flevoland-vakantieparken-campings

Wat kan je doen in Flevoland? De bezienswaardigheden

Historische bezienswaardigheden zal je in deze jonge provincie relatief weinig vinden. Maar desondanks is er voor jong en oud van alles te doen. Je vindt hier een handig overzicht van toeristische bezienswaardigheden en uitjes. Lager op deze pagina vind je een overzicht van musea, speeltuinen en natuurgebieden.

Sports en funpark Flevonice
In Biddinghuizen vind je ’s werelds langste kunstijsbaan in de natuur. Tijdens het voorjaar en de zomer vind je er een mooi obstacle parcours en een drift kartbaan. Alle drie parcoursen zijn een origineel uitje voor sportievelingen.


Natuurpark Lelystad
Houd je van natuur en het spotten van wilde dieren? Dan kan het leuk zijn om het Natuurpark in Lelystad te bezoeken. Leuk voor zowel kinderen als volwassenen. In het park kan je wandelen door een mooi stuk natuur. Onderweg kan je wilde dieren zoals elanden, Przewalski-paarden, otters, wilde zwijnen en edelherten. De dieren lopen los door het park, waardoor je dus zelf moet speuren. Dit kan lopend of je kunt een fiets huren. Hierdoor hoef je niet meerdere kilometers te wandelen.

Een bijzondere dierentuin met een extra natuurlijk karakter. Ook is er een speeltuin en een nagebouwd prehistorisch dorp.


Natuurgebied Marker Wadden
In het Markermeer is sinds kort een nieuw natuurgebied gerealiseerd, de Marker Wadden. Dit nieuwe natuurgebied is aangelegd om het natuurherstel van het markermeer te versterken. Dit gebied is fijn voor planten, dieren en mensen. Zonder de natuur te storen, kan er namelijk ook gerecreëerd worden. Zo is er al een natuurhaven, wandelroutes, vogelkijkhutten en een strand. Een fijn gebied om even tot rust te komen, te wandelen en om vogels te spotten. Je kunt de Marker Wadden met een eigen boot of via de veerdienst bezoeken.

flevoland-bezienswaardigheden


Batavia stad outlet center
In Lelystad vind je op het haventerrein een verzameling van kledingwinkels. Het is een winkelgebied geheel in de stijl van een oud vestingstadje. Het nagebouwde stadje heeft zelfs stadsmuren en stadspoorten. Je vindt er vele kledingwinkels, parfum en keukenartikelen in ruim 150 winkels. Ondertussen is het uitgegroeid tot een vrij populaire bezienswaardigheid.


Outdoorpark SEC Almere
In dit outdoorpark kan je allerlei buitenactiviteiten doen. Zoals kanoën, boogschieten, boerengolf spelen, Suppen, fietsen huren, survivallen en klimmen en klauteren. Geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Je vindt het activiteitenpark in boswachterij Almeerderhout, vlakbij Almere-Stad.


 

vakantie-toerisme-flevoland-wat-doen

 


Dorhout Mees
Op deze mooie locatie in Biddinghuizen vind je een mooie golfbaan waar tevens verschillende outdoor activiteiten zijn te doen. je kunt bijvoorbeeld gaan vlotten bouwen, kleiduif schieten, tokkelen, kanoën en nog veel meer. Leuk voor een middagje uit of zelfs voor meerdere dagen.


Buitensportactiviteiten in Zeewolde
Ook in Zeewolde kan je leuke outdoor activiteiten gaan doen. Dit kan onder andere bij Even buiten. Een outdoorpark waar je bijvoorbeeld kan gaan vlotten bouwen, kanoën, boogschieten, over een hindernisbaan, krat stapelen en klimmen en abseilen. Mogelijk vanaf 6 personen.


Bezoek Stichting AAP
Benieuwd naar het werk en de dieren van Stichting AAP in Almere? Plan dan eens een bezoekje en ontdek hoe men werkt, welke doelen er zijn bekijk de dieren die er momenteel worden opgevangen. Je kunt niet alleen apen spotten maar ook allerlei andere exotische dieren. Zoals katachtigen, wasberen, eekhoorns, stinkdieren en stokstaartjes.

Dankzij je bezoek kan je de stichting een beetje helpen. Ook heb je een leuk en natuurlijk uitje.

flevoland-wat-doen


Ga shoppen in het moderne Almere
Het centrum van Almere heeft een uitstraling dat je in weinig steden zult zien. Een groot gedeelte van de bebouwing is namelijk modern en voorzien van een originele uitstraling. Met name het nieuwe winkelgebied is opvallend modern en uitgebreid. Leuk voor een dagje uit tijdens je vakantie.

Meer informatie en tips over deze stad kan je vinden op onze pagina over: bezienswaardigheden in Almere.


Werelderfgoed Schokland
In het midden van de provincie Flevoland, ligt het voormalige eiland Schokland. Ooit een eiland dat jaren heeft gevochten tegen het water. Tegenwoordig staat het symbool voor de Nederlandse strijd tegen water.
Het Schokland eiland is leuk te bezoeken dankzij het museum, de archeologische de Gesteentetuin en de mooie omgeving waar je mooi kunt wandelen en fietsen. Het voormalige eiland bij het plaatsje Schokland.


De Orchideeën Hoeve
Voor liefhebbers van planten en dieren is de Orchideeën Hoeve een aanrader. In deze geheel overdekte jungle kan je allerlei planten en dieren ontdekken. Via leuke kronkelpaadjes waan je je even in een ver oord. De overdekte jungle heeft een oppervlakte van maar liefst 25.000 vierkante meter. Mede dankzij de vissen, vlinders, vogels, aapjes, planten, rotsen en watervallen waan je je echt even in een jungle. Een leuk uitje voor jong en oud. Er is namelijk ook een grote overdekte speeltuin. Je vindt de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest.

flevoland-uitjes-ideeen


Kinderboerderij Emmelerbos
Een ander natuurlijk uitstapje is Kinderboerderij Emmelerbos bij Emmeloord. Een leuk en leerzaam uitje met jonge kinderen. Je kunt er allerlei dieren bekijken, aaien en verzorgen. Ook is er een leuke speeltuin.


Netl de Wildste tuin
Op deze mooie natuurlijke locatie zijn allerlei natuurlijke activiteiten te doen. Zoals klimmen, tokkelen, zwemmen, golfen op de pitch and putt golfbaan en genieten van de afwisselende natuur. Van het bamboebos tot duinen en van bos tot het meer met de hoge duin. Na een leuke natuurdag kan je biologisch eten in het restaurant.

Een leuk en natuurlijk uitje waarbij je vele activiteiten kunt doen.

wat-doen-natuur-flevoland


Belevenissenbos
Op zoek naar een actief uitje in Flevoland voor kinderen? Dan kan het Belevenissenbos een leuk uitje zijn. Kinderen kunnen hier nog heerlijk vrij in de natuur spelen. In maar liefst 40 hectare bos, water en weide zijn allerlei natuurlijke speelobjecten te vinden. Zoals klimbruggen, strandjes, stormbanen, een fietsencrossbaan en een klimparcours.

Het park is geschikt voor kinderen van 6 tot 16 jaar. Je vind het Belevenissenbos aan de Veldweg in Lelystad. Een leuk en natuurlijk uitje om met het hele gezin te gaan doen.


Jachthavens, stranden en watersporten
Het water rond de provincie is één van de populairste bezienswaardigheden. Dankzij het Markermeer en IJsselmeer zijn er allerlei watersportmogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld gaan varen, zeilen, suppen, kanoën, wakeboarden en zwemmen. Want langs de kust van Flevoland vind je ook diverse strandjes, zoals:

• Almeerderstrand
• Abberstrand in Dronten
• Urker strand
• Harderstrand in Biddinghuizen
• Wellerwaard in Emmeloord
• Schokkerstrand in Nagele
• Erkermerderstrand in Zeewolde


Walibi World
Je vindt ook één van de bekendste pretparken in Flevoland; Walibi World. Een mooi pretparken voor jong en oud dat bekend staat om de vijf achtbanen. Zo vind je er de snelste achtbaan van de Benelux. Uiteraard zijn er nog vele andere attracties voor jonge en oud. Je vindt Walibi World bij Biddinghuizen en is uitgegroeid tot één van de belangrijkste en populairste bezienswaardigheden van de provincie.

Meer informatie vind je op onze pagina over het park via: Walibi Holland.


Toms Creek Fishing adventure
Midden in de natuur vind je een mooie vislocatie met verschillende visvijvers. Toms Creek Fishing adventure biedt de leuke kans om te vissen op onder andere forel, karper, steur, meerval, giebel, snoek, baars en zeebaars. De tien verschillende vijvers bieden ruim genoeg uitdaging voor visliefhebbers. Je vindt het vispark in Lelystad.


Grote Kabouterbos
In Dronten vind je een leuk speelpark voor jongere kinderen. Een leuke speeltuin in een wondere kabouterwereld. Je kan er binnen en buiten spelen of de bewegende kabouterwereld bekijken. Je vindt het Grote kabouterbos in Dronten.


Bezoek vissersdorp Urk
Het levendige vissersdorp Urk ligt op een mooie plek aan het IJsselmeer. Het is al sinds jaar en dag een echt vissersdorp wat voor een leuke sfeer zorgt rond de haven. Het haventje, de straatjes van het centrum, de stranden, de vuurtoren, het Urker museum en enkele historische gebouwen maken Urk tot een populaire bezienswaardigheid.

flevoland-leuke-plaatsen


Paintball Balls and Arrows
De provincie Flevoland heeft de beschikking over één van de grootste paintballen terreinen van Nederland. Bij Balls and Arrows kan je je eens flink uitleven. Maar niet alleen met paintballen, je kan er namelijk ook boogschieten, luchtdrukschieten en kruisboogschieten. Je vindt de schietsportlocatie in Lelystad.


Survivalbaan Just Motivate
Sportievelingen die eens flink aan de slag willen, kunnen een survivalbaan gaan overwinnen. In Zeewolde vindt je Outdoorpark Just Motivate. Hier kan je pijl en boog schieten, over de 2 kilometer lange survival of andere survival activiteiten doen.


Hans en Grietje pannenkoekhuis
In Zeewolde is een wel heel bijzonder restaurant, het Hans en Grietje pannenkoekhuis. Een magisch restaurant waar er soms van alles gaat bewegen . . . Maar er is ook een mooie speeltuin en een behekste speelkelder. Een verrassend uitje voor kinderen. Ook volwassenen worden hier tijdens een lekker pannenkoek verrast door het bijzondere restaurant.

uitjes-flevoland-kinderen


 

Laserdome
Even zin in wat actie? Dan kan het Laserdome een leuke activiteit zijn. Je vind er een mooie lasergamebaan, bowlingbaan, binnenspeeltuin Ballorig en een restaurant. Het lasergamen kan een leuke activiteit zijn voor het hele gezin. Je vindt het Laserdome in Lelystad.

 

Wat kan je met kinderen doen tijdens regen?

Helaas is het niet altijd mooi weer. Maar ook bij regen zijn er genoeg leuke dingen te doen in Flevoland. Je kunt bijvoorbeeld bezienswaardigheden bezoeken zoals musea. Zoek je iets leuks wat je kan doen met jongere kinderen? Dan kan je ook een binnenspeeltuin bezoeken. Handig tijdens regen en vrijwel altijd een succes voor de kids. In deze provincie kan je naar de volgende binnenspeeltuinen:

• Ballorig in Lelystad
• Avontura in Almere
• Ballorig in Almere
• Hans en Grietje Pannenkoekenhuis en speelpark bij Zeewolde
• Avontura in Dronten
• Mangrovebos Speelparadijs (grote overdekte speeltuin in een oerwoud)

 

 

Speeltuinen in de provincie Flevoland

Naast de overdekte speeltuinen zijn er ook verschillende buiten speeltuinen in de provincie. Deze zijn meestal ook geschikt voor oudere kinderen. Een uitje met vaak een garantie op succes. Kinderen blij en de ouders even lekker rust. Je kunt bijvoorbeeld naar de volgende speeltuinen:

• Het Belevenissenbos (bos met klimobjecten bij Lelystad)
• Maisdoolhof Blokzijl (geopend tijdens de zomermaanden)
• Speeltuin Marina Muiderzand
• Wellerwaard (zwemplas, zandstrand en speelobjecten)
• Harderbos Harderwijk (blotevoetenpad, vlonderpad, avonturenroute)
• Speel- & Doepark De Voorst (buiten speeltuin bij Kraggenburg)
• Stadslandgoed De Kemphaan (natuurlijke speeltuin in een bos bij Almere)
• Kabouterbos Dronten (speeltuin, wandelroutes en restaurant)

 

Welke musea zijn er in de provincie Flevoland?

Ook een museum kan een echte bezienswaardigheid zijn en zeker niet saai. Ook in Flevoland zijn er uiteenlopende soorten musea. Van historisch tot modern en van informatief tot veel animatie. Ook voor kinderen zijn er genoeg leuke musea. Je vind hier een handig overzicht.

Museum Batavialand
In de haven van Lelystad, vind je Batavialand. Een museum over VOC-schepen en uitgegroeid tot een bekende bezienswaardigheid. Het museum dankt haar naam aan het grote VOC-schip dat er ligt, de Batavia. Een indrukkend bouwwerk dat je ook van binnen kunt bekijken.
Verder zijn er tentoonstellingen en zijn er allerlei activiteiten voor kinderen. Zoals leren touw knopen, een speurtocht, kan je broodjes bakken boven een vuurtje, zelf een springtouw of bootje maken en zijn er oudhollandse spellen.
Verder wordt er vis gerookt, zijn er rondleidingen en rondvaarten en kan je in de touwladders van de Batavia klimmen.

 


Pioniersmuseum
De provincie Flevoland is een kunstwerk van vele hardwerkende mensen. Wat voorheen vier meter diep water was, is nu deze jonge provincie. Het resultaat van jaren hard werken. In het Pioniersmuseum vind je uitleg over de doorlegging van Noordoostpolder. Je vind het museum over het ontstaan van Flevoland in Paviljoen T127 in Kraggenburg.


Museum het Oude Raadhuis
In het voormalige gemeentehuis van Urk, vind je tegenwoordig een museum. Je vind hier allerlei informatie over het vroegere leven van de Urkers. Met aandacht voor bijvoorbeeld de leefomstandigheden, klederdracht en visserij.


Mechanisch Erfgoed Centrum
Voor liefhebbers van techniek, kan dit een leuk museum zijn om even te bezoeken. Ooit opgezet als hobby en ondertussen uitgegroeid tot een flinke verzameling. Je kunt er allerlei (historische) technische werktuigen gaan bekijken. Variërend van machines tot stoomwalsen en van motoren tot kranen. Maar je kunt er nog veel meer verrassende mechanische hoogstandjes tegen komen. Het technische museum is te vinden op enkele kilometers van Dronten.


Veiligheidsmuseum PIT
In het hartje van Almere vind je een leuk museum voor jong en oud. In dit museum kan je van alles leren over veiligheid. Hoe wordt Nederland veilig gehouden dankzij de politie, brandweer en ambulances? Je vind hier de antwoorden.
In het interactieve museum staan diverse voertuigen, zijn er spannende spellen, zijn er exposities, een Amsterdamse blusboot en kunnen de kinderen spelen.

uitjes-flevoland


Dutch Digital Art Museum Almere
Ben je eens benieuwd naar een moderne vorm van kunst? Dan kan dit museum een geschikt museum zijn. Je vind er namelijk digitale kunst. Deze kunstvorm bestaat al sinds de ontwikkeling van de computer maar is de laatste jaren echt in opkomst. Ontdek de moderne kunst in het Dutch Digital Art Museum Almere (DDAMA).


11 Beaufort
In dit museum kan je op interactieve wijze leren over windmolens en het gebruik van windenergie. Ook wordt er informatie gegeven over het belang van groene, duurzame energie. Het museumbezoek kan extra leuk worden met een rondleiding bij het nabij gelegen windmolenpark.

Verder is er een duurzame boerderijwinkel en een restaurantje in de boerderij. Je zou ook kunnen kiezen voor een arrangement met ontvangst met koffie en gebak en eventueel met een lunch. Dit zou bijvoorbeeld geschikt zijn voor een familiedag.


Aviodrome
Ben je benieuwd naar de luchtvaartgeschiedenis van Nederland? Bezoek dan eens het Aviodrome in Lelystad. Een leuke museum voor jong en oud en uitgegroeid tot één van de populairste bezienswaardigheden van Flevoland.
Zowel binnen als buiten kan je van alles leren over de geschiedenis en moderne tijden van de Nederlandse luchtvaartsector. Zo kan je er meer dan maar liefst 100 vliegtuigen zien! Meer informatie vind je via: Aviodrome.

aviodrome-wat-doen-info

 

Zoals je ziet heb je aan één dag in deze provincie niet genoeg. Gelukkig zijn er genoeg overnachtingsmogelijkheden. Van hotels tot B&B’s en van vakantieparken tot kampeervlotten.

Meer informatie over overnachten vind je via de volgende twee links: campings in Flevoland en vakantieparken in Flevoland.

.

Welke natuurgebieden heeft Flevoland te bieden?

Ook natuurgebieden vallen voor veel mensen onder bezienswaardigheden. Een wandeling, vaartocht of fietstocht is voor veel mensen een heerlijk ontspannend uitje. Maar wat zijn de voornaamste natuurgebieden van deze provincie eigenlijk? Bestaat Flevoland niet alleen uit ingepolderde weilanden? Je leest het hier.

De Oostvaarders Plassen
In het zuiden van Flevoland is op een grotendeels natuurlijke wijze een moerasachtig natuurgebied ontstaan. Tegenwoordig bekend als de Oostvaarders Plassen en onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land. Het thuis van diverse diersoorten zoals reeën, vossen, hazen, vleermuizen en wilde paarden. Ook vele vogelsoorten komen er jaarlijks overwinteren of juist in de zomer. Waaronder tegenwoordig de zeearend.
De Oostvaarders Plassen zijn niet alleen voor de dieren een mooi gebied, ook voor liefhebbers van natuur is het een terechte attractie.

Staatbosbeheer heeft een Bezoekerscentrum aan de rand van het natuurgebied. Hier kan je allerlei informatie vinden, wat eten en drinken en excursies volgen.

 

Natuurpark Lelystad
Door ruimte gebrek in dierentuin Artis, is een leefgebied gecreëerd voor verschillende soorten dieren bij Lelystad. Ondertussen leven er dieren zoals paarden, wilde zwijnen, herten en elanden. Dit Natuurpark is ook voor bezoekers toegankelijk en ideaal voor een wandeling of fietstocht. Ook worden er geregeld activiteiten georganiseerd zoals wildkamperen en safaritochten.

De meren rond Flevoland
Een groot gedeelte van de provincie is omringd door water. Dit zorgt voor veel watersportmogelijkheden en recreatiegebieden. Langs het water zijn mooie wandelingen en fietstochten te maken. Ondertussen kan je genieten van de de scheepvaart en watersport op het water.
Je kan bijvoorbeeld genieten van het Markermeer, Ketelmeer, Veluwemeer, Eemmeer en het IJmeer.

flevoland-vakantieparken-campings

 

 

Waterloopbos
Op het voormalige terrein van het Waterloopkundig Laboratorium De Voorst, zijn diverse proefopstellingen van waterkeringen en dammen gebouwd. Ondertussen is het terrein niet meer voor de wetenschap in gebruik. Wel is het een leuke bezienswaardigheid geworden voor liefhebbers van natuur. Het is namelijk een moeras achtig gebied geworden waar de proefopstellingen nog zijn te zien, leuke wandelingen kunnen worden gemaakt en ook een bezoekerscentrum is.

.

Wat zijn leuke plaatsen in Flevoland?

Ook een dagje naar een stad of plaats kan ter afwisseling leuk zijn. Lekker winkelen, bezienswaardigheden bekijken en de horeca testen. In de provincie vind je niet veel steden, alleen Almere en Lelystad zijn officieel steden. maar er zijn wel enkele leuke plaatsen. Zo heb je toch verschillende leuke opties.

Almere
De grootste stad is Almere. Vooral geliefd als winkelstad. Het moderne centrum heeft namelijk een groot winkelaanbod en een leuke uitstraling. Niet voor liefhebbers van een historisch centrum maar wel voor liefhebbers van moderne gebouwen. Naast de vele winkels zijn er ook verschillende musea, zoals het PIT Veiligheidsmuseum, Dutch Digital Art Museum en het Erfgoedhuis Almere. Of bezoek één van de bezienswaardigheden zoals klimpark Fun Forest, Stichting AAP of Almere Jungle.

 


Lelystad
De tweede stad van de provincie is het noordelijk gelegen Lelystad. Met name bekend van het vliegveld. Het is vernoemd naar Cornelis Lely, de zogenoemde vader van de Zuiderzeewerken. De stad bestaat sinds 1967 en is daarmee één van de jongste woonplaatsen van Nederland. Historie zal je er dus niet vinden. Wel vrij veel winkels en bezienswaardigheden zoals Batavia stad, Batavia Stad Outlet Centre, Luchtvaartmuseum Aviodrome en enkele andere musea.


 

Urk
Dit bekende vissersdorp staat bekend als één van de leukste plaatsen van de provincie. Mede dankzij de sfeervolle uitstraling dankzij de historische panden, de haven, het strand en de ligging aan het IJsselmeer. Ook de grootste vissersvloot van Nederland, vinden veel mensen interessant om een keer te zien. Het is dan ook een toeristisch dorp, wat ook te zien is aan de hoeveelheid horeca.

 

 

Meer mooie plaatsen die echt de moeite waard zijn om te bezoeken, heeft de provincie niet echt. Dit wordt vooral veroorzaakt door de jonge leeftijd van de Flevoland.

Meer informatie over overnachten vind je via de volgende twee links op onze pagina’s over: campings in Flevoland en vakantieparken in Flevoland.

Hopelijk heb je dankzij de vele tips, een goed beeld gekregen van de mooie bezienswaardigheden in de provincie en de leuke activiteiten die er zijn te doen. Alvast veel plezier!

© 2024 Nederland Ontdekker.nl