Wat te doen in de provincie Utrecht? De bezienswaardigheden

De provincie biedt allerlei mooie bezienswaardigheden en leuke activiteiten die je kunt gaan doen. Bijvoorbeeld tijdens een dagje uit, weekendje weg of zelfs tijdens een vakantie. In de provincie Utrecht is namelijk meer dan genoeg leuks te doen om er je vakantie te gaan vieren. Bijvoorbeeld bij één van de campings of vakantieparken in natuurgebied de Utrechtse Heuvelrug.

De stad Utrecht
De hoofdstad van de provincie staat bekend als sfeervol en gezellig. Mede dankzij de diverse grachten met de terrassen er naast. Ook de diverse historische gebouwen zorgen voor een sfeervol geheel. Zoals de bekende Domtoren, pakhuizen en pleinen.
Maat Utrecht heeft ook een moderne kant. Dit zie je vooral bij het Centraal station en het naastgelegen winkelcentrum Overvecht. In de stad is van alles te doen, van shoppen tot kanoën en van een stadswandeling (met gids) tot een avondje uit.

Meer toeristische informatie kan je vinden bij het VVV punt, gevestigd in het centrum (Domplein 9).


Nijntje museum
In de hoofdstad van de provincie vind je een museum over het bekende konijn Nijntje. Het museum laat kleine kinderen kennis maken met Nijntje en zijn vriendjes. Een interactief museum over de bekende figuurtje van Dick Bruna.


Het Spoorwegmuseum
Eén van de bekendste musea in Nederland, is het Spoorwegmuseum. Een leuke museum voor jong en oud. Je vind er tentoonstellingen, interactieve activiteiten, rondleidingen en filmbeelden. Ook vind je er een stukje nagebouwd historisch Utrecht en een miniatuurwereld. Ook zijn er voorstellingen en kunnen kinderen in een mini trein door de tuin rijden. Een leuk museum voor zowel kinderen als volwassenen.

wat-doen-provincie-utrecht


Indoor speelparadijs Kidzcity
Dit overdekte speelparadijs kan een leuk uitje zijn bij wat slechter weer. De speeltuin is binnen waardoor je er altijd terecht kunt. Er zijn allerlei originele speelobjecten voor jonge kinderen. Ouders kunnen ondertussen toekijken vanaf het terras. Je vindt Kidzcity in de stad Utrecht.


Watersportpark Down Under
Tussen Utrecht en Nieuwegein vind je het recreatiepark Down Under. Dankzij het meer en het overdekte zwembad, zijn er vele watersporten te doen. Zoals indoor surfen of buiten surfen, waterskiën, wakeboarden, suppen en tuben. Maar je kan ook van alles op het land doen. Zoals toffe dingen als 4 x 4 terreinrijden, obstacle run, VR experience, Bubble voetbal, workshops en teambuilding.


Binnenspeeltuin Kids-in
Een leuke binnenspeeltuin geheel in een waterthema. Het indoor speelparadijs is geschikt voor jonge kinderen. Je vind de speeltuin in de stad Utrecht.


Dierenpark Amersfoort
De dierentuin in deze provincie staat goed bekend. Veel mensen vinden het zelfs één van de mooiste dierenparken van Nederland. In Dierenpark Amersfoort zal je je zeker niet vervelen. Jong en oud kan hier allerlei dieren spotten. Van tijgers tot krokodillen en van wolven tot hyena’s. Het park is opgedeeld in verschillende zones, met elk een eigen thema. Onderweg kom je allerlei onderdelen tegen voor kinderen. Zo ontstaat er een leuke afwisseling.

dierentuin-amersfoort-overzicht


Domtoren
De bekendste toren van de provincie is de bekende Domtoren. In het hartje van de hoofdstad vind je dit historische bouwwerk. Mooi vanaf de grond maar ook zeker de moeite waard om te beklimmen. Na een sportieve klim kan je gaan genieten van een prachtig uitzicht over Utrecht.


Kasteel de Haar
Voor liefhebbers van historie, mooie tuinen en imposante gebouwen is kasteel de Haar zeker een aanrader. Het goed behouden kasteel geeft je nog een zeer goed beeld van de vroegere tijden. Mede dankzij het museum dat er is gevestigd. Maar ook de prachtige tuin is zeker een bezoekje waard. Een fotogenieke en rustgevende plek.

Voor je bezoek aan Kasteel de Haar is het verstandig alvast een ticket te reserveren. Ook kan je kiezen voor een rondleiding of speurtocht voor kinderen. Adres: Kasteellaan 1, 3455 RR Haarzuilens.

utrecht-bezienswaardigheden-kasteel-haar

 


DOMunder
Een bijzonder museum over de historie van het Domplein. Op vaste starttijden worden er bijna dagelijks ontdekkingstochten onder het plein georganiseerd. Een activiteit dat vooral voor volwassenen geschikt is.


Pyramide van Austerlitz
In de mooie bosrijke omgeving bij Woudenberg vind je een bijzonder bouwwerk. De Pyramide van Austerlitz. Een imposante Pyramide dat in 1804 is gebouwd als eerbetoon aan Napeleon Bonaparte. Bij de groene Pyramide is tegenwoordig een grote speeltuin te vinden met allerlei horeca. De speeltuin is gratis te bezoeken. Desondanks zijn er vele speeltoestellen en zelfs attracties zoals een treintje, botsauto’s en een zweefmolen.


Ouwehands Dierenpark Rhenen
In de provincie Utrecht kan je zelfs twee grote dierentuinen bezoeken. Dierenpark Amersfoort en Ouwehands Dierenpark Rhenen. Twee hoogwaardige parken voor een leuk dagje uit. Je kan er vele diersoorten gaan bekijken. Van panda’s tot beren en van chimpansees tot slangen.

Een bijzonder onderdeel is bijvoorbeeld het Berenbos. Een bos met rotsen, een vijver en zelfs een waterval. Dit is het leefgebied van beren die vroeger mishandeld zijn. Ook leven er wolven. Ga op expeditie en leer van alles over deze dieren.
Maar er zijn er nog veel meer leuke onderdelen te ontdekken in Ouwehands Dierenpark Rhenen. Via de onderstaande fotoknop vind je meer informatie en kan je voordelig online tickets bestellen.

 


Vinkeveense Plassen
Liefhebbers van natuur en watersporten kunnen hun hart ophalen bij de Vinkeveense Plassen. Een mooi natuurgebied met allerlei recreatie mogelijkheden. Ga bijvoorbeeld wandelen, zwemmen, waterskiën, duiken, varen, kano-en, mountainbiken of vissen. Leuk voor tijdens je vakantie of dagje uit.

Meer informatie over overnachten vind je via de volgende twee links: campings in Utrecht en vakantieparken in Utrecht.

 

toerisme-provincie-utrecht-bezienswaardigheden

 

Musea in de provincie Utrecht

Ook in deze provincie zijn er diverse musea die je kunt gaan bezoeken. Zowel voor kinderen als voor volwassenen kan een museum een leuk en leerzaam uitje zijn. En ook bij wat slechter weer, is het een geschikt uitstapje. In deze provincie kan je bijvoorbeeld de volgende musea bezoeken:

Nationaal Militair Museum
Bij Soest vind je een verrassend mooi en groot museum over de Krijgsmacht; het Nationaal Militair Museum. Een afwisselend museum met diverse vliegtuigen, exposities, voertuigen en videobeelden. Lees aangrijpende verhalen, grappige belevenissen en ontdek hoe de Nederlandse krijgsmacht wereldwijd actief is.

Het museum is verrassend modern en heel passend gelegen op de voormalige luchtmachtbasis Soesterberg. Het gebouw is omsingeld door allerlei militaire objecten en voertuigen. Tijdens je bezoek is dus zowel binnen als buiten van alles te ontdekken. Een aanrader voor zowel volwassenen als kinderen.


Spoorwegmuseum: we beginnen meteen maar met het meest bekende museum van de provincie; het Spoorwegmuseum. Al vele jaren een geliefd uitje voor zowel kinderen als volwassenen. Je kunt er dankzij tentoonstellingen, films, activiteiten en echte treinen van alles leren over de spoorwegen. Ook is er een stukje miniatuurwereld, een tuin met een mini-treintje voor kinderen, voorstellingen en allerlei andere extra’s.


Universiteitsmuseum Utrecht: ontdek de wereld van wetenschappers. Leer over uiteenlopende onderwerpen en ga ook zelf proefjes doen. Ook is er een tuin met diverse plantensoorten. Het Centraal museum en het Nijntje museum liggen om de hoek, eventueel handig om te combineren.


Nijntje museum: in de hoofdstad van de provincie vind je een museum over het bekende konijn Nijntje. Het museum laat kleine kinderen kennis maken met Nijntje en zijn vriendjes. Een interactief museum over de bekende figuurtje van Dick Bruna.


Museum Spakenburg: het plaatsje Spakenburg is een voormalig vissersdorpje en heeft daarmee een rijk verleden. Tegenwoordig heeft het de provincie Flevoland als overbuurman gekregen en wordt er niet meer gevist. Benieuwd naar de geschiedenis van het sfeervolle dorp? In het plaatselijke museum vind je allerlei informatie over het visserijverleden van het dorp, het boerenverleden van Bunschoten, de klederdracht, voetbal, de watersnood van 1916 en een oud schooltje. Het is een openluchtmuseum met binnen- en buitengedeelten verdeeld over zeven verschillende gebouwen.

Ook een boottocht op een botter en een bezoek aan de koornmolen, kan leuk zijn tijdens je bezoek aan Spakenburg.

museum-spakenburg-utrecht


Museum Flehite: in de historische binnenstad van Amersfoort vind je dit museum over de geschiedenis van de stad. Ook zijn er wisselende exposities over diverse onderwerpen.


Klederdracht- en Visserijmuseum: in het voormalige vissersdorp Spakenburg in het noorden van de provincie, vind je dit bijzonder museum. Het wordt namelijk gerund door vrijwilligers, heeft geen winstoogmerk en is slechts in het toeristische voor- en hoog seizoen geopend. Er wordt allerlei informatie gegeven over klederdrachten, de visserij en de geschiedenis van het voormalige vissersdorp.


Museum Catharijneconvent:  in het centrum van de hoofdstad kan je in een mooi historische gebouw, allerlei historische kunst gaan bekijken. Van schilderijen tot houtsnijwerk en van zilverwerk tot beelden. Een rijke verzameling van zeer oude religieuze kunst. Ook zijn er tijdelijke exposities over verschillende onderwerpen te zien.


Museumwerf Vreeswijk: benieuwd naar de geschiedenis van binnenvaartschepen en het werk op een werf? Dan kan je dit (goedkope) museum in Nieuwegein eens bezoeken. Je vindt er onder andere informatie over het bouwen van schepen, het huiselijk leven van een schippersgezin, scheepsmotoren en interactieve onderdelen voor kinderen. Daarnaast kan je zien hoe men schepen repareert en onderhoud.


Nederlands Volksbuurtmuseum: net als veel (oudere) steden heeft ook de hoofdstad van de provincie, verschillende volksbuurten. In dit museum wordt allerlei informatie gegeven over de volksbuurten in deze stad. Ook zijn er geregeld exposities over andere onderwerpen met betrekking tot de stad Utrecht.


Cavaleriemuseum: in Amersfoort kan je een goed beeld krijgen van de geschiedenis van de Nederlandse cavalerie. Verdeeld over twee gebouwen en een buitenterrein, kan je van alles lezen en bekijken. Van wapens tot uniformen en van tanks tot (miniatuur) voertuigen. Een goedkoop museum op een militair kazerneterrein.


Grebbelinie: bij de grens tussen de provincie Gelderland en Utrecht, ligt de bekende Grebbelinie. Een verdedigingswerk dat je gedeeltelijk kunt bekijken. De Stichting Grebbelinie In het Vizier heeft een klein museum opgebouwd dat jaarlijks groeit. Je kunt er onder ander een film bekijken, een rondleiding krijgen, door een nagebouwde loopgraaf lopen en over de Grebbelinie lopen.

Je vindt het museum bij het dorp Woudenberg.

provincie-utrecht-activiteiten-doen


Grebbelinie Bezoekerscentrum Renswoude
Acht houten soldaten verbeelden de lange geschiedenis van deze waterlinie, die deel uitmaakte van de hoofdverdediging van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Film, animaties, veldtelefoons, historische objecten en een landschapstafel zorgen voor een gevarieerd verhaal over dit rijksmonument. Het bezoek aan de expositie kan worden gecombineerd met een mooie wandeling over het aarden fort (2 km).


DOMunder: ontdek de rijke geschiedenis van het Domplein en Utrecht tijdens een ondergrondse ontdekkingstocht door tunnels onder het Domplein. Een spannend uitje voor liefhebbers van historie. Onderweg lees je allerlei spannende verhalen en kun je archeologische schatten bekijken.


Museum Speelklok: zoek je een vrolijk uitje? Dan kan dit vrolijke museum een aanrader zijn dankzij de vele muziekinstrumenten. Laat je verrassen door het grote aantal muziekinstrumenten dat er is, de bijzondere varianten en hoe moeilijke sommige instrumenten te bespelen zijn. Bekijk de vele instrumenten, draaiorgels, muziekdoosjes en speelklokken in de voormalige kerk in het centrum van de hoofdstad.


Het Touwmuseum: de uitvinding van touw was een grote vondst. We hebben wereldwijd namelijk veel aan touw te danken. Maar hoe wordt het eigenlijk gemaakt. En welke soorten touw zijn er? Je vindt de antwoorden en allerlei andere informatie in dit (kleine) museum in het dorp Oudewater.


Centraal Museum: in een groot pand met een mooi trappenhuis vind je dit museum dat verschillende onderwerpen behandeld. Zo is de werkplek van schrijver Dick Bruna nagemaakt, ligt er in de kelder een historisch schip, Rietveld meubilair en zijn er verschillende wisselende exposities. Je vindt het historische pand in het centrum van de hoofdstad.


Healey museum: voor liefhebbers van sportieve oldtimers kan dit een geschikt uitje zijn. In het dorp Vreeland kan je namelijk een ruime collectie oldtimer sportwagens bekijken. Naast de diverse Engelse Healey auto’s, kan je ook informatie lezen en schaalmodellen bekijken. Een populair uitje onder autoliefhebbers.

musea-provincie-utrecht


Stadsmuseum Woerden: midden in het historische centrum van vestingstadje Woerden, staat dit museum over de geschiedenis van de stad. Ook zijn er schilderijen, Romeinse vondsten en wisselende exposities te zien. Niet zo groot maar voor de liefhebber wel interessant.


Mondriaanhuis: in het hartje van de stad Amersfoort vind je dit museum dat gewijd is aan de bekende schilder Piet Mondriaan. Bekijk verschillende werken van de meester en ontdek hoe zijn leven is verlopen. Zoals bijvoorbeeld zijn periode in New York, dat bij veel mensen niet bekend is. Je krijgt onder andere een goed beeld dankzij twee multimedia voorstellingen.


De Heksenwaag: de Waag van Oudewater is vele jaren gebruikt als officieel weegpunt voor allerlei goederen. Maar een bepaalde periode werden er ook van hekserij verdachte personen gewogen. Was je niet te licht, dan kreeg je een certificaat dat je geen heks was. In het kleine museum vind je informatie over deze “eerlijke” manier van heksenjacht. Voor de zekerheid kan je nog steeds op de grote weegschaal.


Museum Militaire Traditie: je kunt je hier verdiepen in de rijke geschiedenis van het Nederlandse leger. Met name aan de hand van vele uniformen. Ook wordt aandacht besteed aan de slag bij Waterloo via een maquette, het Nederlandse leger in Indië, de Eerste en Tweede Wereldoorlog en de Franse bezetting. Een goedkoop museum dat wordt gerund door vrijwilligers.


Museum Fort Vechten
Net buiten de stad vind je het Waterliniemuseum bij Fort Vechten. Een historisch onderwerp maar leuk voor jong en oud. Er zijn namelijk niet alleen tentoonstellingen maar ook interactieve activiteiten. Zo kan je met een virtual reality bril een parachutesprong boven de Waterlinie maken. Of bekijk de enorme maquette die zelfs onder water gezet kan worden. Het fort is voor kinderen een hele ontdekkingstocht.

waterlinie-museum-utrecht

Waterliniemuseum Fort bij Vechten

 

In het museum leer je over de rol van de Waterlinie en het fort tijdens de 19e eeuw, de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog. Het museum is ook goed bereikbaar per fiets en openbaar vervoer.

 

Wat zijn leuke plaatsen in de provincie Utrecht?

Een dagje naar een mooie plaats, is vaak een leuke afwisseling met natuur, musea, attracties en bezienswaardigheden. Maar welke steden en plaatsen zijn eigenlijk leuk om te bezoeken? Je vindt hier een handig overzicht:

De stad Utrecht
Uiteraard is de hoofdstad de moeite waard. Mede dankzij de vele grachten die door het sfeervolle centrum lopen. Ook het grote winkelaanbod, de musea, horeca en historische (grachten)panden maken de stad bijna een garantie tot succes. Bekende bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld de Domtoren en musea zoals het bekende Spoorwegmuseum.


Loenen aan de Vecht
Klein maar fijn, dat lijkt een goede omschrijving voor dit sfeervolle dorp. Mooi gelegen aan rivier de Vecht en vol met historische panden. Hierdoor hangt er een leuke sfeer en het dorp de moeite waard om eens te gaan bekijken. Ook het nabij gelegen merengebied is mooi voor fietsers, wandelaars en watersporters.


Amersfoort
Amersfoort is een gezellige Middeleeuwse stad in de provincie Utrecht, aan de noordoost kant van de Utrechtse Heuvelrug. Het heeft een karakteristiek centrum met veel rijksmonumenten en andere bezienswaardigheden. Zoals de dierentuin, Bierbrouwerij de Drie Ringen en verschillende musea.  Dankzij de diverse historische gebouwen, vinden veel mensen dit een mooie stad. Zeker de moeite waard om eens te gaan bekijken.

Meer informatie over de stad vind je via de volgende link op de pagina over: bezienswaardigheden in Amersfoort.


 

Spakenburg
Mooi gelegen aan het Eemmeer, is vissersdorp Spakenburg. Een dorp met een rijke historie waar nog steeds van alles van terug te zien is. De visserij is nog steeds een belangrijke inkomstenbron voor het dorp, wat ook zorgt voor een gezellige bedrijvigheid.
De dorpskern, de haven en de oude haven zijn bezienswaardigheden op zich. Ook kan je naar het visserijmuseum. In dit mooie dorp ben je geen uren zoet maar het is de moeite waard om door te wandelen of fietsen.

 

Hopelijk heb je dankzij de vele tips, een goed beeld gekregen van de mooie bezienswaardigheden in de provincie en de leuke activiteiten die er zijn te doen. Alvast veel plezier!

Meer informatie over overnachten in deze provincie vind je via de volgende twee links: campings in Utrecht en vakantieparken in Utrecht.

.

overnachten-utrecht-vakantie-tips

© 2024 Nederland Ontdekker.nl