Bezienswaardigheden en activiteiten in Utrecht

De provincie Utrecht staat bij veel mensen vooral bekend om de snelwegen, centrale ligging in Nederland en de gezellige hoofdstad. Maar de provincie biedt verrassend veel meer. Zoals natuurgebied de Utrechtse heuvelrug, musea, forten en attracties zoals een dierentuin. Op deze pagina lees je wat je zoal kunt gaan doen in deze provincie tijdens je vakantie of dagje uit.

utrecht-info-wat-doen

De stad Utrecht
De hoofdstad van de provincie staat bekend als sfeervol en gezellig. Mede dankzij de diverse grachten met de terrassen er naast. Ook de diverse historische gebouwen zorgen voor een sfeervol geheel. Zoals de bekende Domtoren, pakhuizen en pleinen.
Maat Utrecht heeft ook een moderne kant. Dit zie je vooral bij het Centraal station en het naastgelegen winkelcentrum Overvecht. In de stad is van alles te doen, van shoppen tot kanoën en van een stadswandeling (met gids) tot een avondje uit.

Meer toeristische informatie kan je vinden bij het VVV punt, gevestigd in het centrum (Domplein 9).


Nijntje museum
In de hoofdstad van de provincie vind je een museum over het bekende konijn Nijntje. Het museum laat kleine kinderen kennis maken met Nijntje en zijn vriendjes. Een interactief museum over de bekende figuurtje van Dick Bruna.


Het Spoorwegmuseum
Eén van de bekendste musea in Nederland, is het Spoorwegmuseum. Een leuke museum voor jong en oud. Je vind er tentoonstellingen, interactieve activiteiten, rondleidingen en filmbeelden. Ook vind je er een stukje nagebouwd historisch Utrecht en een miniatuurwereld. Ook zijn er voorstellingen en kunnen kinderen in een mini trein door de tuin rijden. Een leuk museum voor zowel kinderen als volwassenen.

spoorwegmuseum-utrecht-wat-doen-kinderen


Fort Vechten
Net buiten de stad vind je het Waterliniemuseum bij Fort Vechten. Een historisch onderwerp maar leuk voor jong en oud. Er zijn namelijk niet alleen tentoonstellingen maar ook interactieve activiteiten. Zo kan je met een virtual reality bril een parachutesprong boven de Waterlinie maken. Of bekijk de enorme maquette die zelfs onder water gezet kan worden. Het fot is voor kinderen een hele ontdekkingstocht.

In het museum leer je over de rol van de Waterlinie en het fort tijdens de 19e eeuw, de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog. Het museum is ook goed bereikbaar per fiets en openbaar vervoer.


Indoor speelparadijs Kidzcity
Dit overdekte speelparadijs kan een leuk uitje zijn bij wat slechter weer. De speeltuin is binnen waardoor je er altijd terecht kunt. Je vind er allerlei originele speelobjecten voor jonge kinderen. Ouders kunnen ondertussen toekijken vanaf het terras. Je vind Kidzcity in de stad Utrecht.


Watersportpark Down Under
Tussen Utrecht en Nieuwegein vind je het recreatiepark Down Under. Dankzij het meer en het overdekte zwembad, zijn er vele watersporten te doen. Zoals indoor surfen of buiten surfen, waterskiën, wakeboarden, suppen en tuben. Maar je kan ook van alles op het land doen. Zoals toffe dingen als 4 x 4 terreinrijden, obstacle run, VR experience, Bubble voetbal, workshops en teambuilding.


Binnenspeeltuin Kids-in
Een leuke binnenspeeltuin geheel in een waterthema. Het indoor speelparadijs is geschikt voor jonge kinderen. Je vind de speeltuin in de stad Utrecht.


Dierenpark Amersfoort
De dierentuin in deze provincie staat goed bekend. Veel mensen vinden het zelfs één van de mooiste dierenparken van Nederland. In Dierenpark Amersfoort zal je je zeker niet vervelen. Jong en oud kan hier allerlei dieren spotten. Van tijgers tot krokodillen en van wolven tot hyena’s. Het park is opgedeeld in verschillende zones, met elk een eigen thema. Onderweg kom je allerlei onderdelen tegen voor kinderen. Zo ontstaat er een leuke afwisseling. Adres: Barchman Wuytierslaan 224 in Amersfoort.


Domtoren
De bekendste toren van de provincie is de bekende Domtoren. In het hartje van de hoofdstad vind je dit historische bouwwerk. Mooi vanaf de grond maar ook zeker de moeite waard om te beklimmen. Na een sportieve klim kan je gaan genieten van een prachtig uitzicht over Utrecht.


Kasteel de Haar
Voor liefhebbers van historie, mooie tuinen en imposante gebouwen is kasteel de Haar zeker een aanrader. Het goed behouden kasteel geeft je nog een zeer goed beeld van de vroegere tijden. Mede dankzij het museum dat er is gevestigd. Maar ook de prachtige tuin is zeker een bezoekje waard. Een fotogenieke en rustgevende plek.
Voor je bezoek aan Kasteel de Haar is het verstandig alvast een ticket te reserveren. Ook kan je kiezen voor een rondleiding of speurtocht voor kinderen. Adres: Kasteellaan 1, 3455 RR Haarzuilens.

kasteel-de-haar-utrecht-tickets-info

DOMunder
Een bijzonder museum over de historie van het Domplein. Op vaste starttijden worden er bijna dagelijks ontdekkingstochten onder het plein georganiseerd. Een activiteit dat vooral voor volwassenen geschikt is.


Pyramide van Austerlitz
In de mooie bosrijke omgeving bij Woudenberg vind je een bijzonder bouwwerk. De Pyramide van Austerlitz. Een imposante Pyramide dat in 1804 is gebouwd als eerbetoon aan Napeleon Bonaparte. Bij de groene Pyramide is tegenwoordig een grote speeltuin te vinden met allerlei horeca. De speeltuin is gratis te bezoeken. Desondanks zijn er vele speeltoestellen en zelfs attracties zoals een treintje, botsauto’s en een zweefmolen. Adres: Zeisterweg 98, 3931MG Woudenberg.


Ouwehands dierenpark Rhenen
In de provincie Utrecht kan je zelfs twee grote dierentuinen bezoeken. Dierenpark Amersfoort en Dierenpark Rhenen. Twee hoogwaardige parken voor een leuk dagje uit. Je kan er vele diersoorten gaan bekijken. Van panda’s tot beren en van chimpansees tot slangen.

Een bijzonder onderdeel is bijvoorbeeld het Berenbos. Een bos met rotsen, een vijver en een waterval. Dit is het leefgebied van beren die vroeger mishandeld zijn. Ook leven er wolven. Ga op expeditie en leer van alles over deze dieren.
Zo zijn er nog veel meer leuke onderdelen te ontdekken in Ouwehands Dierenpark Rhenen. Adres: Grebbeweg 111, 3911AV Rhenen.


Nationaal Militair Museum
Bij Soest vind je een verrassend mooi en groot museum over de Krijgsmacht; het Nationaal Militair Museum. Een afwisselend museum met diverse vliegtuigen, exposities, voertuigen en videobeelden. Het museum is gevestigd in een groot modern gebouw midden in een natuurgebied. Het gebouw is omsingeld door allerlei militaire objecten en voertuigen. Tijdens je bezoek is dus zowel binnen als buiten van alles te ontdekken. Een aanrader voor zowel volwassenen als kinderen. Adres: Verlengde Paltzerweg 1, 3768MX Soest.

nationaal-militair-museum-utrecht-doen

Vinkeveense Plassen
Liefhebbers van natuur en watersporten kunnen hun hart ophalen bij de Vinkeveense Plassen. Een mooi natuurgebied met allerlei recreatie mogelijkheden. Ga bijvoorbeeld wandelen, zwemmen, waterskiën, duiken, varen, kano-en, mountainbiken of vissen. Leuk voor tijdens je vakantie of dagje uit.

Meer informatie over overnachten vind je via de volgende twee links: campings in Utrecht en vakantieparken in Utrecht.

toerisme-provincie-utrecht-bezienswaardigheden

© Nederland Ontdekker 2021