zutphen-overijssel-hoogtepunten

Wat te doen in de provincie Overijssel? De bezienswaardigheden

Deze provincie biedt je allerlei leuke dingen om te gaan doen. Van sportief tot cultureel en voor zowel mooi weer als regenachtig weer. Je vindt hier een handige overzicht met leuke ideeën.

Nationaal Park de Weerribben
In het Noord westen van Overijssel ligt het Nationaal park de Weerribben. Een bosrijk gebied met veel water. Je kan hier mooi fietsen en wandelen. Maar dankzij de vele meertjes en kanalen, kan je ook kiezen voor een rondvaart of een kanotocht.

Een handig beginpunt om de mooi Weerribben te gaan verkennen, is het toeristische informatiepunt van het natuurgebied. Je vindt er handige informatie en er worden geregeld activiteiten georganiseerd door de natuurbeheerders. Zo zijn er bijvoorbeeld geregeld vaartochten met een gids.

Je vindt het Buitencentrum Weerribben bij het dorp Ossenzijl.

weerribben-overijssel-bezienswaardigheden


Avonturenpark Hellendoorn
Een pretpark voor jong en oud is attractiepark Hellendoorn. Geen attractiepark met vele spannende attracties maar des ondanks genoeg uitdaging voor kinderen. Ook zijn er enkele attracties die leuk kunnen zijn voor pubers en volwassen. Je kunt er bijvoorbeeld genieten van attracties zoals een wildwater rivier, achtbaan, mega zweefmolen, lasergame wereld, megaslinger en vele andere (kinder)attracties.

Adres: Luttenbergerweg 22, 7447PB Hellendoorn.


Geniet van de natuur van Overijssel
De provincie Overijssel heeft een afwisselend landschap. Zo vind je er rivieren, bossen, heidevelden, landbouwgebieden en meren. De mooie natuur kan je gaan ontdekken via het uitgebreide netwerk van fietspaden, wandelpaden, mountainbikepaden en via het water. Dankzij de meren en beekjes kan je namelijk ook leuk varen en kanoën in Overijssel.

overijssel-activiteiten-ideeen


Klimbos Overijssel
Jong en oud kan gaan klimmen op klimparcoursen tussen de bomen. Veilig dankzij het zekeringssysteem kan je gaan klimmen op parcoursen op verschillende niveaus. Hierdoor is het een leuk en sportief uitje voor zowel kinderen, pubers als volwassenen. De parcoursen liggen op verschillende hoogtes en verschillen van moeilijkheidsgraad.
Ook kan je activiteiten doen zoals boogschieten, Bubble voetbal, Archery tag en Aqua Bubble.


Prison Break
Bij het Overijsselse dorp Paasloo kan je het spannende spel Prison Break spelen. Een leuke en originele groepsactiviteit waarbij je probeert te ontsnappen na dat je bent gearresteerd. Lukt het jullie om te ontsnappen voor je in de gevangenis aankomt?
Ontsnap uit de gevangenen bus, vlucht via het bos naar de vluchtauto en zorg voor het goede wachtwoord voor de chauffeur.


EcoWaterLiner
Het mooie natuurgebied de Weerribben kan je fietsend, wandelend en varend gaan ontdekken. Een combinatie is mogelijk met de watertaxi de EcoWaterLiner. Een leuke activiteit voor natuurliefhebbers. Op een stille manier vaar je van Giethoorn naar Blokzijl door de mooie Weerribben. Op de terugweg maak je een stop bij het informatiepunt van Staatsbosbeheer.


Dierentuin Taman Indonesia
Een vrij onbekende bezienswaardigheid is de bijzondere dierentuin Taman Indonesia. Gelegen op de grens tussen de provincies Overijssel en Drenthe bij Steenwijk.

Het is een relatief kleine dierentuin in Indonesische stijl. Je kunt er dieren bekijken zoals de Bengaalse tijgerkat, Blauwtongskinken, Loewaks, Tapijtpythons, Tamiops eekhoorns, Vissende kat en vele vogelsoorten. Ook kan je de Indonesische cultuur proeven dankzij de aankleding, beplanting en het restaurant.

 

Musea in de provincie Overijssel

Het bezoeken van een museum kan leuk zijn voor zowel kinderen als volwassenen. Mede doordat je tegenwoordig steeds meer zelf kunt doen en de interactieve onderdelen, zijn veel musea tegenwoordig een stuk minder “saai” voor kinderen dan vroeger. Ook in de provincie Overijssel heb je de keuze uit diverse musea met uiteenlopende onderwerpen. Een handige activiteit bij wat slechter weer. Voorbeelden van Overijsselse musea zijn:

Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus
Het bekende dorp Giethoorn staat bekend als klein Venetië. Maar waarom zijn de vele grachtjes eigenlijk gegraven? In dit museum krijg je een goed beeld van de geschiedenis van het toeristische Giethoorn. Ontdek bijvoorbeeld dat de grachtjes zijn gegraven voor het vervoer van turf. Ook kan je ervaren hoe er vroeger werd geleefd, mede dankzij een historisch boothuis, vissershuisje en woonhuis


De Fundatie: in de hoofdstad Zwolle staat een historisch ogend gebouw maar met een futuristisch gedeelte er bovenop. Een bijzondere en kunstzinnige combinatie dat ook binnen is te merken. Ook binnen kun je namelijk allerlei bijzondere moderne kunst bekijken. De vaste en wisselende exposities bestaan voornamelijk uit schilderijen.

zwolle-bezienswaardigheden

Bron: Marketing Oost


Bonami Games en Computers museum
De jeugd van tegenwoordig kan zich er meestal niets bij voorstellen, maar vroeger is er veel plezier beleefd aan arcade games en flipperkasten. Wil je nog weer even terug in de tijd en nogmaals genieten van deze spelcomputers en speelautomaten? Dan kan je naar dit museum in Zwolle. In de speelhal kan je ook zelf nog allerlei games spelen.


Rijksmuseum Twenthe
Kunstliefhebbers kunnen onder andere terecht in Enschede. Hier staat het Rijksmuseum Twenthe dat (wisselende) tentoonstellingen aanbiedt met een combinatie van klassieke en moderne kunst. Voor een extra goed beeld kan je een gratis audiotour volgen.


Beeldenpark Anningahof
Dit bijzondere museum onderscheid zich met name door de meeste beelden buiten staan tentoongesteld. het grotendeels buiten is gevestigd. Verdeeld door een mooie tuin staan uiteenlopende beelden in verschillende stijlen. Bij aankomst ontvang je een boekje met een beschrijving per beeld.


Oyfo Techniekmuseum
Ga eens op ontdekkingstocht door het interactieve Oyfo Techniekmuseum. In een voormalige fabriek kan je gaan onderzoeken wat techniek in ons leven betekent. Zie hoe onze wereld verandert door technologie. Kom bijvoorbeeld alles te weten over stoommachines, smartphones, robots, kunst, energiebronnen en onze planeet.
Het museum kan ook leuk zijn voor kinderen, mede dankzij de interactieve spellen. Ook kan je mee doen aan workshops en activiteiten.

wat-doen-overijssel-info


Herman Brood Museum & Experience
In de hoofdstad van Overijssel, kan je een museum bezoeken over het leven van de overleden kunstenaar en muzikant Herman Brood. Een vrij klein museum dat desondanks een goed beeld geeft van de in Zwolle geboren kunstenaar. In het voorgelegen winkeltje kan je allerlei souvenirs kopen die te maken hebben met Herman Brood. Gelegen tegenover het bekende museum de Fundatie.


Speelgoedmuseum Deventer
Veel modern speelgoed moet bewegen, flitsen en geluid maken. Dat was vroeger wel anders. Benieuwd naar hoe het vroeger ook al weer was in je kinderjaren? Dan kan je even terug in de tijd in Hanzestad Deventer. In dit kleine maar nette museum vind je allerlei informatie over speelgoed uit vervlogen tijden. Uiteraard zijn er ook vele voorbeelden te zien, voor de oudere bezoeker een feest der herkenning. Voor kinderen zijn er enkele speelplekken.


Museum Ton Schulten
In het centrum van Ootmarsum vind je je dit compacte kunstmuseum. Je kunt er allerlei schilderijen van de schilder Ton Schulten. Voor een beter beeld kan je bij aankomst eerst een film kijken over de schilder. Naast de diverse moderne schilderijen, zijn er ook wisselende exposities met bijvoorbeeld beelden en glaswerk te zien. Verder kan je door de mooie tuin lopen en even naar het restaurantje.


The Educatorium
Benieuwd hoe een school er vroeger uitzag? Of wil je weer even terug naar je kindertijd? Dan kan je dit museum in Ootmarsum bezoeken. Je vindt er een historisch schooltje met allerlei typisch schoolspullen uit vervlogen tijden. De schoolbanken, wandplaten, letterbordjes en nog veel meer. Ook kan je er informatie vinden over de verandering die de afgelopen eeuwen in het onderwijs hebben plaats gevonden.
Ook het omliggende historische centrumpje van Ootmarsum is leuk om even door heen te wandelen.


Openluchtmuseum Ootsmarsum; Het Land van Heeren en Boeren
Ootmarsum heeft naast de twee bovenstaande musea, ook een Openluchtmuseum. Ook hier kan je terug in de tijd en nog even ervaren hoe men vroeger in deze regio leefde. Van het leven van een boer tot een smid en van een rijke inwoner tot een landarbeider. Voor een duidelijker beeld kan je onderweg een audiotour volgen dat is ingesproken door de bekende cabaretier Herman Finkers.


Natura Docet Wonderryck Twente
Voor liefhebbers van natuur kan dit museum een aanrader zijn. Je vindt er namelijk informatie en objecten over de natuur van vroeger en nu. Van een dinosaurus skelet tot opgezette dieren en van vele eieren tot uitleg over de functie van dieren in de natuur.
Kinderen kunnen er niet alleen kijken en leren maar ook doen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een fossiel namaken of een eigen vogelhuisje timmeren.


Stedelijk museum Kampen
Net als verschillende andere Nederlandse steden heeft ook Kampen een stedelijk museum. In een prachtig historisch pand in het centrum van de Hanzestad, kan je de geschiedenis van de stad ontdekken. Maar ook kan je er wisselende kunstexposities bekijken. Niet alleen het museum, ook het pand is de moeite waard, met name de goed behouden Schepenzaal. Deze zaal werd vroeger voor de rechtspraak gebruikt, het gebouw deed vroeger namelijk dienst als Stadhuis.


De Museumfabriek
Dit moderne museum in Enschede geeft je een beeld van verschillende onderwerpen. Van opgezette dieren tot uitleg over vliegen en van kunst tot wetenschap. Ook de geschiedenis van Twente wordt behandeld. Een afwisselende museum dat is gevestigd in een voormalige fabriekshal.

Kinderen kunnen zelf aan de slag met leerzame knutselwerkjes en ter afsluiting is er een museumcafé.

overijssel-uitjes-info


AMM (Amerikaans Motor Museum)
Dit museum is met name onder mannen populair. Je kunt er namelijk een ruime collectie aan motoren bekijken. Je kunt ontdekken hoe de historie van de motorfiets is verlopen. Mede dankzij vele (historische) motoren, met name van het merk Harley Davidson. Je vindt het (goedkope) museum in het dorp Raalte.


Gerrit Valk’s Bakkerij en IJsmuseum
In Hellendoorn kan je ontdekken hoe vroeger brood, banketproducten en ijs werd gemaakt. In een historisch pand kan je nog allerlei machines bekijken die vroeger werd gebruikt voor de productie.  Maar ook de geschiedenis van brood en ijs komt aan bod.

Ter afwisseling kan je ook zelf aan de slag. Zo kan je bijvoorbeeld zelf brood bakken of marsepeinen figuurtjes. Extra leuk voor kinderen. Ook kan je een korte film kijken en een audiotour volgen. Je kan je bezoek onder andere afsluiten met koffie met verse bakkerijproducten.


 

Nationaal Tinnenfiguren Museum
In Ommen kan een grote collectie van tinnen figuurtjes komen bekijken. Klinkt misschien wat eenzijdig maar dankzij de verschillende thema’s en de aankleding, kan het toch een vermakelijk museum zijn. In het grote pand worden bijvoorbeeld de Slag om Waterloo, optochten en verschillende historische momenten uitgebeeld. Mede dankzij de diorama’s wordt dit verrassend mooi uitgebeeld.
Ter afwisseling kan je ook zelf een tinnen figuurtje gaan beschilderen.

 

bezienswaardigheden-toerisme-overijssel-doen-vakantie

 

Leuke steden en plaatsen in Overijssel

Overijssel heeft verschillende leuke plaatsen die een bezoekje waard zijn. Met name Zwolle, Kampen en Deventer zijn geliefd. Een handige beschrijving vind je hier onder.

 

Zwolle
De hoofdstad van de provincie Overijssel heeft een gezellig en historisch centrum. Zwolle biedt je genoeg voor een leuk dagje uit. Vele winkels, terrasjes en historische gebouwen. Naast het leuke centrum vind je hier ook verschillende andere bezienswaardigheden:

• Herman Brood Experience
• Sassenpoort (Sassenstraat 53)
• één van de mooiste boekenzaken van Nederland; Waanders in de Broeren
• Celepleintje (gelegen tussen de Prapenstraat en de Paubstraat)
• Onze Lieve Vrouwe Basiliek (bij de Ossenmarkt)
• St. Michaelskerk
• Nederlands Bakkerijmuseum
• Oliemolen de Passiebloem (Vondelkade 175)
• museum de Fundatie gevestigd in een zeer bijzonder gebouw (Blijmarkt 20)
• toren de Peperbus; leuk om de beklimmen (Ossenmarkt 42)
• Dominicanenklooster (Assendorperstraat 29)

zwolle-centrum-toerisme

Bron: Marketing Oost

 

Uiteraard zijn er nog veel meer leuke dingen te doen in Zwolle. Zoals uitgaan, varen, winkelen, uit eten gaan of een bioscoop bezoeken.

Meer toeristische informatie over Zwolle, kan je vinden in Boekhandel Waanders In de Broeren en het Zwolse Balletjeshuis. Of kijk op onze pagina over bezienswaardigheden in Zwolle.


Kampen
Naast Zwolle, is ook Kampen leuk om eens te bezoeken. Wat rustiger maar net zo sfeervol. De eeuwenoude Hanzestad ligt aan de rivier de IJssel. Dankzij de rijke historie en ligging aan de IJssel, hangt er een leuke sfeer in het centrum. Je kan bijvoorbeeld de volgende (historische) bezienswaardigheden gaan bekijken:

  • het Gotisch huis
  • historische Stadspoorten (Koornmarktspoort, Broederpoort en de Cellebroederspoort)
  • Oude Raadhuis
  • Stadsmuren
  • Kerken zoals de Broederkerk, St. Nicolaaskerk, Buitenkerk en Lutherse kerk
  • Nieuwe Toren
  • Musea zoals het Stedelijk Museum, het Speelgoedkabinet en het Stadsarchief Kampen
  • Kunstgalerijen zoals Galerie Lus, kunstruimte ’t Posthuys en Huys der Kunsten
  • de bijzondere Stadsbrug, de historische Stadspoorten

overijssel-leuke-plaatsen-kampen


 

Deventer
Ten slotte is de stad Deventer zeker een aanrader. Deze Hanzestad is een echte winkelstad. Met onder andere allerlei boetiekjes in kronkelende straatjes. De omringende historische gebouwen zorgen voor een sfeervol geheel. Het grote plein, de kerken en de ligging aan rivier de IJssel maken het plaatje compleet.

Meer toeristische informatie over deze stad kan je vinden op onze pagina over: bezienswaardigheden in Deventer.

deventer-mooie-plekken

 

Hopelijk heb je dankzij de vele tips, een goed beeld gekregen van de belangrijkste bezienswaardigheden in de provincie en de leuke activiteiten die er zijn te doen. Alvast veel plezier!

Meer informatie over overnachten vind je via de volgende twee links op de pagina’s over: campings in Overijssel en vakantieparken in Overijssel.

 

provincie-overijssel-vakantie-toerisme

© 2024 Nederland Ontdekker.nl