Campings in de provincie Groningen

Het noorden van Nederland biedt je een fijne rust, ruimte en mooie natuur. Maar er zijn ook allerlei leuke uitjes te doen. Kamperen in Groningen kan je dan ook een ontspannende vakantie bezorgen. Onderweg geen files en drukte maar het fijne plattelandsgevoel.
Op deze pagina vind je een handig overzicht van campings in de provincie Groningen. Via de verschillende fotoknoppen kan je eenvoudig een campingplek reserveren. Alvast een fijne kampeervakantie gewenst!

campings-provincie-groningen-strandheem-prive-sanitair

Campings ’t Strandheem – Veel voorzieningen

In het uiterste westen van de provincie Groningen, ligt de de veelzijdige familiecamping ’t Strandheem. De naam verwijst naar de naastgelegen meer met het zandstrand. Op de grens van de provincies Groningen en Friesland kan je kamperen op deze camping met allerlei faciliteiten. Zo is er een overdekt kinderzwembad, (overdekte) speeltuinen, airtrampoline, sportveldjes, een midgetgolfbaan, visvijver, jeugdhonk, disco, kinder activiteiten en uiteraard het naast gelegen recreatiegebied rond het meer. Ook zijn er praktische voorzieningen zoals een eetcafé, snackbar, winkel, wasserette en fietsverhuur.

Kamperen kan er op ruime kampeerplekken of je kan overnachten in één van de accommodaties. Zoals glampingtenten, tunneltenten, chalets en verhuurtenten.

camping-lentemaheerd-noord-groningen

Lentemaheerd – Nederlands noordelijkste camping

Camping en B&B de Lentemaheerd staat bekend om de rust, natuur en weidse uitzichten van Noord Groningen. Maar het is ook de noordelijkste camping van het vasteland van Nederland. Het is gelegen in het uiterste noorden van de provincie Groningen in de buurt van de Waddenzee. De camping biedt een knusse gezelligheid en een vrij luxe sanitair gebouw waar je gratis kunt douchen.
Kamperen kan op één van de twee velden. Eén met knusse begroeiing, de andere met extra veel weidse uitzichten. Ook kan je kiezen voor een overnachting in de pipowagen, het chalet of de B&B in de voormalige boerderij. In 2015 is de B&B zelfs verkozen tot de “Beste Vekabo logeeraccommodatie van Nederland”.

camping-watermolen-groningen

De Watermolen – Rustig en aan een zwemmeer

Qua natuur lijkt de Watermolen op camping Engelbert. Echter is deze camping meer geschikt voor liefhebbers van rust en natuur. Hier zijn namelijk minder kinderactiviteiten. Wel kan je leuk zwemmen in het meer. Ook kan je er overnachten in strohuisjes of enkele bungalows aan het meer.

campings-nederland

Camping Engelbert – Met zwemmeer en kinderactiviteiten

Je kan hier direct aan het water van het meer kamperen. Dut geeft een leuke sfeer en er zijn allerlei watersportmogelijkheden. Zo kan je zwemmen, surfen, zeilen en duiken. Dit is een gezellige en eenvoudige familiecamping in de buurt van de stad Groningen. Bij het natuurbad is toezicht en ook een ondiep kindergedeelte. Verder kunnen de kinderen zich vermaken in de speeltuin.

camping-nienoord-groningen-overdekt- zwembad-speeltuin

Landgoedcamping Nienoord – Naast een grote speeltuin en zwembad

Dit is één van de grotere campings van de provincie, met ongeveer 120 kampeerplekken. De camping ligt in de plaats Leek vlakbij het Familiepark Nienoord, een subtropisch zwemparadijs, het Leekstermeer en het museum Nienoord. Maar ook op de camping zijn allerlei faciliteiten. Zoals speeltuinen, een pannenkoekrestaurant en sportveldjes. Tegen een voordelig tarief kan je met een elektrisch treintje naar het naast gelegen kinderpark of het binnen en buiten zwembad.

camping-marenland-noord-groningen-kano

Marenland Recreatie Winsum – Verschillende watersporten mogelijk

Deze camping ligt direct aan het water van het Winsumermaar. Je kan hier kano’s, fluisterboten en fietsen huren waarmee je het pittoreske Noord Groninger land kan ontdekken. Ook is er een speeltuin, sportveldje, terras en kan je overnachten in blokhutten. Vanaf verschillende kampeerplekken heb je direct zicht op het water en het haventje.
In de omgeving vind je onder andere de mooie Waddenzee en het sfeervolle centrum van Winsum.

campings-nederland

Camping Lauwerszee – Rust, ruimte, natuur en met een herberg

Net als bij camping Lentemaheerd, vind je ook hier vooral veel rust en knusse gezelligheid. De rustige camping ligt vlakbij het Lauwersmeer gebied in het uiterste noord oosten van Groningen. Een drankje en een hapje doen kan in de herberg. Zowel, ontbijt, lunch of diner is mogelijk.

camping-wedderbergen-zuid-groningen

Wedderbergen – Met natuurbad

Deze camping ligt in het meest bosrijke gedeelte van de provincie. Het ligt vlakbij het dorp Wedde in de buurt van de grens met Drenthe. Op de camping zijn allerlei (sportieve) activiteiten te doen. Zo is er een binnenzwembad met glijbaan, zwemvijver, jeugdhonk, fietsverhuur, binnen en buiten speeltuinen, airtrampolines en er worden geregeld activiteiten georganiseerd. Ook kan je gaan vissen of kanoën in de kanalen die naar grotere wateren leiden.
Overnachten kan er op het camping gedeelte of in de diverse vakantiewoningen.

camping-rousant-provincie-groningen-zoutkamp

De Rousant – Gelegen aan het Reitdiep

Deze originele camping ligt aan het Reitdiep bij Zoutkamp. Een toeristische gebied vlakbij Nationaal park Lauwersoog. Op de camping vind je kassen waar je onbeperkt druiven kunt plukken. Een leuke camping bij de grens van Friesland. Opvallend is de mooie ligging op een vrij smalle landtong. Hierdoor is de camping omringd door water.

camping-groningen-otter-schildmeer-watersporten

De Otter – Aan het Schildmeer

Direct aan het Schildmeer vindt je camping de Otter. Een rustige camping dat extra geschikt is voor liefhebbers van rust, ruimte en watersporten. Het Schildmeer biedt je namelijk vele watersportmogelijkheden en tevens een mooi uitzicht. Zo kan je gaan zwemmen, zeilen, suppen, kanoën en andere watersporten doen. Naast de kampeerplekken, kan je hier ook overnachten in verschillende (originele) vakantiehuisjes. De camping heeft 100 vaste plaatsen en 50 toeristische plaatsen.

camping-ekenstein-groningen-appingedam

Ekenstein – Kanoën en midgetgolfen bij Appingedam

Naast Landgoed Ekenstein vindt je een gezellige camping met faciliteiten zoals een midgetgolfbaan, kano verhuur, kantine, ruime kampeerplekken. Ook kan je overnachten in één van de blokhutten. Rond het naastgelegen landgoed ligt een leuk wandelbos. Appingedam ligt in het uiterste noorden en kan je kennen van de “hangende keukens”.

camping-plathuis-bourtange-groningen

’t Plathuis – Bij het bekende vestingstadje Bourtange

Deze mooi begroeide camping ligt bij het bekende vestingstadje Bourtange. Je kan er kamperen op ruime plekken, er is een kantine en een speelvijver met een strandje. In Bourtange vind je allerlei activiteiten. De camping is ook geschikt voor mindervaliden. Overnachten kan er op verschillende kampeerveldjes, trekkershutten en een chalet.

camping-barkhoorn-groningen-zwemplas

De Barkhoorn – Met recreatieplas

In het uiterste oosten van Groningen, ligt camping de Barkhoorn bij het plaatsje Sellingen. Er is een recreatieplas, een strandje en een speeltuin. Een gezellige en vrij rustige camping voor het hele gezin. De camping is mooi begroeid en opgedeeld in diverse kampeerveldjes. Hierdoor hangt er een gezellige maar rustige sfeer.

campings-overzicht-nederland

Stadspark – In de stad Groningen

Wil je kamperen in de hoofdstad van de provincie Groningen? Dan kan je kiezen voor camping Stadspark. Het ligt in een groot park aan de rand van de stad Groningen. Op fiets ben je in een kwartiertje in het bruisende centrum. Bij de camping is een restaurant en een gedeelte van de kampeerplekken ligt aan het water

camping-robersum-lauwersoog-groningen-info

Robersum – Bij Nationaal park Lauwersoog

Ook deze camping ligt bij Lauwersoog. Het is een vrij rustige camping maar in de omgeving is van alles te doen. Zoals wadlopen, varen, zwemmen, fietsen en wandelen. De camping heeft een speeltuin, net sanitair en een sportveldje.

camping-lauwersoog-groningen-water

Camping Recreatiecentrum Lauwersoog – In Nationaal park Lauwersmeer

Eén van de grootste campings van de provincie vind je bij nationaal park Lauwersmeer. Een goede camping wanneer je houdt van veel voorzieningen, zwemmen, mountainbiken en watersport. Zo zijn er zandstrandjes, een binnenspeeltuin, een animatieteam en kan je fietsen, boten en kano’s huren. Ook zit er een restaurant en eetcafé bij de camping.
Je kan er ook overnachten in kampeerpods; kleine trekkershutten. Kamperen kan op één van de 250 kampeerplekken.Het aanbod van campings in Groningen

De campings in de provincie Groningen staan met name bekend om de weidse uitzichten. Afgezien van het meer beboste zuid oosten van de provincie, ligt in de rest van Groningen namelijk voornamelijk landbouw gebied. Hierdoor heb je er weidse uitzichten en een echt gevoel van rust en ruimte. Fijn voor wandelingen en fietstochten.

De campings liggen mooi verdeeld door de provincie. Afgezien van het Lauwersmeergebied, zijn er namelijk geen specifieke toeristische regio’s. Toeristische drukte en grote campings zal je er zodoende minder vinden. Ook vakantieparken met een campinggedeelte zijn er weinig te vinden. In Groningen zijn vooral kleinere campings voor mensen die niet zoveel faciliteiten zoeken tijdens hun vakantie. Een fijne provincie voor liefhebbers van rust, ruimte en natuur.

groningen-provincie-toerisme-bezienswaardigheden

Campings met (overdekt) zwembad

Doordat in deze provincie voornamelijk kleinere campings zijn, is er meestal geen zwembad. Toch zijn er enkele plekken waar je binnen of buiten kunt zwemmen tijdens je verblijf. Kamperen met een zwembad kan bijvoorbeeld bij:

  • Landgoedcamping Nienoord (binnen en buitenzwembad)
  • de Breede (buitenzwembad)
  • Wedderbergen (overdekt zwembad)
  • Kampeerterrein Jachthaven Meerwijck (binnenzwembad en zwemmeer)
  • ’t Strandheem (binnenzwembad en zwemplas)
  • recreatiepark de Sikkenberg (buitenzwembad)

Verder zijn er verschillende kampeerplekken waar je kan zwemmen in een zwemmeer of de zee.

campings-noord-brabant-overdekt-zwembad-overzicht-binnen

Groningse campings aan de Waddenzee

Voor liefhebbers van de bijzondere Waddenzee kan een camping aan zee geschikt zijn. Een camping direct bij de zee inclusief een strand vind je bij het oostelijk gelegen dorpje Termunten en het westelijke gelegen Lauwersoog. Campings in de buurt van de zee, liggen in noordelijke dorpen zoals Uithuizermeeden, Warffum, Winsum, Pieterburen en Zoutkamp. Hier ligt de Waddenzee op enkele kilometers. Strand vind je er echter niet, de Waddenzee bestaat namelijk op de meeste plekken uit kwelders.

campings-friesland-aan-waddenzee-overzicht

Groningse campings met privé sanitair

Mede dankzij het Corona virus hebben steeds meer kampeerders de voorkeur voor een kampeerplek met privé sanitair. Langzamerhand gaan campings hier in mee en je ziet dan ook dat het aantal kampeerplekken met eigen sanitair stijgt. Handig wanneer je houdt van privacy en extra hygiëne. Nadeel is echter, dat op het kampeerveld diverse kleine gebouwtjes komen te staan.
In de provincie Groningen hebben slechts enkele campings, plekken met privé sanitair:

  • Strandheem in Opende
  • Barkhoorn in Sellingen

 

campings-provincie-groningen

Waar kan je handig Groningse campings boeken?

Er wordt geadviseerd om op tijd een kampeerplek te reserveren. Ook bij sommige goede Groningse campings kunnen de kampeerplekken tijdens het hoogseizoen namelijk allemaal gereserveerd zijn.
Het boeken van een campingplek kan rechtstreeks bij de camping of via een aanbieder zoals ACSI Euro Campings. Dit bedrijf heeft campings verzameld waardoor je een handig overzicht hebt per provincie. Ook boeken kan je eenvoudig boeken via Euro Campings.

Het boeken van een kampeerplek kan onder andere via de fotoknop van de ACSI Euro Campings op deze pagina of via de volgende link: campings Groningen.

 

Kamperen in de provincie Groningen

Kamperen in de provincie Groningen is met name leuk voor liefhebbers van rust, ruimte en weidse uitzichten. Maar ook voor liefhebbers van meren. Er zijn namelijk meerdere meren met daarbij een camping. Leuk voor liefhebbers van bijvoorbeeld vissen, watersporten, kanoën, varen of gewoon van het mooie uitzicht over een meer. Vanuit het meer kan je de rest van de provincie gaan ontdekken via de kanalen en maren.

Tijdens je kampeervakantie zal je meestal al snel merken dat het een rustige provincie is. Met name door de relatief lage hoeveelheid verkeer en bebouwing. Fijn om even tot rust te komen. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling, kanotocht of fietstocht.

Een derde verschil met andere provincies, is het weer. Door de noordelijke ligging is het in de provincie vaak iets minder warm dan in bijvoorbeeld het zuiden van Nederland. Ook kan er iets meer wind staan. Tijdens de warme zomermaanden kan dit echter ook een voordeel zijn. Het gemiddelde beetje extra wind is met een elektrische fiets vaak goed te compenseren.

Ondanks de mooie weidse uitzichten, kan je toch vaak wel kiezen voor een beschutte kampeerplek. Veel Groningse campings zijn namelijk voorzien van ruim genoeg begroeiing voor fijne beschutting. Desondanks kan je toch vaak vanaf verschillende kampeerplekken nog genieten van de uitzichten over de landerijen.

campings-nederland-waar-aan-denken-min

Camping Lentemaheerd, Noord Groningen

Is een kampeervakantie in Groningen wel leuk?

Naast de rust en ruimte, biedt Groningen ook genoeg actie. Met name in de gezellige hoofdstad is geliefd. Een echte studentenstad wat goed merkbaar is aan de vele horecagelegenheden. Het authentieke centrum ligt vol met winkels, restaurants en cafés. Bekende bezienswaardigheden zijn onder andere de Martinitoren, de Grote Markt, de Vismarkt, het Hoofdstation, Groninger Museum en sinds enkele jaren het Forum. Een modern gebouw midden in het centrum. Vanaf het dak heb je een prachtig (gratis) uitzicht over de stad en de provincie.

groningen-stad-toerisme-bezienswaardigheden-doen

Uiteraard mag ook de Waddenzee niet ontbreken tijdens je kampeervakantie. Een bijzonder natuurgebied dat afwisselend droog ligt en onder water staat. Echte liefhebbers kunnen kiezen voor een camping in het noorden bij de Waddenzee. Houdt er wel rekening mee dat wel altijd de hoge zeedijk tussen je kampeerplek en het mooie uitzicht over de Waddenzee ligt. Ook zijn er niet zoveel stranden door de eb en vloed werking. Desondanks is het een bijzonder en rustig natuurgebied. Fijn om te bekijken tijdens een wandeling, fietstocht of picknick op de hoge zeedijk.

waddenzee-groningen-toerisme-vakantie-info

Een leuk uitstapje tijdens je vakantie, is een dagje naar een Waddeneiland. Schiermonnikoog en Borkum liggen bij de provincie Groningen. Schiermonnikoog in het uiterste westen bij Nationaal park Lauwersmeer. Het Duitse Borkum in het centrale noorden bij de Eemshaven. Bijna het noordelijkste punt van het vaste land van Nederland. In de buurt van beide veerdiensten liggen meerdere campings.

Verder is kanoën populair in de provincie. Mede dankzij de diverse maren (kleine kanalen) die door de landerijen slingeren. Ook op de verschillende meren of door de stad Groningen is kanoën leuk. Of door het historische centrum van Appingedam met de bekende hangende keukens.

campings-provincie-groningen

Reserveer op tijd een kampeerplek ondanks de rust

Ondanks dat het een rustige provincie is, wordt ook hier geadviseerd om ruim op tijd een kampeerplek te reserveren. Want ook hier kunnen de betere campings al op tijd volgeboekt zijn tijdens de zomermaanden. Dit komt mede doordat er in de provincie niet zoveel grote campings liggen.

Alvast een fijne kampeervakantie in het rustige Groningen gewenst!

© Nederland Ontdekker 2021