Sudermeer – Aan het IJsselmeer

Omringd door water, jachthavens en een mooi vaargebied, is deze camping een leuke optie voor liefhebbers van varen en mooie uitzichten. In een rustige omgeving kan je genieten van de uitzichten over de Friese landerijen en het water. Ook Maar ook de plaats Stavoren en het IJsselmeer liggen op loopafstand.

De camping biedt kampeerplekken, safaritenten en verhuur stacaravans. Voor extra mogelijkheden zijn er faciliteiten zoals een overdekt zwembad, watersportwinkel, wasserette, fietsverhuur, kleine fitnessruimte, speeltuin en een binnen speeltuin.


camping-rakken-friesland-water-boot

Aquacamping de Rakken – Direct aan het water

Voor liefhebbers van water en varen, kan dit een goede kampeerplek zijn. Bij Aquacamping de Rakken kampeer je namelijk direct aan het water. Ook is er eigen jachthaven en een naastgelegen openbare jachthaven. Een mooie plek voor liefhebbers van bijvoorbeeld varen, kanoën, vissen, zeilen en andere watersporten.

De ligging aan het water is de belangrijkste voorziening. Maar de middelgrote camping heeft ook voorzieningen zoals een speeltuin, fietsverhuur, kanoverhuur, supboard verhuur, gehandicapten sanitair en activiteiten voor kinderen tijdens de zomermaanden. Overnachten kan op één van 235 kampeerplekken of in één van de trekkershutten of bungalows.

Meer informatie en te reserveren via: Aquacamping de Rakken.


camping-west-friesland-kust

Camping Sudersé – Vlakbij het IJsselmeer

Tussen het dorp Workum en het IJsselmeer vind je Camping Sudersé. Het ligt bij een biologisch land- en tuinbouwbedrijf en heeft een eigen biologisch winkeltje. Je kan er kamperen op ruime plekken in een weidse en rustige omgeving. Ook zijn er vier trekkershutten en een bungalow te huur.

Een geschikte en vrij kleine camping voor liefhebbers van rust. In de omgeving kan je leuk wandelen, fietsen, watersporten en naar de diverse gezellige Friese plaatsen.

Meer informatie en te reserveren via: Camping Sudersé.


camping-friesland-water-boot

Camping Lân en Mar – Direct aan het Heegermeer en bij melkveebedrijf

Direct aan het Heegermeer vindt je deze rustige camping dat onderdeel is van een melkveebedrijf. De compacte camping heeft een eigen haventje met een trailerhelling. Ook kan je er verschillende watersporten gaan doen. Zoals zeilen, varen, zwemmen, suppen en surfen. Ook kan je er boten huren. Of geniet gewoon even rustig van het mooie uitzicht over het meer.

Het is een een nette camping met vooral natuurlijk vermaak. Kamperen kan er op één van de 30 kampeerplekken. Ook kan je overnachten in een trekkershut of in een kamer in de boerderij.


camping-rijsterbos-friesland-zwembad

Camping Rijsterbos – Veel activiteiten voor kinderen

Deze familiecamping is geschikt voor mensen die van gezelligheid houden. Er zijn namelijk vrij veel kinderactiviteiten en de camping is geliefd bij families. Je vindt er voorzieningen zoals een restaurant met een terras, buitenzwembad, trampoline, speeltuin, fietsverhuur, kanoverhuur, skelterverhuur, jeugdhonk en er worden kinderactiviteiten georganiseerd. Ook kan je gaan zwemmen bij het IJsselmeerstrand van het dorp Gaasterland.

De camping ligt aan de rand van het Rijsterbos en nabij het IJsselmeer.

Meer informatie en te reserveren via: camping Rijsterbos.


camping-hindeloopen-friesland-ijsselmeer

Camping Hindeloopen – Bij het IJsselmeer

Doordat deze camping bij het IJsselmeer ligt, is er van alles te doen. Zoals fietsen, wandelen, varen en vele watersporten. Een leuke camping voor kinderen. Mede dankzij de sportveldjes, (kite)surfschool, kinderboerderij, fietsverhuur, bootverhuur en binnen en buiten speeltuin. Ook heeft camping Hindeloopen een winkel, snackbar en een eetcafé. Het is een grote camping waar je ook kan overnachten in trekkershutten en vakantiehuisjes.

Dankzij de mooie ligging bij het IJsselmeer, de diverse voorzieningen en de watersportmogelijkheden is camping Hindeloopen een geliefde kampeerplek. Ook de zonsondergang in het IJsselmeer is voor veel kampeerders een pluspunt van deze kampeerplek.


camping-friesland-landal-esonstadCamping Landal Esonstad – Landal vakantiepark

Doordat deze camping onderdeel is van een Landal Greenparks vakantiepark zijn er allerlei voorzieningen. Zoals een binnenzwembad, sauna’s, binnen en buiten een speeltuin, sportveldjes, een animatieteam en restaurants. Ook kan je excursies gaan doen. De grote camping ligt bij een riviertje en een zwemplas wat nog weer extra mogelijkheden geeft.

Het campinggedeelte is vrij groot maar onderverdeeld in verschillende kampeervelden. Rondom de camping liggen weilanden, water en een golfbaan. Daardoor zal je er geen last hebben van drukte uit de omgeving.


camping-friesland-boot-afsluitdijk

De Zeehoeve – Bij de Waddenzee in Harlingen

Deze camping en vakantiepark vind je in Noord Friesland in de plaats Harlingen. Het ligt op een unieke plek, namelijk direct achter de zeedijk bij de Noordzee. Je kan hier kamperen maar ook een bungalow of trekkershut huren.

Je vindt er voorzieningen zoals een restaurant, snackbar, speeltuin, trailerhelling en sportveldjes. Het is een vrij grote en nette camping in een omgeving waar veel mogelijkheden zijn. Zoals bijvoorbeeld een dagje uit naar de Afsluitdijk, Friese Meren of  Terschelling.


campings-nederland

RCN Vakantiepark De Potten – Aan het Sneekermeer

Op dit vakantiepark kan je zowel een vakantiehuisje huren als kamperen. Je kan hier van alles gaan doen, met name watersporten. De camping ligt namelijk direct aan het Sneekermeer. Je kan hier kamperen op ruime kampeerplekken en gebruik maken van allerlei voorzieningen voor jong en oud. Zoals naar het strand, waterfietsen, kanoën, zeilen en varen. Ook is er een midgetgolfbaan, airtrampoline, speeltuin en animatieteam.

Meer informatie kan je vinden op de website van het park via de volgende link: RCN De Potten.


campings-nederland

Camping Dokkum – Gelegen in een groen gedeelte van Dokkum

Deze camping ligt op 500 meter van het centrum van het gezellige Dokkum. Hierdoor ligt de gezelligheid om de hoek, maar is het ook een rustige kampeerplek. Er kan worden overnacht op ruime kampeerplekken, camperplekken maar ook in originele kampeerhutten of een huurcaravan.

Een geschikte kampeerplek voor liefhebbers van rust, de gezelligheid van Dokkum en de natuur van Noord Friesland.


camping-veenhoop-friesland-water

Natuurlijk De Veenhoop – Rust, ruimte en natuur

Aan de rand van het nationaal park De Alde Feanen vind je deze gemoedelijke camping met eigen bootverhuur en haven. Dankzij de ligging aan het water is dit een fijne camping voor liefhebbers van varen en een rustige vakantie. Er zijn ruime kampeerplekken en ook kun je een chalet huren.

Naast de camping ligt de zeilschool die al meer dan 50 jaar in bezit is van de familie. De zeilschool wordt buiten het zeilseizoen ook als groep accommodatie verhuurt.

Meer informatie en te reserveren via: de Veenhoop.


camping-bearshoeke-friesland-water-haven

De Bearshoeke – Met jachthaven aan een meer

Deze gezellige familiecamping ligt direct aan het meer de Oudegaasterbrekken. Er zijn allerlei watersportmogelijkheden waardoor je je zeker niet hoeft te vervelen tijdens de vakantie. Zo is er een zandstrandje en kan je zeilen, varen en kanoën.

Dankzij het naast gelegen haventje, is de Bearshoeke ook geschikt voor booteigenaren. Via de trailerhelling, kan je vanaf hier eenvoudig de Friese meren gaan verkennen.

Overnachten kan op de camping of in één van de trekkershutten of chalets.


kampeerplaats-prive-sanitair-friesland

De Wigwam – In bos nabij het IJsselmeer

Deze camping ligt in het bos en in de buurt van het IJsselmeer. Hierdoor zijn er allerlei recreatie mogelijkheden. Zoals fietsen en wandelen of juist gaan watersporten bij het IJsselmeer.

Ook op de camping is van alles te doen. Zo zijn er twee speeltuinen, een kantine met terras, bibliotheek, broodjesservice, sportveldjes en WiFi.

Overnachten kan er ook in een stacaravan of in één van de trekkershuisjes.


alkenhaer-camping-friesland-buitenzwembad

Camping Alkenhaer – Bij de grens van Friesland en Drenthe

Deze gezellige maar rustige camping is geschikt voor liefhebbers van natuur zoals bossen. Je vindt de camping namelijk bij Appelscha bij de grens met Drenthe. Je kan hier mooi fietsen, varen, kanoën en wandelen in natuurgebied Drents-Friese Wold.

Een ruime, nette en gemoedelijke camping met voorzieningen zoals een buitenzwembad, speeltuin, restaurant, snackbar en kinderactiviteiten. Op loopafstand ligt een bosbad. De camping wordt vooral bezocht door senioren en gezinnen.


camping-friesland-water-vissen

De Finne – Authentieke camping aan een vaart richting Sneek

Deze rustige en gezellige camping is geschikt voor liefhebbers van rust en natuurlijk vermaak. Het ligt aan de rand van het dorpje Reahus aan de over van de Franekervaart. Kamperen kan er op één van de 50 kampeerplekken.

Tijdens je vakantie kan je hier zwemmen in de Franekervaart, naar de speeltuin, vissen of een bootje huren. Verder is er een restaurantje en kan je genieten van het rustige Friese platteland.


campings-nederland

De Wite Burch – Vlakbij het IJsselmeer

Op deze groene en gezellige camping vindt je allerlei activiteiten voor kinderen. Zo is er binnen en buiten een speeltuin, kinderanimatie en kan je pony rijden. Ook kan je allerlei watersporten gaan doen bij het nabij gelegen IJsselmeer. Zo kan je gaan windsurfen, kitesurfen, suppen, zeilen en kanoën.

De camping ligt bij het dorpje Bakhuizen en heeft ruime kampeerplekken. Ook kan je er overnachten in onder andere chalets, lodgetenten en trekkershutten.


campings-nederland

De Domp – Direct bij de jachthaven van Sneek

De camping is onderdeel van een jachthaven. Daardoor kan het voor bootliefhebbers een extra leuke kampeerplek zijn. Maar je kan ook een hapje gaan eten in het restaurant en kinderen kunnen spelen in de speeltuin. De nette camping ligt op loopafstand van het centrum van het levendige Sneek.

Overnachten kan er bijna het hele jaar. zowel op de camping, als in trekkershutten.

Campings in de provincie Friesland

Voor liefhebbers van kamperen en water, is Friesland een ideale vakantiebestemming. Je kan er genieten van weidse uitzichten over de landerijen en de vele meren. Of kies voor een kampeerplek in de buurt van de bijzondere Waddenzee. Zie hoe het wad langzaam droogt loopt en enkele uren later weer overstroomt. Een fijne provincie voor liefhebbers van fietsen, watersporten en rust.

Verdeeld door de hele provincie liggen campings verspreid. Logischerwijs vind je met name rond de meest geliefde toeristische gebieden het grootste kampeer aanbod. In Friesland zijn met name de kustgebieden en de Friese meren geliefd. Populaire vakantiegebieden in Friesland zijn:

• Friese meren in centraal en zuid west Friesland
• natuurgebied Drents Friese Wold
• het IJsselmeer
• de kustgebieden langs de Waddenzee

 

friesland-vakantieparken-bezienswaardigheden

 

Naast het vasteland, heeft Friesland ook vier Waddeneilanden. Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog behoren namelijk allen tot de provincie. Vier vrij verschillende eilanden maar allen geliefd voor een dagje uit, weekendje weg of zelfs een vakantie. Ook op de Friese Waddeneilanden kan je kamperen op zijn diverse campings. Vlieland heeft slechts twee campings. Op Terschelling is een groot aanbod. Op Ameland zijn zes campings en op Schiermonnikoog kan je op twee campings kamperen.

 

campings-friesland-overzicht-reserveren

 

Friese campings aan het water

Deze provincie biedt misschien wel de meeste campings van Nederland die aan het water liggen. Dankzij de vele meren en kanalen heb je de keuze uit diverse kampeerplekken. Heerlijk voor liefhebbers van mooie uitzichten, booteigenaren en watersporten. Een gedeelte van de campings aan het water, richten zich ook op booteigenaren. Vaak zal er een jachthaven zijn waar een boot kan worden gehuurd, getrailerd of aangemeerd.

Maar ook voor liefhebbers van vissen kan een vakantie of weekendje weg in Friesland een aanrader zijn. Er is namelijk veel onderwaterleven in de vele meren en kanalen. Heerlijk om al vanaf de camping de hengel te kunnen uitgooien.
Om te mogen vissen heb je wel een visvergunning nodig. Voor toeristen is een speciale weekvergunning te koop. Deze is te koop bij ruim 70 verkooppunten voor ongeveer 10,- euro. Meestal gaat het hierbij om dierenwinkels, hengelsportwinkels, VVV punten en overnachting accommodaties zoals vakantieparken en campings. Op de website Friesland.nl is het gehele overzicht te vinden.

campings-friesland-overzicht-info

 

Waar liggen Friese campings aan het water?

De voornaamste meren en kanalen liggen in het centrale gedeelte en het zuid westen van de provincie. Hier liggen zodoende ook de meeste campings en vakantieparken. Bij de onderstaande meren liggen diverse mooie kampeerplekken:

• Bergumermeer (centraal)
• Nationaal park de Alde Faenen (centraal)
• Grou (centraal)
• Sneekermeer (centraal)
• Heegermeer (zuid westen)
• Slotermeer (zuid westen)
• Alde Geasterbrekken (zuid westen)
• Tjeukemeer (zuiden)
• IJsselmeer (zuiden)

campings-friesland-water-info

 

Friese campings aan zee

Naast het vele Friese zoetwater, kan je ook kiezen voor een kampeervakantie bij het zoute water van de Waddenzee. Er liggen verschillende campings langs de Friese Waddenzee. Wel ligt hier vrijwel altijd de zeedijk tussen de zee en de camping. Kamperen kan dus vlakbij het water maar er niet direct aan.

Uiteraard kan je ook nog kiezen voor een vakantie op een (Fries) Waddeneiland. Ook daar kan je vlakbij de zee kamperen. Hier zal de camping en de zee niet gescheiden worden door een dijk maar door de duinen.

De campings langs de Waddenzee liggen met name bij de volgende Friese dorpen:

• Harlingen (west Friesland)
• Tzumarrum (west Friesland)
• Holwerd (afvaart naar Ameland)
• Moddergat (noord Friesland)
• Lauwersoog (bij Nationaal park Lauwersoog)

Welke kampeerplek geschikt voor je is, kan je bepalen via de fotoknoppen van de ACSI Eurocampings op deze pagina.

 

Ook in Friesland kamperen met privé sanitair

Net als in de rest van Nederland, is ook in Friesland het kamperen met privé sanitair in opkomst. Een eigen toilet, wastafel en douche bij of in de buurt van je kampeerplek. Dat kan een fijn stukje extra comfort zijn. Je hoeft niet te wachten op andere mensen, kunt zelf alle tijd nemen en hebt min of meer de zekerheid op een schoon sanitair.

De vraag van de kampeerders naar eigen sanitair neemt toe, waardoor ook het aanbod toeneemt. Ondertussen is het aantal kampeerplekken met privé sanitair in Friesland zo gegroeid, dat een overzicht hier te lang zou worden. Via de fotoknoppen van Eurocamping kan je de campings eenvoudig bekijken en eventueel ook reserveren.

 

Kindvriendelijke Friese campings met een zwembad

Voor veel kinderen is zwemmen een leuk uitje. Daarom kan het leuk zijn om te kiezen voor een camping met een eigen zwembad. Niet alleen voor kinderen, ook voor even rustig baantjes trekken kan het fijn zijn. Bijvoorbeeld ’s ochtends wanneer het nog lekker rustig is. Een goed begin van de dag.
In Friesland hebben onder andere de volgende campings een eigen zwembad:

• ’t Hout (groot buitenzwembad)
• RCN de Roggeberg (eigen waterspeeltuin en gratis buitenzwembad naast de camping)
• Landal Esonstad (binnenzwembad)
• It Wiid (buitenzwembad)
• Hanestede (openbaar zwembad naast de camping)
• Vakantiepark Bergumermeer (overdekt zwembad)

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er niet zoveel campings met een eigen zwembad. De bovenstaande voorbeelden zijn met name vakantieparken met een kampeergedeelte.
Uiteraard zijn er wel veel campings waar je kan zwemmen in buitenwater. Mede dankzij de kanalen en vele meren. Vaak is er een zwemsteiger gemaakt of is er zelfs een zandstrand.

Ook zijn er kampeerplekken die dichtbij een openbaar zwembad liggen. Dit kan een geschikt alternatief zijn wanneer je niet elke dag hoeft te zwemmen.

vakantieparken-campings-nederland-zwembad

 

Reserveren bij Friese campings

Mede doordat steeds meer Nederlanders in eigen land op vakantie gaan, zijn goede campings geregeld helemaal vol geboekt tijdens het hoogseizoen. Daarom kan het handig zijn om op tijd alvast een kampeerplek te reserveren. Dat kan onder andere via de bovenstaande fotoknop.

Alvast een fijne kampeervakantie gewenst!

 

campings-friesland-overzicht-reserveren

 

Is kamperen in Friesland leuk?

Dankzij de veelzijdigheid van de provincie, kan het een geschikte kampeerregio zijn voor alle leeftijden. Voor kinderen zijn de meren en bijbehorende watersportmogelijkheden vaak leuk. Voor volwassenen zorgt het vele water voor een mooie omgeving en ook allerlei actieve mogelijkheden. Huur bijvoorbeeld eens een bootje of een kano. Of ga zwemmen, suppen, zeilen of waterfietsen. Blijf je toch liever droog? Dan kan je ook gewoon genieten van de uitzichten over het water tijdens een wandeling of fietstocht.

hindeloopen-friesland-toerisme-leuke plaatsen

Hindeloopen – Merk Fryslân

 

Veel Friese campings liggen aan of bij het water. Maar de provincie heeft ook een hele andere kant. Namelijk de bossen van natuurgebied Drents Friese Wold. Gelegen op de grens met Drenthe en Overijssel. Een mooi en groot Nationaal park bestaande uit bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden. Kamperen kan hier in alle rust.

Maar Friesland heeft uiteraard nog een hele andere kant. Die van de bekende Waddeneilanden. Eilandliefhebbers kunnen gaan kamperen op de Friese Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Ervaar het “eilandgevoel” en geniet van de duinen, stranden en Noordzee.

Ten slotte kan je nog kiezen voor het noordelijke gedeelte van Friesland. Hier ligt voornamelijk landelijk gebied zonder meren en andere grote wateren. Wel vind je er uiteraard de bijzondere Waddenzee. Een mooi natuurgebied met om de paar uur een droogvallend wad.

Zoals je kunt zien is Friesland een nogal veelzijdige provincie. Hierdoor zal ook je kampeervakantie flink kunnen verschillen binnen dezelfde provincie.

 

 

Kamperen in Friesland bij een boer

Hecht je niet zoveel waarde aan voor faciliteiten en juist des te meer aan rust? Dan zou je kunnen kiezen voor een camping bij een boerderij. Bij deze kleine campings vind je nog het authentieke en rustige leven van het Friese platteland. Geniet van de weidse uitzichten, de rust en kneuterige gezelligheid. Een ander voordeel is de sfeer die er vaak ontstaat. Doordat het om kleine campings gaat, ontstaat er vaak al snel wat gezelligheid tussen de gasten.

Ook kan het leuk zijn om te leren over het werk van een boerderij. Uiteraard zal dit verschillen tussen landbouwbedrijven en veeteeltbedrijven. Voor extra rust kan je ook nog kiezen voor een boerderijcamping dat niet meer actief is als boerenbedrijf.

Door de vele landelijke gebieden, heb je in Friesland de luxe dat je kan kiezen uit tientallen boerderij campings. Mooi verdeeld door de hele provincie. Via de onderstaande fotoknop vind je een handig overzicht van kampeerplekken bij boerderijen.

 

kamperen-friesland-zwembad-meer-water

 

Via de volgende twee links kom je op de pagina’s over de omliggende: campings in Groningen en de campings in Noord Holland.

© 2024 Nederland Ontdekker.nl