De Bouwte – Met leuke zwemplas

In het dorp Midwolda en vlakbij het Oldambtmeer, ligt deze rustige maar gezellige camping. Kamperen kan op verschillende soorten plekken, verdeeld over begroeide veldjes. Bijvoorbeeld plaatsen aan het water, met extra privacy of met privé sanitair. Dankzij de speelse vormen van de kampeervelden, heeft de camping een natuurlijke uitstraling. Overnachten kan ook in accommodaties zoals chalets, blokhutten en bungalows.

De camping biedt allerlei vermaak en voorzieningen zoals een zwemplas met (opblaasbare) speelobjecten, een sportveld, kabelbaan over het water, speeltuin, brasserie, visvijver en een aanlegsteiger voor boten.


campings-groningen-water-meer-hond

Meerwijck – Aan het Zuidlaardermeer

Deze gezellige familiecamping ligt direct aan het Zuidlaardermeer. Daardoor heb je mooie uitzichten over het water en zijn er allerlei watersportmogelijkheden. Mede dankzij het grote zandstrand en de jachthaven. De camping ligt op de grens van Groningen en Drenthe waardoor je gemakkelijk beide provincies kunt gaan ontdekken tijdens je vakantie.

Maar ook op de camping is van alles te doen. Mede dankzij faciliteiten zoals een overdekt zwembad, kinder animatie, winkeltje, snackbar, sportveld, tennisbaan, restaurant, speeltuinen en verhuur van fietsen, kano’s en skelters.

Meer informatie en boeken kan via: Camping Meerwijck.


Boerderijcamping Hayema Heerd – West Groningen

In het westen van de provincie, in de buurt van het Lauwersmeergebied en Friesland, ligt deze rustige camping. Overnachten kan er op één van de 15 kampeerplekken rond de historisch boerderij. Overnachten kan ook in de stro-iglo of huifkar. Alle plekken hebben een eigen watertappunt en elektra (10 amp). Ook een plek met privé sanitair is mogelijk.

De boerencamping biedt voorzieningen zoals broodjesservice, fietsverhuur, wasmachine, binnenzandbak, trampoline, skelters, schommels en mindervalide sanitair. In de zomer wordt er bij mooi weer een zwembad van stropakken gemaakt. Een gezellige plek voor een rustige kampeervakantie.


campings-overzicht-nederland

’t Plathuis – Met zwemmeer

Op deze gezellige en vrij rustige familiecamping kan je kamperen op ruime kampeerplekken op vijf verschillende kampeervelden. De velden zijn mooi begroeid en van elkaar gescheiden door houtsingels. Daarbij kan gekozen worden voor standaard kampeerplekken en comfortplaatsen. Ook zijn er camperplaatsen en een apart familieveldje. Verder zijn er twee laantjes met daar aan meerdere stacaravans met vaste eigenaren.

Naast de standaard voorzieningen zoals sanitair en Wifi zijn er ook fietsen en skelters waar kinderen mee kunnen spelen. Verder is er een zwemplas met een ruim zandstrand. Aan de rand van de camping ligt een groot grasveld. Dit biedt allerlei (speel)mogelijkheden en er wordt geregeld wild gespot.


campings-overzicht-nederland

Buitengoed Het Achterdiep – Zuid oost Groningen

Deze camping ligt in het zuid oosten van de provincie Groningen, bij de dorpen Ter Apel en Sellingen. In dit gebied kan je profiteren van de mooie kanten van Groningen, Drenthe en Duitsland.

Het is een gemoedelijke camping dat bestaat uit een kleine camping, twee vakantieappartementen, een blokhut en een verhuurcaravan. Rondom het bedrijf liggen landerijen en boerderijen. Hierdoor kan je helemaal het boerenleven ervaren. Ook mede dankzij de kippen, schapen, eenden en konijnen die er gezellig rondscharrelen.

De camping heeft 14 kampeerplekken, verdeeld over meerdere veldjes. Met name voor liefhebbers van rust en natuur is Buitengoed Het Achterdiep een geschikte vakantieplek.


campings-groningen-overzicht

Camping Moekesgat – In zuid oost Groningen

In het zuid oosten van de provincie, ligt familiecamping Moekesgat. Het ligt rond een grote zwemplas, wat een leuke sfeer en extra vermaak geeft.
Met wat slechter weer kan er ook gezwommen worden in het naast gelegen openlucht zwembad. Verder kan je gebruik maken van extra faciliteiten zoals een cafetaria, fietsverhuur, speeltuin, jeu de boules baan, sportveldjes en een beachclub voor een drankje op het terras.
Kamperen kan het hele jaar op één van de 70 plekken. Alle plekken hebben uitzicht op het meer. Overnachten kan ook in een verhuurcaravan, chalet of safaritent.


camping-groningen-bronzen-eik

De Bronzen Eik – Bij Sellingen en Bourtange

Een grotere camping in zuid oost Groningen is De Bronzen Eik. Er zijn ruim 100 kampeerplekken, mooi verdeeld over meerdere kampeervelden. Het terrein ligt in een bos en ook rond de kampeervelden is allerlei begroeiing. Hierdoor hangt er een rustgevende en natuurlijke sfeer op de camping. De Bronzen Eik ligt bij Sellingen in het zuid oosten van de provincie Groningen.

Overnachten kan op verschillende soorten kampeerplekken of in één van de andere accommodaties. Zoals één van de trekkershutten, chalets of lodges.
Voorzieningen zijn er in de vorm van een restaurant, Foot Golf baan en een speeltuin.


camping-wedderbergen-groningen-zwembad-glijbanen

Camping Wedderbergen – Met waterpark

In het zuid oosten van Groningen ligt één van de grootste camping van de provincie. Camping Wedderbergen heeft namelijk ruim 230 campings. Ook zijn er 51 chalets te huur. De kampeerplekken zijn verdeeld over 20 velden. Daarvan liggen 16 velden aan het water. Dit zorgt voor een extra sfeervolle omgeving.

De Wedderbergen heeft vele extra faciliteiten. Het nieuwe waterpark is daarbij vaak de hoofdattractie. Maar ook het binnenzwembad, het zwemmeer met het strand en de binnenspeeltuin zijn populair. Verder zijn er voorzieningen zoals speeltuinen, sportveldjes, viswater, supermarkt, fietsverhuur en horeca. Een grote camping vlakbij de grens met Duitsland.


camping-groningen-zwembad-meer

Camping ’t Strandheem – Veel voorzieningen

In het uiterste westen van de provincie Groningen, ligt de de veelzijdige familiecamping ’t Strandheem. De naam verwijst naar de naastgelegen meer met het zandstrand. Op de grens van de provincies Groningen en Friesland kan je kamperen op deze camping met allerlei faciliteiten.

Zo is er een overdekt kinderzwembad, (overdekte) speeltuinen, airtrampoline, sportveldjes, een midgetgolfbaan, visvijver, jeugdhonk, disco, kinder activiteiten en uiteraard het naast gelegen recreatiegebied rond het meer. Ook zijn er praktische voorzieningen zoals een eetcafé, snackbar, winkel, wasserette en fietsverhuur.

Kamperen kan er op ruime kampeerplekken of je kan overnachten in één van de accommodaties. Zoals glampingtenten, tunneltenten, chalets en verhuurtenten.


camping-lentemaheerd-groningen-kust

Lentemaheerd – Nederlands noordelijkste camping

Camping en B&B de Lentemaheerd staat bekend om de rust, natuur en weidse uitzichten van Noord Groningen. Maar het is ook de noordelijkste camping van het vasteland van Nederland. Het is gelegen in het uiterste noorden van de provincie Groningen in de buurt van de Waddenzee. De camping biedt een knusse gezelligheid en een vrij luxe sanitair gebouw waar je gratis kunt douchen.

Kamperen kan op één van de twee velden. Eén met knusse begroeiing, de andere met extra veel weidse uitzichten. Ook kan je kiezen voor een overnachting in de pipowagen, het chalet of de B&B in de voormalige boerderij.

In 2015 is de B&B zelfs verkozen tot de “Beste Vekabo logeeraccommodatie van Nederland”. In 2023 werd de camping door de ANWB genomineerd voor de prijs “Beste kleine camping van Nederland”.

Meer informatie en te boeken via: B&B en camping Lentemaheerd.


camping-watermolen-groningen

De Watermolen – Rustig en aan een zwemmeer

Deze natuurlijk camping ligt bij het mooie dorp Opende in het westen van de provincie Groningen. Vlakbij de provincie Friesland waardoor kunt profiteren van de mooie kanten van beide provincies. De natuurcamping is mooi gelegen op een bebost terrein met twee meren. Dankzij het zandstrand kan je mooi zwemmen in het zwemmeer. Vissen kan in het naastgelegen vismeer. Verder zijn er voorzieningen zoals BBQ-verhuur, fietsverhuur, een bistro, wasserette, broodjesservice en kinderanimatie.

Overnachten kan op één van de circa 80 kampeerplekken of in accommodaties zoals de originele strohuisjes, waterlodges, safaritenten, safarilodges en waterchalets.

Meer informatie en te boeken via: De Watermolen.


camping-nienoord-groningen-zwembad-hond

Landgoedcamping Nienoord – Naast een grote speeltuin en zwembad

Dit is één van de grotere campings van de provincie, met ongeveer 120 kampeerplekken. De camping ligt in de plaats Leek vlakbij het Familiepark Nienoord, een subtropisch zwemparadijs, het Leekstermeer en het museum Nienoord. Maar ook op de camping zijn allerlei faciliteiten. Zoals speeltuinen, een pannenkoekrestaurant en sportveldjes. Tegen een voordelig tarief kan je met een elektrisch treintje naar het naast gelegen kinderpark of het binnen en buiten zwembad.


camping-winsum-groningen-water-steiger

Marenland Recreatie Winsum – Verschillende watersporten mogelijk

Deze camping ligt direct aan het water van het Winsumermaar. Je kan hier kano’s, fluisterboten en fietsen huren waarmee je het pittoreske Noord Groninger land kan ontdekken. Ook is er een speeltuin, sportveldje, terras en kan je overnachten in blokhutten.

Vanaf verschillende kampeerplekken heb je direct zicht op het water en het haventje.
In de omgeving vind je onder andere de mooie Waddenzee en het sfeervolle centrum van Winsum.


camping-groningen-water-steiger

De Rousant – Gelegen aan het Reitdiep

Deze originele camping ligt aan het Reitdiep bij Zoutkamp. Een toeristische gebied vlakbij Nationaal park Lauwersoog. Op de camping vind je kassen waar je onbeperkt druiven kunt plukken.

Een leuke camping bij de grens van Friesland. veel voorzieningen zijn er niet dus dit is vooral een kampeerplek voor liefhebbers van rust en natuur. Opvallend is de mooie ligging op een vrij smalle landtong. Hierdoor is de camping omringd door water wat zorgt voor extra sfeer. Ook biedt dit extra mogelijkheden voor liefhebbers van watersporten.


 

camping-ekenstein-groningen-water-kano

Ekenstein – Kanoën en midgetgolfen bij Appingedam

Naast Landgoed Ekenstein vind je een gezellige camping met faciliteiten zoals een midgetgolfbaan, kanoverhuur en een kantine.

Je kunt er overnachten op ruime kampeerplekken die zijn omringd door veel begroeiing. Ook kan je overnachten in één van de drie chalets.

Rond het naastgelegen landgoed ligt een leuk wandelbos. Appingedam ligt in het uiterste noorden en kan je kennen van de “hangende keukens”.


camping-bourtange-groningen

’t Plathuis – Bij het bekende vestingstadje Bourtange

Deze mooi begroeide camping ligt bij het bekende vestingstadje Bourtange. Een bekende toeristische plek. Je kan er kamperen op ruime plekken, er is een kantine en een speelvijver met een strandje. Ook in Bourtange vind je allerlei activiteiten.

Overnachten kan er op verschillende kampeerveldjes die mooi omringd zijn door begroeiing. Ook kan je kiezen voor één van de trekkershutten of chalets. De camping is ook geschikt voor mindervaliden.


Camping Recreatiecentrum Lauwersoog – In Nationaal park Lauwersmeer

Eén van de grootste campings van de provincie vind je bij nationaal park Lauwersmeer. Een goede camping wanneer je houdt van veel voorzieningen, zwemmen, mountainbiken en watersport. Zo zijn er zandstrandjes, een binnenspeeltuin, een animatieteam en kan je fietsen, boten en kano’s huren. Ook zit er een restaurant en eetcafé bij de camping.

Je kan er ook overnachten in kampeerpods; kleine trekkershutten. Kamperen kan op één van de 250 kampeerplekken.

Meer informatie en te boeken via: Camping Lauwersoog.


rustige-camping-groningen-robersum

Robersum – Bij Nationaal park Lauwersoog

Ook deze camping ligt bij Lauwersoog. Het is een vrij rustige camping maar in de omgeving is van alles te doen. Zoals wadlopen, varen, zwemmen, fietsen en wandelen. De camping heeft een speeltuin, net sanitair en een sportveldje.

De kampeervelden hebben natuurlijke vormen en zijn omringd door begroeiing. Hierdoor heerst er een rustige en natuurlijke sfeer op de camping.

Meer informatie en te boeken via: camping Robersum.

Het aanbod van campings in Groningen

De campings in de provincie Groningen staan met name bekend om de weidse uitzichten. Afgezien van het meer beboste zuid oosten van de provincie, ligt in de rest van Groningen namelijk voornamelijk landbouw gebied. Hierdoor heb je er weidse uitzichten en een echt gevoel van rust en ruimte. Fijn voor wandelingen en fietstochten.

De campings liggen mooi verdeeld door de provincie. Afgezien van het Lauwersmeergebied, zijn er namelijk geen specifieke toeristische regio’s. Toeristische drukte en grote campings zal je er zodoende minder vinden. Ook vakantieparken met een campinggedeelte zijn er weinig te vinden. In Groningen zijn vooral kleinere campings voor mensen die niet zoveel faciliteiten zoeken tijdens hun vakantie. Een fijne provincie voor liefhebbers van rust, ruimte en natuur.

vakantieparken-groningen-overzicht

 

Campings met (overdekt) zwembad

Doordat in deze provincie voornamelijk kleinere campings zijn, is er meestal geen zwembad. Toch zijn er enkele plekken waar je binnen of buiten kunt zwemmen tijdens je verblijf. Kamperen met een zwembad kan bijvoorbeeld bij:

• Landgoedcamping Nienoord (binnen en buitenzwembad)

• de Breede (buitenzwembad)

• Wedderbergen (overdekt zwembad)

• Kampeerterrein Jachthaven Meerwijck (binnenzwembad en zwemmeer)

• ’t Strandheem (binnenzwembad en zwemplas)

• recreatiepark de Sikkenberg (buitenzwembad)

Verder zijn er verschillende kampeerplekken waar je kan zwemmen in een zwemmeer of de zee.

vakantieparken-campings-nederland-zwembad

 

Groningse campings aan de Waddenzee

Voor liefhebbers van de bijzondere Waddenzee kan een camping aan zee geschikt zijn. Een camping direct bij de zee inclusief een strand vind je bij het oostelijk gelegen dorpje Termunten en het westelijke gelegen Lauwersoog. Campings in de buurt van de zee, liggen in noordelijke dorpen zoals Uithuizermeeden, Warffum, Winsum, Pieterburen en Zoutkamp. Hier ligt de Waddenzee op enkele kilometers. Strand vind je er echter niet, de Waddenzee bestaat namelijk op de meeste plekken uit kwelders.

groningen-campings-overzicht-info

 

Groningse campings met privé sanitair

Mede dankzij het Corona virus hebben steeds meer kampeerders de voorkeur voor een kampeerplek met privé sanitair. Langzamerhand gaan campings hier in mee en je ziet dan ook dat het aantal kampeerplekken met eigen sanitair stijgt. Handig wanneer je houdt van privacy en extra hygiëne. Nadeel is echter, dat op het kampeerveld diverse kleine gebouwtjes komen te staan.
In de provincie Groningen hebben slechts enkele campings, plekken met privé sanitair:

• Strandheem in Opende

• Barkhoorn in Sellingen

 

campings-provincie-groningen

 

Waar kan je handig Groningse campings boeken?

Er wordt geadviseerd om op tijd een kampeerplek te reserveren. Ook bij sommige goede Groningse campings kunnen de kampeerplekken tijdens het hoogseizoen namelijk allemaal gereserveerd zijn.
Het boeken van een campingplek kan rechtstreeks bij de camping of via een aanbieder zoals ACSI Euro Campings. Dit bedrijf heeft campings verzameld waardoor je een handig overzicht hebt per provincie. Ook boeken kan je eenvoudig boeken via Euro Campings.

Het boeken van een kampeerplek kan onder andere via de fotoknop van de ACSI Euro Campings op deze pagina of via de volgende link: campings Groningen.

 

Kamperen in de provincie Groningen

Kamperen in de provincie Groningen is met name leuk voor liefhebbers van rust, ruimte en weidse uitzichten. Maar ook voor liefhebbers van meren. Er zijn namelijk meerdere meren met daarbij een camping. Leuk voor liefhebbers van bijvoorbeeld vissen, watersporten, kanoën, varen of gewoon van het mooie uitzicht over een meer. Vanuit het meer kan je de rest van de provincie gaan ontdekken via de kanalen en maren.

Tijdens je kampeervakantie zal je meestal al snel merken dat het een rustige provincie is. Met name door de relatief lage hoeveelheid verkeer en bebouwing. Fijn om even tot rust te komen. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling, kanotocht of fietstocht.

Een derde verschil met andere provincies, is het weer. Door de noordelijke ligging is het in de provincie vaak iets minder warm dan in bijvoorbeeld het zuiden van Nederland. Ook kan er iets meer wind staan. Tijdens de warme zomermaanden kan dit echter ook een voordeel zijn. Het gemiddelde beetje extra wind is met een elektrische fiets vaak goed te compenseren.

Ondanks de mooie weidse uitzichten, kan je toch vaak wel kiezen voor een beschutte kampeerplek. Veel Groningse campings zijn namelijk voorzien van ruim genoeg begroeiing voor fijne beschutting. Desondanks kan je toch vaak vanaf verschillende kampeerplekken nog genieten van de uitzichten over de landerijen.

camping-groningen-lentemaheerd

Camping Lentemaheerd, Noord Groningen

 

Is een kampeervakantie in Groningen wel leuk?

Naast de rust en ruimte, biedt Groningen ook genoeg actie. Met name in de gezellige hoofdstad is geliefd. Een echte studentenstad wat goed merkbaar is aan de vele horecagelegenheden. Het authentieke centrum ligt vol met winkels, restaurants en cafés. Bekende bezienswaardigheden zijn onder andere de Martinitoren, de Grote Markt, de Vismarkt, het Hoofdstation, Groninger Museum en sinds enkele jaren het Forum. Een modern gebouw midden in het centrum. Vanaf het dak heb je een prachtig (gratis) uitzicht over de stad en de provincie.

bungalowparken-provincie-groningen

 

Uiteraard mag ook de Waddenzee niet ontbreken tijdens je kampeervakantie. Een bijzonder natuurgebied dat afwisselend droog ligt en onder water staat. Echte liefhebbers kunnen kiezen voor een camping in het noorden bij de Waddenzee. Houdt er wel rekening mee dat wel altijd de hoge zeedijk tussen je kampeerplek en het mooie uitzicht over de Waddenzee ligt. Ook zijn er niet zoveel stranden door de eb en vloed werking. Desondanks is het een bijzonder en rustig natuurgebied. Fijn om te bekijken tijdens een wandeling, fietstocht of picknick op de hoge zeedijk.

waddenzee-groningen-toerisme-vakantie-info

 

Een leuk uitstapje tijdens je vakantie, is een dagje naar een Waddeneiland. Schiermonnikoog en Borkum liggen bij de provincie Groningen. Schiermonnikoog in het uiterste westen bij Nationaal park Lauwersmeer. Het Duitse Borkum in het centrale noorden bij de Eemshaven. Bijna het noordelijkste punt van het vaste land van Nederland. In de buurt van beide veerdiensten liggen meerdere campings.

Verder is kanoën populair in de provincie. Mede dankzij de diverse maren (kleine kanalen) die door de landerijen slingeren. Ook op de verschillende meren of door de stad Groningen is kanoën leuk. Of door het historische centrum van Appingedam met de bekende hangende keukens.

 

campings-provincie-groningen

 

Reserveer op tijd een kampeerplek ondanks de rust

Ondanks dat het een rustige provincie is, wordt ook hier geadviseerd om ruim op tijd een kampeerplek te reserveren. Want ook hier kunnen de betere campings al op tijd volgeboekt zijn tijdens de zomermaanden. Dit komt mede doordat er in de provincie niet zoveel grote campings liggen.

 

Via de volgende twee links kom je op de pagina’s over de omliggende: campings in Drenthe en de campings in Friesland.

Alvast een fijne kampeervakantie in het rustige Groningen gewenst!

© 2024 Nederland Ontdekker.nl