vakantieparken-gelderland-veluwe-campings

Wat te doen in Gelderland? De bezienswaardigheden

Je vindt hier een handig overzicht met leuke dingen die je kan gaan doen of zien tijdens je dagje uit of vakantie. Zowel voor kinderen als volwassenen zijn er vele leuke dingen te doen in Gelderland. Ontdek de activiteit of bezienswaardigheid die bij je past.

Wandelen en fietsen
De provincie Gelderland is ideaal om te gaan wandelen, fietsen en picknicken. Ook mountainbiken en paardrijden kan hier dankzij de mooie natuur heel goed. Ook voor kinderen kan het leuk en leerzaam zijn om de natuur in te gaan. Het geeft rust en de kinderen leren over de natuur.
Door de bossen lopen vele goed bewegwijzerde paden. Vaak zijn er aparte fietsroutes, mountainbikeroutes en paardrijdroutes. Zo hebben de gebruikers zo min mogelijk last van elkaar en zijn de paden zo geschikt mogelijk.


Zwemmen in zwemplassen en zwembaden
Verscholen in de bossen liggen diverse zwemplassen. Vaak omringd door zandstranden. Ook zijn er vaak voorzieningen zoals toiletten, een restaurantje en speeltuintjes. Geniet van het heldere water en de mooie omgeving.
Buiten de zomermaanden kan een zwembad wat aangenamer zijn. Ook die zijn genoeg te vinden in Gelderland.

vakantieparken-campings-drenthe-gelderland


Geniet van een dagje wellness
Ook in Gelderland zijn meerdere wellness resorts waar je een dagje helemaal tot rust kan komen. De resorts bieden meestal fijne voorzieningen zoals een zwembad, verschillende soorten sauna’s, een whirlpool, relaxruimte, tuin, restaurant en spabehandelingen zoals massages. Daarbij kan je kiezen tussen een wellness resort waarbij je wel of geen badkleding wordt gedragen.

 • Sanadrome (met badkleding)
 • Sauna en Wellness resort Thermen Bussloo
 • Palestra Beaty en Wellness
 • Wellness Center de Bronsbergen
 • Thermen Berendonck
 • de Veluwse Bron
 • de Zwaluwhoeve

Activiteitenboerderij de Vosselhoeve
Wil je eens echt wat anders doen? Dan kan je eens een bezoekje brengen aan de Vosselhoeve. Je kunt er allerlei leuke activiteiten doen zoals klompgolfen, boogschieten, een spellencircuit, binnen midgetgolf, klootschieten en boerendarten. Zeker met een groepje zijn deze activiteiten vaak hilarisch en leuk. Je vindt de Vosselhoeve bij Epe.


Koningin Julianatoren
Tijd voor wat actie? Dan kan je naar familiepark Koningin Julianatoren. Een leuk pretpark dat vooral is gericht op (jongere) kinderen tot 10 jaar. Het is een uitgebreid pretpark met vele attracties. Ook kan je één van de shows gaan bekijken.

gelderland-uitjes-tips


De Koperen Ezel
Zoek je een leuke activiteit met jonge kinderen? Dan kan deze kinderboerderij en speeltuin een leuk idee zijn. Je kunt er met de kinderen allerlei dieren bekijken, aaien en voeren. Zoals ezels, hangbuikzwijnen, kalkoenen, chinchilla’s, kalkoenen, parelhoenders en schildpadden. Maar er zijn ook exotische dieren zoals wallaby’s, schildpadden, stekelvarkens, prairiehonden en dromedarissen.

De speeltuinen zijn zowel binnen als buiten. Hierdoor kan de Koperen Ezel ook een geschikt uitje zijn bij wat slechter weer. De kinderen genieten van het apenkooi-gedeelte, de skelterbaan, speeltuinen en springkussens.


Grootste zandverstuiving van West-Europa
Bij het dorp Kootwijk vind je de grootste zandverstuiving van West-Europa. Een prachtig gebied waar vaak veel rust heerst. Het Kootwijkerzand is een zandverstuiving midden in de bossen van ruim zeven vierkant kilometer.

Tip: beklim eens de uitkijktoren vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt. Of neem een kleedje mee en ga eens gezellig picknicken en in alle rust genieten van de bijzondere natuur.

 


’t Veluws Zandsculpturenfestijn
In het dorp Garderen vind je een bijzonder schouwspel, ruim 100 zandsculpturen. Knap gebouwde kunstwerken die allerlei elk jaar een ander thema uitbeelden. In 2019 is deze bezienswaardigheid zelfs 2e geworden bij de verkiezing van het “Leukste uitje van Gelderland”. Bij de zandsculpturen is ook een restaurant en je kan de beelden bekijken vanuit een monorail. Ook kan je een film bekijken over de bouw van de kunstwerken. Adres: Oude Barnevelderweg 5, 3886PT Garderen.


Historische zandsculpturen
Ook in het plaatsje Elburg kan je prachtige zandsculpturen gaan bekijken. Via metershoge sculpturen worden diverse streekverhalen en bijbelverhalen verteld. Expositie Zandverhalen is het grootste gedeelte van het jaar geopend.


Huifkartochten over de Veluwe
Wil je de mooie natuur van de Veluwe eens anders zien? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor een huifkartocht. Onderweg laat de koetsier je mooie plekken zien. Eventueel kan je bij de huifkartocht een barbecue of picknick boeken.


Koninklijke Burgers’ Zoo
Eén van de grotere dierentuinen van Nederland vind je in Arnhem; Koninklijke Burgers’ Zoo. Een mooie dierentuin waar zowel kinderen als volwassenen zich de hele dag kunnen vermaken. Het park is verdeeld in verschillende soorten leefgebieden zoals de oceaan, Aziatische jungle, woestijn en het regenwoud. Een leuk uitje dat vrijwel altijd garant staat tot succes.

leuke-dierentuinen-nederland-burgers-zoo


Kasteel Slangenburg
Net buiten de stad Doetinchem staat al sinds de 17e eeuw een kasteel. Geen kantelen en kanonnen maar een stijlvol woongebouw dat veilig is omringd door een brede gracht. Het kasteel is mooi ingericht waardoor het een bezoekje zeker waard kan zijn.
Het bijbehorende koetshuis is tegenwoordig omgetoverd tot restaurant met een terras. Ook kan je een kijkje nemen in de Landgoedwinkel of een wandeling maken door de omliggende natuur.


bezienswaardigheden-toerisme-provincie-gelderland-doen


Slot Loevestein
In het uiterste zuid westelijke puntje van de provincie Gelderland, vindt je slot Loevestein. Je kan het slot kennen van het bekende verhaal over Hugo de Groot die ontsnapte via een boekenkist. Het goed behouden slot kan van binnen en buiten bekeken worden. Of volg een rondleiding en leer dat het slot begon als kasteel, toen een gevangenis werd en later onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Verdeeld door het slot zijn interactieve exposities.

slot-loevestein-gelderland-uitjes


Fort Pannerden
In het uiterste oosten van de provincie ligt een groot maar goed verscholen fort. Het is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en ligt pal aan rivier de Rijn en het Pannerdensch Kanaal. Gebouwd voor de Eerste Wereldoorlog en ondertussen een bouwwerk vol historie.
Tegenwoordig is Fort Pannerden een museum waar ook allerlei (sportieve) activiteiten te doen zijn. Een verrassende bezienswaardigheid met allerlei mogelijkheden.


Gezinspark ’t Smallert
Dit park bied voor alle leeftijden wat. Van de visvijver tot de speeltuin en van de kaarsenmakerij tot een restaurant. De gevangen forellen kan je meenemen of meteen laten roken in een rookton. Adres: Smallertsweg 8, 8166KD Emst


Start je dag bij een bezoekerscentrum
Verdeeld door de provincie staan verschillende Bezoekerscentra. Een soort uitgebreid VVV punt waar je allerlei toeristische informatie kan vinden. Ook is er geregeld een expositie of worden er excursies aangeboden. Het Bezoekerscentrum in Nunspeet biedt bijvoorbeeld een expositie over de wolf. Eén van de nieuwste bewoners van de Veluwe.

Vlakbij Rheden op de Veluwe, staat het Bezoekerscentrum Veluwezoom van vereniging Natuurmonumenten. Ook is er een VVV locatie in hetzelfde gebouw gevestigd. Een goede bron van informatie over de Veluwe.


Ga wilde dieren spotten
Een giraffe in een dierentuin is leuk. Maar een hert of wild zwijn spotten in het wild, is misschien wel net zo speciaal. Tijdens een wandeling kan je geluk hebben en een dier spotten. Een grotere kans heb je bij Wildarena Hemellootjes. Een wildobservatiepost in de bossen bij Vierhouten. De plek kan met een gids worden bezocht. Er is gekozen voor deze plek omdat dit een geliefde plek is voor reen, herten en wilde zwijnen.


GeoFort
Op een unieke locatie bij het het dorp Herwijnen in het zuiden van de provincie, is een verrassende bezienswaardigheid te bezoeken. Namelijk het GeoFort. Een interactief science center waar alles om de aarde draait. Het is gevestigd in en rond een fort dat onderdeel is van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Zowel binnen als buiten kunnen kinderen en volwassenen zich laten verrassen door leuke proeven. Stap bijvoorbeeld in een lift die de aarde in boort, loop door de verwarrende tunnel, ontsnap uit het doolhof en doe allerlei leuke digitale 3D en 4D activiteiten.


Dolfinarium
Bij Harderwijk vind je het bekende Dolfinarium. Al jaren een begrip in Nederland. En dat is niet voor niets. Het is namelijk het grootste zeezoogdierenpark van Europa.
Je kan er niet alleen dolfijnen zien maar ook dieren als krabben, walrussen, roggen, haaien, vissen, bruinvissen en zeehonden.

Tegenwoordig heeft het park ook een waterpark. Een mooi zwembad met allerlei soorten glijbanen. Meer informatie vind je via: Dolfinarium Harderwijk.

dolfinarium-informatie-wat-doen

 

Kastelen in Gelderland

Verdeeld door de provincie staan meerdere goed behouden kastelen te pronken. Een gedeelte hier van is zowel buiten als binnen te bekijken. Rondom het kasteel ligt vaak een mooie tuin en een park. Leuk voor een wandeling en voor de mooie uitzichten op het kasteel.

Een gedeelte van de kastelen ligt in het zelfde gebied waardoor je een kastelenroute kunt fietsen of rijden. Hierdoor kan je in korte tijd meerdere kastelen bezoeken.
In Gelderland kan je bijvoorbeeld de volgende mooie kastelen gaan bekijken:

• Kasteel Ruurlo
• Kasteel Rosendael
• Kasteel Doorwerth
• Kasteel Ammersoyen
• Kasteel Wijchen
• Kasteel Hernen
• Kasteel Doornenburg
• Kasteel Cannenburch

gelderland-bezienswaardigheden-kastelen

 

Musea in de provincie Gelderland

Een museum kan voor iedereen een leuk uitje zijn. Zowel voor volwassenen als voor kinderen. Tegenwoordig zijn er namelijk vele musea met uiteenlopende onderwerpen. Ook worden de musea steeds meer een ervaring dan alleen een expositie. Zo worden er steeds meer interactieve onderdelen toegevoegd waardoor een museum bezoek ook actief kan zijn. Ook In de provincie Gelderland kan je allerlei musea bezoeken. Een leuk uitje tijdens je weekendje weg of vakantie. Je vindt hier een handig overzicht van de musea.

Airborne Museum
Dit afwisselende en interactieve museum neemt je mee terug in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Op een interactieve manier kan je zelf verschillende situaties “ervaren”. Waan je bijvoorbeeld even in een vliegtuig boven Nederland. Na een landing sta je opeens midden in de slag om Arnhem. Een indrukwekkend ervaring.

Ook heeft het museum een vaste tentoonstelling en een tentoonstelling voor kinderen. Het Airborne museum is ondertussen een bekende bezienswaardigheid en is gevestigd in Villa Hartenstein. Een hotel dat tijdens de oorlog werd gebruikt als hoofdkwartier door de Engelse troepen.

Adres: Utrechtseweg 232, 6862AZ Oosterbeek.

gelderland-airborne-museum-tips


Nederlands Bakkerijmuseum
Een leuk uitje tijdens slecht weer; het Nederlands Bakkerijmuseum. Leer van alles over het bakkersvak. Handig als je thuis weer eens aan het bakken gaat. Het museum is gevestigd in het historische stadje Hattem in verschillende monumentale panden. De monumenten zijn onderling verbonden door een tunnel en hofjes. Geniet van de verse baksels en de uitleg over allerlei onderwerpen. Het museum is handig te combineren met een bezoekje aan het mooie Hattem. Heb je trek gekregen van alle lekkere geuren? Dan kan je nog even naar de poffertjessalon. Adres: Kerkhofstraat 13, 8051GG Hattem.


Nederlands Pluimveemuseum
Het dorp Barneveld staat bekend om de vele pluimveehouderijen. Daarom is het een passende plek voor dit museum over kippen en eieren. Je kunt er allerlei weetjes vinden over kippen, eieren en de Barneveldse eiermarkt. Ook kan je eieren in een broedmachine bekijken en met een beetje geluk komt er zelfs net een ei uit.
Voor kinderen is er een speeltuin en je kunt 20 verschillende soorten kippenrassen bekijken.


Nationaal Onderduikmuseum
Rond het dorp Aalten zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog veel onderduikers verborgen gehouden voor de bezetters. In dit Onderduikmuseum kan je op een interactieve manier de verhalen van inwoners en onderduikers horen. Ontdek ook hoe stroom werd opgewekt en hoe benauwd een verborgen ruimte voor onderduikers kan zijn. Ook kan je proberen te ontsnappen uit de leerzame Escape Room.

Verder biedt het museum een kijkje in de geschiedenis van het gebied. Van de prehistorie tot nu.


Afrika Museum
In Berg en Dal, vlakbij Nijmegen, vind je het Afrika Museum. Zowel binnen als buiten kan je Afrikaanse kunst, traditionele objecten zoals sieraden en de Afrikaanse architectuur bekijken. Kinderen kunnen leuk spelen in het beeldenbos. Ze kunnen er klimmen en klauteren op beelden van dieren uit Afrikaanse mythen.


Nederlands Openluchtmuseum
Bij Arnhem kan je even twee eeuwen terug in de tijd. In het Nederlands Openluchtmuseum waan je je nog even in het verleden en leer je hoe men toen leefde. Stap bijvoorbeeld in een historische tram, zie oude ambachten en werk ook zelf mee of speel met oud-Hollandse spellen.

Sinds 2017 heeft het Nederlands Openluchtmuseum ook een modern binnengedeelte. Een interactieve expositie dat leuk is voor zowel kinderen als volwassenen.

Adres: Hoeferlaan 4, Arnhem.

bezienswaardigheden-gelderland-kinderen


Marechausseemuseum
In dit spannende museum kan je van alles te weten komen over de Marechaussee. Een moeilijk woord voor de politie van het leger. Maar wat zijn eigenlijk de taken en hoe ging het vroeger? En hoe zwaar is de uitrusting? Je kunt het allemaal te weten komen. Neem zelf een kijkje of volg een rondleiding. Je komt onderweg informatie, voertuigen, uniformen en wapens tegen. Ook zijn er workshops te volgen. Het museum is gevestigd in een historisch pand met een mooie tuin. Adres: Weeshuisstraat 9, 4116BN Buren.


Kröller-Müller museum
Centraal gelegen op de Veluwe staat één van de bekendste kunstmusea van Nederland; het Kröller-Müller museum. Je vindt er topstukken van bekende kunstenaars zoals Van Gogh, Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Maar ook hedendaagse kunstenaars tonen er hun werk.
Naast het binnen gedeelte met de vele schilderijen, kan je ook door de beeldtuin wandelen. Onderweg kom je langs het paviljoens en een jachthuis. Een mooie combinatie van kunst en natuur.


Paleis Het Loo
Aan de rand van Apeldoorn ligt het bekende Paleis het Loo. Mooi gelegen midden in een groot park. Momenteel is het niet meer in gebruik als paleis maar is het al weer ruim 30 jaar een museum. Mede door de mooie gebouwen, de historische inrichting, prachtige tuin en het omliggende park is het een bekende bezienswaardigheid in Gelderland geworden. In het paleis kan je in de ingerichte kamers en zalen zien, hoe de Oranjes ruim 300 jaar hebben gewoond. Ook kan je de stallen, koetshuizen, ijskelder en kapel nog bewonderen.

Rond de prachtige tuin ligt een groot park. Hier kan je na je bezoek nog uren wandelen.


Nederlands Watermuseum
In één van de oudste gebouwen van Arnhem, kan je tegenwoordig het Nederlandse Watermuseum bezoeken. Je kunt er van alles leren over water gerelateerde onderwerpen. Verrassende weetjes, interessante uitleg en interactieve onderdelen. Dankzij deze vele interactieve onderdelen is het museum ook leuk voor kinderen. En is het mooi weer? Vergeet dan geen droge kleren voor de kinderen . .


Vrijheidsmuseum Groesbeek
De Tweede Wereldoorlog had wereldwijd veel impact. In dit museum kan je de verhalen van verschillende partijen vinden. Lees de verschillende verhalen van zowel soldaten als burgers. Ontdek voor welke dilemma’s zijn kwamen te staan. Maar ook de wederopbouw na de oorlog is verlopen. Ook kan je als bezoeker even stilstaan bij de vrijheid van tegenwoordig. De vrijheid in de wereld en die in je eigen wereldje.
Een leerzaam museum met ook allerlei interactieve onderdelen.


MuZIEum
In het centrum van Nijmegen kan je van alles leren over zien en niet zien. Ervaar hoe het is wanneer je slechtziend of zelfs blind bent. Ontdek hoe goed je kan horen, voelen en ruiken. Een interactief ervaringsmuseum dat een leuk uitje kan zijn voor zowel kinderen als volwassenen.

Meer bezienswaardigheden in de stad vind je op onze pagina met: toeristische informatie over Nijmegen.

 

Leuke steden en plaatsen in Gelderland

De mooie natuur van Gelderland is voor veel mensen één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de provincie. Maar ook een dagje een leuke stad bezoeken kan leuk zijn tijdens je weekendje weg of vakantie. Ook dat is mogelijk, want de provincie heeft meerdere leuke dorpen, plaatsen en steden. Je vindt hier een handig overzicht van deze plaatsen:

Harderwijk
In het uiterste westen van de provincie, ligt de plaats Harderwijk. Voor de meeste mensen met name bekend van het Dolfinarium. Maar de plaats heeft meer te bieden waardoor een bezoekje de moeite waard kan zijn. Zoals het historische centrum bijvoorbeeld. Leuk om door heen te wandelen, te winkelen en te genieten van de horeca. In verhouding zijn er veel visrestaurants en vistentjes te vinden. Harderwijk was namelijk oorspronkelijk een vissersplaats, dankzij de ligging aan de Zuiderzee. Tegenwoordig het Veluwemeer en het Wolterwijd, dankzij de aanleg van de provincie Flevoland.

Naast het Dolfinarium, kan je er bezienswaardigheden vinden zoals het strand, de boulevard, het historische centrum, het Palingmuseum, Marius van Dokkum Museum (schilder) en de diverse watersportmogelijkheden.


Apeldoorn
De één à grootste stad van de provincie is Apeldoorn. Een historisch centrum heeft de stad niet, maar gezelligheid wel. Je vindt er een ruim aanbod aan winkels, horeca en andere voorzieningen. Veel mensen kennen de stad van attracties zoals de Apenheul en Paleis het Loo. Maar de stad heeft ook minder bekende bezienswaardigheden zoals Familie park Julianatoren, het CODA museum, het Aardhuis en Radio Kootwijk. Ook de omliggende bossen, met onder andere een klimpark tussen de bomen, zijn geliefd.


Zutphen
In de landelijke Achterhoek ligt de Hanzestad Zutphen. Ook deze stad heeft een historisch centrum, mede dankzij de rijke geschiedenis dankzij de ligging aan rivier de Vecht. In vroegere tijden is er veel handel gedreven waardoor het een welvarende stad was. Gelukkig is dit in het centrum nog steeds te zien aan de diverse mooie historische gebouwen.

Bezienswaardigheden zijn het gezellige centrum en historische gebouwen zoals de Wijnhuistoren, het Stedelijk Museum, de Berkelpoort, Drogenapstoren, Walburgiskerk, de IJsselkade, de Spanjaardspoort en de Broederenkerk.

leuke-plaatsen-gelderland


Nijmegen
Eén van de andere grotere steden is Nijmegen, Uiteraard met name bekend van voetbalclub NEC en de Nijmeegse Vierdaagse. Maar wist je dat het ook de oudste stad van Nederland is? Dit is onder andere nog te merken aan historische bezienswaardigheden zoals de Stevenskerk, het Kronenburgerpark, Stadhuis, de St. Nicolaaskapel, Marienburgkapel en diverse andere oude panden in het centrum. Ook kan je musea bezoeken zoals het MuZIEum, Afrika Museum, Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en het Infocentrum WO2 Nijmegen.

Meer informatie toeristische informatie over de stad kan je via de volgende link vinden op onze pagina over: bezienswaardigheden in Nijmegen.


Arnhem
De grootste stad van Gelderland is Arnhem. Bekend van onder andere voetbalclub Vitesse en de Slag om Arnhem. De bekende veldslag tijdens de Tweede Wereldoorlog dat zich onder andere afspeelde op de John Frost brug bij het centrum.
Het centrum heeft allerlei bezienswaardigheden en attracties, gezellige horeca en leuke winkels te bieden. Dankzij de ligging aan de Rijn en het glooiende landschap, krijg je bij deze stad als snel een vakantiegevoel.
Naast het gezellige centrum, kan je in en rond Arnhem ook naar bezienswaardigheden zoals dierentuin Burgers’ Zoo, de Eusebiuskerk, stadspoort de Sabelspoort, het stadsstrand, Sint Walburgiskerk, kunstwerk “het Feestaardvarken” en de Historische kelders. Ook kan je verschillende musea bezoeken zoals het Airborne Museum, Nederlands Watermuseum, Nederlands Openluchtmuseum, Trolleybus museum en zelfs een Wijnmuseum.

Meer informatie toeristische informatie over de stad kan je via de volgende link vinden op onze pagina over: bezienswaardigheden in Arnhem.

arhem-wat-doen-zien

 

Andere leuke Gelderse plaatsen en steden zijn:

 • historische Hanzestad Doesburg
 • vestingstadje Elburg
 • Asperen, aan rivier de Linge
 • Hoog Soeren, hoog gelegen 85 m boven NAP en bekend om het vele wild in de bossen
 • historische stadje Culemborg
 • Elburg
 • universiteitsstad Wageningen

Zoals je hebt kunnen zien, zijn allerlei leuke dingen te doen in de provincie Gelderland. En dan is er ook nog eens de mooie natuur waar je kunt ontspannen. Je kunt in deze provincie dus gerust een weekendje weg maken van je dagje uit. Of kies zelfs voor een vakantie.
Een ruim aanbod van vakantiehuisjes vind je via: vakantiehuizen Gelderland.

Meer informatie over overnachten vind je via de volgende twee links op onze pagina’s over: campings in Gelderland en vakantieparken in Gelderland.

Hopelijk heb je dankzij de vele tips, een goed beeld gekregen van de belangrijkste bezienswaardigheden in de provincie en de leuke activiteiten die er zijn te doen. Alvast veel plezier!

© 2024 Nederland Ontdekker.nl