schiermonnikoog-wat-te-doen

 

Op de grens van de provincies Friesland en Groningen, ligt het Waddeneiland Schiermonnikoog. Een autoluw eiland waar je even heerlijk tot rust kan komen. Geniet van de mooie zandstranden, duingebieden en gezelligheid.

Vanuit het Groningse Lauwersoog vertrekt om de paar uur een veerboot naar het eiland. Bij aankomst zal de veerboot aanmeren aan een landtong. Vanaf hier zullen bezoekers wandelen, fietsen of rijden (taxi of bus) richting het dorp Schiermonnikoog. Een gezellig maar vrij klein dorp dat ook tevens het enige dorp van het eiland is.

schiermonnikoog-bezienswaardigheden

 

Het dorp Schiermonnikoog

Het eiland heeft één eiland waardoor hier ook de meeste voorzieningen te vinden zijn. Hierdoor is het een vrij levendig dorpje dat echter slechts een paar honderd inwoners heeft. Het dorp Schiermonnikoog wordt ook wel Oosterburen genoemd en bestaat sinds het jaar 1719.

Bij het dorp staat de rode vuurtoren die, samen met de Brandaris op Terschelling, de nog enige bemande vuurtoren van Nederland is. Ook de kaken van een blauwe vinvis die midden in het dorp staan, zijn een bekende bezienswaardigheid. Verder doet het dorp vooral dienst als bron van faciliteiten zoals hotels, restaurants, winkels en horecagelegenheden.

schiermonnikoog-dorp-informatie

 

De natuur op Schiermonnikoog

Doordat het eiland autoluw is en relatief rustig, is het een geschikte bestemming voor liefhebbers van rust. Er kan genoten worden van de mooie zandstranden en de afwisselende natuur. De meeste mensen blijven in het westelijke gedeelte van het eiland omdat hier de meeste voorzieningen zijn. Zoals het dorp, de vuurtoren, horeca en de zandstranden. Des te oostelijker je het eiland gaan verkennen, des te rustiger zal het worden. Er zal namelijk steeds minder bebouwing zijn en steeds meer ruimte voor de natuur.

schiermonnikoog-toeristische-info

 

Het meest oostelijke gedeelte van het eiland zal onder water komen te staan wanneer het vloed is. Hierdoor is hier een kwelderlandschap ontstaan. Een bijzonder stuk natuur dat specifiek bij de Waddenzee past.

De voornaamste bosgebieden zijn ten noorden van het dorp te vinden. Er kan leuk worden gewandeld en gefietst dankzij de verschillende paden. Ook kan je naar Westerplas. Een geliefd bosmeertje met een zandstrand.

 

Bezienswaardigheden op het Waddeneiland

Schiermonnikoog is vrij klein maar desondanks zijn er diverse verschillende bezienswaardigheden te vinden. Zo is er natuurlijk een mooie natuur en brede zandstranden maar ook bezienswaardigheden zoals:

• bunkermuseum Schlei
• schelpenmuseum Paal 14
• Bezoekerscentrum Schiermonnikoog
• Westerplas met vogelkijkhut
• de twee vuurtorens
• eendenkooi
• excursies
• boottochten

Naast de verschillende bezienswaardigheden, kan je ook een excursie gaan doen. Er worden het gehele jaar verschillende soorten excursies aangeboden. Variërend van natuurwandelingen met een gids tot zeevissen en van wadlopen tot een huifkartocht.

holland-zee-kust-bungalowparken

 

Ook kan je kiezen uit verschillende sportieve activiteiten. Zo kan je bijvoorbeeld de volgende sporten gaan doen:

• yoga
• zwemmen (Westerplas, de zee of het zwembad)
• tennissen
• paardrijden
• schaatsen (soms op de ijsbaan)
• vissen
• wandelen
• fietsen

De meeste mensen gaan tijdens hun bezoek aan het eiland wandelen en fietsen. Met de eigen fiets of met een huurfiets. Het huren van een fiets kan op vier plekken, waaronder bij de Veerdam en in en rond het dorp.

schiermonnikoog-wat-zien-tips

 

Overnachten op Schiermonnikoog

Ondanks de vrij beperkte omvang van het eiland, is er toch een groot aanbod van accommodaties. Dit is mede te dankzij aan de populariteit van het Waddeneiland. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een hotel, vakantiehuisje, camping, groep accommodatie of Bed and Breakfast. En wil je eens echt iets anders? Dan kan je zelfs overnachten op het wad in een boot.

Mag de auto mee het eiland op?

Schiermonnikoog is een autoluw eiland. Alleen eilandbewoners en bedrijven mogen een auto gebruiken. Je eigen auto meenemen is zodoende niet toegestaan. De meeste mensen gebruiken daarom een fiets om het eiland te gaan ontdekken. Ook kan je kiezen voor een bus of taxi. Bijvoorbeeld wanneer je net aankomt en een koffer mee draagt.

 

Meer toeristische informatie bij het VVV

Tijdens je bezoek aan het eiland kan je nog weer meer toeristische informatie vinden bij het plaatselijke informatiepunt. In het dorp staat namelijk informatiecentrum Het Baken. Hier vind je een VVV vestiging en een informatiepunt van Natuurmonumenten. Het moderne gebouw is in gebruik sinds 2021 en is een grote bron van informatie over het toerisme en de natuur.

Ook kan je er een expositie gaan bekijken over het Nationaal Park en het Werelderfgoed Waddenzee. Onder andere met een grote maquette van het eiland.

schiermonnikoog-hoogtepunten-strand

Bron; VVV Schiermonnikoog

 

Via de fotoknoppen op de pagina vind je accommodaties waar je kunt overnachten.

Alvast een mooie vakantie gewenst!

© 2024 Nederland Ontdekker.nl