glamping-accommodaties-nederland-molke

Voorbeeld: vakantiepark Mölke in Overijssel

 

Wat is glamping?

De naam glamping is een samenvoeging van de woorden “glamorous” en “camping”. Het staat voor een luxe manier van kamperen. Het is voor vrij veel mensen nog een onbekend begrip. Maar eigenlijk is glamping puur het kamperen in een luxe kampeer accommodatie. Vroeger ging het hierbij voornamelijk om een tent die al op de camping opgezet stond. Meestal waren dergelijke glamping tenten ook al wat ingericht. Tegenwoordig is er veel meer aandacht voor luxe en heb je de keuze uit diverse soorten accommodaties.

Glamping zit tussen kamperen en een vakantiehuis in. Hierdoor kan het een mooie oplossing zijn wanneer je wilt kamperen maar toch eigenlijk ook wel de luxe van een vakantiehuisje wilt. Dus wel het gezellige campinggevoel met de kinderen spelend voor de tent maar toch een fijn comfort.

Een extra voordeel is de prijs. Glamping is meestal namelijk goedkoper dan een vakantiehuis of hotel. Uiteraard is kamperen goedkoper, al moet je dan wel veel meer spullen kopen van te voren.

 

 

Welke soorten glamping accommodaties zijn er te boeken?

Tegenwoordig kan je overnachten in de meest originele soorten kampeer accommodaties. Zo kan je gaan glampen in een:

• boomhut
• safaritent
• tipi tent
• Yurt tent
• natuurhuisjes
• tent

glamping-info-waar-molke

Voorbeeld: vakantiepark Mölke in Overijssel

 

Ook zijn er allerlei andere originele kampeeraccommodaties die niet onder een bepaalde categorie vallen. Vaak door de eigenaar zelf bedacht. Hierdoor kan je in de meeste gekke verblijven slapen. Leuk voor eens een keer een originele kampeer vakantie. Zo zijn er originele verblijven zoals een:

• tuinkas
• boothuisje
• wijnvaten
• hangtent
• strobult
• glazen iglo

 

Waar kan je glampen in Nederland?

Tegenwoordig is glamping mogelijk in vrijwel alle provincies van Nederland. Van Drenthe tot Zeeland en van Limburg tot Noord Holland. En ook op de Waddeneilanden vind je deze originele en luxere manier van kamperen. Dankzij het grote aanbod heb je de keuze uit bijvoorbeeld een plek in het bos, aan het water, bij zee, in de duinen of bij een boerderij. Meestal staan de verblijven bij elkaar in de buurt maar je kan ook kiezen voor glamping op een extra rustige plek. Bijvoorbeeld omringd door natuur of in een boomhut.

Via de fotoknoppen op deze pagina kan de glamping accommodaties per provincie vinden.

 

Welke glamping accommodaties zijn populair?

Met name de zogenaamde glampingtenten zijn populair in Nederland. Dit zijn een soort tenthuisjes die vaak zijn voorzien van meerdere ruimtes. Meestal zijn ze zelfs ingericht met bedden, een keukentje en een zitje. Dankzij de tent heb je het echte campinggevoel, maar niet de stress van het opzetten van een tent. Ook heb je meer luxe dankzij de bedden en de keuken.

Wij Nederlanders zijn gek op kamperen, maar willen toch ook steeds meer een stukje luxe. Mede hierdoor bieden steeds meer campings dergelijke originele manier van kamperen. Ook (bekende) vakantieparken met een campinggedeelte, bieden steeds vaker glamping tenten als overnachting accommodatie aan.

 

Wat is een glamping tent?

De meeste glamping tenten bestaan uit een houten vloer met een tent er op bestaande uit stevig doek en houten palen. Ook ligt er soms een houten vlonder voor de tent, waar je lekker kunt zitten. De verdere aankleding verschilt verder uiteraard per aanbieder. Zo zijn er ook safaritenten. Hierbij zijn er bijvoorbeeld ook bamboe stokken gebruikt, naast alleen houten palen.

glamping-info-nederland-camping-molke

Voorbeeld; camping Mölke

 

Glamping tenten worden ook wel villa tenten genoemd. Meestal zijn de tenten ingericht met bedden, een zitje, keukentje, buitenzitje, kastjes, verlichting en soms eigen sanitair. De verdere inrichting verschilt per camping.
Verder kan je soms nog kiezen voor een extra luxe glampingtent met bijvoorbeeld een zwembad, privé sanitair, sauna, jacuzzi of een hottub.

Tip: kijk goed op de website welke voorzieningen er al in de tent aanwezig zijn. Dat scheelt je weer het meenemen van spullen die er al blijken te zijn. Zoals bijvoorbeeld keukenspullen en beddengoed.

 

Wat is wellness glamping?

Een extra luxe vorm is het zogenaamde wellness glamping. Eigenlijk is dit niets anders dan glampen maar met daarbij welness faciliteiten. Zo kan je bijvoorbeeld een privé sauna, hottub of jacuzzi in of naast je accommodatie hebben. Vooral wanneer je accommodatie in een rustige, natuurlijke omgeving staat, kan dit voor veel ontspanning zorgen.

Ook kan je kiezen voor wellness glamping op een locatie waar een algemeen wellness gedeelte is. De voorzieningen zijn dan dus niet bij je accommodatie maar in een centraal gebouw. Voordeel hier van is dat er vaak meer voorzieningen zijn. Zoals bijvoorbeeld een zwembad en meerdere sauna’s. Nadeel is echter dat je minder rust en privacy kan ervaren. Een derde optie is een combinatie waarbij je een eigen sauna of jacuzzi hebt, maar je ook naar het algemene wellness gedeelte van het park kunt gaan.

Ook bij deze vorm van glamping zijn er uiteenlopende soorten accommodaties. Van klein tot groot en van aan het water tot midden in de bossen.

camping-molke-glamping

Voorbeeld: vakantiepark Mölke in Overijssel

 

Luxe kamperen maar met je eigen tent

Wil je kamperen met je eigen tent maar toch graag wat extra luxe? Ook dat is tegenwoordig steeds meer mogelijk. Er zijn namelijk steeds meer campings met privé sanitair. Dit is de laatste jaren steeds meer in opkomst omdat steeds meer kampeerders iets meer luxe willen tijdens de vakantie. Ook het Corona virus heeft aan de opmars bijgedragen. Privé sanitair zorgt namelijk dat kampeerders elkaar minder tegen komen.

Het privé sanitair bestaat meestal uit een klein gebouwtje met daar in een douche, toilet en een wastafel. Of handdoeken, zeep en toiletpapier aanwezig is, verschilt per camping.

 

© 2024 Nederland Ontdekker.nl