ameland-bezienswaardigheden-info

Mooie plekken en bezienswaardigheden op Ameland

In 2020 had het eiland 3.752 vaste bewoners. Hier komen gedurende het hele jaar vele vakantiegangers en dagjesmensen bij. Tijdens alle jaargetijden is het eiland namelijk een geliefde bestemming.

Op het eiland is van alles te doen voor jong en oud. Zo kan je kiezen voor bijvoorbeeld de volgende bezienswaardigheden en activiteiten:

1. Vuurtoren
Het eiland heeft een oude en hoge vuurtoren dat vrijwel overal te zien is. De toren draagt de naam Bornrif en is gebouwd in 1881. Het staat op het westelijke punt van het eiland en doet tegenwoordig ook dienst als museum. Je kan de toren zelfs beklimmen. Een aardig tocht maar het uitzicht is het uiteindelijk zeker waard.

ameland-bezienswaardigheden-vuurtoren


 

2. Natuurcentrum Ameland
Net buiten het dorp Nes kan je van alles leren over de natuur op en rond het eiland. Zo kan je bijvoorbeeld verschillende zeedieren bekijken in het Noordzee aquarium, leren over moderne energiebronnen of de leerzame 3D film kijken. Ook kan je de naastgelegen toren beklimmen en genieten van het mooie uitzicht.


3. Parachute springen
Het eiland heeft zelfs een vliegveldje. Vanaf hier kan je een rondvlucht maken of kiezen voor een parachutesprong. Mede dankzij het bijzonder gebied zijn beide opties zeker de moeite waard.


4. De mooie stranden
Uiteraard zijn de stranden één van de grootste bezienswaardigheden. Je kan kiezen voor brede of smalle stukken en voor drukke of juist rustige stukken strand. Een fijne plek voor iedereen om lekker uit te waaien. Maak bijvoorbeeld strandwandeling, ga vliegeren, een zandkasteel bouwen, doe een spel of wees dapper en gaan eens zwemmen.

ameland-stranden-info


5. Excursies en activiteiten
Er zijn verschillende aanbieders van uiteenlopende activiteiten. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor:

• paardrijden
• wadlopen
• zeilen
• strandzeilen
• tractortocht
• wandeling met een gids
• zeehondenexcursie
• watersporten zoals raften en kitesurfen


6. Demonstratie van de reddingsboot
Er worden geregeld demonstraties gegeven met de historische reddingsboot. Deze wordt met veel spektakel door sterke paarden over het strand naar de zee getrokken. Daar wordt het de zee in gelanceerd. Een indrukwekkend gezicht dat leuk is voor zowel kinderen als volwassenen. De demonstraties starten vanaf het Maritiem Museum in Hollum.

wat-doen-ameland-vakantie

 

 

De stranden van Ameland

De stranden liggen voornamelijk aan de noordzijde en westzijde, grenzend aan de Noordzee. Het oosten en zuiden van het eiland grenst aan de Waddenzee waardoor hier geen strand is maar kwelder. Desondanks heeft het eiland nog 27 kilometer aan strand.

De stranden zijn bedekt met mooi fijn zand en vrij rustig. Houdt je van gezelligheid? Dan kan je in de buurt van een strandtent gaan liggen. Hier is het meestal wat drukker. Verdeeld over de 27 kilometer strand zijn er vier strandpaviljoens. Deze zijn het hele jaar geopend. Ook zijn er her en der faciliteiten zoals toiletten, douches en strandrolstoelen.

Verschillende stranden zijn zelfs bekroond met de Blue Flag Award, wat aantoont dat de stranden mooi, schoon en veilig zijn. Grenzend aan de stranden liggen lage duinen of waterrijke gebieden.

ameland-leuke-plekken

 

De vier dorpen van Ameland

De 3750 inwoners wonen verdeeld over het eiland maar met name in de vier dorpen Nes, Hollum, Ballum en Buren. Hiervan zijn Nes en Hollum het grootste met beide ruim 1200 inwoners. Naast deze dorpen zijn er nog de twee gehuchtjes Ballumerbocht en Kooiplaats.
Het eiland had ooit nog een extra dorp, genaamd Sier. Dit dorpje is echter langzamerhand opgeslokt door de duinen. De laatste bewoners hebben Sier daarom in het jaar 1730 verlaten.

Nes
Eén van de twee grootste dorpen is Nes. Dit is meestal het eerste dorp dat je zal tegenkomen tijdens je bezoek aan Ameland. Het dorp ligt namelijk bij de aanlegplaats van de veerboot.
Het is een gezellig dorp met allerlei voorzieningen. Zo zijn er winkels, restaurants met terrassen en uitgaansmogelijkheden. Wil je uitgaan? Dan kan je naar één van de cafés of de twee discotheken de Lichtboei en Swinging Mill.

In het dorp Nes vind je ook historische gebouwen. Zoals de Katholieke St. Clemenskerk, korenmolen De Phenix en verschillende oude huisjes.

Bezienswaardigheden in en rond Nes zijn:

• Natuurcentrum Ameland: een museum over de natuur op en rond het eiland. Compleet met een Noordzee aquarium, 3D film theater, Energie Expertisecentrum en een hoge uitkijktoren.


Hollum
Met circa 1250 inwoners is Hollum het grootste eiland van Ameland. Het is ook één van de meest toeristische plekken van het eiland. Net als in Nes, zijn ook hier diverse restaurants, cafés, winkels en hotels. Het dorp heeft een rijke historie. Dit is nog steeds te zien aan de vele historische bouwwerken. Hollum heeft zelfs ruim 50 rijksmonumenten. Zo zijn er bijvoorbeeld ook drie kerken.

Leuke bezienswaardigheden in Hollum zijn:

• Molen De Verwachting; een nog werkende molen dat nog geregeld demonstraties geeft waarbij graan wordt gemalen.

• Cultuurhistorisch museum Sorgdrager: leer van alles over de geschiedenis van Ameland. Leuk te ontdekken wat het eiland tijdens haar rijke historie al heeft beleefd.

• Maritiem Museum: je kan hier van alles leren over het Reddingswezen en de scheepvaart. Een passend onderwerp doordat je de scheepvaart tijdens je vakantie ook echt in de praktijk kunt zien.

• Vuurtoren: de mooi vuurtoren staat net buiten Hollum. De Bornrif is te beklimmen met als beloning een prachtig uitzicht.

• Manege Nella Dorien: liefhebbers van paarden en pony’s kunnen net buiten Hollum, naar een manege en vanaf daar een tocht door de omliggende natuur maken.


Ballum
Het kleinste dorp van Ameland is Ballum. Een sfeervol dorpje met circa 350 inwoners. Met name de historische huizen en gebouwen zorgen voor de sfeervolle uitstraling. De voornaamste bezienswaardigheid van het dorpje is het nabij gelegen vliegveld. Leuk voor rondvluchten of een parachutesprong.
Verder heeft het dorp een supermarkt, enkele winkels en horecagelegenheden. Ook kan je er overnachten in bijvoorbeeld een hotel of Bed and Breakfast.


 

Buren
Het vierde dorp van het eiland is Buren. Tevens het jongste dorp met tegenwoordig ongeveer 750 inwoners. Vroeger woonden hier met name bewoners die zich bezig hielden met landbouw en strandjutten. Tegenwoordig is het een gezellig dorpje met winkels, een supermark, restaurants en cafés.

De voornaamste bezienswaardigheden in en rond Buren zijn:

• Landbouw en Juttersmuseum Swartwoude

• Kooiplaats met de Nassau-Eendenkooi: een eendenkooi dat tijdens het zomerseizoen geopend is voor publiek.

 

De musea op Ameland

Het eiland biedt musea voor jong en oud. Vrijwel elk musea behandeld een bepaald onderwerp met betrekking tot het eiland. Zo kan je op een leuke manier leren over Ameland. Je vindt hier een handig overzicht.

• Bunker museum
Verscholen in de duinen ligt nog steeds een goed bewaard bunkercomplex. Ooit gebouwd door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig een spannend museum dat echter onbemand is. Je kan een (goedkoop) kaartje kopen via een ticketautomaat. Je vindt de bunkers in de duinen bij Hollum (Oranjeweg 65).

• Amelander Brandspuithuuske
In een ver verleden kregen alle vier dorpen een huisje voor de brandspuit. Tegenwoordig is de “mini brandweerkazerne” in Nes nog (gratis) te bezoeken.

• Landbouw juttersmuseum 
Een historisch museum in Buren waar je even terug in de tijd kan. Ontmoet de jutter, stroper, vissersvrouw, boer en zijn dieren. Een interactief museum over de vroegere ambachten van het eiland.

• Maritiem Centrum – Abraham Fock
Leer van alles over de scheepvaart, beklim de hoge uitkijktoren of wees bij één van de bekende demonstraties van de historische reddingsboot. Het maritiem museum staat in het dorp Hollum.

• Koren- en mosterdmolen De Verwachting
Midden in Hollum staat een goed behouden koren -en mosterdmolen. Het is nog steeds in staat om meel te malen en mosterd te maken. Dit wordt dan ook geregeld gedemonstreerd. De beneden verdieping is te bezoeken door bezoekers. Zo is er een expositie, kan er geproefd worden en is er een winkeltje.

• Natuurcentrum
Leer over de natuur op en rond het eiland. Bekijk bijvoorbeeld de zeedieren in het grote Noordzee aquarium. Of leer over dieren zoals vogels, roofvogels, bruinvissen, potvissen en zeehonden. Na je bezoek aan het interactieve museum kan je nog het naast gelegen Blotevoetenpad lopen. Het museum staat in het dorp Nes (Strandweg 38).

Ook kan je een “Eco safari” gaan doen. Daarbij ga je met een boswachter in een elektrisch karretje door de natuur. Onderweg kan je genieten van de natuur en als je geluk hebt, ook dieren spotten zoals konijnen, fazanten en zelfs reeën.

• Cultuurhistorisch museum – Sorgdrager
Je kan hier uitleg vinden over de cultuur en historie van Ameland. Je kan onder andere ontdekken hoe men vroeger leefde, welke historische gebouwen er waren en zijn en dat er zelfs is gejaagd op walvissen. Het historisch museum staat in Hollum (Herenweg 1).

holland-zee-kust-bungalowparken

 

Overnachten op Ameland

Zoals je hebt kunnen lezen, is er van alles te doen op Ameland. Er zijn vele activiteiten mogelijk en genoegd bezienswaardigheden. Ook qua overnachten zijn er vele mogelijkheden. Variërend van een vakantiepark tot hotels en van (privé) vakantiehuisjes tot campings.

Via de verschillende fotoknoppen kan je eens kijken welke overnachting accommodaties er zoal zijn. Of neem via de volgende link eens een kijkje op de website van een vakantiepark op het eiland: vakantiepark Boomhiemke Ameland.

 

Geniet van de Amelandse natuur

De natuur op het Waddeneiland bestaat in het zuidelijke gedeelte voornamelijk uit weilanden. De noordelijke helft grenst aan de Noordzee waardoor hier duinvorming is geweest. Hier liggen dus duinen en mooie zandstranden. De overgang tussen de noordelijke helft en het zuidelijke gedeelte, bestaat gedeeltelijk uit bos. Ameland heeft echter in verhouding tot bijvoorbeeld Texel of Terschelling, niet zoveel bos.

plekken-natuur-ameland

 

Het oostelijk gedeelte bestaat uit een natuurgebied. Voorbij restaurant en eendenkooi ’t Koaikers Huus stopt de bebouwing. Vanaf hier heerst alleen nog de natuur. Een rustig natuurgebied genaamd de Oerd. Herinnerend aan een dorpje dat ooit in de golven verdween door afkolving van het eiland. De natuur bestaat hier uit duinen, moerassen en kwelders. Een paradijs voor vogels en natuurliefhebbers.

Vanaf de hoogste duin (24 meter) heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Je vindt deze mooi plek op de bordjes onder de naam “uitkijkpunt Oerdblinkert”. De Oerdblinkert is de hoogste duin van het eiland. Vanaf het uitkijkpunt kijk je mooi uit over de omliggende duinen en de natte duinvallei. In dit gedeelte kan het zeewater namelijk vrij en- en uitstromen.

 

Via de fotoknoppen op de pagina vind je accommodaties waar je kunt overnachten. Via de volgende link vind je toeristische informatie over de provincie: bezienswaardigheden provincie Friesland.

Alvast een fijne vakantie gewenst!

© 2024 Nederland Ontdekker.nl