Bezienswaardigheden en activiteiten in Noord Holland

Noord Holland is één van de meest toeristische provincies van Nederland. Met name onder buitenlandse toeristen. Het toerisme ontstaat onder andere door bekende hoogtepunten zoals de Noordzee kust, Volendam, de Zaanse Schans, Amsterdam, Haarlem en het Zuiderzeemuseum.

Op deze pagina vind je allerlei handige informatie over het toerisme in deze veelzijdige provincie.

wat-doen-noord-holland-vakantie-toerisme

Wat kan je doen in de provincie Noord Holland?

Noord Holland staat bekend om de vele bezienswaardigheden en attracties. Je vindt hier een handig overzicht van activiteiten die je kan gaan doen of bezienswaardigheden die je kan bezoeken.

Amsterdam
Onze hoofdstad kan uiteraard niet ontbreken in deze lijst. De sfeervolle stad biedt je allerlei bezienswaardigheden. Van musea tot de vele winkels en van de grachtengordels tot grote pleinen. Zo kan je naar pleinen zoals de Dam, het Rembrandtplein en het Leidseplein. Bij wat slechter weer kan een museum zoals het Rijksmuseum, Madame Tussauds, Van Gogh museum, Amsterdam Dungeon of het Anne Frankhuis interessant zijn. Of neem eens stiekem een kijkje in het wereld van de bekende Wallen. Al kan je ook kiezen voor een braver uitje door Amsterdam vanuit een rondvaartboot te gaan bekijken.


Body World’s in Amsterdam
In het centrum van onze hoofdstad Amsterdam staat een zeer bijzonder museum. Het Body World’s museum toont ruim 200 anatomische preparaten van echte menselijke lichamen. Dankzij de wijze van tentoonstellen wordt de complexiteit, de veerkracht en de kwetsbaarheid van het menselijk lichaam zichtbaar.
Een leerzaam uitje dat vooral voor volwassenen en pubers geschikt is. Voordelige tickets kan je vinden via: voordelige tickets Body World’s


Haarlem
De hoofdstad van de provincie heeft een historisch museum waardoor er een leuke sfeer hangt. Het is een stuk minder druk en toeristisch dan in Amsterdam, waardoor je er op je gemak de stad kunt bekijken.


Muiderslot
Zoek je een rustige bezienswaardigheid? Dan kan het Muiderslot geschikt zijn. Het mooie kasteel is goed bewaard gebleven en daarom zowel van binnen als buiten nog te bezichtigen. Maar ook de prachtige tuin en mooie omliggende natuur zijn de moeite waard. Het kasteel staat namelijk aan het water van IJsselmeer. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

muiderslot-wat-doen-noord-holland


Muiden
Het mooie Muiderslot staat in het vestingstadje Muiden. Ook dit plaatsje is de moeite waard om te bezoeken tijdens je vakantie of dagje uit. Je vind er forteiland Pampus, oude kerken, fortwoningen, en een sfeervol centrum aan het water. Ook goed bereikbaar per boot. Of kies voor een rondvaart tijdens je bezoek.


Naarden
Ook het plaatsje Naarden is een goed bewaard vestingstadje. Voor liefhebbers van historie leuk om eens te bezoeken. Naarden heeft een vesting in de bekende stervorm. Je kunt er nog diverse historische gebouwen bekijken en het Nederlands Vestingmuseum bezoeken. Ook kan je mooi wandelen langs de stadswallen en de grachten.

bezienswaardigheden-noord-holland-naarden-vestingstad


Zaanse Schans
Ben je wel eens benieuwd hoe men vroeger in Nederland woonde en werkte? Dan kan je even terug in de tijd in de Zaanse Schans. Een openlucht museum waar je door een historisch dorp kunt lopen. Uiteraard kan je veel gebouwen van binnen bekijken en nog allerlei oude ambachten zien.


Texel
Het Waddeneiland van de provincie Noord Holland is het geliefde Texel. Vanaf Den Helder ben je al in 20 minuten op het eiland. Het is het grootste Waddeneiland en biedt je een fijne vakantiesfeer. Leuk voor een dagje uit of een (korte) vakantie. Op het eiland is mooie natuur, gezelligheid en verschillende bezienswaardigheden zoals musea.

Meer informatie vind je via: Texel toerisme informatie.


Zuiderzeemuseum
In 1932 werd de Zuiderzee afgesloten van de Waddenzee. Sindsdien draagt het de naam IJsselmeer. Om de tijd van de Zuiderzee niet te vergeten, werd het Zuiderzee museum opgericht. In dit historische dorp kan je even helemaal terug in de tijd. Maar ook de toekomst van het IJsselmeer wordt behandeld.
Een geschikt museumdorp voor zowel mooi als wat slechter weer. Ondertussen heb je een mooi uitzicht over het IJsselmeer. Er zijn allerlei activiteiten te doen voor zowel kinderen als volwassenen. Er zijn geregeld nieuwe exposities en wisselende activiteiten.

zuiderzeemuseum-noord-holland-bezienswaardigheden-doen

Bron: The Flying Dutchman


Volendam
Geliefd onder buitenlandse toeristen is de bekende vissersplaats Volendam. Bron van verschillende bekende artiesten en een rijke visserij historie. Het is een toeristische plaats waar je vele winkels, terrassen en restaurants vind. Met name ter hoogte van het meest toeristische gedeelte, de havenboulevard. Verder zijn er twee musea, over de visserij en over de muzikale kant van Volendam. Ook zijn er enkele kerken en mooie historische huizen.


Zandvoort
Eén van de bekendste badplaatsen van Nederland is Zandvoort. Een gezellige en drukke plaats met allerlei vermaak. Met het strand van de Noordzee kust uiteraard als hoogtepunt. Het is een toeristische plaats met vele restaurants, winkels en overnachtingsmogelijkheden. Ook ligt vind je er in de duinen het bekende racecircuit.


De stranden langs de Noordzee
Je kan naar bekende badplaatsen zoals Zandvoort, maar er zijn uiteraard veel meer mooie badplaatsen in Noord Holland. Gezellig maar vaak wat minder toeristisch. De stranden zijn bijna overal mooi. Wel verschillende de duingebieden wat qua formaat. Zo is het duingebied bij Schoorl mooi breed maar de duinenrij bij Julianadorp een stuk smaller.

noord-holland-wat-doen-vakantie-toerisme


De bekende Kaasmarkt in Alkmaar
Veel buitenlandse toeristen plannen tijdens hun vakantie in Nederland, ook een bezoekje aan de kaasmarkt in Alkmaar. Kaasstad van Nederland en nog steeds bekend om het verhandelen van kaas. Elke vrijdag wordt het Waagplein omgetoverd tot handelsplaats voor kaashandelaren. Een leuk schouwspel dat publiek achter hekken kan gaan aanschouwen.

Uiteraard biedt Alkmaar nog veel meer dan alleen de kaasmarkt. Zoals idyllische grachten, leuke winkelstraatjes en pleinen met terrassen. Alkmaar heeft een sfeervol en historisch centrum.

alkmaar-bezienswaardigheden-noord-holland-uitjes-kinderen


Speelpark Linnaeushof
Zoek je een leuk uitje met jonge kinderen? Dan kan speelpark Linnaeushof een aanrader zijn. Een grote speeltuin met allerlei speeltoestellen en attracties. Ook is er een waterspeeltuin voor dagen met mooi weer. Vergeet de zwemkleding dus niet. Je vind dit verrassend leuke park bij de plaats Bennebroek.


Sprookjeswonderland
Een andere leuk park voor jongere kinderen is het Sprookjeswonderland bij Enkhuizen. In dit park kan je vele sprookjes uitgebeeld zijn. Ook zijn er dieren en attracties. Leuk voor een dagje uit met jongere kinderen.


bezienswaardigheden-toerisme-provincie-noord-holland-doen


Speelpark Oud Valkeveen
Bij het vestingstadje Naarden vind je een leuk speelpark voor jongere kinderen. De kids kunnen zich hier uitleven op allerlei speeltoestellen en attracties. Ook zijn er theatershows en een strandje voor ouders. Een ruim maar overzichtelijk park met van alles te doen.


Nationaal Reddingmuseum
In Den Helder vindt je een interessant museum over de reddingsbrigade op de Nederlandse wateren. Een interactief museum voor jong en oud. Zo is een audiotour, rondvaart, windtunnel, schaalmodellen van reddingsboten, echte boten, spellen en een speurtocht.

reddingsmuseum-musea-noord-holland-wat-doen


Fort Kijkduin Aquarium
In een oud fort bij Den Helder, vind je tegenwoordig een aquarium. Je kunt er allerlei vissen bekijken en sommige vissen en roggen zelfs aaien. Met name de rondleiding staat goed bekend. Geschikt voor kinderen en volwassenen.
Ook is er een museum over het fort en kan je bunkers gaan bekijken.


Geniet van de meren
Noord Holland is ook een echte water provincie. Met in het westen de Noordzee en in het oosten, meren zoals het Markermeer en het IJsselmeer. Houd je van water? Dan kan het leuk zijn om een overnachting aan of op het water te boeken.

Dit kan onder andere in verschillende soorten accommodaties via de onderstaande gespecialiseerde aanbieder. Via de foto kan je het aanbod van overnachting accommodaties in verschillende jachthavens in Noord Holland bekijken.

bezienswaardigheden-noord-holland-wat-doen-kinderen


Beatles museum
In het centrum van Alkmaar vindt je een heus Beatles museum. Een aanrader voor de oudere generatie muziekliefhebbers. In het moderne museum ben je zo meerdere uren zoet.


Hoorneboegse Heide
Tussen Hilversum en Amersfoort ligt een opvallend mooi natuurgebied; de Hoorneboegse Heide. Een uitgestrekt bos en heidegebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Vanuit het natuurgebied heb je ook een aansluiting naar het aangrenzende natuurgebied Lage Vuursche.

natuurgebied-heide-noord-holland-bezienswaaardigheden


Flessenscheepjes Museum
In de idyllische binnenstad van Enkhuizen vind je dit bijzondere museum. Het behandeld namelijk de flessenscheepjes. De bijzondere techniek waarbij schaalmodellen van schepen in flessen worden geplaats. Maar hoe krijgen ze dat toch voor elkaar? Je vindt de antwoorden in het museum.


Marine museum
Den Helder is de stad van de Nederlandse Marine. Zodoende vindt je hier ook het Marine Museum. Een afwisselend uitje voor zowel kinderen als volwassenen. Leer over de geschiedenis of juist over de huidige moderne ontwikkelingen. En klim eens in een echte onderzeeër of bedien allerlei apparaten. De aanwezige gidsen kunnen je nog extra uitleg geven.


Zaans museum
Een afwisselend museum over de historie van de Zaanstreek. Bijvoorbeeld over klederdrachten maar ook over de bekende producten die hier gemaakt werden en worden. Zoals de bekende beschuiten en koekjes. Het museum bestaat uit twee gedeelten; het Verkade museum en het historisch museum.

Meer informatie over overnachten vind je via de volgende twee links: campings in Noord Holland en vakantieparken in Noord Holland.

overnachten-vakantie-noord-holland-bezienswaardigheden-musea

© Nederland Ontdekker 2021