Bezienswaardigheden en activiteiten in Gelderland

Gelderland, provincie van uitgestrekte bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Een walhalla voor natuurliefhebbers. Zo vind je in deze provincie onder andere de bekende Veluwe. De mooie natuur zorgt er voor dat er jaarlijks veel mensen komen wandelen en fietsen in Gelderland. Op deze pagina wordt je wat wegwijs gemaakt en ontdek je wat je allemaal kan gaan doen in deze mooie provincie. Gelderland biedt namelijk nog veel meer dan alleen mooie natuur.

gelderland-natuur-veluwe-fietsen-vakantie

Wat kan je doen in Gelderland?

Een handig overzicht met leuke dingen die je kan gaan doen of zien:

Wandelen en fietsen
De provincie Gelderland is ideaal om te gaan wandelen, fietsen en picknicken. Ook mountainbiken en paardrijden kan hier dankzij de mooie natuur heel goed. Ook voor kinderen kan het leuk en leerzaam zijn om de natuur in te gaan. Het geeft rust en de kinderen leren over de natuur.
Door de bossen lopen vele goed bewegwijzerde paden. Vaak zijn er aparte fietsroutes, mountainbikeroutes en paardrijdroutes. Zo hebben de gebruikers zo min mogelijk last van elkaar en zijn de paden zo geschikt mogelijk.


Zwemmen in zwemplassen en zwembaden
Verscholen in de bossen liggen diverse zwemplassen. Vaak omringd door zandstranden. Ook zijn er vaak voorzieningen zoals toiletten, een restaurantje en speeltuintjes. Geniet van het heldere water en de mooie omgeving.
Buiten de zomermaanden kan een zwembad wat aangenamer zijn. Ook die zijn genoeg te vinden in Gelderland.


Koningin Julianatoren
Tijd voor wat actie? Dan kan je naar familiepark Koningin Julianatoren. Een leuk pretpark dat vooral is gericht op (jongere) kinderen. Het is een uitgebreid pretpark met vele attracties. Ook ka je één van de shows gaan bekijken. Adres: Amersfoortseweg 35 (N-344), 7313AC Apeldoorn.


Grootste zandverstuiving van West-Europa
Bij het dorp Kootwijk vind je de grootste zandverstuiving van West-Europa. Een prachtig gebied waar vaak veel rust heerst. Het Kootwijkerzand is een zandverstuiving midden in de bossen van ruim zeven vierkant kilometer. Tip: beklim eens de uitkijktoren vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt. Of neem een kleedje mee en ga eens gezellig picknicken en in alle rust genieten van de bijzondere natuur.

zandverstuiving-gelderland-veluwe-wat-doen


’t Veluws Zandsculpturenfestijn
In het dorp Garderen vind je een bijzonder schouwspel, ruim 100 zandsculpturen. Knap gebouwde kunstwerken die allerlei elk jaar een ander thema uitbeelden. In 2019 is deze bezienswaardigheid zelfs 2e geworden bij de verkiezing van het “Leukste uitje van Gelderland”. Bij de zandsculpturen is ook een restaurant en je kan de beelden bekijken vanuit een monorail. Ook kan je een film bekijken over de bouw van de kunstwerken. Adres: Oude Barnevelderweg 5, 3886PT Garderen.


Historische zandsculpturen
Ook in het plaatsje Elburg kan je prachtige zandsculpturen gaan bekijken. Via metershoge sculpturen worden diverse streekverhalen en bijbelverhalen verteld. Expositie Zandverhalen is het grootste gedeelte van het jaar geopend.


Huifkartochten over de Veluwe
Wil je de mooie natuur van de Veluwe eens anders zien? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor een huifkartocht. Onderweg laat de koetsier je mooie plekken zien. Eventueel kan je bij de huifkartocht een barbecue of picknick boeken.


Airborne Museum
Dit afwisselende en interactieve museum neemt je mee terug in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Op een interactieve manier kan je zelf verschillende situaties “ervaren”. Waan je bijvoorbeeld even in een vliegtuig boven Nederland. Na een landing waan je je opeens midden in de slag om Arnhem. Een indrukwekkend ervaring.
Ook heeft het museum een vaste tentoonstelling en een tentoonstelling voor kinderen. Het Airborne museum is gevestigd in Villa Hartenstein. Een hotel dat tijdens de oorlog werd gebruikt als hoofdkwartier door de Engelse troepen. Adres: Utrechtseweg 232, 6862AZ Oosterbeek.

airborne-museum-gelderland-uitjes-doen


Burgers Zoo
Eén van de grotere dierentuinen vind je in Arnhem; Burgers Zoo. Een mooie dierentuin waar zowel kinderen als volwassenen zich de hele dag kunnen vermaken. Het park is verdeeld in soorten leefgebieden zoals de oceaan, Aziatische jungle, woestijn en het regenwoud. Een leuk uitje dat vrijwel garant staat tot succes. Adres: Antoon van Hooffplein 1, 6816 SH Arnhem.


Marechausseemuseum
In dit spannende museum kan je van alles te weten komen over de Marechaussee. Een moeilijk woord voor de politie van het leger. Maar wat zijn eigenlijk de taken en hoe ging het vroeger? En hoe zwaar is de uitrusting? Je kunt het allemaal te weten komen. Neem zelf een kijkje of volg een rondleiding. Je komt onderweg informatie, voertuigen, uniformen en wapens tegen. Ook zijn er workshops te volgen. Het museum is gevestigd in een historisch pand met een mooie tuin. Adres: Weeshuisstraat 9, 4116BN Buren.


Nederlands Bakkerijmuseum
Een leuk uitje tijdens slecht weer; het Nederlands Bakkerijmuseum. Leer van alles over het bakkersvak. Handig als je thuis weer eens aan het bakken gaat. Het museum is gevestigd in het historische stadje Hattem in verschillende monumentale panden. De monumenten zijn onderling verbonden door een tunnel en hofjes. Geniet van de verse baksels en de uitleg over allerlei onderwerpen. Het museum is handig te combineren met een bezoekje aan het mooie Hattem. Heb je trek gekregen van alle lekkere geuren? Dan kan je nog even naar de poffertjessalon. Adres: Kerkhofstraat 13, 8051GG Hattem.


bezienswaardigheden-toerisme-provincie-gelderland-doen


Slot Loevestein
In het uiterste zuid westelijke puntje van de provincie Gelderland, vindt je slot Loevestein. Je kan het slot kennen van het bekende verhaal over Hugo de Groot die ontsnapte via een boekenkist. Het goed behouden slot kan van binnen en buiten bekeken worden. Of volg een rondleiding en leer dat het slot begon als kasteel, toen een gevangenis werd en later onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Verdeeld door het slot zijn interactieve exposities. Adres: Loevestein 1, 5307TG Poederoijen.


Nederlands Openluchtmuseum
Bij Arnhem kan je even twee eeuwen terug in de tijd. In het Nederlands Openluchtmuseum waan je je nog even in het verleden en leer je hoe men toen leefde. Stap bijvoorbeeld in een historische tram, zie oude ambachten en werk ook zelf mee of speel met oud-Hollandse spellen.

Sinds 2017 heeft het Nederlands Openluchtmuseum ook een modern binnenmuseum. Een interactief gedeelte dat leuk is voor zowel kinderen als volwassenen.
Adres: Hoeferlaan 4, Arnhem.

nederlands-openluchtmuseum-arnhem-gelderland-uitjes


Gezinspark ’t Smallert
Dit park bied voor alle leeftijden wat. Van de visvijver tot de speeltuin en van de kaarsenmakerij tot een restaurant. De gevangen forellen kan je meenemen of meteen laten roken in een rookton. Adres: Smallertsweg 8, 8166KD Emst


Start je dag bij een bezoekerscentrum
Verdeeld door de provincie staan verschillende Bezoekerscentra. Een soort uitgebreid VVV punt waar je allerlei toeristische informatie kan vinden. Ook is er geregeld een expositie of worden er excursies aangeboden. Het Bezoekerscentrum in Nunspeet biedt bijvoorbeeld een expositie over de wolf. Eén van de nieuwste bewoners van de Veluwe.


Ga wilde dieren spotten
Een giraffe in een dierentuin is leuk. Maar een hert of wild zwijn spotten in het wild, is misschien wel net zo speciaal. Tijdens een wandeling kan je geluk hebben en een dier spotten. Een grotere kans heb je bij Wildarena Hemellootjes. Een wildobservatiepost in de bossen bij Vierhouten. De plek kan met een gids worden bezocht. Er is gekozen voor deze plek omdat dit een geliefde plek is voor reen, herten en wilde zwijnen.


Dolfinarium
Bij Harderwijk vind je het bekende Dolfinarium. Al jaren een begrip in Nederland. En dat is niet voor niets. Het is namelijk het grootste zeezoogdierenpark van Europa.
Je kan er niet alleen dolfijnen zien maar ook dieren als krabben, walrussen, roggen, haaien, vissen, bruinvissen en zeehonden.
Tegenwoordig heeft het park ook een waterpark. Een mooi zwembad met allerlei soorten glijbanen. Meer informatie vind je via: Dolfinarium Harderwijk.

dolfinarium-dieren-zwembad-info-tickets

Een ruim aanbod van vakantiehuisjes vind je via: vakantiehuizen Gelderland.

Meer informatie over overnachten vind je via de volgende twee links: campings in Gelderland en vakantieparken in Gelderland.

© Nederland Ontdekker 2021