Bezienswaardigheden en activiteiten in Flevoland

Bij de provincie Flevoland zal je misschien niet zo snel denken aan toerisme. Desondanks kan je in deze jonge provincie een leuke vakantie of weekendje weg beleven. Mede dankzij meerdere (bekende) bezienswaardigheden en de ligging aan het IJsselmeer. Ook de centrale ligging in Nederland, kan handig zijn. Op deze pagina vind je allerlei toeristische informatie over Flevoland. Bijvoorbeeld wat je kan doen, welke toeristische attracties er zijn en waar je kan overnachten.

flevoland-veluwemeer-wat-doen-uitjes

Wat kan je doen in Flevoland?

Historische bezienswaardigheden zal je in deze jonge provincie relatief weinig vinden. Maar desondanks is er voor jong en oud van alles te doen. Je vind hier een handig overzicht van toeristische bezienswaardigheden en uitjes. Lager op deze pagina vind je een overzicht van musea.

Sports en funpark Flevonice
In Biddinghuizen vind je ’s werelds langste kunstijsbaan in de natuur. Tijdens het voorjaar en de zomer vind je er een mooi obstacle parcours en een drift kartbaan. Alle drie parcoursen zijn een origineel uitje voor sportievelingen.


Natuurgebied Marker Wadden
In het Markermeer is sinds kort een nieuw natuurgebied gerealiseerd, de Marker Wadden. Dit nieuwe natuurgebied is aangelegd om het natuurherstel van het markermeer te versterken. Dit gebied is fijn voor planten, dieren en mensen. Zonder de natuur te storen, kan er namelijk ook gerecreëerd worden. Zo is er al een natuurhaven, wandelroutes, vogelkijkhutten en een strand. Een fijn gebied om even tot rust te komen, te wandelen en om vogels te spotten. Je kunt de Marker Wadden met een eigen boot of via de veerdienst bezoeken.

marker-wadden-flevoland-bezienswaardigheden-wat-doen


Batavia stad outlet center
In Lelystad vind je op het haventerrein een verzameling van kledingwinkels. Het is een winkelgebied geheel in de stijl van een oud vestingstadje. Het nagebouwde stadje heeft zelfs stadsmuren en stadspoorten. Je vindt er vele kledingwinkels, parfum en keukenartikelen in ruim 150 winkels.


Outdoorpark SEC Almere
In dit outdoorpark kan je allerlei buitenactiviteiten doen. Zoals kanoën, boogschieten, boerengolf spelen en klimmen en klauteren. Geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Je vindt het activiteitenpark in boswachterij Almeerderhout, vlakbij Almere-Stad.


vakantie-toerisme-flevoland-wat-doen


Dorhout Mees
Op deze mooie locatie in Biddinghuizen vindt je een mooie golfbaan maar kan je ook outdoor activiteiten gaan doen zoals vlotten bouwen, kleiduif schieten, tokkelen, kanoën en nog veel meer. Leuk voor een middagje uit of zelfs voor meerdere dagen.


Buitensportactiviteiten in Zeewolde
Ook in Zeewolde kan je leuke outdoor activiteiten gaan doen. Dit kan onder andere bij Even buiten. Een outdoorpark waar je bijvoorbeeld kan gaan vlotten bouwen, kanoën, boogschieten, over een hindernisbaan, krat stapelen en klimmen en abseilen. Mogelijk vanaf 6 personen.


Werelderfgoed Schokland
In het midden van de provincie Flevoland, ligt het voormalige eiland Schokland. Ooit een eiland dat jaren heeft gevochten tegen het water. Tegenwoordig staat het symbool voor de Nederlandse strijd tegen water.
Het Schokland eiland is leuk te bezoeken dankzij het museum, de archeologische de Gesteentetuin en de mooie omgeving waar je mooi kunt wandelen en fietsen. Het voormalige eiland bij het plaatsje Schokland.


De Orchideeën Hoeve
Voor liefhebbers van planten en dieren is de Orchideeën Hoeve een aanrader. In deze geheel overdekte jungle kan je allerlei planten en dieren ontdekken. Via leuke kronkelpaadjes waan je je even in een ver oord. De overdekte jungle heeft een oppervlakte van maar liefst 25.000 vierkante meter. m2 waan je je in een ware jungle. Mede dankzij de vissen, vlinders en aapjes. Een leuk uitje voor jong en oud. Er is namelijk ook een grote overdekte speeltuin. Je vind de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest.


Laserdome
Even zin in wat actie? Dan kan het Laserdome een leuke activiteit zijn. Je vind er een mooie lasergamebaan, bowlingbaan, binnenspeeltuin Ballorig en een restaurant. Het lasergamen kan een leuke activiteit zijn voor het hele gezin. Je vind het Laserdome in Lelystad.


Netl de Wildste tuin
Op deze mooie natuurlijke locatie zijn allerlei natuurlijke activiteiten te doen. Zoals klimmen, tokkelen, zwemmen, golfen op de pitch and putt golfbaan en genieten van de afwisselende natuur. Van het bamboebos tot duinen en van bos tot het meer met de hoge duin. Na een leuke natuurdag kan je biologisch eten in het restaurant.


Walibi World
Je vindt ook één van de bekendste pretparken in Flevoland; Walibi World. Een mooi pretparken voor jong en oud dat bekend staat om de vijf achtbanen. Zo vind je er de snelste achtbaan van de Benelux. Uiteraard zijn er nog vele andere attracties voor jonge en oud. Je vindt Walibi World bij Biddinghuizen. Meer informatie vind je op onze pagina over het park via: Walibi Holland.

walibi-holland-tickets-attracties-info


Belevenissenbos
Op zoek naar een actief uitje in Flevoland voor kinderen? Dan kan het Belevenissenbos een leuk uitje zijn. Kinderen kunnen hier nog heerlijk vrij in de natuur spelen. In maar liefst 40 hectare bos, water en weide zijn allerlei natuurlijke speelobjecten te vinden. Zoals klimbruggen, strandjes, stormbanen, een fietsencrossbaan en een klimparcours. Het park is geschikt voor kinderen van 6 tot 16 jaar. Je vind het Belevenissenbos aan de Veldweg in Lelystad.


Jachthavens, stranden en watersporten
Dankzij het Markermeer en IJsselmeer zijn er allerlei watersportmogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld gaan varen, zeilen, suppen, kanoën, wakeboarden en zwemmen. Want langs de kust van Flevoland vind je ook diverse strandjes, zoals:

• Almeerderstrand
• Abberstrand in Dronten
• Urker strand
• Harderstrand in Biddinghuizen
• Wellerwaard in Emmeloord
• Schokkerstrand in Nagele
• Erkermerderstrand in Zeewolde

bezienswaardigheden-flevoland-stranden urk-wat-zien-doen

Stranden bij Urk


Toms Creek Fishing adventure
Midden in de natuur vind je een mooie vislocatie met verschillende visvijvers. Toms Creek Fishing adventure biedt de leuke kans om te vissen op onder andere forel, karper, steur, meerval, giebel, snoek, baars en zeebaars. De tien verschillende vijvers bieden ruim genoeg uitdaging voor visliefhebbers. Je vindt het vispark in Lelystad.


Grote Kabouterbos
In Dronten vind je een leuk speelpark voor jongere kinderen. Een leuke speeltuin in een wondere kabouterwereld. Je kan er binnen en buiten spelen of de bewegende kabouterwereld bekijken. Je vind het Grote kabouterbos in Dronten.


Paintball Balls and Arrows
De provincie Flevoland heeft de beschikking over één van de grootste paintballen terreinen van Nederland. Bij Balls and Arrows kan je je eens flink uitleven. Maar niet alleen met paintballen, je kan er namelijk ook boogschieten, luchtdrukschieten en kruisboogschieten. Je vindt de schietsportlocatie in Lelystad.


Survivalbaan Just Motivate
Sportievelingen die eens flink aan de slag willen, kunnen een survivalbaan gaan overwinnen. In Zeewolde vindt je Outdoorpark Just Motivate. Hier kan je pijl en boog schieten, over de 2 kilometer lange survival of andere survival activiteiten doen.


Hans en Grietje pannenkoekhuis
In Zeewolde is een wel heel bijzonder restaurant, het Hans en Grietje pannenkoekhuis. Een magisch restaurant waar er soms van alles gaat bewegen . . . Maar er is ook een mooie speeltuin en een behekste speelkelder. Een verrassend uitje voor kinderen. Ook volwassenen worden hier tijdens een lekker pannenkoek verrast door het bijzondere restaurant.

pannekoekhuis-zeewolde-flevoland-uitjes-doen

Welke musea zijn er in de provincie Flevoland?

Er zijn uiteenlopende musea in Flevoland. Van historisch tot modern en van informatie tot veel animatie. Ook voor kinderen zijn er genoeg leuke musea. Je vind hier een handig overzicht.

Museum Batavialand
In de haven van Lelystad, vind je Batavialand. Een museum over VOC-schepen. Het museum dankt haar naam aan het grote VOC-schip dat er ligt, de Batavia. Een indrukkend bouwwerk dat je ook van binnen kunt bekijken.
Verder zijn er tentoonstellingen en zijn er allerlei activiteiten voor kinderen. Zoals leren touw knopen, een speurtocht, kan je broodjes bakken boven een vuurtje, zelf een springtouw of bootje maken en zijn er oud-Hollandse spellen.
Verder wordt er vis gerookt, zijn er rondleidingen en rondvaarten en kan je in de touwladders van de Batavia klimmen.

batavia-schip-bezienswaardigheden-flevoland-uitjes-vakantie


Pioniersmuseum
De provincie Flevoland is een kunstwerk van vele hardwerkende mensen. Wat voorheen vier meter diep water was, is nu deze jonge provincie. Het resultaat van jaren hard werken. In het Pioniersmuseum vind je uitleg over de doorlegging van Noordoostpolder. Je vind het museum over het ontstaan van Flevoland in Paviljoen T127 in Kraggenburg.


Museum het Oude Raadhuis
In het voormalige gemeentehuis van Urk, vind je tegenwoordig een museum. Je vind hier allerlei informatie over het vroegere leven van de Urkers. Met aandacht voor bijvoorbeeld de leefomstandigheden, klederdracht en visserij.


Veiligheidsmuseum PIT
In het hartje van Almere vind je een leuk museum voor jong en oud. In dit museum kan je van alles leren over veiligheid. Hoe wordt Nederland veilig gehouden dankzij de politie, brandweer en ambulances? Je vind hier de antwoorden.
In het interactieve museum staan diverse voertuigen, zijn er spannende spellen, zijn er exposities, een Amsterdamse blusboot en kunnen de kinderen spelen.

pit-museum-flevoland-almere-wat-doen-politie


Dutch Digital Art Museum Almere
Ben je eens benieuwd naar een moderne vorm van kunst? Dan kan dit museum een geschikt museum zijn. Je vind er namelijk digitale kunst. Deze kunstvorm bestaat al sinds de ontwikkeling van de computer maar is de laatste jaren echt in opkomst. Ontdek de moderne kunst in het Dutch Digital Art Museum Almere (DDAMA).


Aviodrome
Ben je benieuwd naar de luchtvaartgeschiedenis van Nederland? Bezoek dan eens het Aviodrome in Lelystad. Een leuke museum voor jong en oud. Zowel binnen als buiten kan je van alles leren over de geschiedenis en moderne tijden van de Nederlandse luchtvaartsector. Zo kan je er meer dan maar liefst 100 vliegtuigen zien! Meer informatie vind je via: Aviodrome.

aviodrome-luchtvaatmuseum-flevoland-wat-doen

Zoals je ziet heb je aan één dag in deze provincie niet genoeg. Gelukkig zijn er genoeg overnachtingsmogelijkheden. Van hotels tot B&B’s en van vakantieparken tot kampeervlotten.

Meer informatie over overnachten vind je via de volgende twee links: campings in Flevoland en vakantieparken in Flevoland.

Welke natuurgebieden heeft Flevoland te bieden?

Ook natuurgebieden vallen voor veel mensen onder bezienswaardigheden. Een wandeling, vaartocht of fietstocht is voor veel mensen een heerlijk ontspannend uitje. Maar wat zijn de voornaamste natuurgebieden van deze provincie eigenlijk? Bestaat Flevoland niet alleen uit ingepolderde weilanden? Je leest het hier.

De Oostvaarderse Plassen
In het zuiden van Flevoland is op een grotendeels natuurlijke wijze een moerasachtig natuurgebied ontstaan. Tegenwoordig bekend als de Oostvaarderse Plassen en onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land. Het thuis van diverse diersoorten zoals reeën, vossen, hazen, vleermuizen en wilde paarden. Ook vele vogelsoorten komen er jaarlijks overwinteren of juist in de zomer. Waaronder tegenwoordig de zeearend.
De Oostvaarderse Plassen zijn niet alleen voor de dieren een mooi gebied, ook voor liefhebbers van natuur is het een terechte attractie.

Natuurpark Lelystad
Door ruimte gebrek in dierentuin Artis, is een leefgebied gecreëerd voor verschillende soorten dieren bij Lelystad. Ondertussen leven er dieren zoals paarden, wilde zwijnen, herten en elanden. Dit Natuurpark is ook voor bezoekers toegankelijk en ideaal voor een wandeling of fietstocht. Ook worden er geregeld activiteiten georganiseerd zoals wildkamperen en safaritochten.

De meren rond Flevoland
Een groot gedeelte van de provincie is omringd door water. Dit zorgt voor veel watersportmogelijkheden en recreatiegebieden. Langs het water zijn mooie wandelingen en fietstochten te maken. Ondertussen kan je genieten van de de scheepvaart en watersport op het water.
Je kan bijvoorbeeld genieten van het Markermeer, Ketelmeer, Veluwemeer, Eemmeer en het IJmeer.

veluwemeer-flevoland-natuur-bezienswaardigheden-wat-zien

Waterloopbos
Op het voormalige terrein van het Waterloopkundig Laboratorium De Voorst, zijn diverse proefopstellingen van waterkeringen en dammen gebouwd. Ondertussen is het terrein niet meer voor de wetenschap in gebruik. Wel is het een leuke bezienswaardigheid geworden voor liefhebbers van natuur. Het is namelijk een moeras achtig gebied geworden waar de proefopstellingen nog zijn te zien, leuke wandelingen kunnen worden gemaakt en ook een bezoekerscentrum is.

Meer informatie over overnachten vind je via de volgende twee links: campings in Flevoland en vakantieparken in Flevoland.

Alvast een fijne vakantie gewenst!

© Nederland Ontdekker 2021