amsterdam-wat-doen

Amsterdam biedt vele bekende en onbekende bezienswaardigheden

Als je voor het eerst een weekendje Amsterdam aan het plannen bent, zal je de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad willen zien. Ben je al vaker in de hoofdstad geweest, dan wil je misschien wel iets extra bijzonders van de stad ontdekken en de meest toeristische plekken juist overslaan. Je kunt je weekendje weg ook een thema geven. Zo kun je je concentreren op het bezoek van een aantal musea. Of je kunt je juist helemaal toeleggen op het shoppen en de leukste zaakjes van de stad afstruinen.

Neem je je kinderen voor het eerst mee naar de grote stad, dan kun je daar je activiteiten op afstemmen. Ken je Amsterdam al op je duimpje, dan is het ook een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan bijzondere plekken in de omgeving.

amsterdam-mooie-plekken-tips

Auteur: Koen Smilde

.

De bekende bezienswaardigheden van Amsterdam

Het is waarschijnlijk lastig om te kiezen welke bezienswaardigheden je tijdens je weekendje Amsterdam wil bezoeken. Hier geven we je een idee van de hoogtepunten voor je bezoek aan de stad:

1. De Dam
Het centrale punt van de stad is De Dam. Het Koninklijk Paleis en het Nationaal Monument nemen een prominente plek in op het grote plein. Ook vind je er de Nieuwe Kerk en Madame Tussauds. Je wandelt vanaf het Centraal Station via het Damrak naar het plein. Vanaf De Dam loop je zo de drukke en gezellige winkelstraten in of langs de grachten.

amsterdam-bezienswaardigheden-tips

2. Anne Frank Huis
Aan de Prinsengracht vind je het tot museum omgebouwde pand waarin Anne Frank, haar familie en enkele andere onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog verscholen zaten voor de Duitsers. Hoe het leven in het Achterhuis was, is goed gedocumenteerd dankzij het dagboek dat Anne in die tijd bijhield. Een bezoek aan het Anne Frank Huis is een must.


3. De Wallen
De rosse buurt van Amsterdam is één van de meest populaire bezienswaardigheden van de stad. Dit stadsgebied staat bekend om de (raam-) prostitutie. Vooral ’s avonds stromen de toeristen hier toe, om onder het rode licht dat weerspiegelt op de grachten een glimp op te vangen van de verleidelijke dames en om gewoon even sfeer te proeven.


4. Johan Cruijff Arena
Het stadion van Ajax spreekt tot de verbeelding, niet alleen als je Ajax-fan bent. Het stadion werd in 1996 in gebruik genomen, omdat het oude stadion ‘De Meer’ niet meer voldeed. Ajax en het Nederlands elftal behaalden talloze successen in het stadion, dat ook wordt gebruikt voor grote popconcerten. Tijdens een rondleiding krijg je alle bijzondere plekjes van het stadion te zien.

amsterdam-activiteiten-kinderen-arena

Bron: Jorrit Lousberg-Light at Work Fotografie


5. De Oude Kerk
Deze kerk, ter ere van beschermheilige van de stad Sint Nicolaas, stamt uit de veertiende eeuw. Deze gotische kerk is het oudste gebouw van de stad. In de kerk is een aantal graven van bekende mensen te vinden, zoals dat van Saskia van Uylenburgh, die de eerste vrouw van Rembrandt was en zeeheld Jacob van Heemskerck. De kerk doet nog steeds dienst als religieuze plek.


6. De Beurs van Berlage
Het historische beursgebouw, ontworpen door H.P. Berlage wordt niet meer gebruikt als handelsgebouw, maar het is een echte ontmoetingsplek geworden met restaurants en winkels. Er worden regelmatig evenementen en tentoonstellingen georganiseerd. Maar je kunt het gebouw zelf ook tijdens een rondleiding bezichtigen.


7. De Waag
De Waag was in vervlogen tijden één van de stadspoorten van Amsterdam. Later kreeg het de functie van waag, waar handelswaar werd gewogen. Ook kwamen de gilden samen in het gebouw. Momenteel zijn er een restaurant en het instituut van kunst en wetenschap in gevestigd.

amsterdam-de-waag


8. Rembrandtplein
Het Rembrandtplein vormt het hart van het uitgaansgebied van Amsterdam. Je vindt op en rondom dit plein vele horecagelegenheden. Ook staat er een beeld van de schilder waaraan het plein zijn naam ontleent.


9. De Gouden Bocht
Hoewel eigenlijk alle Amsterdamse grachten een bezoek waard zijn, is het mooiste stukje te vinden aan de Herengracht tussen de Leidse- en de Vijzelstraat. Dit stuk wordt ook de Gouden Bocht genoemd, omdat hier de mooiste en duurste grachtenpanden te vinden zijn.


10. Westerkerk
Vlakbij het Anne Frank Huis vind je de Westerkerk. Dit kerkgebouw werd gebouwd in de zeventiende eeuw. De Westertoren kun je in de zomermaanden bezoeken. Heel bijzonder is het dat de kerk eigendom is van de Nederlands Hervormde Kerk, terwijl de toren onder gemeentebestuur valt. Vlak achter de Westerkerk staat ook het Homomonument dat veel bezoek aantrekt.

amsterdam-leuke-plekjes

11. De Jordaan
Het meest Amsterdamse stukje Amsterdam vind je in de Jordaan. De kleine straatjes staan bol van de leuke winkeltjes en eet- en drinkgelegenheden. Je kunt er ook heerlijk slenteren over de Noordermarkt en bijvoorbeeld het Woonboten- of Kaasmuseum bezoeken.


12. Begijnhof
Zoals in veel steden, is er ook in Amsterdam een Begijnhof. Dit hofje vind je midden in het centrum en stamt uit de veertiende eeuw. Het Begijnhof wordt niet meer bewoond door Begijnen, maar er mogen nog steeds geen mannen wonen. Wil je een moment de stilte opzoeken, loop dan het begijnhof in, wat een ware oase van rust is.


13. Hortus Botanicus
Ook Amsterdam heeft een botanische tuin. Een mooie, gedeeltelijke overdekte, tuin met vele exotische planten. Verdeeld over 1.2 hectare tuin zijn er maar liefst 4000 verschillende planten te bekijken. Een mooi stadspark waar vaak een fijne rust heerst. Tussendoor kan je even een drankje nemen op het terras van het monumentale Museumcafé De Oranjerie.


14. Artis
Ook een bekende bezienswaardigheid; dierentuin Artis. Een historische dierentuin dat al sinds 1838 in het centrum van de stad is gevestigd. Een mooi park dat ook een leuk uitje kan zijn wanneer je Amsterdam met kinderen bezoekt. Dankzij de vele dieren en planten kan je hier uren zoet zijn. De Artis onderscheidt zich ten opzichte van andere dierentuinen onder andere door de historische panden en de ligging middenin de stad.

mooie-dierentuinen-nederland-artis

Bron; ARTIS, Ronald van Weeren

 

Ontdek ook de minder bekende bezienswaardigheden

Heb je liever een bezienswaardigheid die wat minder toeristisch is? Ook dat is geen probleem in Amsterdam. Ondanks de vele toeristen zijn er toch genoeg mooie dingen die bij het grote publiek niet echt bekend zijn.

This is Holland
Sinds enkele jaren kan je in Amsterdam Noord een levensechte helikoptervlucht kunt maken over Nederland. De innovatieve panorama-vliegsimulator laat je echt het gevoel geven dat je hebt gevlogen. Mede dankzij de bewegende simulator, de geluidseffecten, wind en geuren. Een vrij onbekende attractie dat echter zeker een aanrader kan zijn.

amsterdam-activiteiten-doen

De Vondelbunker
Veel bunkers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zij gebouwd, zijn ondertussen grotendeels gesloopt of bedenkt met aarde. In het centrum van de stad is echter nog een goed onderhouden exemplaar te vinden; de Vondelbunker. Onopvallend gelegen onder een brug in het Vondelpark. Je kan het gaan bezichtigen en wordt zelfs nog gebruikt voor concerten en andere bijeenkomsten.


A’DAM LOOKOUT
De meeste bezoekers blijven in het centrum van de stad. Maar ook Amsterdam Noord heeft meerdere leuke bezienswaardigheden. Neem daarom eens de gratis pond bij het Centraal Station en bezoek bijvoorbeeld het EYE filmmuseum, de NDSM werf en de A’DAM LOOKOUT. Een observatiedek op de A’DAM Toren. Geniet van het mooi uitzicht en ga vervolgens naar de interactieve tentoonstelling over de geschiedenis en ontwikkeling van de stad.

Toe aan wat extra actie? Neem dan eens plaats in Europa’s hoogste schommel; ‘Over The Edge’. Deze staat bovenop de A’DAM Toren en laat je schommelen boven de afgrond. Een spannende activiteit op 100 meter boven de stad.
Ook de virtual reality attractie kan een aanrader zijn. Je kunt er een levensechte rit in een achtbaan in maken. Leuk voor jong en oud.


Ons’ Lieve Heer op Solder
Benieuwd hoe een geheime kerk op een zolder er uit ziet? Dan kan je eens een kijkje nemen bij het bijzondere museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Doordat de protestanten in de 16e eeuw de macht hadden overgenomen, hebben de katholieken een geheime kerk gebouwd. Het resultaat is nog steeds in goede staat en te bewonderen. Het is één van de oudste musea van de stad maar toeristisch is het er niet. Een fijne, rustige plek voor liefhebbers van historie.


9 Straatjes
Houd je van winkelen maar wil je even geen grote winkels met allerlei drukte? Dan kan je eens door de Negen Straatjes wandelen. Een leuk winkelgebiedje met allerlei boetiekjes, specialistische winkeltjes en koffiezaakjes. Je vindt de sfeervolle straatjes bij de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht.

negen-straatjes-amsterdam

Auteur: Koen Smilde

.

Tickets voor de bezienswaardigheden in Amsterdam

Om te voorkomen dat je lang in een rij moet staan wachten, kiezen steeds meer mensen er voor om alvast voor de vakantie online entreetickets te kopen voor bezienswaardigheden en attracties. Ook kan het online bestellen er geregeld voor zorgen dat je goedkoper tickets kunt kopen. Kijk bijvoorbeeld eens bij het onderstaande aanbod. Via “Bekijk alles” kan je het hele aanbod zien.

Ontdek de bezienswaardigheden in het centrum eens per fiets

Zoals je ziet heeft het centrum van Amsterdam vele bezienswaardigheden. En dan zijn dit ook alleen nog maar de bekendste hoogtepunten. Wil je zoveel mogelijk van de stad zien en ook wel eens wat achtergrondinformatie horen? Dan kan een fietstocht met een gids een leuk idee zijn. Via Bajabikes is dit eenvoudig te reserveren. Via de volgende link kom je op de website voor meer informatie: fietstours in het centrum van Amsterdam.

 

Keuze uit vele hotels om te overnachten

Dankzij het vele toerisme zijn er ook veel hotels waar je uit kunt kiezen voor je stedentrip. Er zijn echter ook diverse hotels in het centrum waarbij de kwaliteit wat minder hoog is dan je zou verwachten. Dergelijke hotels worden met name gebruikt door buitenlandse gasten, zoals vriendengroepen. Deze stellen gemiddeld wat minder hoge eisen dan wij Nederlanders.

Om te voorkomen dat je overnachting niet naar wens is, wordt geadviseerd om bij het boeken goed te letten op foto’s, recensies, informatie en de locatie. Ook de locatie is namelijk van belang. Bijvoorbeeld in verband met parkeren, geluidsoverlast en de afstand tot het centrum.

 

Boek eenvoudig een hotelkamer via de onderstaande kaart

Via de onderstaande kaart van Booking.com kan je alvast eenvoudig een Amsterdams hotel voor je stedentrip boeken. Vul de gewenste datum en locatie in en ontdek in welke hotels tijdens jullie weekend nog hotelkamers te boeken zijn.

 

Bijzondere hotels in Amsterdam

In de hoofdstad zijn ongelofelijk veel hotels te vinden. Voor iedere smaak en beurs is er keuze genoeg. Wil je eens wat anders en overnachten in een bijzonder hotel? Ook dat is geen probleem. Hieronder beschrijven we enkele bijzondere overnachtingsplekken voor je weekendje weg.

1. Hotel de L’Europe
In het hart van de stad, op een steenworp afstand van het Museumplein vind je dit luxueuze hotel. De L’Europe werd in 1896 geopend en is sindsdien erg in trek bij prominente gasten vanuit de hele wereld. In het hotel vind je een aantal schilderijen van beroemde Hollandse Meesters. Je kunt er dineren in één van de verschillende restaurants, waarvan er één bekroond is met een Michelinster. Het hotel wordt ook veel gebruikt voor zakelijke bijeenkomsten of feestelijkheden.


2. Amstel Hotel
In dezelfde categorie als het De L’Europe kunnen we ook het Amstel scharen. Dit historische hotel bevindt zich op een prachtige locatie aan de Amstel. Het hotel straalt luxe en historie uit met de hoge plafonds, de prachtige monumentale trap en de geweldige kroonluchters. Het hotel heeft een rijke historie en sinds het in 1867 haar deuren opende ontving het al vele reizigers met aanzicht. Het hotel is ideaal te combineren met een bezoek aan het Koninklijk Theater Carré dat om de hoek ligt.

amsterdam-info-toerisme


3. De Malle Moolen
Zijn de twee bovenstaande hotels toch iets te veel van het goede. Dan kan het natuurlijk ook wat meer basic. Hotel de Mallemoolen is een gunstig geprijsd hotel, gevestigd in een monumentaal pand op een steenworp afstand van het centraal station. Qua ligging dus ook perfect!


4. Hotel Not Hotel
Wil je slapen in een kunstwerk? Dat kan hier in Hotel Not Hotel. Je kunt hier onder andere overnachten in een antieke Amsterdamse tramwagon, in een Volkswagenbus of in kamer verstopt achter een boekenkast. Iedere kamer is een kunstwerk op zich!

amsterdam-informatie-toerisme


5. Dutch Design Hotel Artemis
Dit hotel in Dutch Design stijl ligt strategisch langs de West-ring van de stad. Het is een groot hotel met meer dan 250 kamers, die allemaal zijn ingericht met aandacht voor architectuur en design.


6. Conscious Hotel Westerpark
Wil je milieubewust overnachten? Dat kan in het Conscious Hotel Westerpark. Het hotel is gevestigd in de voormalige kantoren van de Westergasfabriek. Het hotel is honderd procent elektrisch en het is ingericht met gerecyclede meubels. Je hebt er heerlijk uitzicht op het groene Westerpark.

 

Ontdek de beste hotel aanbiedingen op HotelSpecials.nl

 

Overnachten op bijzondere plekken

Naast de bovenstaande hotels heeft Amsterdam nog talloze andere mogelijkheden om te overnachten. Je kunt natuurlijk in één van de vele B&B’s terecht of overwegen om een appartement te huren. Ook zijn er talloze hostels. Een extra goedkope manier van overnachten. Ook kan je kiezen voor een plek buiten de stad zoals op een Noord Hollandse camping of een vakantiepark in de provincie Noord Holland.

Voorbeelden van enkele bijzondere slaapplekken in de stad zijn:

De Windketel
De Windketel werd gebouwd in 1897 als industrieel object. Je kunt er nu met maximaal twee personen overnachten. Het torentje is uitgerust met alle gemakken en ligt vlakbij de Westergasfabriek op het Watertorenplein. Het kleine torentje bestaat uit drie verdiepingen. De benedenetage is ingericht als woonkeuken, de eerste verdieping is het woongedeelte en de slaap- en badkamer vind je op zolder.

Crane Hotel Faralda
Alleen voor mensen zonder hoogtevrees: overnachten in een voormalige kraan op de NDSM werf. Je slaapt in een moderne elegante kamer en je kunt gebruik maken van de jacuzzi op het dak. Voor de echte durfals is er de mogelijkheid om van de kraan te bungeejumpen.

B&B woonschip de Volle Maan
Amsterdam zonder woonboten is ondenkbaar. Hoe leuk is het dan ook om op zo’n drijvend huis te overnachten. Er zijn verschillende particulieren die hun woning verhuren als ze zelf niet thuis zijn. Maar je kunt ook terecht op het schip de Volle Maan uit 1926, dat aangemeerd ligt op Realeneiland, in hartje centrum. Je hebt er een eigen kajuitkamer, met badkamer en klein keukentje. Op mooie dagen geniet je op je eigen dek van het zonnetje!

 

 

De vele musea in Amsterdam

Ook voor wat betreft musea raak je in Amsterdam niet uitgekeken. Er zijn meer dan honderd musea in de Noord-Hollandse stad die je kunt bezoeken. Met name in het centrum heb je de keuze uit vele uiteenlopende musea. Hier vind je de belangrijkste:

1. Rijksmuseum
Het belangrijkste museum van de stad, of misschien wel van heel Nederland is het Rijksmuseum. Het Rijksmuseum vat achthonderd jaar vaderlandse geschiedenis samen. Je vindt in het museum kunstwerken van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars sinds 1200 en bovendien worden verschillende extra tentoonstellingen georganiseerd. Het absolute topstuk, en één van de meest bekende schilderijen ter wereld: de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn kun je hier ook bekijken.

rijksmuseum-amsterdam


2. Stedelijk Museum
Ook in de buurt van het Rijks- en van Gogh museum vind je het Stedelijk Museum. In dit museum vind je moderne en hedendaags kunst, fotografie en design. Er zijn werken van de verschillende kunst-stromingen zoals De Stijl, Het Bauhaus, CoBrA en PopArt. In het museum zijn diverse topwerken van beroemde kunstenaars tentoongesteld zoals Karel Appel, Paul Cézanne, Henri Matisse, Pablo Picasso, Gerrit Rietveld en Andy Warhol. In 2012 is een heel nieuwe vleugel aan het gebouw toegevoegd.


3. Rembrandthuis
Had je zijn meesterwerken in het Rijksmuseum al bezichtigd, dan kun je ook zijn woonhuis bezoeken. In de Jodenbreestraat staat het Rembrandthuis, waarin de schilder bijna 20 jaar woonde. Het huis is ingericht zoals het er in de zeventiende eeuw zou hebben uitgezien.


4. EYE
Eén van de opvallendste moderne gebouwen in het centrum is het filmmuseum EYE. Je vindt hier de geschiedenis van de filmindustrie en allerlei tentoonstellingen over grote namen uit Hollywood en de rest van de filmwereld. Ook dient EYE als filmhuis voor bijzondere films.

eye-amsterdam-bezienswaardigheden


5. Heineken Experience
Op de plaats waar de oude Heinekenbrouwerij was, kun je nu alles te weten komen over het grootste biermerk van Nederland en ver daar buiten. Het museum vertelt de geschiedenis van de bierbrouwer en je leert alles over het brouwproces. Uiteraard kun je na afloop genieten van een heerlijk biertje!


6. Van Gogh Museum
Het Museumplein heet natuurlijk niet voor niks zo. Ligt aan de ene kant het Rijksmuseum, aan de andere kant vinden we het Van Gogh. Dit museum is geheel gewijd aan deze schilder. Je vindt hier ruim 1500 werken van Van Gogh, waaronder schilderijen, tekeningen en schetsen en brieven. Daarnaast is een groot aantal werken van tijdgenoten zoals Paul Gaugain en Henri de Toulouse-Lautrec tentoongesteld.


7. Joods Historisch museum
Voor liefhebbers van historie en de invloed van de Joodse gemeenschap, kan het Joods Historisch museum een leuk uitje zijn. Te vinden in de Joodse buurt in de buurt van de grootste synagoge van de stad. Je vindt er informatie, foto’s en voorwerpen waardoor je een goed beeld krijgt van Joodse mensen in Nederland.

amsterdam-leuke-musea-centrum

Auteur: Joods Cultureel Kwartier – Nichon Glerum


8. Nemo Science Museum
Aan de oever van rivier de IJ ligt een bijzonder groen gebouw. Het pand van museum Nemo; een Science Museum waar wetenschap en techniek leuk wordt gemaakt. Een geschikt museum voor zowel kinderen als volwassenen. Mede dankzij de interactieve onderdelen en proeven die je zelf kunt uitvoeren.

amsterdam-wat-doen-info


9. Tropenmuseum
Tussen de Mauritskade en het Oosterpark staat al vele jaren een groot en statig gebouw. Bekend onder de Amsterdammers, minder bekend onder toeristen. In het pand is het Tropenmuseum te vinden. Een bron van exotische voorwerpen zodat je een beeld krijgen van andere culturen. Tijdens je bezoek kom je door nagebouwde dorpen, kun je voorstellingen zien, tentoonstellingen bekijken en muziek luisteren.


10. Paleis op de Dam
Gebouwd in de 17e eeuw en des tijds het grootste stadhuis ter wereld, het wel bekende paleis op de Dam. Jaren later werd het statige gebouw in gebruik genomen als paleis. Twee dagen per week kan je gratis een rondleiding volgen en zo een kijkje nemen in allerlei statige ruimten. Ook krijg je informatie over de geschiedenis en de huidige functie van het paleis.

amsterdam-hoogtepunten-tips


11. Verzetsmuseum
Benieuwd hoe het Verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, de Duitsers heeft proberen te belemmeren? Dan kan een bezoekje aan het Amsterdamse Verzetsmuseum een geschikt uitje zijn. Aan de hand van informatie, foto’s, dia’s en voorwerpen krijg je een goed beeld van het dappere leven van verzetsstrijders in onze hoofdstad.


12. Diamant Museum
Vele jaren stond de stad ook bekend als Diamantstad. Mede doordat hier de grootste Diamant ter wereld werd geslepen. Mede daardoor is er ook een Diamantmuseum dat je kunt bezoeken. Er wordt informatie gegeven over de verschillende soorten diamanten, de geschiedenis, de wijze van bewerken en de handel.


13. Het Scheepvaartmuseum
Vlakbij NEMO kun je ook het Scheepvaartmuseum bezoeken. in het statige gebouw kan je van alles leren over de maritieme geschiedenis van ons land. Tot de verbeelding spreekt zeker de replica van het VOC-schip ‘Amsterdam’ dat je kunt bezoeken.

amsterdam-leuke-plekken


14. Museum Vrolik
“Dit klinkt als een vrolijk museum maar nee, je moet hier zelfs een sterke maag hebben. Je vindt hier namelijk een ruime collectie van allerlei menselijke lichaamsonderdelen. De lichaamsdelen zijn gebruikt voor medisch onderzoeken en ondertussen dus onderdeel van deze tentoonstelling. Een bijzondere verzameling van skeletten, organen en ledematen.


15. Erotisch museum
Midden op de Wallen, staat dit grote museum dat erotiek als onderwerp heeft. Geen ordinaire bezienswaardigheid maar wel een plek waar je met een andere blik naar erotiek kunt kijken. Op meerdere verdiepingen vind je allerlei informatie en voorwerpen over verschillende onderwerpen. Zoals de verschillende vormen van erotiek, SM, kunst en de humoristische kant van erotiek.

 

 

Wat is de I Amsterdam City Card?

Wanneer je van plan bent om musea te bezoeken, het openbaar vervoer te gebruiken en attracties te bezoeken, kan je eventueel de I Amsterdam City Card kopen. Dit is een voordeelpas waarmee je gratis toegang hebt tot allerlei bezienswaardigheden en musea. Ook kan je korting krijgen en soms kan je zelfs wachtrijen bij attracties overslaan. De kortingskaart biedt de volgende voordelen:

• Gratis toegang tot ruim 70 musea, attracties en activiteiten
• Gratis gebruik van openbaar vervoer door de hele stad met metro, tram en bus
• Gratis rondvaart over de grachten
• Gratis fietsverhuur
• Korting bij verschillende winkels, concerten en attracties

Je kunt de I Amsterdam City Card kopen voor verschillende perioden. Je kunt kiezen voor een geldigheidsduur van 24, 48, 72, 96 of 120 uur. Meer informatie lezen of het bestellen van de pas kan op de website via de volgende fotoknop:

 

 

Winkelen in de hoofdstad

Winkelen kun je in Amsterdam bijna oneindig. Je kunt beginnen in en rondom de bekende grote winkelstraten Kalverstraat, Spuistraat, Utrechtsestraat en Leidsestraat. Hier hebben de meeste grote ketens wel een filiaal. Mooi om te bezoeken is ook Magna Plaza op de Nieuwezijds Voorburgwal, achter het Paleis op de Dam en de Nieuwe Kerk. Een winkelcentrum dat is gevestigd in een historisch pand.

amsterdam-winkelcentrum

Ben je op zoek naar wat apartere winkeltjes, dan kun je terecht in de Negen Straatjes. Een leuk buurtje met negen winkelstraatjes met boetieks, specialiteitenwinkeltjes en koffiezaakjes.

Voor mensen met een ruime beurs is er de P.C. Hooftstraat. Een luxe winkelstraat vlak achter het Museumplein.
De beste tweedehandsspullen vind je op het Waterlooplein en leuke markten zijn bijvoorbeeld de Albert Cuyp of de Noordermarkt. Ben je op zoek naar kunst, dan kun je in het Spiegelkwartier je hart ophalen. Culinair winkelen doe je in de Foodhallen in het stadsdeel Oud-West.

 

Wat is er te doen in Amsterdam met kinderen?

Als je met kinderen de hoofdstad gaat bezoeken, hoef je niet bang te zijn dat ze zich zullen vervelen. Veel van de bovengenoemde bezienswaardigheden en attracties is ook leuk voor de allerkleinsten. Een rondvaart over de grachten bijvoorbeeld is voor iedereen een goed idee. Hier zetten we toch nog enkele extra tips voor je op een rij:

NEMO
Op loopafstand van het Centraal Station vind je dit wetenschaps- en technologiemuseum. Het gebouw is al opvallend, ontworpen door de Italiaanse architect Renzo Piano. Eigenlijk dekt het woord museum niet de lading van NEMO. Je kunt hier wetenschap en techniek beleven door alles zelf te doen. Kinderen kunnen zich goed uitleven door zelf proefjes en experimenten te doen. Bezoek ook het dak van NEMO, je hebt hier een mooi uitzicht over de stad en je kunt er genieten van een hapje en een drankje. Ook is er de openluchttentoonstelling Energetica.


Dierentuin Artis
Deze dierentuin is al bijna tweehonderd jaar oud. Je vindt er een Aquarium, een Vlinderpavilioen, het Apenhuis en een Vogelhuis, maar ook een Savanne met giraffen, zebra’s en springbokken. Heel bijzonder is ook Micropia, het allereerste museum ter wereld waar je microben kunt bezichtigen. Ook is er een Planetarium en kun je genieten van de rust in het historische stadspark. Naast alle dieren zijn er ook veel bomen, bloemen en planten in het park te vinden.


Madame Tussaud
Laat je kind op zoek gaan naar zijn of haar idool in het wassen beelden museum Madame Tussaud. En je wil zelf misschien ook stiekem wel graag even op de foto met Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima. De laatste jaren zijn er ook interactieve onderdelen toegevoegd aan de bekende bezienswaardigheid.

madame-tussaud-amsterdam


Electrische Museumtramlijn en pannenkoeken boerderij
Tussen het Haarlemmermeerstation en Amstelveen-Bovenkerk rijdt een historische tram. De tram komt ook langs het Amsterdamse Bos, waar je bij Boerderij Meerzicht heerlijke pannenkoeken kunt eten. Kinderen kunnen heerlijk in de speeltuin spelen en dichtbij de herten en pauwen komen.


Ajax Museum
In het hoofdgebouw van stadion de Arena, kan je het Ajax Museum bezoeken. Je kunt er onder andere prijzen, foto’s, videobeelden en objecten bekijken van de Amsterdam topclub. Ook kan je een rondleiding door de Arena reserveren. Daarbij kom je zelfs in de persconferentieruimte, kleedkamers, de tribunes en het veld. Zowel voor kinderen, als voor veel papa’s, een leuk uitje.

amsterdam-activiteiten-kinderen-arena

Bron: Jorrit Lousberg-Light at Work Fotografie


Museum of Amsterdam Illusions
In dit bijzondere museum kan je zeer creatieve foto’s maken dankzij 3D schilderingen op de muren en vloeren. Daardoor lijkt het alsof je bijvoorbeeld of een afgrond staat, op de kop hangt of middenin een bankoverval bent beland. Een actief uitje dat populair is onder kinderen. Ook houd je er allerlei creatieve foto’s aan over. Je vindt het bijzondere museum in een grachtenpand in het centrum van de stad.


Ripley’s, believe it or not
Deze bijzondere attractie is te vinden op de Dam in het hart van de stad. Verdeeld over vier verdiepingen, toont het museum je allerlei gekke objecten en situaties. Verzameld door de beroemde wereldreiziger Ripley. Ondertussen liggen de ruim 35.000 bizarre objecten wereldwijd in verschillende Ripley musea. Een leuk en origineel uitje voor zowel kinderen als volwassenen. Na je bezoek kan je een drankje drinken in het restaurant dat een prachtig uitzicht over de Dam biedt.


This is Holland
In deze attractie leren kinderen, ons Nederland weer wat beter kennen. Je kunt een foto maken voor een “green screen” waarbij je zelf een creatieve achtergrond kunt kiezen. Vervolgens kan je een route lopen waarbij je onderweg een quiz op schermen tegen komt. Ten slotte kom je bij het hoogtepunt van This is Holland; de 5D film. Er zijn twee jaar lang filmbeelden gemaakt van Nederland met behulp van een helikopter. Met deze beelden is een 5D film gemaakt die een mooi beeld van ons land geven. Je zult zeker verrast zijn door de levensechte filmervaring. Kinderen moeten wel minimaal 1 meter lang zijn.

 

 

Welke activiteiten kan je zoal doen?

We hebben natuurlijk al een hoop ideeën gegeven bij het beschrijven van de bezienswaardigheden. Maar er is natuurlijk veel meer te doen! Iedere buitenlandse toerist in Amsterdam zal een rondvaart over de grachten maken. De grachten staan sinds 1999 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een bezoek aan de hoofdstad is niet af zonder een rondvaart. Vooral ’s avonds is de stad vanaf het water spectaculair mooi.

Een andere activiteit die je tijdens je weekendje weg zou moeten ondernemen is een wandeling door het Vondelpark. Weg van alle drukte en lawaai, geniet je hier van de rust. Hoewel veel Amsterdammers op zonnige dagen in het park te vinden zijn.

Ook het huren van een fiets kan leuk zijn. Met name doordat je zo ook de gebieden rondom het centrum eenvoudig kan gaan bekijken. Makkelijk, snel en leuk.

 

Uitstapjes in de buurt van Amsterdam

Heb je Mokum zelf nu wel gezien? Dan kun je een weekendje Amsterdam ook gebruiken om de omgeving van de hoofdstad te bezoeken. Ben je bijvoorbeeld wel eens in de Keukenhof geweest? In een half uur ben je vanuit Amsterdam in Lisse. Wil je de echte toeristische trekpleisters van Noord-Holland bezoeken? Dan ben je in nog geen twintig minuten in de Zaanse Schans of Volendam.

Een leuke dagtocht is de historische driehoek Hoorn-Medemblik-Enkhuizen, waar je met een historische stoomtram en een museumschip tussen de drie plaatsen kunt reizen en het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen kunt bezoeken. Ook een bezoek aan Naarden-Vesting en het Muiderslot zijn een leuk dagje uit. En wist je dat je in ruim een half uur in Zandvoort was? Of bezoek leuke steden zoals Haarlem of kaasstad Alkmaar.

Meer ideeën vind je op onze andere pagina met: bezienswaardigheden in Noord Holland.

 

Toeristische informatie over bruisend Amsterdam

Uiteraard is Amsterdam één van de meeste toeristische attracties van Nederland. Niet alleen voor ons Nederlanders maar ook voor veel buitenlandse toeristen. Het centrum heeft vele bezienswaardigheden en is daardoor bijna één grote bezienswaardigheid. Onze hoofdstad wordt dan ook jaarlijks door maar liefst 2.5 miljoen hotelgasten bezocht. De stad heeft daar mee één van de hoogste hotelkamerbezettingsgraden van de Europese steden.

In totaal wordt de stad jaarlijks door circa 20 miljoen toeristen bezocht. Een enorm aantal dat je tijdens je bezoek ook zult merken. Met name in het centrale gedeelte van het centrum merk je dat de stad echt een toeristische attractie is. Daardoor wordt de charme van het historische centrum wel wat ontnomen. Echter zal je net buiten de populairste straten, al snel merken dat het rustiger wordt.

De gemeente Amsterdam is met bijna 900.000 inwoners, de grootste gemeente van Nederland. De stad dankt haar naam aan een dam in rivier de Amstel. Maar Mokum, zoals de stad in het Amdsterdams ook wel genoemd wordt, ligt ook aan het Noordzeekanaal en het IJ. Dankzij de ligging bij zee en de verschillende grote waterwegen, heeft de stad een grote haven. Echter ligt deze aan de rand van de stad waardoor je hier tijdens een weekendje weg weinig van zult merken.

amsterdam-wat-zien-tips

Meer informatie bij de toeristische informatiepunten

Voor nog meer toeristische informatie over onze hoofdstad, kan je ook nog naar één van de toeristische informatiepunten. Je vindt er onder andere Amsterdamse cadeaus, entreekaartjes, hotelreserveringen, excursies, wandel- en fietsroutes, plattegronden en allerlei andere informatie voor je weekendje weg.

Je hebt de keuze uit twee VVV vestigingen:

I amsterdam Store
(in het winkelcentrum onder het station)
De Ruijterkade 28b-d

I amsterdam Visitor Centre
Stationsplein 10
(schuin tegenover de hoofdingang van het station)

 

Zoals je hebt kunnen zien heeft onze hoofdstad veel leuke dingen te bieden voor jong en oud. Tijdens een dagje uit, weekendje weg of zelfs een vakantie, zal je hier zeker genoeg leuke dingen kunnen doen. Via de banners van Trivago en Hotel Specials kan je alvast een kijkje nemen in het aanbod van hotels.

Via het hoofdmenu vind je allerlei andere toeristische informatie over Nederland. Of neem via de volgende link een kijkje op onze pagina over: vakantieparken in Noord Holland.

 

Ontdek de beste hotel aanbiedingen op HotelSpecials.nl

© 2024 Nederland Ontdekker.nl