deventer-mooie-plekken

Een historisch centrum en een gezellige sfeer

Of je nou wilt wandelen door authentieke oude gebouwen in het historisch centrum, heerlijk smullen van lokale lekkernijen of buiten de stad de natuur in trekken, Deventer heeft voor iedere bezoeker wel wat te doen. De stad zit vol unieke boetiekjes, gezellige markten en mooie kerken. Geschiedenisliefhebbers kunnen in Museum de Waag meer leren over Deventer en wil je het kind in jezelf naar buiten halen, dan kun je het Speelgoedmuseum niet missen. Geen grote stad maar genoeg te doen voor een leuk weekendje weg.

 

 

Leuke bezienswaardigheden voor je weekendje Deventer

Wat is er allemaal precies te doen in Deventer? Hier vind je een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden om jouw inspiratie te prikkelen. Zo weet jij welke iconische gebouwen en interessante musea je absoluut niet wilt missen.

1. De Brink
De Brink is een groot, gezellig, historisch plein midden in het centrum van de stad. Het is niet alleen een lekker sfeervol plein, maar door de centrale ligging ben je bovendien omringd door belangrijke historische gebouwen. In het midden van het plein staat de Wilhelminafontein, die op zichzelf al een kijkje waard is.

En heb je zin in iets lekkers? Dan kun je op één van de levendige terrasjes een stuk honingtaart eten of bij één van de ijskramen een ijsje halen. IJskraam Gio’s heeft bijzonder lekker ijs en als je meer keuze in smaken wilt, ga je naar Talamini. Dat is namelijk de grootste ijssalon ter wereld.

brink-deventer-bezienswaardigheden


2. Het Speelgoedmuseum
Met de grootste speelgoedcollectie van Nederland is het Speelgoedmuseum één van de meest bekende musea in Deventer. Het museum bevat onder andere een speelzolder en een treinenzaal. Na de heropening staat niet meer enkel het speelgoed zelf centraal, maar ook het concept van de ‘spelende mens’. Dit houdt in dat bezoekers niet alleen rond kunnen kijken naar al het speelgoed, maar ook zelf kunnen spelen met interactieve elementen voor alle leeftijden. Tegelijkertijd worden hierbij maatschappelijke vragen gesteld over bijvoorbeeld gender, techniek of geweld.


3. Lebuïnuskerk of Grote Kerk
Deventer kent natuurlijk ook een aantal mooie kerken. De hoofdkerk van de stad is de Lebuïnuskerk, een gotische hallenkerk uit de vijftiende en zestiende eeuw. Vroeger was deze kerk veelvuldig versierd met heiligbeelden, altaren en allemaal muurschilderingen. Helaas werd een groot deel hiervan vernield en witgewassen tijdens de beeldenstorm door de calvinisten, die de kerk ook een nieuwe naam gaven, namelijk de Grote Kerk. Gelukkig zijn tijdens het restaureren delen van de oude muurschilderingen teruggevonden.

Wat ook leuk is aan de Lebuïnuskerk? Je kunt hem beklimmen! Eenmaal boven, word je beloond met mooie uitzichten.

deventer-wat-te-doen

4. Museum De Waag
Het andere zeer bekende museum in Deventer is Museum De Waag. Aan de buitenkant is het een iconisch gebouw dat kenmerkend is voor Deventer. Aan de binnenkant vind je het Deventer Stadmuseum, waar je collecties kunt bekijken die iets te maken hebben met Deventer en haar industrie- en handelsgeschiedenis. Ook bevat het museum schilderijen en diverse oude voorwerpen, waaronder prehistorische vondsten, zilveren voorwerpen en een enorme ketel uit de late middeleeuwen.


5. Sint Nicolaaskerk of Bergkerk
De Sint Nicolaaskerk, ook wel Bergkerk genoemd, is nog een mooie kerk in Deventer, die ouder is dan de Lebuïnuskerk. Deze romaanse basiliek uit 1209 is een mengsel van twee stijlen, omdat er later laat-gotische elementen aan zijn toegevoegd. Het gebouw wordt niet langer gebruikt als kerk: in plaats daarvan vinden er allerlei voorstellingen en evenementen plaats.

bergkerk-deventer-bezienswaardigheden


6. De Proosdij
Wist je dat in Deventer het oudste nog bestaande stenen woonhuis van Nederland staat? Het oudste gedeelte van dit bijzondere monument in de Sandrasteeg is al rond 1130 gebouwd. Het gebouw heet de Proosdij, omdat de proost van het kapittel van de Lebuïnuskerk hier lange tijd woonde. Na het beleg van Deventer in 1591 kreeg het gebouw andere functies. Tussen de jaren ’70 en ’90 werd het zelfs als kraakpand gebruikt.


7. De Walstraat
In het historische centrum van de binnenstad, ligt de Walstraat. Een sfeervol en authentiek winkelstraat met allerlei specialiteitenwinkeltjes. Maar ook galerieën, koffietentjes en restaurants. Misschien geen echte bezienswaardigheid maar wel leuk om door heen te wandelen. De leuke sfeer ontstaat ook dankzij de diverse oude panden met mooie gevels. De straat staat bij veel mensen zelfs bekend als de mooiste straat van Deventer.


8. Stadhuis van Deventer
Aan het Grote Kerkhof, tegenover de Lebuïnuskerk, bevindt zich het stadhuis van Deventer. Omdat gebouwen en delen van gebouwen uit verschillende tijdperken allemaal aan elkaar zijn vastgemaakt om samen het stadhuis te vormen, zie je hier allerlei stijlen naast elkaar. Het stadhuis bestaat uit het oude Hollands classicistische stadhuis, het Renaissance-stijl landhuis ernaast en daarnaast een moderne uitbouw uit 2016 met een origineel ontwerp. Op het raamwerk zie je namelijk vingerafdrukken van 2264 inwoners van de stad Deventer.

stadhuis-deventer-wat-doen


9. Atheneumbibliotheek
De stad heeft de oudste bibliotheek van Nederland en zelfs van West Europa. De Atheneumbibliotheek is gebouwd in het jaar 1560. Tegenwoordig is het nog steeds de plek voor liefhebbers van boeken. De stad staat mede dankzij de historische bibliotheek, ook wel bekend als de boekenstad van Nederland. Niet alleen de vele (historische) boeken kunnen interessant zijn, ook het gebouw ademt een rijke historie uit. In de studiezaal van de Athenaeumbibliotheek ben je (op afspraak) welkom voor het inzien van onze bijzondere collecties en niet-uitleenbaar materiaal.
Het gebouw is te vinden aan de Klooster 12 in de binnenstad.


10. Rijsterborgherpark
Wil je even tot rust komen? Dan kan je een wandeling maken door het mooie Rijsterborgherpark. Een heuvelig park met grote vijvers tussen het station en het centrum. Het stadspark is in 1874 aangelegd en is na de nodige tegenslagen, momenteel een mooi park. Naast de natuur, kan je er ook verschillende beelden bekijken, is er een restaurantje en een dierenparkje.


11. De IJssel
De leuke sfeer van de binnenstad ontstaat mede dankzij de ligging aan rivier de IJssel. Vanaf de kades en de verschillende terrassen heb je een mooi uitzicht op de rivier. Leuk voor een rondvaart, het fietspondje en het uitzicht op de scheepvaart.

deventer-highlights-rivier

 

De stad staat niet vol bezienswaardigheden maar is desondanks de moeite waard voor een dagje uit. Het historische centrum is eigenlijk één grote bezienswaardigheid waardoor je zeker genoeg te zien zult hebben.

 

De hotels in en rond Deventer

Wanneer je echt even wilt uitrusten kan je de stad ook tijdens een weekendje weg bezoeken. Dankzij een hotel overnachting kan je ook ’s avonds van de gezelligheid van de stad genieten. Je kunt bijvoorbeeld lekker uit eten gaan, naar de bioscoop of een voorstelling en borrelen. Via de onderstaande fotoknop vind je allerlei hotels in het centrum van Deventer en ook rond de stad.

 

Ontdek de beste hotel aanbiedingen op HotelSpecials.nl

 

Bijzondere hotels om te overnachten in Deventer

Zoek je een slaapplek voor tijdens je weekendje weg? Deventer heeft genoeg leuke hotels om uit te kiezen. Ga je voor het mooiste monument, het lekkerste menu, luxe kamers of een handige locatie in het centrum? Of zoek je vooral een bijzondere ervaring? Ter inspiratie zetten we hier enkele unieke hotels op een rijtje.

Grand Boutique Hotel Huis Vermeer
Wil jij genieten van prachtige, unieke kamers en heerlijk eten in een hotel in het historisch centrum? Huis Vermeer is een heerlijk viersterrenhotel in het historische woonhuis van de bankiersfamilie Vermeer, tegenover de Lebuïnuskerk. Iedere kamer is anders ingericht in een antieke, achttiende-eeuwse stijl met bijzondere kleurcombinaties. Je kunt er bovendien smullen van verse oesters, een kaasplank of huisgemaakt appelgebak.

Hotel de Leeuw
In dezelfde wijk midden in het centrum vind je het kleinschalige Hotel Hanzestadslogement de Leeuw. Dit hotel heeft een snoepwinkel, een koffie- en theeschenkerij en zelfs een eigen Hanzemuseum. Leuk voor toeristen die meer over Deventer willen weten dus! Ook hier is iedere kamer uniek ingericht.

Fletcher Hotel Gilde
In dezelfde straat vind je nog een derde hotel met unieke ingerichte kamers in een historisch pand. Het Fletcher Hotel Gilde bevindt zich in een voormalige pastorie uit 1751 en je kunt de historische elementen overal terugzien: denk bijvoorbeeld aan gebrandschilderd glas! Dit hotel geeft je veel keuze aan kamers, terwijl de prijs voordeliger is dan bij de twee bovengenoemde hotels. Zo kun je een tweepersoonskamer met balkon boeken, of een familiekamer met eigen keukentje. Dit hotel heeft twee tuinen: een stadstuin om het gebouw heen en een mooie binnentuin met terras.

 

Alternatief overnachten in Deventer

Geen zin in een hotel? Overnachten in Deventer kan ook anders. Zo kun je een studio huren of kamperen op één van de campings aan de rand van de stad. En dacht je dat B&B’s saai waren of te ver van het centrum lagen? In het Havenkwartier vlakbij de binnenstad vind je Microhotel Lucy in the Sky, waar je in het ruimteschip-achtige kunstwerk Lucy GLXY kunt slapen. In dezelfde wijk vind je nog iets bijzonders, namelijk Het Waterhuis. Daar kun je met twee tot vier personen slapen op de begane grond van een drie verdiepingen hoge waterwoning. Het havenwater is bovendien geschikt om in te zwemmen.

 

Ontdek de beste hotel aanbiedingen op HotelSpecials.nl

 

De musea in Deventer

De twee belangrijkste musea in Deventer hebben we al genoemd: in Museum de Waag kom je van alles te weten over de geschiedenis en handelsindustrie van Deventer en in het Speelgoedmuseum kun je je weer even heerlijk kind voelen. Een ander museum in Deventer is het Geert Groote Huis: een gespecialiseerd informatiecentrum over Geert Groote, de grondlegger van de ‘Moderne Devotie’ en een belangrijke inwoner van Deventer.

Reis je over de grens met Gelderland naar het nabijgelegen dorpje Gorssel, dan vind je ook een kunstmuseum, namelijk het MORE Museum, gespecialiseerd in Nederlandse modern-realistische kunst.

Verder is geregeld de Stadsetalage geopend. Een expositieruimte in het Stadhuis waar regelmatig exposities worden gehouden.

deventer-musea-bezoeken-info

 

Winkelen in het centrum van Deventer

Deventer zit vol kleine straatjes met leuke, unieke winkeltjes. Je vindt er gespecialiseerde zaken zoals de Deventer Borstelwinkel en allerlei kleurrijke kleding- en cadeauwinkeltjes zoals Holy Cow en Tantilly. Onder andere de Walstraat staat goed bekend. Het is een sfeervol straatje met verschillende kleine specialiteitenwinkeltjes.

deventer-winkelen-centrum-info

 

Uiteraard zijn er ook meerdere grotere winkelstraten met onder andere vestigingen van bekende ketens.
Tegelijkertijd is Deventer ook een echte marktstad, wat zorgt voor nog veel meer shopmogelijkheden. Op vrijdag en zaterdag zijn er grote warenmarkten op het plein De Brink, maar kleinere wijkmarkten vind je van dinsdag tot en met zaterdag. En dan hebben we het nog niet gehad over de bijzondere jaarmarkten, zoals de Deventer Boekenmarkt en de Goede Vrijdagmarkt.

deventer-winkels-centrum

 

Lekker eten en drinken in Deventer

Zoek je niet zozeer naar leuke kleren en cadeautjes, maar vooral naar lekker eten? Ook dan zit je in Deventer niet verkeerd. Zo bestaat er een speciale Deventer Koekwinkel en smul je van heerlijke kaas bij Kaashandel de Brink, die wel 6 keer is uitgeroepen tot Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak. Deventers eigen biermerk vind je bij het café Davo. Wil je liever een ijsje, dan ga je naar IJskraam Gio’s of Talamini op De Brink. En zoek je een sfeervol winkeltje met koffie, thee en bonbons, dan moet je bij De Bonte Klipper zijn.

deventer-wat-zien-tips

 

Welke activiteiten zijn er te doen in Deventer?

Heb je voor je weekendje Deventer nog steeds niet genoeg inspiratie gehad? Of heb je zin om actiever bezig te zijn? Voor de ultieme variatie in jouw stedentrip zijn hier een aantal extra tips voor activiteiten.

Plan je bezoek aan Deventer tijdens een evenement
Een stedentrip naar de Evenementenstad van het jaar is natuurlijk het leukst als je ook daadwerkelijk een evenement meemaakt. Aan te raden zijn het grote theaterfestival Deventer Op Stelten en het bijzondere Dickensfestijn. Beide evenementen zijn gratis en vinden in het historische centrum plaats. D

Deventer op Stelten vindt in de zomer een weekend lang plaats, waarbij je meer dan 150 gevarieerde theatervoorstellingen kunt bekijken. In het Dickens Festijn in december beleef je de sfeer van de boeken van Charles Dickens: in een grote stoet lopen meer dan 950 personages het Bergkwartier door.


Bezoek het Hanzemuseum van Hotel de Leeuw
Je hoeft niet in Hotel de Leeuw te overnachten om het Hanzemuseum te bezoeken. Hier kun je rondkijken naar bakkersattributen, koffiemolens, blikken, chocolade- en marsepeinvormen en zeldzame, antieke speculaasplanken met mooie afbeeldingen. En je bezoek is natuurlijk niet compleet zonder een kijkje te nemen bij de bijbehorende oudhollandse snoepwinkel.


Verken de stad in een bijzonder vervoersmiddel
Net als in veel andere steden kun je in Deventer een professionele rondvaart krijgen. Vanaf de IJssel geniet je niet alleen van de stad zelf, maar je kunt ook verder varen om lekker van het landschap te genieten. Maar een boottocht is niet de enige manier om Deventer te verkennen. Ook in een elektrische TukTuk met stoelverwarming kun je een stadstour krijgen. En wil je liever zelf op pad, dan kun je bijvoorbeeld een tandem of een solex huren.


Geniet van een wellnessresort in de omgeving
Wanneer je hebt gekozen voor een weekendje weg in Deventer, zou je ook nog kunnen gaan genieten van de voorzieningen in een wellnessresort. In de omgeving van de stad zijn meerdere wellnessresorts te vinden. Daarbij kan je onder andere gaan genieten van verschillende soorten sauna’s, een zwembad, whirlpool en schoonheidsbehandelingen. Rond de stad kan je bijvoorbeeld kiezen voor:

• Thermen Bussloo
• Veluwse Bron
• de Bronsbergen

Verder zou je nog kunnen kiezen voor een privé saunacomplex. De kosten liggen daarbij wat hoger maar je hebt wel extra rust.


Bezoek de schouwburg
Wanneer je de stad tijdens een weekendje weg bezoekt, kan je ’s avonds een voorstelling gaan bekijken in de schouwburg. Dankzij het ruime aanbod kan je kiezen uit allerlei soorten voorstellingen. Van cabaret tot toneel en van muziek tot dans. De schouwburg staat tegenover het station, het busstation en nabij meerdere parkeergarages.

 

Zoals je ziet zijn er allerlei leuke activiteiten te doen in de stad. Heb je meer ideeën over leuke dingen die te doen zijn tijdens je dagje uit of weekendje weg in Deventer? Stuur ons dan gerust even een E-mailtje via info@europaontdekker.nl. Alvast bedankt.

 

Wat is er met kinderen te doen in Deventer?

Ook de kinderen zullen genieten van een bezoek aan Deventer. Kinderen vinden het al ontzettend leuk om een boottocht te maken, een toren te beklimmen of tussen de mooie gebouwen van een lekker ijsje te genieten. Je vindt in deze stad bovendien veel kindvriendelijke restaurants. Wil je je kinderen nog wat extra verwennen op je stedentrip, dan zijn hier nog wat extra tips.

Het Speelgoedmuseum bezoeken
Natuurlijk wil je met je kinderen bij het Speelgoedmuseum langsgaan. De collectie speelgoed bekijken is al leuk genoeg, maar dankzij de speelzolder en alle nieuwe interactieve elementen kan jouw kind zich helemaal uitleven. Er is van alles te doen: verkleden, tekenen, een speurtocht, spelletjes en nog veel meer. Ze kunnen zelfs zelf optreden in een poppentheater.


Zwemmen of schaatsen bij De Scheg
Ook leuk is het sportcomplex en tropisch zwembad De Scheg, met een stroomversnelling en meerdere glijbanen. In de zomer zit er een overdekt speelparadijs bij met een draaimolen, een hindernisbaan en waterattracties. In de winter wordt De Scheg een heus Winter Wonderland. Je vindt er dan een ijsbaan, een skelterbaan en een winterse speeltuin.


De Ulebelt: spelen, leren en dieren aaien
De Ulebelt is een goede plek om de kinderen lekker op een natuurlijke plek tot rust te laten komen of juist erop los te laten spelen. Bovendien kunnen ze er ook iets leren over dieren en natuur. Het is namelijk een educatief natuur- en milieucentrum met een kinderboerderij, natuurspeeltuinen, thematuinen, weilanden, een terras en een boerderijwinkel vol verse lokale producten.


De ideale B&B voor kinderen
Zoek je nog naar een ideale plek om met de kinderen te overnachten en vind je het niet erg om iets verder van de stad te zitten? Boerderij De Kleine Wildenberg ligt buiten Diepenveen, een dorpje naast Deventer, en is het perfecte speelparadijs voor kinderen. Ze kunnen er helpen op de boerderij, fietsen, skelteren en spelen met speelgoed of in de grote speeltuin. Voor je overnachting kun je kiezen uit vier verschillende vakantiehuisjes of de Pipowagen met privé-hottub.


 

Zwemmen in de IJssel

Bezoek je Deventer op een warme zomerdag? Dan kan het leuk zijn om de middag af te sluiten met een frisse duik in het water van rivier de IJssel. Bij het centrum zijn meerdere zwemplekken waar je veilig kunt zwemmen. Ondertussen heb je een mooi uitzicht op het historische centrum van de stad.

deventer-activiteiten-doen

 

Grote natuurgebieden in de buurt van Deventer

Zoek je graag de natuur op, dan is Deventer een handige locatie. Het ligt namelijk tussen twee prachtige grote natuurgebieden waar je eindeloos in kunt wandelen of dagdromen. De Sallandse Heuvelrug is één van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van heel Europa. Je vindt er bos, heide en prachtige hoogteverschillen die het gebied extra sfeer en vakantiegevoel geven. Aan de andere kant van Deventer vind je de Veluwe, misschien wel het bekendste natuurgebied van Nederland. Ook hier vind je de mooiste bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Bovendien zijn er veel wilde dieren, waaronder herten en wilde zwijnen.

Om deze twee grote natuurgebieden te bezoeken, moet je wel iets verder van de stad reizen. Maar ook als je dichter bij Deventer wilt blijven, zijn er genoeg parken en natuurgebieden te vinden. Vlak naast het centrum ligt het Rijsterborgherpark, een heerlijk rustig stadspark. Heb je liever een plattelandse natuursfeer dan een stadspark, bezoek dan één van de groene gebieden aan de rand van Deventer, zoals het Hassinkbos of het Zandweteringpark. Mag het allemaal nog wat ongetemder, dan ligt de IJsselvallei net iets dichter bij Deventer dan de Sallandse Heuvelrug.

 

Uitstapjes in de buurt

Deventer ligt vlakbij Zutphen en Apeldoorn, twee andere steden die zeker een uitstapje waard zijn. Zutphen is een prachtig oud stadje vol eeuwenoude torens, stadsmuren, gebouwen en bijzondere voordeuren. Rondlopen door deze mooie, historische omgeving is op zichzelf al genoeg om de stad te bezoeken. Apeldoorn zit vol natuur en is bovendien een perfecte stad voor kinderen met de Apenheul, een klimbos en het kinderpretpark Julianatoren.

Als je langer dan een weekendje in de buurt van Deventer wilt blijven, ben je misschien wel enthousiast om de rest van Overijssel te verkennen. Zo kun je een kasteel bezoeken, zoals Kasteel het Nijenhuis, waar je bovendien kunt genieten van allerlei kunstwerken, zowel binnen het kasteel als in de bijbehorende beeldentuin.

Heb je kinderen, dan kun je voor een opkikker langs Attractiepark Slagharen of Avonturenpark Hellendoorn. En vergeet niet om ook langs Zwolle te gaan, waar je verder kunt genieten van historische gebouwen of een bezoek kunt brengen aan één van de leuke musea, zoals het Museum de Fundatie of het Bonami Games & Computers Museum.

 

Toeristische informatie over Deventer

Ondanks dat Deventer slechts 81.000 inwoners heeft, wordt de stad toch bezocht door relatief veel toeristen. Dat heeft het met name te danken aan het sfeervolle centrum vol historische gebouwen. Het centrum is dan ook de grootste toeristische attractie. Jaarlijks bezoeken maar liefst circa 1 miljoen mensen de Hanzestad. Daarbij gaat het echter ook om mensen uit de regio die bijvoorbeeld komen winkelen, een restaurants bezoeken of naar de bioscoop gaan. Ook de Stadswandelingen die het hele jaar worden georganiseerd, zijn opvallend geliefd.

Ruim 180.000 mensen boeken jaarlijks een overnachting in de stad. Een behoorlijk aantal in verhouding tot het aantal inwoners. Daarbij gaat het niet alleen om hotels maar ook om accommodaties zoals campings en Bed and Breakfasts.
Een duidelijke piek in het aantal overnachtingen is te zien tijdens evenementen. Met name tijdens populaire evenementen zoals het Dickens Festijn, de Boekenmarkt en het festival “Deventer op Stelten”.

deventer-plekken-zien-bergkwartier

 

Meer toeristische informatie bij het VVV

Meer toeristische informatie over de stad en de regio kan je tijdens je bezoek vinden bij het plaatselijke VVV informatiepunt. Zoals handige stadsplattegronden, fietsroutes en informatie over bezienswaardigheden, het centrum, winkels, welke activiteiten er zijn te doen, evenementen, hotels en nog veel meer. Ook kan je souvenirs en streekproducten kopen.

In Deventer is de VVV vestiging te vinden in het monumentale Penninckshuis op het plein de Brink.

Adres:
Penninckshuis
Brink 89, Deventer

Via de onderstaande link kan je alvast eens kijken in welke hotels je zoal kunt overnachten.

 

Ontdek de beste hotel aanbiedingen op HotelSpecials.nl

 

Meer toeristische informatie over leuke uitjes in de rest van de provincie vind je op onze pagina over: bezienswaardigheden in Overijssel.

Je kunt ook kiezen voor een overnachting buiten de stad. Bijvoorbeeld op een camping, vakantiepark of bij een landelijke Bed and Breakfast. Handige overzichten van accommodaties vind je op de pagina’s over vakantieparken in Overijssel en op campings in de provincie Overijssel.

© 2024 Nederland Ontdekker.nl