Bezienswaardigheden en leuke activiteiten doen in Noord Brabant

Op deze pagina vind je allerlei informatie voor een vakantie of dagje uit in de provincie Noord Brabant. Zoals handige overzichten van bezienswaardigheden, natuurgebieden, uitjes en activiteiten die je kan gaan doen. Zowel voor kinderen als volwassenen heeft Noord Brabant van alles te doen.

Bezoek één van de leuke Brabantse steden

Deze provincie heeft verschillende steden. Sommigen hiervan hebben nog mooie historische binnensteden, zoals Den Bosch en Breda. Moderne architectuur is weer meer te vinden in bijvoorbeeld Eindhoven.

’s Hertogenbosch / Den Bosch
Eén van de steden in Noord Brabant is ’s Hertogenbosch, ook wel Den Bosch genoemd. Een levendige stad met een gezellig centrum met diverse historische gebouwen. Tevens de hoofdstad van de provincie Noord Brabant. Het is echter niet de grootste stad van de provincie. Eindhoven, Tilburg en Breda hebben meer inwoners.

’s Hertogenbosch kan een leuke stad zijn voor een dagje uit. In het centrum staat namelijk de grootste kathedraal van Nederland. Ook is er een groot winkelaanbod en allerlei restaurants en terrassen. Verder zijn er ook verschillende andere kerken, hofjes en andere historische gebouwen.

s-hertogenbosch-noord-brabant-doen-vakantie

Bron: VisitBrabant


Eindhoven
De Lichtstad van Nederland, wie kent de bijnaam niet. Eindhoven heeft de bijnaam verworven dankzij de lampen van het merk Philips. Het levendige centrum heeft onder andere de langste caféstraat van Nederland. In de uitgaansstraat zijn namelijk meer dan 50 kroegen, bars en disco’s. Maar ook het stationsplein is een uitgaansgebied.
Een rustig hapje en drankje kan je vinden bij één van de restaurants en terrassen aan de Markt. Een plein in het centrum met verschillende winkelstraten er omheen. Ook ligt bij de Markt de ingang van het grote overdekte winkelcentrum de Heuvel.


Breda
In deze provincie heb je de keuze uit verschillende gezellige steden. Eén er van is Breda. De stad heeft een levendig en sfeervol centrum. Mede dankzij de terrassen langs het water en de diverse bootjes. Maar ook de diverse historische gebouwen zorgen voor een leuke sfeer. Bijvoorbeeld dankzij de verschillende kerken, waterpoorten, pleinen, singels en de haven.

breda-noord-brabant-leuke-plaatsen-doen

Bron: VisitBrabant


Tilburg
In het midden van de provincie ligt de stad Tilburg. Het wordt ook wel de wolstad genoemd dankzij de rijke geschiedenis met de textielindustrie. De stad heeft zowel historische gebouwen als moderne architectuur. Waaronder hoogbouw waarvan drie gebouwen zelfs wolkenkrabbers genoemd kunnen worden.
Het centrum bestaat uit een mix van historisch en modern. Je vindt er vele winkels, restaurants en horecagelegenheden. Ondertussen kom je onder andere langs pleinen, kerken, parken en een overdekt winkelcentrum.

Andere bezienswaardigheden in Noord Brabant

Een dagje shoppen in een leuke stad is leuk. Maar je wilt ook wel eens naar een attractie of juist een rustig natuurgebied. Leuke ideeën vindt je hier:

Loonsche en Drunense Duinen
Liefhebbers van rust en natuur kunnen hun hart ophalen in de Loonsche en Drunense Duinen. Een bosgebied met diverse zandverstuivingen. Een leuke combinatie wat zorgt voor een mooi wandel- en fietsgebied.

loonse-drunense-duinen-natuur-noord-brabant


Speelland Beekse Bergen
Een leuk uitje met jongere kinderen is deze grote buitenspeeltuin. Een mooi kinderpretpark dat bestaat uit een speeltuin gedeelte met attracties en een waterpark gedeelte. In het park zijn meer dan 30 kinder attracties te vinden.


Kasteel Heeswijk
Voor liefhebbers van historie kan dit goed behouden kasteel de moeite waard zijn. Het staat bekend als et mooiste kasteel van Noord Brabant. Mede dankzij de ligging in bossen en de goede staat waar het in verkeerd. Ook de omliggende gracht en de ophaalbrug zorgen helemaal voor een echte kasteelsfeer.
Rondom het kasteel ligt een mooie tuin dat ook te bezichtigen is. Voor extra informatie kan je kiezen voor het volgen van een rondleiding.

kasteel-heeswijk-bezienswaardigheden-noord-brabant


Attractiepark de Efteling
Ook het bekendste pretpark van Nederland is te vinden in Noord Brabant. De Efteling ligt bij Kaatsheuvel en is al jaren een leuk uitje voor zowel kinderen als volwassenen. Het is een afwisselend pretpark waar je aan één dag niet genoeg hebt. Vele attracties, shows, restaurants en ander vermaak.

pretparken-nederland-tickets-informatie-efteling

Ook kan je er overnachten op één van de twee vakantieparken of in het Efteling hotel. De grote shows zijn te zien in het Efteling Theater. De Efteling is één van de grootste attracties van Nederland en dat is het zeker niet voor niets.

Meer uitleg kan je vinden op de volgende pagina: Efteling informatie.


Thermae Son
Zin in rust en fijne ontspanning? Dan kan je even lekker een dagje naar saunacomplex Thermae Son. Geniet van de verschillende sauna’s, het zwembad, whirlpools, opgietingen, dompelbaden en het restaurant. Gelegen in een bosrijk gebied in de buurt van Eindhoven.


Zoo Parc Overloon
Deze dierentuin heeft geprobeerd een zo natuurlijk mogelijk opzet te creëren. Mede dankzij de dierenverblijven die groot, natuurlijk en uitdagend zijn opgebouwd. Het is in verhouding een vrij goedkope dierentuin maar desondanks kan je er maar liefst 71 diersoorten spotten.


Zwemparadijs Sportiom
Hoofdstad Den Bosch heeft een groot zwembad dat leuk is voor jong en oud. Ga lekker rustig zwemmen in het wedstrijdbad of kies juist vooractie met de wildwaterrivier, verschillende glijbanen, het golfslagbad en ander vermaak. Honger gekregen van de waterpret? Je kan ook een hapje gaan eten in het restaurant. Het zwembad is opvallend mooi aangekleed met rotswanden wat zorgt voor een bijzondere sfeer.


Skidome Rucphen
Heb je eens zin in skiën of snowboarden? Ook dat kan in Noord Brabant. Bij de plaats Rucphen staat namelijk een grote indoor skibaan. Hier kan je het hele jaar gaan werken aan je techniek. Na tijd kan je nog even lekker eten in het restaurant.


Verras de kinderen met een speeltuin

• Monkey Town indoor speelparadijs (Breda)
• Joepie binnenspeeltuin (Breda)
• Vrouwenhof buitenspeeltuin (Roosendaal)
• Ballorig Speelparadijs (Den Bosch)
• Billybird binnen en buiten speeltuin met zwemplas (Hemelrijk)
• Buitenspeeltuin Elckerlyc (Oss)
• Haasje over kids indoor (Dorst)

wat-doen-kinderen-noord-brabant-uitjes


Philips Museum
Momenteel is het bedrijf Philips een wereldbekend merk van huishoudelijke apparaten. Maar ooit is het bedrijf begon als klein gloeilampfabriekje. In het Philips Museum kan je de hele geschiedenis van het bedrijf gaan ontdekken. Leuk voor zowel kinderen als volwassenen. Naast de historische kant, wordt namelijk ook de huidige moderne tijd belicht. Mede dankzij verschillende activiteiten.


Kamelenmelkerij Smits
Een leuk uitje bij mooi en slechtweer is de Kamelenmelkerij Smits. Een boerderij waar je kamelen kan zien, voeren en aaien. Er zijn vele kamelen in verschillende soorten en maten. Ook kan je zien hoe de kamelen worden gemolken. Een goedkope bezienswaardigheid voor jong en oud.


Safaripark Beekse Bergen
Houdt je van dieren, natuur en spanning? Dan kan Safaripark de Beekse Bergen een leuk uitje zijn. In deze dierentuin lopen de dieren door een groot stuk natuur dat je zelf kan gaan ontdekken in je eigen auto of in een safaribus. Onderweg kan je zien hoe de ruim 1250 dieren gevoerd worden. Het park heeft ook een wandelgebied met dieren in verblijven. Een leuk uitje voor zowel kinderen als volwassenen.

Meer informatie vind je via: Safaripark Beekse Bergen.

safaripark-beekse-bergen-entree-tickets-online


Zwembad de Tongelreep
In Eindhoven staat één van de mooiste zwembad van Noord Brabant. Het grote zwembad heeft meerdere mooie glijbanen waar onder een trechterglijbaan. Ook zijn er bubbelbaden, een stroomversnelling, een groot recreatiebad en een wedstrijdbad waar je lekker rustig kunt zwemmen.


Aquabest recreatiepark
Een kinderpretpark, binnenspeeltuin en zwemplas in één, je vindt het bij de plaats Best. Een leuk uitje met kinderen bij zowel mooi als minder mooi weer. Bij de zwemplas ligt een zandstrand, is een waterskibaan en ka je banaan varen. Ook kan je indoor golfen en paintballen op het recreatiepark.


Geniet van de natuur in de Biesbosch
In het uiterste westen van Noord Brabant ligt natuurgebied de Biesbosch. Een mooi waterrijk en bosrijk gebied waar je even lekker tot rust kan komen. Bijvoorbeeld vanuit een fluisterbootje. Dit is mogelijk vanaf verschillende locaties, onder andere in het dorp Hank.


Vestingstad Heusden
Voor liefhebbers van historie kan Heusden een leuk tussendoortje zijn tijdens een dagje uit. Het vestingstadje is mooi gelegen aan de Maas en de Bergsche Maas. Rond het plaatsje liggen vestingwallen in de bekende stervorm. Het plaatsje is één grote historische bezienswaardigheid. Met diverse historische gebouwen, kerken, stadspoorten, een haventje, kanonnen, pleintjes en een historisch museum.

camping-aan-water-noord-brabant-heusden-maas

Meer informatie over overnachten in de provincie, vind je via de volgende twee links op de pagina’s over: campings in Noord Brabant en vakantieparken in Noord Brabant.

© Nederland Ontdekker 2021