Bezienswaardigheden en activiteiten in Zeeland

Op deze pagina vind je allerlei handige informatie over het toerisme in het mooie Zeeland. Bijvoorbeeld overzichten van bezienswaardigheden, musea en activiteiten die je in Zeeland kan gaan doen. Want Zeeland is niets voor niets een populaire vakantiebestemming binnen Nederland. Niet alleen voor Nederlanders, maar ook voor toeristen uit België en Duitsland.

zeeland-wat-doen-bezienswaardigheden-stranden

Wat kan je doen in Zeeland?

Je vindt hier een handig overzicht van bezienswaardigheden en activiteiten. Makkelijk bij het plannen van je dagje uit. Allerlei musea vind je lager op deze pagina.

Geniet van de mooie stranden

Het pluspunt van Zeeland, zijn toch wel de mooie stranden. De Zeeuwse stranden staan zelfs bekend als de mooiste stranden van Nederland. Daarbij kan je kiezen voor de Noordzee kust of de verschillende binnenwateren. Zoals het Veerse meer of het Grevelingen meer. De kust van Zeeland is maar liefst 650 kilometer lang. Je vindt dus vrijwel altijd wel een mooi plekje op een strand, steiger of grasveld. Mooie stranden zijn bijvoorbeeld het:

• strand bij Berkenbosch (hond vriendelijk)
• strand bij Cadzand (zuidelijkste Noordzee stranden)
• Dishoek (gezellig strand met een hoge duinenrij)
• Banjaardstrand (familieplek bij de Stormvloedkering)
• de Hoge Hilt (beschut gelegen bij Zoutelande)
• Westerduinpad (paviljoens, speeltuintjes en bij Ouddorp)
• Vrouwenpolderstrand (breed, rustig en bij het Veerse meer)
• Domeinen 2 (bij Westenschouwen en bossen)

Zeeland staat bekend om de vele mooie stranden. Bijna elke kustplaats heeft wel een eigen strand.

zeeland-vakantie-uitjes-bezienswaardigheden-overzicht

Ontdek leuke Zeeuwse plaatsen

Zeeland is een dun bevolkte provincie. Dit is ook te zien aan het laagste inwonersaantal van de twaalf provincies in Nederland. Flinke steden zijn er dan ook niet te vinden. Wel zijn er gezellige plaatsen en dorpen. Je vindt hier een handige opsomming:

Zierikzee: een stadje vol historische gebouwen. Mede dankzij de rijkdom in het verre verleden zijn er mooie gebouwen gebouwd. Tegenwoordig zorgen de maar liefst 500 historische monumenten voor een sfeervol geheel. Van de toren, tot de oude haven met de historische schepen en van het stadhuis tot de Nobelpoort. Leuk idee; het stadje van boven bekijken vanaf de Sint-Lievensmonstertoren.

zierikzee-leuke-plaatsen-zeeland-bezienswaardigheden


Vlissingen: deze badplaats staat met name bekend als badplaats. Je vindt er dan ook dan ook diverse strandpaviljoens, horeca en uitgaansgelegenheden. Vlissingen kan hierdoor leuk zijn voor jong en oud. Tussen het strand en de stad ligt een lange boulevard waar vaak van alles is te zien. Ook kan je naar een museum bezoeken. Zoals het het Zeeuws Maritiem muZeeum, het Bevrijdingsmuseum of de Kazematten. Voor kinderen en dierenliefhebbers kan Reptielenzoo Iguana leuk zijn als uitstapje.

vlissingen-bezienswaardigheden-zeeland-plaatsen-vakantie


Middelburg: ook de hoofdstad van Zeeland staat bekend om de vele historische gebouwen. Net als in Zierikzee, vindt je ook in Middelburg mooie grachtenpanden, kerken, een stadspoort, kronkelende straatjes en een historisch stadhuis.

Naast de historische gebouwen, heeft Middelburg meer bezienswaardigheden te bieden. Zo zijn er diverse winkels, waaronder leuke boetiekjes en lekkernijenwinkels. Tussendoor kan je lekker uitrusten op bijvoorbeeld één van de terrassen van de restaurants op het centrale stadsplein. Ook kan je een bezoekje brengen aan het Zeeuws museum.

zeeland-leuke-interessante-plaatsen-info


Goes: voor winkelliefhebbers is Goes wel de bestemming van Zeeland. In deze plaats vindt je namelijk het grootste winkelaanbod. Zowel leuke boetiekjes als winkels van bekende merken. Ook kan je op dinsdag en zaterdag naar de markt of de vele historische gebouwen gaan bekijken. Want net als veel plaatsen in Zeeland, heeft ook Goes een historisch centrum. Compleet met een haven en een stadsplein.


Yerseke: als je eens de echte visserscultuur wilt ervaren, is Yerseke een interessante plaats. In het dorp is namelijk een haven met verschillende vissersboten en kwekerijen van mosselen en oesters. Voor een extra goed beeld kan je een rondleiding volgen bij de mosselbedrijven.


Domburg: een kleine maar geliefde badplaats. Mede dankzij de mooie stranden, diverse winkels, uitgaansgelegenheden en de treinverbinding. Ondanks het toerisme, heeft Domburg haar eigen sfeervolle uitstraling weten te behouden.

domburg-zeeland-leuke-plaatsen-vakantie-informatie


Terneuzen: deze stad staat in Zeeland met name bekend om de vele voorzieningen. Het heeft een belangrijke regiofunctie. Ook is er een grote haven die nog volop in gebruik is. Terneuzen heeft een minder historisch centrum dan veel andere plaatsen in Zeeland. Daardoor kan et wat minder sfeervol overkomen. De haven en vele voorzieningen kunnen dit misschien weer goed maken.

Vind meer toeristische informatie

Meer informatie over toerisme, overnachten en bezienswaardigheden kan je vinden bij de volgende VVV punten:

• Historisch Museum De Bevelanden in Goes
• Overdamstraat 15 in Hulst
• Markt 51 in Middelburg
• Museum Veere, Kaai 25 in Veere


zeeland-provincie-vakantie-bezienswaardigheden-kinderen


Leuke uitstapjes naar bezienswaardigheden

Naast de interessante plaatsen en mooie zandstranden, heeft Zeeland meer bezienswaardigheden. Hierbij gaat het niet om bezienswaardigheden zoals pretparken en dierentuinen maar meer om mooie gebouwen, natuurgebieden en musea.

Deltawerken Oosterschelde: de bekende Stormvloed waterkering is één van de bekendste bezienswaardigheden van de provincie. Een bijzonder bouwwerk met een zeer belangrijk functie. Leuk om eens te zien. En ook de binnenkant kan je gaan bekijken tijdens een rondleiding. Ook kan je naar het Watersnoodmuseum. Actievelingen kunnen de Deltawerken zelfs over fietsen, een unieke ervaring.


Struisvogelboerderij Monnikenwerve: wil je eens struisvogels van dichtbij bekijken en van alles leren over deze bijzondere dieren? Dan kan de Struisvogelboerderij in Monnikenwerve een leuk uitstapje zijn. Met een koffie cafétje en een winkeltje. Gelegen in het uiterste zuiden van Zeeland.


Brouwersdam
Sinds 1971 is het 7e onderdeel van de Deltawerken gereed; de Brouwersdam. Een lange dam dat de provincies Zuid Holland en Zeeland met elkaar verbindt. De dam heeft als doel om het Brouwershavense Gat af te sluiten ter bescherming van Zeeland. Door de afsluiting is het Grevelingenmeer ontstaan.

Tegenwoordig is de Brouwersdam ook een bekend toeristische gebied. Er zijn vele activiteiten te doen dankzij de strandtenten, watersportbedrijven en de mooie zandstranden. Vanaf de stranden heb je uitzicht op zowel de Noordzee als het Grevelingenmeer aan de binnenzijde. Ben je toe aan wat actie? Geen probleem, er zijn diverse (extreme) watersporten te doen. Ook leuk om eens rustig vanaf een afstandje te bekijken vanaf één van de terrassen.

brouwersdam-toerisme-zeeland-wat-doen-zien


Leuke plaatsen: in deze provincie vindt je geen drukke steden. Wel sfeervolle en vaak historische plaatsen zoals Domburg, Goes, Zierikzee en Vlissingen. Allemaal met mooie zandstranden of een haven.


Geniet van de mooie duingebieden
Langs de Noordzeekust liggen verschillende mooie duingebieden. Een leuke combinatie tussen bos, duinen, strand en zee. Heerlijk om even helemaal tot rust te komen. Ook met kinderen kan je er leuk wandelen. Dankzij het afwisselende landschap zullen de kinderen zich niet vervelen en onderweg ook wat kunnen spelen.

campings-zeeland-overnachten-vakantieparken-bezienswaardigheden


Mosselkwekerijen in Yerseke: dit vissersdorp staat bekend om de visserijcultuur en de mosselkwekerijen. Ontdek hier men mosselen en oesters kweekt en verwerkt. Bijvoorbeeld tijdens één van de rondleidingen. In het restaurant met het leuke uitzicht, kan je zelf verse vis gaan proeven tot 18:00 uur.


Bunkermuseum bij Dishoek: benieuwd hoe Nederland werd verdedigd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers? Dan kan je een bezoekje brengen aan de goed bewaarde bunkers bij het dorp Dishoek. In het museum kan je van alles zien en leren over de zware tijden van de Tweede Wereldoorlog.


Panorama Walcheren: wil je verschillende plekken in Zeeland eens op een kunstzinnige manier zien? Ga dan eens naar Vlissingen en ontdek verschillende panorama schilderijen. In een oude Machinefabriek zijn verschillende Zeeuwse plaatsen geschilderd op enorme cirkelvormige schilderijen. Hierdoor ontstaat een 360 graden panorama. Geopend van vrijdag t/m zondag.


vakantiehuizen-zeeland-toeristische-informatie


Alpaca Zeeland: voor dierenliefhebbers kan Alpaca Zeeland een leuk uitje zijn om te gaan doen. Bij de Alpaca boerderij kan je vele Alpaca’s bekijken, voeren en aaien. Ook kan je er een high tea nemen of zelfs gaan picknicken tussen de Alpaca’s.  Of ga eens aan de wandel met een Alpaca. Leuke en nette dieren waar we vaak maar weinig van weten.


Lekker uitwaaien tijdens een boottocht: vanuit verschillende badplaatsen kan je een boottocht gaan ondernemen. Leuk, makkelijk en een goede manier om Zeeland eens vanaf een andere kant te bekijken. Ga bijvoorbeeld eens de zee op met een vissersboot, bekijk de kust met een rondvaartboot of laat je eens op je gemakje rondvaren door de landelijke binnenlanden van de provincie. Uiteraard kan je ook een bootje huren op één van de meren of door kanalen.

Meer informatie over overnachten vind je via de volgende twee links: campings in Zeeland en vakantieparken in Zeeland.

zeeland-wat-doen-kinderen-vakantie

© Nederland Ontdekker 2021