Toeristische informatie over de provincie Friesland

Friesland, de provincie van de Elfstedentocht, Waddeneiland en het vele water. Maar de provincie bied veel meer. Op deze pagina vind je allerlei handige toeristische informatie.

toerisme-friesland-wat-doen-vakantie

Voor watersportliefhebbers is Friesland bij uitstek de geschikte provincie. Je vind er diverse meren, kanalen en uiteraard de Waddenzee. Friesland is dan ook een echte watersportprovincie geworden. Zeilen, surfen, duiken, zwemmen, suppen, kanoën en varen, alles is mogelijk. En niet te vergeten, de vier Waddeneilanden die bij Friesland horen. Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn geliefde bestemmingen voor toeristen.

Maar ook het vaste land van de provincie bied ruim genoeg voor een leuke vakantie. Dankzij de diverse recreatiemogelijkheden is het toerisme een vrij belangrijke sector in Friesland. Met het toenemende toerisme binnen Nederland, zal het belang naar verwacht verder toenemen. Met name het aantal buitenlandse toeristen is de laatste jaren toegenomen. Vooral onze buren uit België en Duitsland weten ons land steeds meer te vinden.

Wat kan ik gaan doen in Friesland?

Maar wat kan je zoals doen in Friesland? Voor volwassenen of juist met kinderen. Je vind hier diverse leuke ideeën:

• ontdek de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog
• de historische binnenstad van Sneek
• schaatsstadion Thialf
• wellness resorts
• Park Vijversburg
• geniet van de natuur in de vier Nationale parken
• de gezellige stad Leeuwarden
• plaatsen zoals Sneek, Harlingen, Workum, Stavoren en Hindelopen
• musea zoals het Kazemattenmuseum Kornwerderzand

Leuk om te doen met kinderen:

• Sybrandy’s Speelpark
• Aqua Zoo in Leeuwarden
• speelpark Duinen Zathe
• Kameleondorp Terherne
• Openluchtmuseum De Spitkeet
• de diverse stranden bij meren, de zee en op de Waddeneilanden

Ook kan je evenementen bezoeken zoals het luchtballonnen festival in Joure, cultureel festival Oerol op Terschelling, de Sneekweek en wedstrijden van voetbalclub SC Heerenveen.

Park Vijversburg: een bijzonder park dat bestaat uit vier gedeelten. Een historisch gedeelte en drie recent aangelegde gedeelten. Ontdek onder andere Villa Vijversburg, de grot, kluizenaarshut, oranjerie met een cactusverzameling, volière en de collectie beeldende kunst. Je vind de verrassende ontdekkingstuin bij het plaatsje Tytsjerk. Leuk voor zowel volwassenen als voor kinderen.


Kameleondorp Terherne: wie kent de vrolijke tweeling met hun bekende boot niet? De avonturen van de tweeling Hielke en Sietse zijn in vele kinderboeken beschreven. Bij de plaats Terherne vind je het Kameleondorp waar de wereld van de Kameleon even werkelijkheid wordt.


Kazemattenmuseum: op de Afsluitdijk vind je een belangrijke vestiging uit de Tweede Wereldoorlog die nog steeds in goede staat is. Slechts 225 Nederlandse soldaten wisten in 1940 zo’n 17.000 Duitsers tegen te houden. Een verhaal om trots op te zijn.
Tegenwoordig is het in gebruik als museum. Dankzij de unieke locatie en diverse activiteiten is het een veel bezocht museum door jong en oud.

kazematten-museum-afsluitdijk-friesland


Aqua Zoo: bij Leeuwarden is een leuke dierentuin waar je allerlei waterdieren kan spotten. Van krokodillen tot zeeberen en van bevers tot ijsberen. Maar ook landdieren zoals de tweevingerige luiaard, geelborst kapucijnaap, moeraswallaby en pinché-aap kan je hier vinden. Dankzij 90 diersoorten en verschillende speeltuinen, is dit een uitje voor het hele gezin.


Speelpark Duinen Zathe: het bekendste kinder pretpark van Friesland. Gelegen in het uiterste zuid-oosten van de provincie, op de grens met Drenthe. Een leuk kinder pretpark met allerlei attracties en speeltuinen. Extra handig; de prijs is all-inclusive. Daardoor kan je onbeperkt koffie, thee, raja, patat, snacks, fruit, broodjes, soep en ijs eten.
Er zijn ook overdekte gedeelten waardoor het ook een geschikt kinder uitje kan zijn bij slecht weer zoals regen.

Welke plaatsen zijn leuk om te bezoeken?

Je kan kiezen uit verschillende leuke plaatsen. Plan bijvoorbeeld eens een bezoek aan:

Hindelopen: een pittoreske plaats aan het IJsselmeer. Wandel door de smalle straatjes, bezoek het Fries schaatsmuseum, loop door de gezellige haven en geniet van het uitzicht over het IJsselmeer.


Leeuwarden: ook de hoofdstad van de provincie kan leuk zijn om eens te bezoeken. De stad is niet zo groot waardoor het lekker overzichtelijk is. Het centrum heeft diverse historische gebouwen en is daarom extra sfeervol. Je vind er allerlei leuke winkeltjes, boetiekjes, restaurants en musea en restaurants. En niet te vergeten, Aqua Zoo. Een dierentuin met voornamelijk waterdieren.


Stavoren: een leuke plaatsje met een unieke ligging. Het is namelijk door drie kanten omringd door het water van het IJsselmeer. Wandel door de visserijhaven, de oude haven met de zeesluis en het centrum. Ondertussen kan je de Nicolaaskerk, het stadhuis, de bijzondere fontein, de oude vuurtoren, het gemaal en het museum bekijken. Stavoren is een knooppunt voor pleziervaart en daardoor is het er vaak gezellig druk.


Heerenveen: een compacte en gezellige stad dat redelijk veel winkels. Het centrum vind je aan beide kanten van twee kanalen, dit zorgt voor extra sfeer. Je vind hier verschillende bezienswaardigheden, zoals het Thialf schaatsstadion, het Abe Lentstra voetbalstadion, binnenspeelpark Ballorig, het historische gebouw de Oude Koeberg, de Crackstate, de Oenemastate en de molen Welgelegen. De hoofdstad Leeuwarden heeft iets meer te bieden maar desondanks kan je een leuk dagje uit hebben in Heerenveen.

Welke musea kan ik bezoeken in Friesland?

Je vind hier een handig overzicht van allerlei musea in de provincie.

Fries museum: in een modern gebouw in het centrum van Leeuwarden, vind je het Fries museum. Hier vind je meerdere wisselende tentoonstellingen over allerlei onderwerpen. Op de website van het museum staat vermeld welke tentoonstellingen momenteel te bezoeken zijn. Een vast onderdeel is het Fries verzetsmuseum. Friezen en niet-Friezen vertellen hoe zij de oorlog op het platteland in Friesland beleefden. Verzet en vervolging, maar geen hongerwinter.


UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal: een bijzonder rijksmonument met het grootste stoomgemaal dat ooit gebouwd is. Het gebouw en de stoommachines zijn geliefd zonder architectuur- en stoomliefhebbers. Tijdens je bezoek kan je het stoomgemaal nog steeds in actie zien.


Natuurmuseum Fryslân: in dit museum in Leeuwarden ontdek je van alles over de natuur. Er worden geregeld activiteiten georganiseerd en er zijn wisselende tentoonstellingen. Maar er zijn ook vaste exposities. Zoals de OnderWaterSafari, Darwins zolder, het Weeshuisschooltje, de Voogdenkamer, Verwonderland en de Walviszaal. Kinderen kunnen op bepaalde tijden met een rondleider, een bezoekje brengen aan draak Li-Ming op de zolder van het museum.


Afsluitdijk Wadden Center: het informatiecentrum over de Afsluitdijk, Waddenzee, de in aanbouw zijnde vismigratierivier en het IJsselmeergebied. In het informatiecentrum vind je onder andere een expositie en een restaurant.


Kazemattenmuseum: ben je geïnteresseerd in het verloop van de Tweede Wereldoorlog? Dan kan dit museum op de Afsluitdijk zeker een aanrader zijn. Indrukwekkend bunkers en verrassende verhalen.
‘t andere Museum van Oldtimer tot Kant: wil je even terug in de tijd? Dan is dit museum in Leeuwarden aan aanrader. Je vind hier uiteenlopende objecten uit vervlogen tijden. Muziek uit een oude radio, historische auto’s en allerlei textiel.


Museum Bescherming Bevolking (MBB): zoals de naam al zegt, vind je hier informatie over de voormalige BB. De Nederlandse organisatie voor civiele bescherming die in 1952 werd opgericht om de bevolking in tijden van oorlog te kunnen beschermen. In Grou vind je de grootste commandopost van de BB, veilig in een bunker. Ook staan er diverse voertuigen en een segment van de Berlijnse muur. Een leuk museum voor liefhebbers van historie.


Bezoekerscentrum Nationaal park Schiermonnikoog: het informatiecentrum over dit het Nationale Park Schiermonnikoog. Bekijk de verschillende exposities en leer over de natuur. Of ga mee met één van de verschillende excursies.


Boomsma distilleerderij: in het hartje van Leeuwarden kan je nog even terug in de tijd van de distilleerderij wereld. Hier kan je stap voor stap zien hoe een kruidenbitter wordt gemaakt. Ook vind je er een proeflokaal en een slijterij. Een leuk uitje voor volwassenen bij slecht weer.


Vlechtmuseum: in het dorp Noordwolde kan je van alles leren over wereldwijd vlechtwerk. Niet alleen de bekende manden van vlechtwerk maar ook sieraden, meubilair, verpakkingen en kunstobjecten kan je bekijken.


Poptaslot: een mooi slot dat zo in een sprookje past. Ontdek het authentieke interieur en de mooie tuin. Je vindt het Poptaslot in Marsum, vlakbij Leeuwarden.
Eerste Friese schaatsmuseum: in Hindelopen vind je het grootste schaatsmuseum ter wereld. Je kan er allerlei informatie vinden over de historie van het schaatsen, sleeën en de Elfstedentocht. Een handig uitje bij slecht weer zoals regen.


Het Friese Museumdorp: vlakbij de Afsluitdijk vind je een karakteristiek terpdorp dat ooit zelfs werd aangemerkt als één van de tien mooiste plaatsen van Nederland. Het museumdorp laat je zien hoe men in het verleden in Friesland leefde. Een nog werkende bakkerij, speeltuin, een museumboerderij, restaurant en allerlei andere historische onderdelen kan je gaan ontdekken.

© Nederland Ontdekker 2020