vlieland-bezienswaardigheden

De bezienswaardigheden op Vlieland

De rust en natuur zijn de grootste bezienswaardigheden van Vlieland. Het is het kleinste eiland van de vijf Nederlandse Waddeneilanden. Ook is er weinig bebouwing en nauwelijks gemotoriseerd verkeer. Een fijne plek om tot rust te komen. Naast de natuur, zijn er ook bezienswaardigheden zoals:

1. Stranden
Uiteraard behoren de stranden tot de grootste bezienswaardigheden. De mooie zandstranden zijn vaak rustig en rond strandtenten juist gezellig druk. Zo kan je de plek kiezen die bij je past. Alleen aan de noordzijde van het eiland is strand te vinden. Aan de zuidzijde liggen namelijk de kwelders van de Waddenzee.

holland-zee-kust-bungalowparken


2. Bezoekerscentrum de Noordwester
Informatie over het eiland en excursies kan je vinden in het bezoekerscentrum in het dorp. Daarnaast is er een museum met allerlei uiteenlopende informatie over het eiland. Zo kan je het skelet van een potvis bekijken, is er een zee aquarium met allerlei zeedieren en een museumgedeelte over strandjutten.

Je vindt het bezoekerscentrum tussen de Dorpsstraat en het Kerkplein.


3. Het dorp Oost Vlieland
Dat het eiland niet groot is, is wel te zien aan het feit dat er maar één dorpje is, Oost Vlieland. Een sfeervol dorpje met een historische sfeer. Het ligt direct aan zee waardoor het ook de uitstraling van een vissersdorp heeft. Het dorp is het bruisend hart van Vlieland met diverse voorzieningen. Zo zijn er diverse restaurants met gezellige terrassen. Ook zijn er winkels en cafés.

vlieland-mooie-plekken


4. Museum Tromp’s Huys
In de Dorpstraat van het dorp staat al jaren een museum over het eiland. Het Museum Tromp’s Huys toont je schilderijen, tekening en meubelstukken van Vlieland. Je kan er ontdekken hoe men er vroeger leefde.


5. Jachthaven
Dankzij de grote jachthaven, kan je het eiland ook heel goed bezoeken met een eigen boot. De jachthaven is zelfs de grootste van alle Nederlandse Waddeneilanden. Iets wat je niet zal verwachten, gezien de relatieve rust op het eiland.


6. Excursies
Dankzij de natuur, zee en het wad zijn er diverse excursies mogelijk. Van paardrijden tot wadlopen en van zeilen tot zeevissen. In het dorp en bij het bezoekerscentrum kan je meer informatie vinden over de mogelijkheden.


7. Fietsen
Op verschillende plekken kan je fietsen huren. Vervolgens kan je heerlijk uitwaaien in de uitgestrekte bos en duingebieden. Het eiland beschikt over een goed netwerk van fietspaden. Wel zo je af en toe even flink moeten trappen, want er liggen meerdere hoge duinen op het eiland.

vlieland-bezienswaardigheden-tips


8. Zwembad Fliduinen
Is de zee wat te fris? Dan kan je ook even lekker gaan zwemmen in het overdekte zwembad Fliduinen. Je kan er zwemmen in het 25 meter bad, het recreatiebad en in het peuterbad. Ook is er een 25 meter lange glijbaan.


9. Bunkermuseum Wn 12H
Verscholen in de duinen, ligt een bunkercomplex dat tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebouwd door de Duitsers. Tegenwoordig kan je het complex bezoeken en leren over Vlieland in oorlogstijd. Het complex bestaat uit meerdere bunkers die onderling zijn verbonden met tunnels en loopgraven.


10. Vuurtoren
Het eiland heeft hoge duinen. Het heeft zelfs de hoogste duin van alle Waddeneilanden. Op deze duin van 42 meter hoogte, is de Vlielandse vuurtoren gebouwd. Een hoge vuurtoren was uiteraard niet meer nodig, wat veel kosten scheelde. Vanaf de hoge duin heb je een mooi uitzicht over vrijwel het hele eiland.

vlieland-wat-te-doen


11. Podium Vlieland
In het centrum van het dorp ligt een klein theater. In de sfeervolle rode zaal worden uiteenlopende voorstellingen gegeven. Dankzij de kleine zaal ontstaat er vaak een mooie intieme sfeer. Het podium doet dienst als theater, filmzaal en muziekpodium. Het actuele aanbod vindt je op de website of bij de ingang.


12. Rijd mee in een Tuk Tuk 
De meeste mensen kiezen voor de fiets of wandelschoenen als vervoersmiddel. Wil je eens wat anders? Dan kan je ook kiezen voor een Tuk Tuk. Een elektrisch wagentje dat je fluisterstil als een soort taxi over het eiland kan rijden.


13. Midgetgolfbaan De oude vuurtoren
Midgetgolfen is een leuke activiteit voor jong en oud. Ook dat is mogelijk op Vlieland. Op de 18 holes baan kan je een hoop plezier met elkaar hebben. Je vindt je midgetgolfbaan vlakbij de aankomstplek van de veerboot.


 

14. Kaasbunker
Diep in de hoogste duin van het eiland, is ooit een drinkwaterbunker gebouwd. Tegenwoordig wordt er sinds 2015 kaas gemaakt. Deze bijzondere kaasmakerij kan je bezoeken voor uitleg of een proeverij. Je vindt de kaasmakerij vlakbij de vuurtoren.

 

Toeristische informatie over Friesland vind je via de volgende link: bezienswaardigheden Friesland.

 

vakantie-vlieland-overnachten-wat-doen

© 2024 Nederland Ontdekker.nl