nijmegen-activiteiten-doen

Nijmegen; de oudste stad van Nederland

De geschiedenis van Nijmegen gaat terug tot in de Romeinse tijd. De Romeinen vestigden een groot fort langs de Waal waarbij de handelsnederzetting Novio-Magus (Nieuwe Markt) ontstond. Nog steeds worden bij opgravingen overblijfselen uit deze tijd gevonden.
Door de rijke geschiedenis, leent deze stad zich uitermate goed voor een weekendje weg. In dit artikel lees je wat de belangrijkste bezienswaardigheden van De Keizerstad zijn, in welke hotels je kunt overnachten, waar je kunt winkelen en wat de leukste uitstapjes met kinderen tijdens een weekendje Nijmegen zijn.

nijmegen-wat-doen-strand

 

De leukste bezienswaardigheden van Nijmegen

Benieuwd welke bezienswaardigheden je tijdens een weekendje Nijmegen niet kunt missen? Hieronder vind je diverse tips.

1. Kronenburgerpark
Dit park is echt een juweeltje in de stad. Je hebt een prachtig uitzicht vanaf het rondeel De Roomsche Voet aan de rechterkant van de Kronenburgertoren. Vanaf hier zie je de vijver, het mooie park en een deel van de stad. Het Kronenburgerpark is heuvelachtig. Dit maakte het mogelijk om een waterval aan te leggen in de vijver. Achter de waterval is ook een grot aangelegd.

In het park vind je ook de enige originele tuimellantaarnpaal uit 1886. Nijmegen was de eerste stad van Nederland die in dat jaar voorzien werd van elektrische openbare verlichting.


 

2. Stadhuis
Op een steenworp afstand van de Grote Markt bevindt zich het oude Stadhuis van de stad. Ook dit gebouw is in renaissance stijl gebouwd. Dit rijksmonument wordt nog steeds als gemeentehuis gebruikt. Het Stadhuis heeft een collectie historische en moderne kunstwerken.

nijmegen-bezienswaardigheden-tips

3. Stevenskerk
De Stevenskerk is samen met de Waalbrug het icoon van de stad Nijmegen. De kerk werd halverwege de dertiende eeuw gebouwd en heeft een groot aantal historische objecten in haar bezit, zoals het grafmonument voor Catharina van Bourbon, en een aantal fresco’s uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw. Het gebouw is in 2015 gerestaureerd.


4. Het Valkhof
Het park het Valkhof ligt aan de rand van het centrum. Omdat het op een heuvel ligt, heb je een mooi uitzicht over de Waal. In het park ligt de St. Nicolaaskapel, die stamt uit 1030 en de Barbarossa-ruïne uit de 12e eeuw. Aan de rand van het park vind je museum het Valkhof.

nijmegen-nicolaaskapel-highlights


5. Grote Markt
De Grote Markt is omringd door historische panden en heeft een ruim aanbod aan horecagelegenheden en winkeltjes. Op de Grote Markt vind je ook de Boterwaag uit 1613 in renaissancestijl. Het gebouw had vroeger zowel de functie als stadswaag, maar ook als vleeshal. Op de bovenverdieping was de militaire hoofdwacht van de stad gevestigd.


6. Waalbrug
Deze iconische brug verbindt het centrum van Nijmegen met Lent. De brug uit 1936 is ruim 600 meter lang. Je kunt het kennen van oorlogsfilms of uit musea dankzij de bekende gevechten die hier hebben plaats gevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

nijmegen-bezienswaardigheden-waalbrug


7. Hunnerpark
Naast het Valkhof vind je het Hunnerpark. Aan de rand van dit mooi aangelegde park uit het einde van de negentiende eeuw vind je stukken van de originele stadsmuur. In het park vind je ook de toren Belvédère. Vanuit het park heb je een mooi zicht op de Waalbrug.


8. Waalkade
Dit is één van de gezelligste stukjes Nijmegen. Je kunt hier heerlijk langs het water van de Waal wandelen en het is goed toeven op één van de terrasjes met uitzicht op de rivier. Langs de kade liggen prachtige historische gebouwen.

nijmegen-toeristische-informatie


9. Marienburgkapel
In het centrum van de stad, staat ook de mooie Marienburgkapel. Een grote kerk uit het verre middeleeuwen. Het wordt omgeven door een plein vol met horeca en winkels. Een mooi en fotogeniek gebouw.
In de kerk is onder andere het Huis van de Nijmeegse geschiedenis te vinden. Een museum met exposities over de geschiedenis van de Gelderse stad.


10. Hortus Nijmegen
Net als verschillende andere Nederlandse steden, kan je ook in Nijmegen een Hortus bezoeken. Ooit begonnen als een verzameling planten, is tegenwoordig een park met een grote variatie aan (exotische) planten. Ook zijn er vijvers met waterplanten en vissen. Verder is er zelfs een moerasgebied en een heidegebied. Je kunt je bezoek afsluiten op het terras van de theetuin. Een leuke bezienswaardigheid voor natuurliefhebbers.

 

De diverse musea in Nijmegen

Als je een cultuurliefhebber bent, ben je in Nijmegen aan het goede adres. De stad biedt talloze musea, voor elk wat wils.

1. Museum het Valkhof
In Museum het Valkhof leer je alles over de Romeinse heerschappij in Nijmegen en de tijd van Karel de Grote. Daarnaast vind je in dit museum hedendaagse kunst en eeuwenoude schilderijen en objecten. In het ARCHEO-Lab kun je meehelpen om de archeologische schatten te ontrafelen.


2. De Bastei
In De Bastei wordt de geschiedenis van de Waal verteld. Je leert hier aan de hand van de natuurhistorische collectie alles over de vorming van het landschap en het ontstaan van de stad rondom de rivier. Je vindt hier bijvoorbeeld fossielen van miljoenen jaren oud en talloze archeologische vondsten. Ook is er aandacht voor de toekomst van dit unieke stuk Nederland.


3. MuZIEum
Dit is een erg bijzonder museum. Het is een ervaringsmuseum waar je meemaakt hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Je bezoekt deze plek als tijdelijke blinde of slechtziende en je moet hierbij diverse obstakels trotseren. Je voelt hoe het is om braille te lezen en hoe je een terras vindt met behulp van een ribbelroute. Ook kun je ontdekken of een oogbeperking invloed heeft op je smaakpapillen.

De activiteiten van het MuZIEum beperken zich niet tot het gebouw zelf, je gaat op stap met een slechtziende gids. Een origineel, leerzaam en leuk uitje.

muzieum-nijmegen-dingen-doen


4. Afrika Museum
Net buiten Nijmegen in Berg en Dal vind je het Afrika Museum. Hier vind je talloze traditionele Afrikaanse objecten en moderne Afrikaanse kunst. In het buitenmuseum tref je bouwwerken die gebouwd zijn volgens de traditionele architectuur van verschillende Afrikaanse volkeren. Daarnaast is er een kinderbeeldenbos, waar dieren uit Afrikaanse mythen zijn afgebeeld, waar kinderen vrij kunnen spelen.


5. Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
In dit museum kom je alles te weten over de geschiedenis van de oudste stad van Nederland. Deze informatieplek is vrij toegankelijk en gevestigd in de Mariënburgkapel die nog stamt uit de Middeleeuwen.


6. Brouwerij De Hemel
Bij deze stadsbrouwerij is een museum ingericht waar foto’s, filmmateriaal, machines en gereedschappen alles vertellen over de geschiedenis van De Hemel. Ook leer je alles over het brouwerijproces. Na afloop kun je een selectie van de bieren proberen tijdens een proeverij.

brouwerij-nijmegen


7. Infocentrum WO2 Nijmegen
Dit historisch, toeristisch en educatief informatiepunt geeft de bezoekers een inleiding op de geschiedenis van Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog.


8. Nationaal fietsmuseum Velorama
Het Nationaal Fietsmuseum Velorama heeft een grote collectie bijzondere tweewielers, zoals een aantal originele loopfietsen (draisines), vélocipèdes en hoge bi’s. Ook vind je er houten fietsen en speciaal aangedreven modellen. Leuk in de collectie zijn ook de fietsen van de Koninklijke familie en de fiets van Wim van Est, waarmee hij in de Tour de France viel. Daarnaast kun je een groot aantal leuke objecten bewonderen en een drankje doen in café Velocitas.

museum-velorama-nijmegen


9. Van ’t Lindenhoutmuseum
In dit museum is de geschiedenis van de Weesinrichting Neerbosch tot Kinderdorp Neerbosch te bezichtigen. Je leert hier alles over het grote wezendorp waar in het verleden in totaal wel twintigduizend kinderen hebben gewoond. In het Neerbosch leerden de kinderen vaak ook een vak, waardoor ze werden voorbereid op een zelfstandig bestaan in de maatschappij.

Het Nijmeegse museum geeft tevens een beeld van 150 jaar jeugdzorg in ons land. Het museum vormt nog steeds een belangrijk herkenningspunt voor oud bewoners van Neerbosch en hun kinderen.

 

Welke activiteiten kan je in de stad doen?

Naast het bekijken van de diverse bezienswaardigheden en het bezoeken van de musea, kan je uiteraard nog veel meer doen in Nijmegen. Zowel voor volwassenen als kinderen zijn er allerlei uitstapjes en activiteiten te doen. Leuke voorbeelden van wat je in de stad kan doen met je kinderen, vind je iets lager op de pagina. Hier vind je eerst leuke dingen voor volwassenen. Zeker wanneer je wat extra tijd hebt, zoals tijdens een weekendje weg, kan dergelijke activiteiten leuk zijn om te gaan doen.

Bezoek weer eens een bioscoop
Na dat je uit eten bent geweest, kan een film een leuke afsluiting zijn van de avond. Dankzij de bioscoop in het centrum behoort dit ook in Nijmegen tot de mogelijkheden. Spannend, grappig, indrukwekkend of romantisch.


Ontsnap uit een Escape Room
Net als in veel Nederlandse steden, heeft ook Nijmegen verschillende aanbieders van Escape Rooms. Onder andere in het centrum kan je op meerdere plekken proberen te ontsnappen uit een thema kamer vol raadsels. Je kunt zelfs kiezen voor de Escape Boot.

Houd er wel rekening mee dat je deze activiteit geregeld alleen met een minimum aantal van drie personen kunt doen.


Ga eens lasergamen
Zoek je iets leuks wat je kunt doen met het hele gezin of een groepje vrienden? Dan kan lasergamen een leuk idee zijn. Actie, plezier en ook geschikt bij wat slechter weer. Ben je met een wat grotere groep, dan kan je tegen elkaar strijden in twee teams. Ben je met een klein groepje, dan zal je tegen andere mensen kunnen strijden.


Origineel uitje; Virtual Reality Expercience
Tegenwoordig kan je in steeds meer steden, virtual reality spellen spelen. Daarbij kan je je dankzij een virtual reality bril even in een andere (digitale) wereld wanen. Je kunt bijvoorbeeld een levensechte duik nemen in de zee, een wild ritje in een achtbaan maken, met een geweer de strijd aan gaan met zombies of de Mount Everest beklimmen.


Glow in de dark golf
Midden in het centrum, kan je zelfs gaan golfen. Uiteraard gaat het om midgetgolfen. Het gaat daarbij om een Glow in de Dark baan waarbij allerlei onderdeel licht geven. Dankzij het speciale licht waan je je in een bijzondere golfwereld. Een originele manier van midgetgolfen. Ook leuk om te doen met kinderen. Onder andere te doen bij Planet Awesome (gratis parkeren of met de bus).

Op deze locatie kan je ook leuke dingen doen zoals karten, bowlen, lasergamen, virtual reality spellen en uit eten.

activiteiten-doen-nijmegen


Verken Nijmegen per elektrische scooter
Het centrum zal je waarschijnlijk wandelen gaan verkennen. Maar de buitenwijken en met name de mooie omliggen natuur, kan je handig gaan verkennen met een elektrische scooter. Rijd bijvoorbeeld eens over de dijken langs de Waal. Een bijzonder gebied dat je dankzij de elektrische scooters van WaalScooters eenvoudig kunt gaan ontdekken. Bij het verhuurbedrijf kan je verschillende routes krijgen. Bijvoorbeeld langs diverse bezienswaardigheden of juist door de rust van de natuur.


Skateboarden, steppen of BMX-en
In het Waalhalla centrum is een mooi indoor skatepark te vinden. Leuk voor jongeren om te gaan skateboarden, steppen of BMX-en. Voor minder ervaren bezoekers een unieke ervaring. Ook kunnen er lessen worden gevolgd. Ouders kunnen van een afstandje toekijken vanaf het terras.


Geniet van sauna’s
Een weekendje weg geeft je vaak weer wat nieuwe energie. Maar wanneer je je stedentrip afsluit met een bezoek aan een saunacomplex, kan je helemaal tot rust komen. Geniet van de verschillende sauna’s, de jacuzzi, rustruimte, welness behandelingen, het restaurant en het zwembad. Voor sommige mensen misschien even een drempel, maar na het eerste bezoek zijn veel bezoekers vaak helemaal overtuigd geraakt. In de omgeving van de stad zijn meerdere van deze saunacomplexen.


Karten of paintballen
Dankzij de kartbaan aan de rand van de stad, kan je je weekendje weg in stijl afsluiten. Ga de strijd met elkaar aan en bewijs dat je de snelste coureur bent. Bij de kartbaan kan je ook gaan paintballen. Beide activiteiten kan je echter alleen doen vanaf een minimum aantal personen.

 

Activiteiten doen met kinderen in Nijmegen

Als je van plan bent om je kinderen mee te nemen op het weekendje Nijmegen, moet je zeker een aantal musea bezoeken. Het al genoemde museum Valkhof met het ArcheoLab is een echte aanrader. Buiten de stad is het Afrikamuseum, de Heilig Landstichting en Orientalis erg leuk. Hieronder lees je ook andere tips voor een bezoek aan de Keizerstad met kinderen.

1. Kinderboerderij De Goffert
Op deze kinderboerderij zijn niet alleen talloze dieren te vinden, maar ook veel speeltoestellen en er worden ook regelmatig knutselmiddagen gehouden.


2. Verschillende kastelen in de omgeving Nijmegen
Veel kinderen vinden het bezoeken van een kasteel maar wat mooi. Enkele mooie kastelen vind je in de omgeving Nijmegen, zoals Kasteel Hernen, Kasteel Doornenburg, Kasteel Wijchen en natuurlijk het prachtige kasteel Doorwerth.

gelderland-bezienswaardigheden-kastelen


3. Tivoli
Amusementspark Tivoli ligt dichtbij Nijmegen in Berg en Dal en is een paradijs voor kinderen tot een jaar of tien. Het park is zo ingericht dat kinderen hun gang kunnen gaan en ouders kunnen relaxen op een terras of een bankje. Een relaxt uitje voor het hele gezin.


4. Speeltuin de Leemkuil
Speeltuin De Leemkuil is een heerlijke speeltuin midden in het bos die vooral erg leuk is voor kinderen van de onderbouw van de lagere school. Er is een echt Romeins Fort nagebouwd en er zijn veel speeltoestellen. Daarnaast kun je gebruik maken van de skelters en kun je in het zand en water spelen. Ook zijn er trampolines en grasvelden om te voetballen. Je kunt er zelf picknicken of een versnapering komen in het barretje. Bovendien rijdt er een treintje over het speelterrein.


5. De Pannenkoekenboot
Met deze grote boot vaar je ruim een uur over de Waal en tijdens de boottocht mag je zo veel pannenkoeken eten als je wil! Aan boord is een grote ballenbak en er zijn kleurplaten voor de kleintjes zodat iedereen zich vermaakt. Vanaf de boot heb je bovendien een prachtig uitzicht op de stad. Je kunt kiezen uit verschillende soorten vaartochten, onder andere verschillend in tijdsduur. Leuk voor zowel kinderen als volwassenen.

nijmegen-toeristische-informatie


Binnenspeeltuin Avontura
Bij wat slechter weer, maar eigenlijk altijd, kan een binnenspeeltuin een leuk uitje zijn. Vrijwel altijd een garantie tot succes voor de kids. In Nijmegen kan je bijvoorbeeld kiezen voor Indoor Speelparadijs Avontura. De kinderen kunnen er glijden, klimmen, springen en bouwen. De ouders kunnen van een afstandje genieten en een drankje doen bij het horecagedeelte.


Pottenbakkerij De Mussepot
Zin in een creatief uitje voor het hele gezin? Dan kan je bijvoorbeeld eens een mooie pot of vaas gaan boetseren bij Pottenbakkerij De Mussepot. Dankzij klein en een draaischijf kan je allerlei creaties gaan maken. Vervolgens wordt je aanwinst gebakken, waarna je er nog lang van kunt genieten. Een hilarisch en creatief uitje voor zowel kinderen als volwassenen.


 

Trampolinepark Jump Square
Tijd voor actie? Ga dan eens springen en stunten in een indoor trampolinepark. Dankzij de vele rechte en schuine trampolines met daar tussen allerlei obstakels, heb je een uitdagend parcours. Een populair uitje onder kinderen maar ook volwassenen zijn van harte welkom. In Nijmegen kan je bijvoorbeeld terecht bij Jump Square.

 

Winkelen in Nijmegen

Ook als je tijdens je weekendje weg graag wilt winkelen, is Nijmegen een goede keuze. Wist je bijvoorbeeld dat in de Keizerstad de oudste winkelstraat van Nederland ligt? In deze straat, de Lange Hezelstraat, zijn niet alleen veel winkels te vinden, maar ook talloze horecagelegenheden.

Behalve in deze straat kun je in het oude centrum van de stad ook goed winkelen. Met name op de Grote Markt en in de Burchtstraat. Hier vind je een groot aantal winkels van de bekende ketens. Leuke winkelstraten zijn verder de Marikenstraat, de Houtstraat en de Van Welderenstraat. Op een regenachtige dag winkel je fijn in de overdekte Molenpoort Passage en in de wijk Dukenburg.

nijmegen-winkelen-centrum

 

Overnachten in één van de Nijmeegse hotels

Wanneer je ook de gezelligheid in de avond wilt ervaren, dan kan je ook kiezen voor een overnachting in een hotel. Door te kiezen voor een weekendje weg, sta je minder op tijd en kan je meer van de stad gaan ontdekken. Of je gaat één dag de stad in en de volgende dag de regio verkennen. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Via de onderstaande fotoknop kan je alvast eens kijken welke hotels er zoals in en rond Nijmegen te boeken zijn voor je stedentrip.

 

Ontdek de beste hotel aanbiedingen op HotelSpecials.nl

 

Overnachten in Nijmegen: de meest bijzondere hotels

Het moge duidelijk zijn dat je aan een enkele dag niet voldoende hebt om Nijmegen te bezoeken. Een weekendje Nijmegen kan daarom een leuk idee zijn. Waar te overnachten tijdens je weekendje weg? Hieronder geven we je tips voor de beste hotels in de stad.

1. Sanadome Hotel & Spa Nijmegen
Helemaal tot rust komen na een lange dag winkelen, cultuursnuiven en de stad bezichtigen? Dat kan in dit hotel, want het beschikt over heerlijke thermen. Er zijn grote thermale binnen en buitenbaden, verschillende whirlpools, zoutwaterbaden, stoomkamers enzovoorts… Het thermaal water is afkomstig uit eigen bronnen. Tijdens je verblijf in dit luxe viersterren hotel kun je ook een fijne beauty of wellness behandeling ondergaan. Er zijn vier restaurants in het hotel, waar je heerlijk kunt genieten van het diner. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je weekendje weg hier door te brengen, en de stad een andere keer te bezoeken!

2. Hotel Nimma
Dit hotel wordt gewaardeerd door een breed scala aan gasten. Van backpackers tot zakenmensen komen graag in dit hotel dat warmte uitstraalt, maar tegelijkertijd een stoer industrieel uiterlijk heeft. Dit hotel is perfect gelegen aan de Waal en vlakbij het hippe Honigcomplex en de kunst- en culturele broedplaats van Nijmegen Vasim.

3. Hotel Credible
Hotel Credible is werkelijk in-Credible. Dit is één van de meest bijzondere plekken om te overnachten in Nijmegen. Het is er altijd gezellig en er hangt een warme ongedwongen sfeer. De kamers zijn apart gestyled en je kunt hier ook terecht voor een heerlijk hapje en drankje.

4. Hotel Courage
Dit hotel bevindt zich in 2 oude pakhuizen aan de Waalkade. Het historische centrum en de belangrijkste bezienswaardigheden liggen direct om de hoek. IN de zomermaanden kun je hier ook fietsen huren, zodat je de omliggende natuurgebieden fietsend kunt ontdekken. Het hotel ligt trouwens direct naast het nationaal fietsmuseum ‘Velorama’.

5. Hotel Manna
Dit hotel bevindt zich in een prachtig pand in een historisch stukje Nijmegen. Het interieur is juist modern en bevat vele design elementen. De luxe suites en studio’s zijn voorzien van een groot balkon of dakterras, of hebben een ruime woonkamer.

6. Oortjeshekken
Overnacht je liever buiten de stad, dan geven we je het Hotel-Restaurant-Huiskamercafé Oortjeshekken in de Ooijpolder als tip mee. Dit hotel bevindt zich midden in de polder van het natuurgebied de Ooijpolder en ligt vlakbij de Waal. De kamers op de benedenverdieping grenzen aan de tuin van het hotel of zijn voorzien van een terrasje. Op de bovenverdieping heb je een schitterend uitzicht op het groen of het water. Je krijgt in dit hotel meteen een vakantiegevoel! Geniet van lekker eten en drinken in het huiskamercafé en het restaurant.

 

 

Verken ook eens de omgeving van de stad

Ben je van plan om een weekendje Nijmegen te doen, maar ken je de stad zelf eigenlijk al wel goed genoeg. Benieuwd wat er buiten de Keizerstad te zien is? Nijmegen is omringd door prachtige natuurgebieden, die ideaal te voet of op de fiets te verkennen zijn. Je vindt een zeer rijke flora en fauna in de Ooijpolder in de uiterwaarden van de Waal. Je kunt prachtige wandelingen maken langs de Hatertse en Overasseltse Vennen.

En je kunt genieten van het bijzondere landschap van de Mookerheide, die zijn oorsprong heeft in de voorlaatste ijstijd. Zoek je het graag wat hoger op, dan kun je de Duivelsberg bezoeken. Deze heuvel is 76 meter hoog. En sinds 2019 kun je ook weer struinen in de Afferdense en Deestse Waarden.

Of bezoek eens een andere leuke Gelderse stad zoals bijvoorbeeld Arnhem.

 

nijmegen-activiteiten-doen

© IntoNijmegen / Wilger Brevoord

Meer toeristische informatie via het VVV

Meer toeristische informatie kan je tijdens je bezoek aan de stad vinden bij de VVV vestiging. Je kunt er folders en uitleg krijgen over bijvoorbeeld bezienswaardigheden, de restaurants in het centrum, musea en hotels. Ook tips over activiteiten die je met kinderen in en rond de stad kunt doen, kan men er geven. Ten slotte vind je er plattegronden, streekproducten en is de VVV vestiging het startpunt van rondleidingen door de stad.

Adres:
Keizer Karelplein 32 h
6511NH Nijmegen

Via de onderstaande fotoknop kan je alvast eens kijken in welke hotels je zoal kunt overnachten.

 

Ontdek de beste hotel aanbiedingen op HotelSpecials.nl

 

Meer informatie over leuke uitjes in de rest van de provincie vind je op onze pagina over: bezienswaardigheden in Gelderland.

Je kunt ook kiezen voor een overnachting buiten de stad. Bijvoorbeeld op een camping, vakantiepark of bij een landelijke Bed and Breakfast. Handige overzichten van accommodaties vind je op de pagina’s over vakantieparken in Gelderland en op campings in Gelderland.

© 2024 Nederland Ontdekker.nl