Uitleg over glamping in Nederland

Op deze pagina vindt je allerlei handige informatie over glamping in Nederland. Vergelijk de diverse glamping accommodaties en lees wat glamping eigenlijk is. Een handig beginpunt bij het boeken van een originele glamping accommodatie.

Voorbeeld: vakantiepark Mölke in Overijssel

Wat is Glamping?

De naam glamping is een samenvoeging van de woorden “glamorous” en “camping”. Het staat voor een luxe manier van kamperen. Het is voor vrij veel mensen nog een onbekend begrip. Maar eigenlijk is glamping puur het kamperen in een luxe kampeeraccommodatie. Vroeger ging het hierbij voornamelijk om een tent die al op de camping opgezet stond. Meestal waren dergelijke glamping tenten ook al wat ingericht. Tegenwoordig is er veel meer aandacht voor luxe en heb je de keuze uit diverse soorten accommodaties.

Glamping zit tussen kamperen en een vakantiehuis in. Hierdoor kan het een mooie oplossing zijn wanneer je wilt kamperen maar toch eigenlijk ook wel de luxe van een vakantiehuisje wilt.

Welke soorten glamping accommodaties zijn er te boeken?

Tegenwoordig kan je overnachten in de meest originele soorten kampeer accommodaties. Zo kan je gaan glampen in een:

• boomhut
• safaritent
• tipi tent
• Yurt tent
• natuurhuisjes
• tent

Voorbeeld: vakantiepark Mölke in Overijssel

Ook zijn er allerlei andere originele kampeer accommodaties die niet onder een bepaalde categorie vallen. Vaak door de eigenaar zelf bedacht. Hierdoor kan je in de meeste gekke verblijven slapen. Leuk voor eens een keer een originele kampeer vakantie. Zo zijn er originele verblijven zoals een:

• tuinkas
• boothuisje
• wijnvaten
• hangtent
• strobult
• glazen iglo

Tegenwoordig is glamping mogelijk in vrijwel alle provincies van Nederland. Van Drenthe tot Zeeland en van Limburg tot Noord Holland. En ook op de Waddeneilanden vindt je deze originele en luxere manier van kamperen. Dankzij het grote aanbod heb je ook de keuze uit bijvoorbeeld een plek in het bos, aan het water, bij zee of bij een boerderij.

Welke glamping accommodaties zijn populair?

Met name de zogenaamde glampingtenten zijn populair in Nederland. Dit zijn een soort tenthuisjes die vaak zijn voorzien van meerdere ruimtes. Meestal zijn ze zelfs ingericht met bedden, een keukentje en een zitje. Dankzij de tent heb je het echte campinggevoel, maar niet de stress van het opzetten van een tent. Ook heb je meer luxe dankzij de bedden en de keuken.

Wij Nederlanders zijn gek op kamperen, maar willen toch ook steeds meer een stukje luxe. Mede hierdoor bieden steeds meer campings dergelijke originele manier van kamperen. Ook (bekende) vakantieparken met een campinggedeelte, bieden steeds vaker glamping tenten als overnachting accommodatie aan.

Wat is een glamping tent?

De meeste glamping tenten bestaan uit een houten vloer met een tent er op bestaande uit stevig doek en houten palen. Ook ligt er soms een houten vlonder voor de tent, waar je lekker kunt zitten. De verdere aankleding verschilt verder uiteraard per aanbieder. Zo zijn er ook safaritenten. Hierbij zijn er bijvoorbeeld ook bamboe stokken gebruikt, naast alleen houten palen.

Voorbeeld: vakantiepark Duinrell

Glamping tenten worden ook wel villa tenten genoemd. Meestal zijn de tenten ingericht met bedden, een zitje, keukentje, buitenzitje, kastjes, verlichting en soms eigen sanitair. De verdere inrichting verschilt per camping.
Verder kan je soms nog kiezen voor een extra luxe glamping tent met bijvoorbeeld een zwembad, privé sanitair, sauna, jacuzzi of een hottub.

Tip: kijk goed op de website welke voorzieningen er al in de tent aanwezig zijn. Dat scheelt je weer het meenemen van spullen die er al blijken te zijn. Zoals bijvoorbeeld keukenspullen en beddengoed.

Luxe kamperen maar met je eigen tent

Wil je kamperen met je eigen tent maar toch graag wat extra luxe? Ook dat is tegenwoordig steeds meer mogelijk. Er zijn namelijk steeds meer campings met privé sanitair. Dit is de laatste jaren steeds meer in opkomst omdat steeds meer kampeerders iets meer luxe willen tijdens de vakantie. Ook het Corona virus heeft aan de opmars bijgedragen. Privé sanitair zorgt namelijk dat kampeerders elkaar minder tegen komen.

Het privé sanitair bestaat meestal uit een klein gebouwtje met daar in een douche, toilet en een wastafel. Of handdoeken, zeep en toiletpapier aanwezig is, verschilt per camping.

© Nederland Ontdekker 2020