Handige Texel informatie

Vanaf Den Helder ben je met de veerboot al in een 20 minuten op Texel. Al jaren het meest bezochte Waddeneiland. En dat is het niet voor niets. Het is namelijk een afwisselend eiland met een plattelandsgebied, duingebieden, heidevelden, mooie zandstranden en meerdere gezellige dorpjes. Ook zijn er leuke bezienswaardigheden zoals musea en het vliegveld waar je kan parachutespringen. Op deze pagina vindt je allerlei handige informatie over Texel.

Wat kan je doen op Texel?

 • Luchtvaart- en Oorlogsmuseum (naast het vliegveld)
 • vliegveldje; leuk voor rondvluchten of parachutespringen
 • Juttersmuseum; eerste en grootste juttersmuseum van Europa
 • een wandeling of fietstocht over het fraaie Skillepaadje bij Oudeschild
 • Museum Kaap Skil
 • Cultuur Historisch Museum in De Waal
 • theater De Toegift@Klif 12 in Den Hoorn
 • Natuurmuseum en Zeehondenopvang Ecomare
 • observatorium van volkssterrenwacht De Jager (naast het Ecomare)
 • Texelse bierbrouwerij
 • buitenzwembad Molenkoog in Den Burg
 • klimpark in De Cocksdorp
 • Landgoed de Bonte Belevenis (oude ambachten en dieren)

Haven Oudeschild
Op vrijdagmiddag komen diverse kotters terug van een week vissen. Het is er daarom op die middag een gezellige drukte. Leuk om eens te zien tijdens een wandeling of vanaf een bankje met een ijsje.


Juttersmuseum
Texel beschikt over het grootste en oudste juttersmuseum van Europa. Je kan er de opbrengst van maar liefst 75 jaar strandjutten vinden. Naast de uitgebreide collectie, zijn er ook films te zien, speurtochten te doen en is er een speeltuin.


Museum Kaap Skil
In Oudeschild vindt je een museum over historische ambachten. Er wordt geregeld gedemonstreerd hoe men ging visroken, touwslaan en andere oude ambachten. Ook zijn er historische huisjes en een oude molen. Ten slotte is een wandeling door de haven van Oudeschild leuk.


Ecomare
Verscholen in de duinen tussen Den Burg en De Koog, ligt natuurmuseum en zeehondenopvang Ecomare. Een leuk uitje voor jong en oud. Je kunt er zeehonden, bruinvissen, vissen en meer zeedieren gaan bekijken. Ook zijn er verschillende (interactieve) tentoonstellingen over het leven in zee. Maar er is ook allerlei informatie te vinden over de natuur op Texel.

Ook kan je door het duinpark gaan wandelen. Een bijzonder duingebied dat alleen vanuit het Ecomare is te betreden. Eventueel met een gids kan je een mooie wandeling maken. Ook leuk is de eb-en-vloed-speeltuin van Ecomare.

ecomare-texel-wat-doen-uitjes


Texelse Bierbrouwerij
Bij het dorp Oudeschild is de brouwerij van het eiland te vinden. Hier worden verschillende soorten speciaal biertjes gemaakt. De brouwerij kan bezocht worden waarbij je ook de verschillende biersoorten kan proeven in het proeflokaal. Ook kan je uitleg krijgen over het maken van bier.


Een avondje stappen
Zin om eens lekker te feesten? Dan kan je vooral goed in het dorp De Koog terecht. Hier vindt je verschillende uitgaansgelegenheden en ander vermaak. Ook wordt er meerdere keren per jaar een kermis georganiseerd.


Geniet van de natuur
De afwisselende natuur op het eiland, biedt vele mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld gaan mountainbiken, paardrijden, wandelen en fietsen. Ontdek het afwisselende landschap van duinen, weilanden met schapen, bollenvelden, bossen en heidevelden. En uiteraard niet te vergeten, de mooie zandstranden.
Ook kan je kiezen voor een huifkartocht.


Golfbaan de Texelse
In het noorden van het eiland, ligt verscholen in een uitgestrekt duingebied, een prachtige golfbaan. Een uitdagende links course dat goed bekend staat bij golfend Nederland. De golfbaan is met name bestemd voor ervaren golfers. Beginners zijn van harte welkom op de Par 3-baan of voor een introductieles.


Landgoed de Bonte Belevenis
Bij het dorpje Den Hoorn staat Landgoed de Bonte Belevenis. Een boerderij waar je verschillende oude ambachten kunt zien. Zo is er bijvoorbeeld een een kaarsenmakerij, zeepmakerij, bakkerij, brouwerij en distilleerderij. Sommige ambachten kan je ook zelf gaan proberen.

Buiten is een kinderboerderij, speeltuin, picknickweide en een theeschenkerij.


Excursies
Tijdens je vakantie kan het een origineel uitje zijn om een excursie te gaan doen. Op Texel is een ruim aanbod van excursies. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor:

• natuurexcursies
• huifkartochten
• paardentochten
• wadexcursies (wadlopen)
• oesters zoeken
• vogelexcursies (via het Vogelinformatiecentrum Texel)

Welke dorpen zijn er op Texel?

Texel heeft zeven dorpen, mooi verdeeld over het eiland. Het gaat om kleine dorpen maar geregeld toch met allerlei leuke winkeltjes, terrassen en restaurants. Ook worden er geregeld evenementen georganiseerd. De volgende dorpen liggen op het eiland:

‘t Horntje
Bij een bezoek zal je als eerste het dorpje ’t Horntje zien. Hier legt de veerboot vanuit Den Helder namelijk aan. Eigenlijk is het meer een gehucht dan een dorp. ’t Horntje heeft dan ook voornamelijk alleen een logistieke functie. Wel zijn er twee wetenschappelijke instituten. Het gehucht ligt op het meest zuidelijke puntje van het eiland.


De Cocksdorp
Op het meest noordelijke puntje ligt het bekende dorp De Cocksdorp. Een gezellig en afwisselend dorp met allerlei winkels, horeca en historische gebouwen. Zo staan er twee kerken en een vuurtoren in het naastgelegen duingebied. Ook vindt je hier het vliegveld, een vakantiepark en een golfbaan.


Den Burg
De “hoofdstad van het eiland is Den Burg. De grootste plaats van Texel, maar ongeveer 7000 inwoners. Het ligt centraal op het eiland in een landbouwgebied. Het is een sfeervol dorp met een rijke geschiedenis. Dit is nog te zien aan de diverse historische gebouwen.

Elke maandag is er een weekmarkt en tijdens het hoogseizoen is er elke woensdag een toeristische markt. Maar je kan ook naar de diverse winkels en horecagelegenheden. Aan de hoeveelheid voorzieningen is duidelijk te zien dat Den Burg het grootste dorp van Texel is.


Oosterend
In het oosten van het eiland ligt het voormalige vissersdorp Oosterend. Een dorp met een sterke kerkgemeenschap. Ooit had het dorp maar liefst zeven kerken. Tegenwoordig zijn er nog drie in gebruik. Het dorp heeft ruim 1000 inwoners en is landelijk gelegen. Voorheen had het dorp een eigen haven maar later is het water verzand. Zodoende liggen de schepen tegenwoordig voornamelijk in Oudeschild.


Oudeschild
In het oosten ligt het dorp Oudeschild. Gelegen aan de kust op drie kilometer van Den Burg. Het is een gezellig dorpje, mede dankzij de haven. Vanuit de haven wordt nog steeds actief gevist waardoor er van alles is te zien. Zeker op vrijdagmiddag. Deze haven is ook de enige bruikbare haven van het eiland.
Bij Oudeschild vindt je ook de Texelse Bierbrouwerij, historische huisjes en kerken en een molen. Ook heeft Oudeschild het Museum Kaap Skil.


De Koog
Houdt je van een dorp waar je echt de zee voelt? Dan kan De Koog een aanrader zijn. Het dorp ligt namelijk vlakbij de Noordzee, alleen twee duinenrijen scheiden het dorp met het strand. Het is een toeristisch dorp met allerlei winkels, terrassen en restaurants. Ook zijn er uitgaansgelegenheden. En natuurlijk niet te vergeten, het mooie zandstrand dat net buiten De Koog ligt.


De Waal
Het kleinste dorp ligt centraal op het eiland. Het dorp heeft een kleine 300 inwoners en vrij weinig voorzieningen. Doordat het centraal op het eiland ligt, zullen veel toeristen toch langs het dorp komen tijdens een fietstocht.


Den Hoorn
In het zuiden van het eiland ligt het dorp Den Hoorn. Mooi gelegen aan de rand van een groot duingebied. Het is een gezellig dorp maar ook geliefd onder liefhebbers van rust. Er liggen namelijk verschillende natuurgebieden rond Den Hoorn. Ook ligt er een groot vakantiepark bij het dorp.

Welke musea zijn er op Texel?

Ondanks het beperkte oppervlak van het eiland, zijn er toch verschillende musea die je kan gaan bezoeken tijdens je vakantie. Je vindt hier een handig overzicht:

Ecomare: één van de bekendste bezienswaardigheden van het eiland. Een natuurmuseum en zeehonden opvangcentrum in één. Een geliefd uitje voor jong en oud. Je vindt het Ecomare bij het dorp De Koog.


Museum Kaap Skil: een (interactief) museum over het leven op, bij en met de zee. Gevestigd in een bijzonder gebouw in het dorp Oudeschild. Jong en oud kan hier bijvoorbeeld leren over onderwaterarcheologie en scheepvaart. Ook kan je de enorme “levende” maquette van de Reede van Texel bekijken. Het buitengedeelte toont het leven zoals het vroeger was.

museum-kaap-skil-texel-wat-doen


Luchtvaart- en Oorlogsmuseum
Texel heeft een rijk verleden op het gebied van luchtvaart en helaas ook oorlog. Op het huidige vliegveld worden beide onderwerpen behandeld in een museum. Texel was het laatste slagveld van Europa aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Hoe dit kwam, dat leer je in dit museum.


Museum Waelstee
In het dorp De Waal staat een historische boerderij waar tegenwoordig het museum Waelstee in is te vinden. Je kan er zien hoe het boerenleven er vroeger uit zag. Zoals dankzij oude landbouwvoertuigen, uitleg over melkverwerking en het maken van boter en kaas. Ook de verwerking van wol en het werk in een smederij zijn te zien. Museum Waelstee ligt in het centrum van De Waal.


Maritiem- en Juttersmuseum Flora
Texel heeft de beschikking over het grootste juttersmuseum van Europa. Je kan er de opbrengsten zien van ruim 75 jaar strandjutten. Verbaas je over wat er wel niet allemaal is aangespoeld op de Texelse stranden.
Ook de scheepvaart wordt in het museum belicht. Onder andere via informatie over het loodswezen, reddingsboten en de visserij.
Leuk voor jong en oud. Mede dankzij de speeltuin en de reddingsboten waar je in kan. Het juttersmuseum staat in Den Burg.


De bekende rode vuurtoren
In het uiterste noorden van het eiland, staat de bekende rode vuurtoren. Je kan het bezoeken en zelfs helemaal naar boven. Via 120 traptreden kom je op de 45 meter hoge vuurtoren. Eenmaal boven heb je een mooi uitzicht over het eiland en de Noordzee.


Museum galerie RAT
In dit bijzonder museum kan je zien wat je zoal kan maken van spullen die zijn aangespoeld op Texel. Ondertussen zijn er vele sculpturen, lichtobjecten en mozaïeken gemaakt. Voor kinderen zijn er puzzels te maken en een zoektocht doen. Een kunstzinnig museum in het dorp Den Burg.

Algemene informatie

Texel is het grootste Waddeneiland. Het is 20 kilometer lang en ongeveer 8 kilometer breed. Dit betekent dat het eiland ongeveer een oppervlakte 170 vierkante kilometer heeft. Op dit oppervlak wonen ongeveer 13.600 vaste inwoners. Uiteraard komen hier het hele jaar nog vele toeristen bij.

© Nederland Ontdekker 2020