Bezienswaardigheden en activiteiten in Overijssel

De provincie Overijssel staat met name bekend om de mooie natuur. Vele bossen en heidevelden. Leuk bosmeertjes en vele fietspaden en wandelpaden. Een prachtige provincie voor natuurliefhebbers. Maar deze provincie biedt je nog veel meer bezienswaardigheden en leuke dingen om te gaan doen.

Op deze pagina vind je handige informatie voor je dagje uit, weekendje weg of vakantie.

Leuke plaatsen in Overijssel

Overijssel heeft verschillende leuke plaatsen die een bezoekje waard zijn. Met name Zwolle, Kampen en Deventer zijn geliefd. Een handige beschrijving vind je hier onder.

bezienswaardigheden-zwolle-overijssel-info

Zwolle
De hoofdstad van de provincie Overijssel heeft een gezellig en historisch centrum. Zwolle biedt je genoeg voor een leuk dagje uit. Vele winkels, terrasjes en historische gebouwen. Naast het leuke centrum vind je hier ook verschillende andere bezienswaardigheden:

• Herman Brood Experience
• Sassenpoort (Sassenstraat 53)
• één van de mooiste boekenzaken van Nederland; Waanders in de Broeren
• Celepleintje (gelegen tussen de Prapenstraat en de Paubstraat)
• Onze Lieve Vrouwe Basiliek (bij de Ossenmarkt)
• St. Michaelskerk
• Nederlands Bakkerijmuseum
• Oliemolen de Passiebloem (Vondelkade 175)
• museum de Fundatie gevestigd in een zeer bijzonder gebouw (Blijmarkt 20)
• toren de Peperbus; leuk om de beklimmen (Ossenmarkt 42)
• Dominicanenklooster (Assendorperstraat 29)

wat-doen-zwolle-overijssel-info

Uiteraard zijn er nog veel meer leuke dingen te doen in Zwolle. Zoals uitgaan, varen, winkelen, uit eten gaan of een bioscoop bezoeken.

Wat kan je in Zwolle doen met kinderen?

Zoek je een leuke activiteit met kinderen? Dan vind je hier enkele leuke ideeën om te gaan doen. Activiteiten voor zowel mooi als wat slechter weer.

Djambo Kidsplay
Een leuk speelparadijs voor jonge kinderen vindt je ook in Zwolle. In Djambo Kidsplay kunnen kinderen zich uren vermaken. Een handige activiteit om te gaan doen wanneer het bijvoorbeeld regent. Voor de volwassenen is er een mooi horecagedeelte. Hier is gratis WiFi en er zijn zelfs werkplekken. Adres: Ossenkamp 6, 8024AE Zwolle.


Dinoland Zwolle
Aan de rand van Zwolle kan je even flink terug in de tijd; naar de prehistorie zelfs. In dit park kan je nog diverse levensgrote dinosaurussen gaan ontdekken. Je kan er zelfs meer dan 100 soort tegen komen. Maar je kan ook gaan lasergamen, klimmen, knutselen, spelen en mini golfen. Geschikt voor kinderen tot 14 jaar. Een gedeelte van de onderdelen is overdekt. Adres: Willemsvaart 19, 8019AB Zwolle.

wat-doen-kinderen-overijssel-dinoland

Monkey Town Indoor Speelparadijs
Een leuke binnenspeeltuin voor jongere kinderen. Hier kunnen de kids naar hartenlust, klimmen glijden en spelen. Ook is er een uitgebreid horecagedeelte. Geschikt voor kinderen 2 tot 12 jaar. Adres: Grote Voort 13, 8041AM Zwolle.


Zwembad de Vrolijkheid
Een uitje wat bijna altijd een succes is; een zwembad. In Zwolle kan je bijvoorbeeld naar zwembad de Vrolijkheid. Een vrij groot zwembad met een wedstrijdbad, recreatiebad, whirlpool, glijbaan, duikplanken, klimmuur, wildwaterkreek en een peuterbad. Adres: Ossenkamp 7, 8024AG  Zwolle.


Ontdek het centrum vanuit een boot
Rond het centrum van de stad lopen verschillende grachten. Hier kan je leuk door heen varen. Bijvoorbeeld met een rondvaartboot, kano, een SUP of een gehuurd bootje. Leuk voor jong en oud.

Meer toeristische informatie over Zwolle, kan je vinden in Boekhandel Waanders In de Broeren en het Zwolse Balletjeshuis.

 

Kampen
Naast Zwolle, is ook Kampen leuk om eens te bezoeken. Wat rustiger maar net zo sfeervol. De eeuwenoude Hanzestad ligt aan de rivier de IJssel. Dankzij de rijke historie en ligging aan de IJssel, hangt er een leuke sfeer in het centrum. Je kan bijvoorbeeld de volgende (historische) bezienswaardigheden gaan bekijken:

  • het Gotisch huis
  • historische Stadspoorten (Koornmarktspoort, Broederpoort en de Cellebroederspoort)
  • Oude Raadhuis
  • Stadsmuren
  • Kerken zoals de Broederkerk, St. Nicolaaskerk, Buitenkerk en Lutherse kerk
  • Nieuwe Toren
  • Musea zoals het Stedelijk Museum, het Speelgoedkabinet en het Stadsarchief Kampen
  • Kunstgalerijen zoals Galerie Lus, kunstruimte ’t Posthuys en Huys der Kunsten
  • de bijzondere Stadsbrug, de historische Stadspoorten

 

Deventer
Ten slotte is de stad Deventer zeker een aanrader. Deze Hanzestad is een echte winkelstad. Met onder andere allerlei boetiekjes in kronkelende straatjes. De omringende historische gebouwen zorgen voor een sfeervol geheel. Het grote plein, de kerken en de ligging aan rivier de IJssel maken het plaatje compleet.

bezienswaardigheden-toerisme-overijssel-doen-vakantie

Wat kan je doen in de provincie Overijssel?

Deze provincie biedt je allerlei leuke dingen om te gaan doen. Van sportief tot cultureel en voor zowel mooi weer als regenachtig weer. Je vindt hier een handige overzicht met leuke ideeën.

Nationaal Park de Weerribben
In het Noord westen van Overijssel ligt het Nationaal park de Weerribben. Een bosrijk gebied met veel water. Je kan hier mooi fietsen en wandelen. Maar dankzij de vele meertjes en kanalen, kan je ook kiezen voor een rondvaart of een kanotocht.

Avonturenpark Hellendoorn
Een pretpark voor jong en oud is attractiepark Hellendoorn. Geen attractiepark met vele spannende attracties maar des ondanks genoeg uitdaging voor kinderen. Ook zijn er enkele attracties die leuk kunnen zijn voor pubers en volwassen. Je kunt er bijvoorbeeld genieten van attracties zoals een wildwater rivier, achtbaan, mega zweefmolen, lasergame wereld, megaslinger en vele andere (kinder)attracties.

Adres: Luttenbergerweg 22, 7447PB Hellendoorn.


natuur-overijssel-info-wat-doen

Geniet van de natuur van Overijssel
De provincie Overijssel heeft een afwisselend landschap. Zo vind je er rivieren, bossen, heidevelden, landbouwgebieden en meren. De mooie natuur kan je gaan ontdekken via het uitgebreide netwerk van fietspaden, wandelpaden, mountainbikepaden en via het water. Dankzij de meren en beekjes kan je namelijk ook leuk varen en kanoën in Overijssel.


Informatiepunt de Weerribben
Een handig beginpunt om de mooi Weerribben te gaan verkennen, is het toeristische informatiepunt van het natuurgebied. Je vindt er handige informatie en er worden geregeld activiteiten georganiseerd door de natuurbeheerders. Zo zijn er bijvoorbeeld geregeld vaartochten met een gids.
Je vindt het Bezoekerscentrum De Wieden in het dorp Sint Jansklooster.


Klimbos Overijssel
Jong en oud kan gaan klimmen op klimparcoursen tussen de bomen. Veilig dankzij het zekeringssysteem kan je gaan klimmen op parcoursen op verschillende niveaus. Hierdoor is het een leuk en sportief uitje voor zowel kinderen, pubers als volwassenen. De parcoursen liggen op verschillende hoogtes en verschillen van moeilijkheidsgraad.
Ook kan je activiteiten doen zoals boogschieten, Bubble voetbal, Archery tag en Aqua Bubble.


Prison Break
Bij het Overijsselse dorp Paasloo kan je het spannende spel Prison Break spelen. Een leuke en originele groepsactiviteit waarbij je probeert te ontsnappen na dat je bent gearresteerd. Lukt het jullie om te ontsnappen voor je in de gevangenis aankomt?
Ontsnap uit de gevangenen bus, vlucht via het bos naar de vluchtauto en zorg voor het goede wachtwoord voor de chauffeur.


EcoWaterLiner
Het mooie natuurgebied de Weerribben kan je fietsend, wandelend en varend gaan ontdekken. Een combinatie is mogelijk met de watertaxi de EcoWaterLiner. Een leuke activiteit voor natuurliefhebbers. Op een stille manier vaar je van Giethoorn naar Blokzijl door de mooie Weerribben. Op de terugweg maak je een stop bij het informatiepunt van Staatsbosbeheer.


Meer informatie over overnachten vind je via de volgende twee links: campings in Overijssel en vakantieparken in Overijssel.

provincie-overijssel-vakantie-toerisme

© Nederland Ontdekker 2021