holland-zee-kust-bungalowparken

Wat kan je doen in Zuid Holland? De bezienswaardigheden

Je vindt hier onder verschillende overzichten met ideeën waar je naar toe kan gaan of wat je kan gaan doen tijdens je vakantie in Zuid Holland.

Diergaarde Blijdorp
Eén van de mooiste dierentuinen van Nederland vindt je in Rotterdam. Het jarenoude Diergaarde Blijdorp is door de jaren heen uitgegroeid tot een grote en afwisselende dierentuin. Een mooi park met vele dieren, speeltuinen, ontdekkingsroutes en horeca.

diergaarde-blijdorp-info-tickets


MiniWorld Rotterdam
Bijna iedereen kent Madurodam maar wist je dat ook Rotterdam een miniatuurwereld heeft? In MiniWorld Rotterdam kan je overdekt de stad in het klein ervaren. Zowel overdag als ’s nachts wordt er nagebootst. Een leuk uitje, ook bij slecht weer.


Ontdek modern en hoog Rotterdam
Voorheen stond Rotterdam soms bekend als een kille en niet toeristische stad. Ondertussen groeit het echter uit tot een steeds geliefdere bestemming tijdens een dagje uit. Mede dankzij de moderne en enorm hoge gebouwen die er de laatste jaren verrezen zijn. Maar ook de bijzonder creatieve Markthal, Erasmusbrug, het veelzijdige centrum, de haven en Euromast zijn leuke bezienswaardigheden.


Tikibad en attractiepark Duinrell
Toe aan wat actie? Dan kan Duinrell een leuk dagje uit zijn. Je vindt er een groot subtropisch zwembad met vele (spectaculaire) glijbanen. Een populaire bezienswaardigheid voor jong en oud. Of bezoek het naastgelegen pretpark. Ook dat is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen.
Wil je eigenlijk beide doen? Ook dat kan dankzij het vakantiepark. Een leuk idee voor een weekendje weg.

Tickets kan je vinden via: Attractiepark Duinrell en via het: Tikibad.

tikibad-glijbanen-informatie


Gouda
Samen met Alkmaar, is Gouda de kaasstad van Nederland. De bekende kaasmarkt en het sfeervolle centrum maken de stad zeker de moeite waard om te bezoeken. De sfeer in het centrum ontstaat mede dankzij de diverse historische gebouwen, grachten en pleinen.

Meer informatie vind je via de volgende link op onze pagina over: bezienswaardigheden in Gouda.


Hortus botanicus Leiden
Nederland is meerdere van deze tropische tuinen rijk. In Leiden staat de oudste vestiging. In de Hortus botanicus in Leiden kan je tijdens een ontspannen wandeling vele exotische planten bekijken. Verwonder je over de bijzondere planten die in allerlei soorten en maten zijn verdeeld door de mooie binnen- en buitentuin.


Museum RockArt
Een bron van informatie over de popmuziekgeschiedenis van Nederland is te vinden in Hoek van Holland. Museum RockArt geeft je een beeld van de popmuziek van de jaren vijftig tot nu. Vele grootste muzieknummers en artiesten komen in beeld, geluid en unieke herinneringen voorbij tijdens je bezoek. Bekijk bijvoorbeeld eens de originele muziekstudio of neem een kijkje in de museumwinkel.


Madurodam
Wie kent het niet. De miniatuurstad van Nederland bij Den Haag. Madurodam is een afwisselend park voor zowel jong als oud. Het park is met zijn tijd mee gegaan dankzij de steeds vernieuwende miniatuur wereldjes en de interactieve toevoegingen. Ook zijn er ook steeds meer onderdelen overdekt. Het park staat dan ook niet voor niets in de top 5 van meest bezochte attractieparken van Nederland.

bezienswaardigheden-zuid-holland

@Madurodam


Keukenhof
Een andere bekende bezienswaardigheid in Zuid Holland is de Keukenhof. De plek voor liefhebbers van bloemen. Een veel bezochte attractie, ook door veel buitenlandse toeristen. Je kan er maar liefst 7 miljoen tulpen gaan bewonderen in allerlei soorten en opstellingen. Geopend van half maart tot begin mei.

Tickets vind je via: Keukenhof.


De Kaasmarkt in Gouda
De kaasstad van Nederland is Gouda. Zelfs tegenwoordig voert kaas de boventoon. Zeker op de dagen dat de bekende kaasmarkten worden gehouden op het stadsplein in het centrum. Een historisch schouwspel waarbij je kan zien hoe kaas wordt verhandeld op de ouderwetse manier. De historische gebouwen rond het plein geven de Kaasmarkt een extra leuke sfeer.


Kasteel Duivenvoorde
Voor liefhebbers van historie en mooie tuinen kan kasteel Duivenvoorde een leuke uitje zijn. Je kan er het goed behouden kasteel zowel van binnen als buiten bekijken. De prachtige omliggende tuin is leuk om eens rustig door heen te wandelen. Voor extra informatie kan je een rondleiding volgen.


Den Haag
Naast Rotterdam, heeft Zuid Holland nog die andere grote stad, Den Haag. De Hofstad van Nederland en vooral bekend van de politiek. Maar in de grote stad is veel meer te ontdekken. Zoals het levendige centrum dat een combinatie is tussen historisch en modern. Zo hebben bekende regeringsgebouwen als het Binnenhof, een rijke historie. Anderzijds kan je je ook laten verrassen door moderne wolkenkrabbers. Den Haag is een levendige stad dat genoeg biedt voor jong en oud tijdens een dagje uit.

Meer toeristische informatie kan je vinden via de volgende link op onze pagina over: bezienswaardigheden in Den Haag.


CORPUS
In dit bijzondere museum kan je een spectaculaire reis maken door het menselijk lichaam. Je kunt er door vele knap nagebouwde onderdelen van het menselijk lichaam lopen. Onderweg krijg je op verschillende manieren uitleg over de werking van het lichaamsonderdeel. Een leuk en leerzaam uitje voor zowel kinderen als volwassenen.


 

vakantie-zuid-holland-bezienswaardigheden

 

Musea in de provincie Zuid Holland

Ook een museum bezoeken kan een leuk uitje zijn. Niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen. Er zijn namelijk steeds meer interactieve musea waarbij het museumbezoek een leuke activiteit wordt voor kinderen.
En ook met wat slechter weer, zijn de meeste musea toch nog een geschikt uitje. Ook in Zuid Holland kan je kiezen uit allerlei musea. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor:

Mauritshuis
Het bekende Mauritshuis bij het Binnenhof, is tegenwoordig een hoogwaardig kunstmuseum. Je kunt er werken bekijken van schilders zoals Vermeer, Fabritius, Rembrandt en Potter. Naast de vaste collectie, zijn er ook wisselende exposities. Een leuk uitje voor liefhebbers van kunst. Mede dankzij het mooie 17e-eeuwse pand, het restaurant en de museumwinkel. Ook de locatie in het hartje van de stad is leuk. Er zijn namelijk vele bezienswaardigheden in de buurt.


Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen
Verscholen in de duinen bij Scheveningen, staan nog diverse bunkers afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. In enkele van deze bunkers is tegenwoordig een museum gevestigd over het leven dat des tijds werd geleefd in en rond de Duitse bunkers. Elke zondag kan je een rondleiding volgen door de verschillende ingerichte ruimten.


Museum Volkenkunde
Dit museum heeft de mens als centraal onderwerp. Via een vaste en wisselende exposities krijg je een beeld van de verschillen tussen culturen. Je krijgt een kijkje in verschillende culturen en levensopvattingen. Mede dankzij vele informatieschermen kan je goede informatie vinden over de bijbehorende tentoongestelde objecten.
Voor een goed overzicht, zijn de ruimten opgedeeld per land / regio. Van Afrika tot Oceanië en van Noord Amerika tot Europa.


Louwman Museum
Net buiten Den Haag staat een hoogwaardig museum over oldtimers. De kwaliteit van het museum is onder andere te zien aan de eigen parkeergarage onder het gebouw. Auto’s die ouder zijn dan 40 jaar, mogen voor het pand staan. Eénmaal binnen kan je vele oldtimers en oude motoren bekijken. Van Trabant’s tot Formule 1 wagens en van Ferrari’s tot Bugatti’s. Verdeeld over drie verdiepingen vind je een schat aan informatie over de historie van auto’s en motoren.


Rijksmuseum van Oudheden
Midden in het centrum van Leiden kan je een grote collectie archeologische vondsten bekijken. Het Rijksmuseum van Oudheden toont vele vondsten uit een ver verleden afkomstig uit verschillende landen en tijdperken. Van het oude Egypte tot Nederland en van de Griekse oudheid tot de Romeinse tijd. Dankzij de enorme collectie kan een liefhebber hier vele uren zoet zijn.


Escher in het Paleis
In het centrum van Den Haag staat het paleis Voorhout. Tegenwoordig is het in dienst als kunstmuseum; Escher in het Paleis. Het toont een goede kijk op het leven en de vele werken van de Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher. Hij is met name bekend van zijn houtsneden, houtgravures en lithografieën waarbij het gebruik maakte van wiskundige principes.

Ook krijg je in het museum een beeld van het leven van Koningin Emma. Zij heeft namelijk vele jaren in het mooie paleis gewoond. Naast de kunst is ook het gebouw al een bezoekje waard.


Mariniersmuseum
Ben je wel eens benieuwd hoe het leven is van mariniers? En wat eigenlijk het verschil is tussen mariniers en andere militairen? Dan kan je een bezoek brengen aan het Mariniers museum in Rotterdam. Je kunt er allerlei verhalen lezen en objecten bekijken van vroeger en nu.

Ook voor kinderen kan het een leuk museum zijn. Mede dankzij de spannende 4D Experience waarbij je zelf kan ervaren hoe een missie van mariniers verloopt.

noord-holland-marinemuseum-activiteiten


Museum Voorlinden
Aan de rand van Wassenaar staat dit bijzondere museum vol moderne kunst. Van schilderijen tot objecten en van enorme beelden tot fascinerende situaties. Zoals het “zwembad” waar je onder water kunt staan is een populair onderdeel. Ook de omliggende tuin met de enorme beelden is leuk om door heen te lopen.


Kunsthal Rotterdam
In een kunstzinnig pand net buiten het centrum van Rotterdam, vind je jaarlijks diverse wisselende exposities. De Kunsthal biedt kunstenaars een goede plek om hun werk te tonen. Vaste onderwerpen zijn er niet. Op de website van de Kunsthal kan je kijken welke exposities er dit jaar te zien zijn.


Maritiem Museum
Waar anders dan in havenstad Rotterdam, staat het Maritiem museum. Je kunt er van alles leren over de scheepvaartsector. Mede dankzij films, scheepsmodellen, vele objecten en zelfs echte schepen. Het museum staat namelijk naast een haventje.
Kinderen kunnen onder andere helpen met vis sorteren, een brand blussen, laden en lossen en de juiste koers bepalen. Ook kan je dankzij een 4D film ervaren hoe het werk op zee er aan toe gaat.


Space Expo
Ben je wel eens benieuwd wat er nog meer is naast de aarde? Dan kan je een bezoekje brengen aan Space Expo in Noordwijk. Je kan er van alles leren over het heelal en het reizen van astronauten. Een interactief museum dat leuk kan zijn voor zowel kinderen als volwassenen. Mede dankzij de verrassende onderdelen zoals een levensgrote maquette van een maanlanding.


Nationaal Glasmuseum
Leerdam wordt ook wel de glasstad van Nederland genoemd. In de plaatselijke glasfabriek wordt namelijk al vele jaren glas gemaakt. In het Leerdamse museum kan je je verbazen over de grote collectie aan glazen objecten. Ook kan je leren hoe glas wordt gemaakt en hoe het wordt bewerkt. Je kunt in de glasblazerij zelfs echt glas gaan blazen tot een mooie vorm.
Het museum ligt aan het water waardoor het leuk te combineren is met een rondvaart.


Science Center Delft
Wil je meer weten over natuurkundige zaken en de wetenschap? Dan kan je naar dit museum van de Technische Universiteit Delft. Met name kinderen en jongeren kunnen er veel leren. Mede dankzij de vele interactieve onderdelen. Uitleg kan je krijgen van de diverse medewerkers die er rondlopen voor vragen. Een leerzaam en leuk museum voor jong en oud.


Museon
In Den Haag staat een museum waar je vooral veel kunt doen. Ondertussen leer je over onze aardbol. Van de natuur tot de wetenschap en van milieubewust leven tot het heelal.
Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie. Men wil de bezoekers inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.


Chabot museum
Diverse werken van de kunstenaar Henk Chabot zijn verzameld in het Chabot museum. De collectie bestaat uit een groot aantal schilderijen, beeldhouwwerken en tekeningen. De locatie zal je niet meteen verwachten, het museum is namelijk gevestigd in een historische villa.


Naturalis
Dit bekende museum in Leiden is een tip voor liefhebbers van de dieren op onze aarde. Ontdek het leven op aarde in allerlei soorten en maten. Van de enorme dinosaurussen en mammoeten in een ver verleden, tot de insecten en dieren van nu. In de Live Science-zaal kan je zien hoe de wetenschappers van Naturalis werken.

 


FutureLand
Zoals we allemaal wel weten heeft Rotterdam een enorme zeehaven. Maar ben je nou eens wat er zich allemaal afspeelt? Dan kan je allerlei informatie vinden in FutereLand. Een informatiecentrum over de haven en het nieuwe gedeelte, de Maasvlakte 2. Dankzij informatieve onderdelen is het een leuk uitje voor jong en oud. Zeker omdat je ook een rondtour of rondvaart kunt doen door de haven.


Trammuseum
De oudere generatie kan ze vast nog wel herinneren, de trams uit vroegere tijden. Benieuwd hoe de vroegere trams er ook al weer uitzagen? Dan kan je een bezoekje brengen aan het Trammuseum aan de Rotterdamse Kootsekade. In een remise kan je vele goed behouden trams bekijken.


Archeon
Bij Alphen aan den Rijn kan je een bezoek brengen aan Museumpark Archeon voor een duik in de geschiedenis. Je kunt verschillende perioden herbeleven dankzij diverse historische gebouwen, activiteiten en voorstellingen. Stap bijvoorbeeld weer even in de prehistorie, Romeinse tijd, de tijd van de Vikingen en de middeleeuwen.

Een populair uitje waar van alles is te doen en zien. Leuk voor zowel volwassenen als kinderen.

zuid-holland-activiteiten-naturalis


Nationaal Brandweermuseum
De rijke geschiedenis van de Nederlandse brandweer is terug te vinden in verschillende brandweermusea. In Hellevoetsluis staat het Nationaal brandweermuseum. Je vindt er allerlei informatie, gereedschappen en historische brandweerwagens. Van de primitieve blusmiddelen van het jaar 1550 tot de moderne middelen van nu.
Ook zijn er geregeld tijdelijke exposities te zien, rondleidingen te volgen en kinderen kinderen een speurtocht lopen.


Nederlands Zilvermuseum
We kennen allemaal wel de mooie zilveren sieraden. Maar hoe wordt zilver eigenlijk bewerkt tot sieraden en bestek? In het Zilvermuseum in Schoonhoven vind je de antwoorden. En bekijk hoe er wordt gewerkt in een zilversmederij. Ook kan je zelf een sieraad ontwerpen en de verschillende interactieve onderdelen proberen.


Oude Sterrewacht
In Leiden staat de oudste sterrenwacht van Nederland. Sinds 2011 heeft het ook een bezoekerscentrum waar je allerlei informatie kan vinden over het werk in de sterrenwacht. Ook kan je in het universitaire observatorium van alles leren over het heelal. Een gratis uitje dat leuk kan zijn voor jong en oud.


 

Kinderdijk museum

sBij het Zuid Hollandse Kinderdijk kan je helemaal in de wereld van waterbeheer duiken. Nederland ligt onder het zeewaterpeil, maar hoe houden we eigenlijk ons kikkerlandje droog? Onder andere de dijken, molens en gemalen van Kinderdijk zorgen hier al ruim 700 jaar voor. Vaar mee met de rondvaartboot, kom binnen in de museummolens en ontdek de persoonlijke verhalen van de molenaars.

zuid-holland-uitjes-ideeen

 

Mooie natuurgebieden van Zuid Holland

Zuid Holland is een stedelijke provincie met in verhouding weinig natuur. Gemiddeld heeft een provincie in Nederland 15 % natuur, in Zuid Holland ligt dit gedeelte op slechts 6 %. Desondanks kan je er nog genieten van enkele mooie natuurgebieden. Zoals bijvoorbeeld:

Het eiland Tiengemeten: een mooi natuureiland waar je heerlijk tot rust kan komen. Ook is er een bezoekerscentrum, strandje, herberg, restaurant en een mini camping. Je kan het eiland alleen bereiken via een idyllisch pontje.

Het Zuid Hollandse platteland: ten noorden van Rotterdam vindt je een landelijk gebied waar je rustig kunt wandelen en fietsen. Kom lekker tot rust tussen de weilanden en boerderijen. Ook kan je hier naar Belevenisboerderij Schieveen.
Wanneer je nog noordelijker gaat komt je in het gebied Midden Delfland. Een landelijk gebied tussen Rotterdam, Delft en Den Haag.

Duingebieden: langs de kust kan je tot rust komen in de verschillende duingebieden. Zoals bijvoorbeeld de Duinen van Ouddorp of natuurgebied Voornes Duin op het eiland Voorne-Putten. Uiteraard zijn ook rond de kustplaatsen duingebieden te vinden. Zoals bijvoorbeeld het grote duingebied bij Wassenaar.

Nieuwkoopse Plassen: in het noord oosten van Zuid Holland ligt natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen. Zoals de naam al zegt ligt het gebied bij het dorp Nieuwkoop. Een gebied dat bestaat uit een meren, kanalen en laagveen gebieden. Bijzonder feitje; tegenwoordig leven er weer otters in het gebied. Ook zal je er veel vogels kunnen spotten. Een leuke plek om bijvoorbeeld te gaan varen, fietsen of wandelen.

 

 

 

Vakantie in de provincie Zuid Holland

Als drukste provincie van Nederland heeft Zuid Holland de meeste inwoners en de minste hoeveelheid natuur. Desondanks zijn er toch nog enkele mooie natuurgebieden te vinden. Maar ook levendige steden zoals Rotterdam, hoofdstad Den Haag, Delft, Leiden, Gouda, Zoetermeer en Alphen aan den Rijn. Verder zijn er de bekende kustplaatsen Scheveningen, Katwijk, Noordwijk, Wassenaar en Egmond aan Zee.

Zuid Holland beschikt over vele grote voorzieningen. Zoals een vliegveld, de grootste haven van West Europa, een vaarverbinding met Engeland, regeringsgebouwen en diverse attracties.

Zoals je ziet is het een veelzijdige provincie dat geschikt kan zijn voor je vakantie. Een handige combinatie tussen natuurgebieden maar ook vele bezienswaardigheden.

Hopelijk heb je dankzij de vele tips, een goed beeld gekregen van de belangrijkste bezienswaardigheden in de provincie en de leuke activiteiten die er zijn te doen. Alvast veel plezier!

Meer informatie over overnachten vind je via de volgende twee links op de pagina’s over: campings in Zuid Holland en vakantieparken in Zuid Holland.

© 2024 Nederland Ontdekker.nl