terschelling-leuke-plekken

Het gezellige Terschelling is het één à grootste Nederlandse Waddeneiland. Met een oppervlakte van ruim 86 vierkante kilometer en bijna 5000 inwoners. Tijdens de zomermaanden kan dit aantal echter wel verdrievoudigen. Mede dankzij de gezellige dorpen en mooie duingebieden, is Terschelling een leuke vakantiebestemming.

Op deze pagina vind je allerlei handige informatie over het populaire Waddeneiland. Zoals wat je kan doen op Terschelling, wat de leukste plaatsen zijn, informatie over de natuur, bezienswaardigheden, het weer en waar je kan overnachten.

terschelling-info-bezienswaardigheden

 

Wat is er te doen op Terschelling? De bezienswaardigheden

Met name de gezellige plaatsen en de mooie natuur maken het Waddeneiland zo geliefd. Je kan er bijvoorbeeld ruim 40 kilometer aan mooie zandstranden gaan verkennen. Of ga genieten van uitgestrekte duingebieden. Het eiland bestaat maar liefst voor 80 % uit duinlandschap. Mooie gebieden bestaande uit duinen en dennenbossen. Dankzij het goede netwerk van fiets- en wandelpaden, kan je heerlijk gaan genieten van de mooie natuur. Maar er is veel meer te doen. Enkele leuke voorbeelden van bezienswaardigheden vind je hier onder:

1. De leuke dorpen West Terschelling en Midsland
De twee grootste dorpen bieden allerlei gezelligheid. Mede in de vorm van winkels, restaurants en andere voorzieningen. Ook rondom de dorpen zijn verschillende restaurants te vinden. Uitgaansgelegenheden zijn ook vooral in deze twee dorpen te vinden.

Tijdens de zomermaanden worden er ook geregeld evenementen georganiseerd of is er gezelligheid dankzij straatartiesten. Verder vind je in West Terschelling leuke bouwwerken zoals de haven en de bekende vuurtoren de Brandaris. Beide dorpen zijn twee geliefde bezienswaardigheden.


2. Musea
Museumliefhebbers hebben de keuze uit vijf musea. Ook een handig uitje wanneer er eens wat slechter weer is. Je kan kiezen uit:

• Bunker Museum: uitleg over Terschelling tijdens de Tweede Wereldoorlog (West Terschelling)

• Centrum voor Natuur en Landschap: natuurmuseum en tevens een aquarium (West Terschelling)

• Wrakkenmuseum: uitleg over de cultuur en historie van het eiland (Formerum)

• Landbouwmuseum het Hooivak: uitleg over de historie van de landbouw (Hoorn)

• ’t Behouden Huys: wisselende exposities over de cultuur, natuur en geschiedenis van het eiland (West Terschelling)


3. Oerol
Jaarlijks wordt in juni het cultureel festival Oerol georganiseerd. Ondertussen uitgegroeid tot een landelijk bekend evenement dat vele bezoekers trekt. Elk jaar in juni wordt het eiland bezocht door vele festivalgangers en artiesten. Het is een theater festival met zowel binnen als buiten optredens. Zelfs op unieke locaties zoals midden in het bos of de duinen. Het festival trekt in 10 dagen tijd, maar liefst ruim 50.000 bezoekers.

terschelling-toeristische-informatie


4. Klimbos Klimdaris
Leuk voor zowel kinderen als volwassenen, het mooie klimbos Klimdaris. Een leuk klimpark waarbij je over verschillende klimparcoursen kunt klimmen. Uiteraard veilig gezekerd en ook geschikt voor sportieve bezoekers zonder ervaring. Je vindt het klimpark net buiten het dorp West Terschelling.


5. De hoogste duin van het eiland
Net naast het dorp van West Terschelling ligt de hoogste duin van het eiland. Er lopen trappen de duin op zodat je de duin eenvoudig kunt beklimmen. Eenmaal boven heb je een mooi uitzicht over het dorp, eiland en de Waddenzee. Vervolgens kan je nog mooi wandelen over het naast gelegen strand. De duin is ruim 31 meter hoog en een leuk uitje voor jong en oud.

terschelling-wat-doen-natuur


6. Bezoek eens een eendenkooi
Net buiten het dorp Hoorn ligt een heuse eendenkooi. Mooi verscholen in een bos, tegenover de Pluktuin. De eendenkooi staat tegenwoordig bekend als de Hoornerkooi en is vrij te bezoeken. Ontdek de vrij onbekende wereld van een kooiker en hoe een eendenkooi eigenlijk werkt.


7. Bunkermuseum
Ook Terschelling is niet gespaard gebleven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Net buiten het dorp West Terschelling liggen goed behouden bunkers waar tegenwoordig een museum in is gevestigd. Via rondleidingen kan je een goed beeld krijgen van de functie van de bunkers. Een verrassend stukje Terschelling met meer bunkers dan je zal verwachten. Een rondleiding dient wel tijdig te worden gereserveerd.

terschelling-bunkermuseum


8. West-End theater
In het grootste dorp van het eiland, West Terschelling, is zelfs een theater te vinden. Het West-End theater is een klein maar gezellig theater. Er zijn uiteenlopende voorstellingen te zien. Neem eens een kijkje op de website voor het actuele aanbod. Een origineel uitje tijdens je vakantie.


9. Ontdek de natuur lopend of op fiets
Het eiland is niet auto vrij maar veel mooie plekken zijn desondanks alleen wandelend of per fiets te ontdekken. Met name de mooie natuur is de moeite waard. Dankzij de goede fietspaden en wandelpaden kan je heerlijk ontspannen. Wandelen en fietsen is niet voor niets de voornaamste activiteit van veel bezoekers. Fietsen huren kan op verschillende plekken.


10. Boottochten
Vanuit de haven van West Terschelling kan je een boottocht gaan maken. Zo kan je bijvoorbeeld zeehonden gaan spotten of gaan zeevissen. Een leuke manier om het eiland eens vanaf de andere kant te zien.

Ook kan je kiezen voor een boottocht met een RIB boot. Een speedboot met zijkanten van rubber. Met de speedboten kan je mooie tochten maken over het wad. Een goede manier om dicht bij zeehonden te komen.
Of kies voor een zeiltocht. Onderweg kan je mee helpen met het hijsen van de zeilen, leren knopen en kan je uitleg krijgen over ze scheepvaart. Soms komt er zelfs een mooi schippersavontuur naar boven.


11. Huifkartochten en paardrijden
Ook voor liefhebbers van paarden zijn er verschillende leuke activiteiten mogelijk. Zo kan je een huifkartocht gaan maken door de duinen, bossen en zelfs over het strand. Of waag je zelfs aan een paardrijdtocht. Een unieke ervaring dankzij de mooie omgeving. Onder andere mogelijk van het dorp Hoorn.

terschelling-wat-doen-vakantie


12. Watersporten en workshops
Ook kan je kiezen uit allerlei sportieve activiteiten. Zo kan je gaan zee kajakken, blow-karten over het strand, windsurfen op de Noordzee en zeilen. Zoek je een wat minder sportief uitje? Dan kan je ook kiezen uit allerlei rustigere workshops en activiteiten. Zoals een ezelwandeling, GPS steptocht, jeepsafari, sportlessen, stress coaching met paarden, bierproeverij, workshop visroken en wandelingen met een gids.


13. Commandeurshuizen
In de Commandeursstraat in het dorp West Terschelling staan nog enkele goed behouden Commandeurshuizen. De statige woningen van de  kapiteins van de walvisvaarders tijdens de 17e eeuw. De mooie huizen met hun trapgevels kunnen voor liefhebbers van historie interessant zijn. Van binnen zijn de woningen echter niet te bekijken.

terschelling-activiteiten-info


14. De Bessenschuur
Tijdens een wandeling of fietstocht kan je even bijtanken bij de Bessenschuur. Een leuk koffie en theehuis met een terras midden in het bos. Het hele jaar door is dit een geliefd pauzepunt voor fietsers. Mede dankzij de authentieke uitstraling, de ligging in de natuur en de ligging naast een fietsroute. Ook kan je een kijkje nemen in het bijbehorende cranberrymuseum.

Je vindt de Bessenschuur aan de Badweg richting West aan Zee.


15. Uitzichtpunt Badhuiskuil
Bij de Badweg bij West aan Zee ligt een natte duinvallei dat is hersteld volgende de ideeën van een invloedrijke natuurwetenschapper, professor Victor Westhoff. Hij heeft jaren geleden, veel natuur onderzoek gedaan op Terschelling. Duinvallei Badhuiskuil is hier een onderdeel van. Bij het vennetje ligt een hoge duin met daar op een beeld ter nagedachtenis aan de natuurwetenschapper. Vanaf het beeld heb je een mooi uitzicht over de natuur.

 

Welke plaatsen op Terschelling zijn leuk?

Op het eiland wonen ongeveer 5000 vaste bewoners. Deze wonen gedeeltelijk in 12 dorpen. Hier van zijn enkele eigen meer gehuchten dan dorpen. De gehuchten zijn Kaard, Striep, Hee, Kinnum, Landerum, Oosterend, Baaiduinen en Lies. De grotere dorpen zijn Formerum, Hoorn, Midsland en West Terschelling.

West Terschelling
De veerboot komt aan in het dorp West Terschelling. Dit is ook meteen het grootste dorp met bijna 2600 inwoners. In het dorp vindt je diverse restaurants, winkels en andere voorzieningen. Het is een gezellig dorp met verschillende bezienswaardigheden. Zo is hier de haven van het eiland, de vuurtoren, drie musea, een klein theater, een overdekt zwembad en enkele uitgaansgelegenheden.
De voornaamste inkomstenbron is hier het toerisme. Daarnaast is er nog een kleine vissersvloot die op garnalen vist.

terschelling-wat-zien-info


Midsland
Wanneer je vanaf West Terschelling verder het eiland op fietst, is Midsland het eerst volgende dorp. Het is het één à grootste dorp van het eiland. Je vindt er allerlei gezelligheid. Onder ander in de vorm van restaurants, bars, winkels en straatmuzikanten. Ook zijn er allerlei overnachtingsaccommodaties in en rond Midsland. Praktische voorzieningen zoals een huisartsenpost, wasserette, Rabobank en een kapper zijn hier te vinden.
Dankzij de centrale ligging en vele voorzieningen, is het een handige locatie tijdens je vakantie.

terschelling-plaatsen-midsland


Formerum
Centraal op het eiland ligt het dorpje Formerum. Een klein dorpje met ongeveer 300 inwoners. Je vindt er twee restaurants, een supermarkt, een café en de bekende jongerencamping Appelhof. Ook staat hier de enige molen van het eiland. Tegenwoordig in gebruik als een sfeervol koffiezaakje.


Hoorn
In het oosten van het eiland ligt het dorpje Hoorn. Een vrij lang gerekt dorp met enkele winkels en restaurant. Ook de oudste kerk van Terschelling is hier nog te bewonderen. Verder zijn er meerdere bezoekboerderijen, wat een leuke onderbreking kan zijn tijdens een fietstocht.
Ook kan je er in verschillende soorten accommodaties overnachten. Zo is er een hostel, B&B’s en hotels.


 

Oosterend
Gezien vanaf het aankomstpunt West Terschelling, is het Oosterend het laatst dorp voor het grotendeels onbewoonde gedeelte van het eiland begint. Het dorpje ligt in een rustig gebied waar veel toeristen niet komen. Voor liefhebbers van rust en natuur kan dit dorp zodoende extra geschikt zijn. Overnachten kan er op de camping, B&B’s of in hotels.

 

Waar kan je overnachten op Terschelling?

Doordat Terschelling een populaire vakantie bestemming is, is er ook een groot aanbod van accommodaties waar je kan overnachten. Met name campings en vakantiehuizen zijn geliefd. Echter zijn er ook hotels en appartementen. Vakantieparken vind je er niet of nauwelijks. Wel bieden relatief veel bewoners privé een vakantiehuisje aan of hebben een Bed and Breakfast. Het bekendste vakantiepark vind je via: Landal West Terschelling.

Zeker tijdens een evenement als Oerol, zijn veel accommodaties bezet. Daarom is het verstandig om al ruim op tijd een plekje te reserveren waar je kan overnachten.

Kamperen op Terschelling

Het eiland heeft een groot aanbod aan campings, Hierdoor is er de luxe dat je ook kan kiezen uit verschillende soorten campings. Van rustig tot veel actie en van midden in de natuur tot centraal bij de grootste dorpen. Kamperen kan met je eigen caravan, camper of tent maar ook in een gehuurde accommodatie zoals een glampingtent.

 

De rijke natuur op Terschelling

Het eiland staat onder andere bekend om de mooie duin- en bosgebieden. Het eiland is globaal gezien opgedeeld in twee soorten natuurgebieden. Het noordelijke gedeelte bestaat uit duinen, bossen en stranden. Het zuidelijke gedeelte uit het agrarische gedeelte met voornamelijk weilanden.

terschelling-info-bezienswaardigheden

 

Veel bezoekers gaan lopend of fietsend genieten van de bossen en duingebieden boven de dorpen West Terschelling en Oosterend. Onderweg kan je meertjes en leuke uitzichtpunten tegen komen.
De echte natuurliefhebbers kunnen wat extra kilometers maken voor het onbewoonde gedeelte van het eiland.

Het meest oostelijke gedeelte van het eiland, bestaat uit één groot natuurgebied. Het Europese natuurreservaat draagt de naam Boschplaat. Een bijzonder stukje Nederland waar geen dorpen en bewoning is te vinden. Sommige gedeelten zijn van half maart tot half augustus zelfs afgesloten in verband met het broedseizoen van de vele vogelsoorten die er leven.

Dit bijzondere stukje Terschelling kan gedeeltelijk worden bewonderd. Dankzij verschillende fietspaden kan je hier genieten van de rust en natuur. Onderweg kan je allerlei zeldzame planten en vele vogelsoorten bewonderen. Wil je graag meer weten over het natuurgebied? Dan kan je kiezen voor een rondleiding van Staatsbosbeheer. Ook kan je kiezen voor een huifkartocht.

terschelling-mooie-plekken

 

Lang geleden lag het dorpje Oosterend aan de oostelijke rand van het eiland. Echter is het eiland in de loop der jaren flink gegroeid. De natuur heeft zand afgeworpen aan de rand van het eiland waardoor hier nieuwe grond is ontstaan. Op deze nieuwe grond is het natuurgebied Boschplaat ontstaan. Een mooi gebied voor de echte natuurliefhebber.

 

De overtocht naar het eiland

Vanaf het Friese Harlingen vertrekken dagelijkse veerboten van rederij Doeksen naar Terschelling en Vlieland. In ongeveer 45 minuten zal je aanmeren in de haven van het levendige dorp West Terschelling. Vanaf de veerboot kan je genieten van mooie uitzichten op Friesland, de Wadden zee en het eiland Terschelling. Met een beetje geluk kan je onderweg zelfs zeehonden spotten.

De veerboot heeft zowel overdekte als buiten plaatsen. Ook kan je bijvoorbeeld (tegen betaling) je auto, caravan, fiets of kinderwagen meenemen. Meer informatie vind je op de website van de rederij via de volgende link: rederij Doeksen.

terschelling-bezienswaardigheden-tips

 

Informatie over overnachten, vind je via de fotoknoppen en tekstlinks op deze pagina. Toeristische informatie over de provincie vind je via: bezienswaardigheden provincie Friesland.

Alvast een fijne vakantie gewenst!

© 2024 Nederland Ontdekker.nl