat ze echt waren . . . Ook in de vier hectare grote oertuin kom je deze monsters tegen.

Verder kan je nog een bezoekje brengen aan het laboratorium. Daar kan je live mee kijken met onderzoekers en ook vragen stellen. Heb je even genoeg geleerd? Dan kan je door het bos wandelen, spelen in de speeltuin, het arboretum, naar de winkel of het restaurant.

noord-brabant-wat-doen-kinderen

 


Andere musea in Noord Brabant zijn:

• Van Gogh Village Nuenen

• Oorlogsmuseum

• Rijtuigenmuseum

• Miniaturenmuseum Breda

• Nederlands Leder en Schoenen museum

• Noord-Brabants Museum

• Home Computer Museum

• Weverij Museum

• Van Abbemuseum

 

Meer informatie over overnachten in de provincie, vind je via de volgende twee links op de pagina’s over: campings in Noord Brabant en de vakantieparken in Noord Brabant.

Hopelijk heb je dankzij de vele tips, een goed beeld gekregen van de bezienswaardigheden in de provincie en de activiteiten die er zijn te doen. Alvast veel plezier!

.

© 2024 Nederland Ontdekker.nl