leeuwarden-toerisme-info

Fotograaf; Jurjen Drenth

Weekendje weg? De bezienswaardigheden in Leeuwarden

In Leeuwarden tref je meer dan 600 monumenten en een vijftiental musea. Voldoende voor wel meer dan één weekendje weg. Om je te helpen bij het plannen van jouw weekendje Leeuwarden, geven we je hier een overzicht van de must sees in de Friese hoofdstad.

1. Prinsentuin
Eén van de beste plekjes van Leeuwarden om tot rust te komen is het park en de jachthaven van de Prinsentuin. De tuin werd in 1648 aangelegd om de Vrede van Münster te vieren en is nu één van de meest populaire parken van de stad. Je kunt er leuk langs het water lopen en genieten van de vele bootjes. Zeker tijdens de zomermaanden is het er vaak een gezellige boel.

leuke-plekjes-leeuwarden-info

Fotograaf: Jurjen Drenth


2. Oldehoven
Je hoeft niet naar Pisa om een scheve toren te bewonderen. In Leeuwarden staat de scheve Oldehove toren. De toren stamt uit de zestiende eeuw. De inwoners van de stad wilden graag een toren die hoger werd dan de Martini-toren in Groningen en hoger dan de Domtoren in Utrecht. Jammer genoeg zakte de toren scheef terwijl ze hem nog aan het bouwen waren. Het bouwproject werd gestopt, maar de toren is altijd bewaard gebleven.
Hoewel de toren nog geen veertig meter hoog is, heb je vanaf de top toch een prachtig uitzicht over de stad. Een leuke bezienswaardigheid voor jong en oud.

leeuwarden-highlights-info

Fotograaf; Jurjen Drenth


3. Grote of Jacobijnerkerk
Deze kerk stamt uit halverwege de dertiende eeuw, toen de kerk werd gebouwd als onderdeel van het klooster van de Dominicanen, ook Jacobijnen genoemd. De kerk is het oudste gebouw van Leeuwarden. In de kerk is een prachtig orgel te bezichtigen. Achterin de kerk is nog het speciale oranjepoortje te vinden, waardoor de Stadhouder en zijn familie de kerk binnen kwamen.

Tijdens de laatste grote verbouwingen kwamen muurschilderingen uit de zestiende eeuw te voorschijn, deze waren overgeschilderd ten tijde van de Reformatie. Nu zijn ze weer te bewonderen.


4. Stadhuis
De eerste steen van het Stadhuis van Leeuwarden werd in 1715 gelegd. Het gebouw is ontworpen volgens classicistische barokstijl. Het carillon in de klokkenkoepel op het dak speelt ieder half uur een melodietje. Dit carillon uit 1687 bevond zich oorspronkelijk in de Nieuwe Toren, die in 1884 werd afgebroken. Tegenwoordig wordt het stadhuis nog steeds gebruikt door College van B&W, de gemeenteraad en medewerkers van de gemeente Leeuwarden.

leeuwarden-mooie-plekken-stadhuis

Fotograaf: Hoge Noorden / Jacob van Essen


5. De Blokhuispoort
Deze voormalige gevangenis is nu het culturele hart van de stad. In 1499 werd op deze plaats een zogenaamd Blokhuis door de Saksen gebouwd. Dit fort diende om de Friezen en Leeuwarders onder controle te houden. In 1580 werd het een gevangenis, een functie die het gebouw tot 2007 behield. Nu werkt een aantal oud-bewaarders als gids die je zal rondleiden door het gebouw. Sinds 2008 worden de voormalige cellen aan kunstenaars en creatieve ondernemers verhuurd. Er zijn winkeltjes en twee horecagelegenheden: café De Bak en Drinklokaal Proefverlof.

bezienswaardigheden-leeuwarden-blokhuispoort

© Xanne Vera


6. Centraal Apotheek
Dit gebouw uit 1905 is één van de mooiste Art Nouveau panden uit de stad. Heel bijzonder is het tegel tableau op de gevel dat de Griekse Godin Hygieia en de slang van Aklepios afbeeldt. Helemaal passend bij een apotheek, aangezien dit de godin van de gezondheid is en de slang het symbool van de geneeskunde is. Er is hier nog steeds een apotheek gevestigd.


7. Sint Bonifatiuskerk
Deze RK-kerk werd ontworpen door P.J.H. Cuypers, een belangrijke architect uit de negentiende eeuw, die ook Amsterdam CS en het Rijksmuseum op zijn naam heeft staan. De kerk stamt uit 1882 en is gewijd aan de heilige missionaris Bonifatius die in 745 bij Dokkum werd vermoord. De toren van de kerk is 85 meter hoog en is daarmee de hoogste kerktoren van de provincie.

leeuwarden-kerk-centrum

Fotograaf; Jurjen Drenth


8. Kanselarij van Leeuwarden
De Kanselarij van Leeuwarden werd gebouwd in opdracht van koning Filips II. Hier zetelde het Hof van Friesland tot 1811. Dit historische pand heeft een prachtige gevel en ook de kelder met kruisgewelfen is erg mooi. Het gebouw wordt tegenwoordig gebruikt door verschillende onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven om het ondernemerschap in Friesland te bevorderen.


9. De Waag
Dit gebouw was vroeger één van de belangrijkste plekken van de Friese hoofdstad en nu één van de belangrijkste bezienswaardigheden. In de Waag werd de handelswaar van kooplieden gewogen voordat deze verkocht mocht worden op de markt. Nu zit er een horecagelegenheid in het gebouw.

leeuwarden-wat-zien-waag

10. Geboortehuis van Mata Hari
Dit is vooral vanuit historisch perspectief een interessant gebouw. In dit pand aan de Kelders 33 werd Mata Hari in 1876 geboren. De vader van deze bijzondere vrouw had hier een hoedenwinkel. Mata Hari werd beroemd als exotische danseres. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zou ze gespioneerd hebben voor zowel de Fransen als het Duitse kamp. Om die reden werd ze veroordeeld en in 1917 geëxecuteerd.

 

 

De musea in Leeuwarden

Ook de musea horen uiteraard bij de bezienswaardigheden van de stad. Je vindt hier een handig overzicht met de musea die je kunt gaan bezoeken in Leeuwarden. Een handig uitje voor zowel kinderen als volwassenen en bij zowel mooi als wat slechter weer.

1. Fries Museum
Dit museum vertelt alles over de geschiedenis en de tradities van Friesland. Ook is er het Fries Verzetsmuseum gevestigd. Daarnaast zijn er vaak tijdelijke exposities te bezichtigen.

fries-museum-centrum-leeuwarden

Fotograaf; Jurjen Drenth


2. Het Natuurmuseum Fryslân
In dit museum kun je alles leren over de natuur in Friesland. Je zakt door het ijs om de wereld onder het water te ontdekken en je vindt hier ook het skelet van een potvis. Het museum is met name gericht op kinderen. Ze mogen dingen aanraken en zelf experimenten uitvoeren. Het museum is gevestigd in een voormalig weeshuis. Een oud klaslokaal en de bestuurskamer zijn ingericht om die tijd te doen herleven.


3. Het Princessehof
Dit museum is al een bezoek waard vanwege de mooie architectuur uit de achttiende eeuw. Leuk detail is dat grafisch kunstenaar M.C. Escher in dit gebouw geboren is. Het museum dat in dit gebouw gevestigd is, toont keramieke kunstwerken vanuit de hele wereld.

keramiekmuseum-leeuwarden-bezoeken


4. Het Museumhuis van Eysinga
In dit achttiende eeuwse huis kun je beleven hoe de familie Van Eysinga hier in die tijd wonen. Je mag alles zien en de vrijwilligers weten alles over de familie en het huis.


5. Beerenburger Museum
Waar je in veel steden de stadsbrouwerij kunt bezoeken, kun je in Leeuwarden terecht in de oude distilleerderij van Boomsma waar vroeger Beerenburger ‘ús Nasjonale Slokje’ werd gemaakt.


6. Museum De Grutterswinkel
We kunnen het ons haast niet voorstellen, maar vroeger zagen de supermarkten er echt anders uit dan nu. De Grutterswinkel was een gezellig klein winkeltje waar je alles kon kopen. Het werd geopend in 1901 en tot 1973 bleef de winkel bestaan. In 1992 kreeg de winkel een nieuw leven als museumwinkel. Je kunt hier ook gezellig een kopje koffie drinken en de wijnkelder en expositie bekijken.


7. ’t Andere Museum
In dit oude pakhuis vind je allerlei objecten die de eigenaars in de loop der jaren heeft verzameld. Er staan bijvoorbeeld historische auto’s, een modelspoorbaan en radio’s van voor de Tweede Wereldoorlog. Ook is er allerlei kant en textiel te vinden en zijn er geregeld wisselende exposities.


8. Pier Pander Museum
In de Prinsentuin vind je dit museum waar je een overzicht van de werken van deze beeldhouwer vindt. In dit park tref je ook de Pier Pander Tempel uit 1924, waarin vijf symbolische werken van de kunstenaar staan.


10. Fries Landbouwmuseum
Een leuk uitstapje is een bezoek aan het Fries Landbouwmuseum. In de mooie gerestaureerde boerderij vind je historische landbouwwerktuigen en afbeeldingen van de geschiedenis van het boerenleven in Friesland.


11. Galerie de Roos van Tudor
Geen officieel museum maar wel een mooie galerie met allerlei kunst. Gevestigd in een historisch pand in het centrum van de stad. Je kunt er wisselende kunstexposities bekijken met werken van onbekende en soms ook wat bekendere kunstenaars.

 

Winkelen in Leeuwarden

De hoofdstad van Friesland is één van de leukste steden om te winkelen in het Noorden van Nederland. In het historische centrum van de stad kun je terecht bij grote fashion zaken, maar ook bij aparte winkeltjes met bijzondere spullen en typisch Friese artikelen. De hoofdstraten in het centrum van Leeuwarden zijn de Nieuwestad en de Wirdumerdijk. Vlakbij liggen de straten het Naauw en de Kelders, de Sint Jacobsstraat en de Voorstreek. Hier vind je de bijzondere boetiekjes en speciaalzaken.

leeuwarden-wat-doen-winkels

Fotograaf; Jurjen Drenth

 

Aan de Kelders zit de geweldige winkel het Stenen Tijdperk, dit is de beste plek om te winkelen met kinderen. Ben je op zoek naar heerlijke streekproducten dan ben je in de Oude en Nieuwe Oosterstraat aan het juiste adres. Tot slot noemen we de Kleine Kerkstraat, die meerdere malen uitgeroepen is tot leukste winkelstraat van Nederland.

 

Welke activiteiten kan je doen in Leeuwarden?

Naast het bezoeken van de diverse bezienswaardigheden, winkels, horeca en musea, zijn er uiteraard meer activiteiten die je kan gaan doen. Zeker wanneer je hebt gekozen voor een weekendje weg, is er vaak genoeg tijd voor extra activiteiten, naast het bekijken van het centrum. Je kunt bijvoorbeeld de volgende dingen gaan doen:

Recreatiegebied de Groene Ster
Net buiten de stad ligt dit mooie recreatiegebied waar je leuk langs de meren kunt wandelen. Ook kan je naar het zandstrand, dierenpark Aquazoo, midgetgolfen en kamperen bij camping de Kleine wielen. Tijdens de zomermaanden kan je ook een plekje zoeken op het naaktstrand.


Volg een stadstour
Dankzij een rondleiding met een gids kan een een extra goed beeld krijgen van de stad. Tijdens de wandeling krijg je allerlei informatie over het heden en verleden van Leeuwarden. Ook kan je gebouwen van binnen bekijken, die alleen voor rondleidingen geopend zijn. Je kunt kiezen uit verschillende soorten stadstouren. Bijvoorbeeld gericht op de historie of op de streerart.


Maak eens een rondvaart
Dankzij de verschillende grachten door en rond het centrum, kan je de stad ook vanaf het water bekijken. Daarbij kan je kiezen uit verschillende soorten boten en tochten. Van een rondvaartpraam tot een Venetiaanse gondel en van een palingtocht met een visser tot een rondvaart met onderweg een proeverij.

leeuwarden-activiteiten-rondvaart


Ontsnap uit een Escape Room
Net als in veel Nederlandse steden, kan je kiezen voor een spannend uitje in een Escape Room. Daarbij wordt je opgesloten in een kamer dat is ingericht volgens een thema. Dankzij goed zoeken en het oplossen van raadsels, kan je uiteindelijk weer ontsnappen. Een leuke en spannende activiteit dat je kan doen met zowel volwassenen als oudere kinderen.


CityTrain Leeuwarden
Net als in veel toeristische oorden, kan je ook in Leeuwarden het centrum bekijken vanuit een toeristentreintje. Onderweg kom je langs allerlei bezienswaardigheden en hoor je toeristische informatie over de stad. Daarbij kan je kiezen uit vijf talen. Een ontspannen manier om het centrum van Leeuwarden te bekijken. Het toeristentreintje start op het Wilhelminaplein en rijd van april tot en met oktober. De rondleiding duurt ongeveer 45 minuten.

leeuwarden-wat-te-doen

 

Wat te doen met kinderen in Leeuwarden?

Tijdens een weekendje weg zijn er ook voldoende activiteiten die leuk zijn voor kinderen. Het al genoemde Natuurmuseum Fryslân is speciaal ingericht op kinderen en ook het Fries Landbouwmuseum is een aanrader. Andere tips vind je hier onder:

AquaZoo
Dit is een perfect uitje voor het hele gezin. Je vindt in dit park bijzondere dieren zoals krokodillen, ijsberen en nog veel meer heerlijk buiten. Je kunt hier tussen de pinguïns wandelen en van ze genieten als ze gaan haringhappen. Daarnaast zijn er een aantal leuke speeltuinen en kun je het park ontdekken op de ontdekkingspaden.

uitjes-friesland-dierentuin


Hersenhuis
Een origineel uitstapje is ook een bezoek aan het Hersenhuis. Dankzij innovatieve games, leer je dat je hersenen je kunnen verrassen en voor de gek houden.


Miniature People
In het centrum van Leeuwarden vind je op 39 locaties vijftig taferelen met kleine poppetjes. Je vindt de locaties via Google Maps. Papieren kaarten zijn ook verkrijgbaar. Een leuke manier om de stad te verkennen!


 

Elfstedenhal
Liefhebbers van schaatsen kunnen zich tijdens de wintermaanden uitleven in deze nieuwe schaatshal. Je kunt er schaatsen op een 400-meter baan, een shorttrackbaan en een ijshockeybaan. Een leuk uitje voor zowel kinderen als volwassenen.


Watersporten rond het centrum

Dankzij de grachten in en rond het centrum, kan je de stad ook vanaf het water gaan bekijken. Dat kan ontspannend tijdens een rondvaart, maar je kan ook verschillende waterporten gaan doen. Zoals bijvoorbeeld kanoën en suppen. Een leuke activiteit om zowel met volwassenen als kinderen te gaan doen.

activiteiten-doen-leeuwarden-kinderen


MonkeyTown
Na een dag de stad te hebben verkent, kan het voor de kinderen leuk zijn om zich even flink uit te leven. Dit kan onder andere bij binnenspeeltuin MonkeyTown. Een afwisselend speelparadijs met onder andere springkussens en een speeldoolhof. Ouders kunnen vanaf het terras in alle rust toekijken.


 

’t Pannenkoekenschip
Pannenkoeken zijn bij veel kinderen favoriet. En het wordt nog leuker als je ze op het Pannenkoekenschip kunt eten. In het ruim van de tweemast klipper van 43 meter lang schuif je aan voor de lekkerste en leukste verrassingspannenkoeken.

 

Hotels voor je weekendje weg in Leeuwarden

Wanneer je ook de gezelligheid in de avond wilt ervaren, dan kan je ook kiezen voor een overnachting in een hotel. Door te kiezen voor een weekendje weg, sta je minder op tijd en kan je meer van de stad gaan ontdekken. Of je gaat één dag de stad in en de volgende dag de regio verkennen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Via de onderstaande fotoknop kan je alvast eens kijken welke hotels er zoals in en rond Leeuwarden te boeken zijn.

 

Boek eenvoudig een hotelkamer via de onderstaande kaart

Via de onderstaande kaart van Booking.com kan je alvast eenvoudig een hotel voor je stedentrip boeken. Vul de gewenste datum en locatie in en ontdek in welke hotels tijdens jullie weekend nog hotelkamers te boeken zijn.

 

Bijzondere hotels in Leeuwarden

Overnachten in een “standaard” hotel is al leuk en ontspannend, maar soms wil je eens wat anders. Je kunt je weekendje Leeuwarden een extra boost geven door te gaan overnachten in een extra origineel hotel. Je vindt hier enkele tips over hotels in een origineel gebouw of met een extra origineel interieur.

1. Alibi Hostel
Altijd al benieuwd geweest hoe het is om een nachtje in de gevangenis door te brengen? In het Alibi Hostel kun je het meemaken. Dit hostel is gevestigd in een oud cellenblok uit 1875 van de Blokhuispoort. Het hostel ligt ideaal, midden in de stad. Maar ook de Blokhuispoort zelf is het bezoeken waard. Je vindt er winkeltjes, een aantal ateliers en een restaurant.


2. Notiz Hotel
Het viersterren Notiz Hotel ligt aan de rand van het centrum en is recentelijk gerenoveerd. De kamers zijn licht en open ingericht en van alle gemakken voorzien. Het hotel werkt samen met de Stenden Hotel Management School die hier ingewijd worden in de praktijk onder begeleiding van ervaren professionals. Bij het hotel is ook het restaurant Wannee gevestigd waar je terecht kunt voor ontbijt, lunch of diner.


3. Post Plaza
Dit hotel ligt in het hart van de binnenstad aan één van de mooiste straten van de stad. Het hotel is gevestigd in het oude postkantoor van de Friese hoofdstad en is sinds 2015 open. In het hele gebouw is nog terug te zien dat het vroeger een Postkantoor was. Het postkantoor is verbonden met het naastgelegen bankgebouw. Hier zijn ook verschillende kamers gevestigd. Het hotel beschikt ook over familiekamers en prachtige suites. Heel gezellig is ook het Grand Café van Post Plaza.


4. Fletcher Hotel –  Paleis Stadhouderlijk Hof
Dit monumentale gebouw uit de achttiende eeuw was tot 1971 eigendom van de koninklijke familie. Het hotel heeft dan ook een vorstelijke uitstraling. De kamers zijn ruim en luxueus ingericht en er zijn ook koninklijke suites te boeken. Het hotel Paleis Stadhouderlijk Hof beschikt over een historische binnentuin. In het hotel zijn ook Bar Bistro DuCo en het befaamde restaurant Ús Heit gevestigd.


5. Boutique Hotel Catshuis
In één van de mooiste oude panden aan de stadsgracht van het historische centrum van Leeuwarden vind je Boutique Hotel Catshuis. Het stijlvol ingerichte hotel beschikt over vijf ruime kamers. Voor het ontbijt kun je terecht in Grand Café Fire dat naast het hotel ligt.


6. In de Brouwerij
Behalve een hotel is In de Brouwerij ook een Grand Café en – je raadt het al – een brouwerij. Je kunt hier overnachten in één van de elf gezellige kamers. Deze zijn gelegen op de bovenste twee verdiepingen van het gebouw dat vroeger het koetshuis was. Op de bovenste etage liggen de ‘elitesuites’ en op de eerste etage vind je de ‘arbeiderssuites’. Vanuit je kamer kijk je uit over de binnentuin of over de brouwerij of het Zaailand.


 

7. Oranje Hotel Leeuwarden
Een betere plek voor een stadshotel is er niet. Het 140 jaar oude Oranje Hotel ligt centraal in het oude centrum, vlakbij het treinstation. De kamers zijn modern en gezellig ingericht, terwijl de lounge klassiek en gezellig is. Voor een hapje en een drankje kun je terecht in de sfeervolle Brasserie Oranje.

 

 

Ontdek ook de omgeving van Leeuwarden

Friesland is dé provincie van Nederland waar je het water op moet. Heel mooi om te bezoeken is het Nationaal Park de Alde Feanen. Je kunt in Earnewoude een bootje (of skûtsje!) huren of meevaren op een praamtocht. In dit gebied kun je ook mooi wandelen. Een onvergetelijke activiteit is ook Wadlopen. De Waddenzee is relatief dichtbij en vanaf Holwerd kun je met een gids over het wad naar de overkant lopen. Je kunt ook beslissen om vanaf Holwerd de pont naar Ameland te nemen en een dagje het Waddeneiland te bezoeken. Binnen anderhalf uur ben je op het eiland.

 

Meer inspiratie bij het toeristisch informatiepunt

Tijdens je dagje uit of weekendje weg in de stad, kan je eens langs het Leeuwarden Visitor Center lopen. Hier vind je namelijk nog meer toeristische informatie. Zoals uitleg en folders over bezienswaardigheden, het centrum, evenementen en hotels. Ook tips over activiteiten die je kunt gaan doen, kan je er vinden.
Het Leeuwarden Visitor Center is dagelijks geopend en te vinden midden in het centrum.

Adres:
Sophialaan 4

 

leeuwarden-bezienswaardigheden-centrum

Fotograaf; Jurjen Drenth

 

Via de onderstaande fotoknop kan je alvast eens kijken in welke hotels je zoal kunt overnachten.

 

Ontdek de beste hotel aanbiedingen op HotelSpecials.nl

 

Meer informatie over leuke uitjes in de rest van de provincie vind je op onze pagina over: bezienswaardigheden in Friesland.

Je kunt ook kiezen voor een overnachting buiten de stad. Bijvoorbeeld op een camping, vakantiepark of bij een landelijke Bed and Breakfast. Handige overzichten van accommodaties vind je op de pagina’s over vakantieparken in Frieslandland en op campings in Friesland.

© 2024 Nederland Ontdekker.nl