friesland-vakantieparken-bezienswaardigheden

Handige informatie over;

Voor watersportliefhebbers is Friesland bij uitstek de geschikte provincie. Je vindt er namelijk diverse meren, kanalen en uiteraard de Waddenzee. Friesland is dan ook een echte watersportprovincie geworden. Je kunt vele watersporten gaan doen, zoals zeilen, surfen, duiken, zwemmen, suppen, kanoën en varen. En niet te vergeten, de vier Waddeneilanden die bij Friesland horen. Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn populaire bestemmingen onder toeristen.

Maar ook het vaste land van de provincie biedt ruim genoeg bezienswaardigheden, uitjes en mooie natuur voor een leuke vakantie. Dankzij de diverse recreatiemogelijkheden is het toerisme een vrij belangrijke sector in Friesland. Met het toenemende toerisme binnen Nederland, zal het belang naar verwacht verder toenemen. Met name het aantal buitenlandse toeristen is de laatste jaren toegenomen. Vooral onze buren uit België en Duitsland weten ons land steeds meer te vinden.

toeristische-informatie-friesland

Visit Friesland – Marcel van Kammen

 

Wat kan ik gaan doen in Friesland?

Maar wat kan je zoal gaan doen in Friesland? Voor volwassenen of juist met kinderen. Je vindt hier diverse leuke ideeën van bezienswaardigheden en activiteiten:

• ontdek de Waddeneilanden VlielandTerschellingAmeland en Schiermonnikoog
• de historische binnenstad van Sneek
• schaatsstadion Thialf
• wellness resorts
• Park Vijversburg
• geniet van de natuur in de vier Nationale parken
• de gezellige stad Leeuwarden
• leuke plaatsen zoals Sneek, Harlingen, Workum, Stavoren en Hindelopen
• musea zoals het Kazemattenmuseum Kornwerderzand
• watersporten
• ontdek de Friese stranden
• museum Woudagemaal bij Lemmer

friesland-wat-doen-woudagemaal

Visit Friesland – Theo de Witte

 

Uitkijktorens

In verschillende natuurgebieden kan je tegenwoordig uitkijktorens gaan beklimmen. Een leuke activiteit waarbij je wordt met mooie uitzichten over de omgeving. Friesland heeft de beschikking over uiteenlopende uitkijktorens, waar van een gedeelte haast kunst genoemd kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de volgende uitkijktorens:

• Bosbergtoren (Appelscha)

• uitkijktoren Aekingerzand (Appelscha)

• De Belvedère (Oranjewoud)

• Toren Zeven (Fochtelooerveen)

• Uitkijkpunt Bakkeveen

• Romsicht (Alde Faenen)

friesland-bezienswaardigheden-tips

Visit Fryslan – Cuno de Bruin en Sjoerd Bracke


Park Vijversburg

Bij het plaatsje Tytsjerk kan je een bijzonder park bezoeken. Het is Park Vijversburg dat gedeeltelijk al vele jaren in Friesland ligt te stralen. Het bijzondere park bestaat uit vier gedeelten; een historisch gedeelte en drie recent aangelegde delen. Ontdek onder andere Villa Vijversburg, de grot, kluizenaarshut, oranjerie met een cactusverzameling, volière en de collectie beeldende kunst.


Kazemattenmuseum

Op de Afsluitdijk vind je een belangrijke vestiging uit de Tweede Wereldoorlog die nog steeds in goede staat is. Slechts 225 Nederlandse soldaten wisten in 1940 zo’n 17.000 Duitsers tegen te houden. Een verhaal om trots op te zijn.
Tegenwoordig is het in gebruik als museum. Dankzij de unieke locatie en diverse activiteiten is het een veel bezocht museum door jong en oud.

friesland-leuke-plekken-kazematten


De bekende Friese meren
De diverse meren in het zuiden van de provincie horen bij de populairste bezienswaardigheden van Friesland. Een geliefde bestemming van toeristen en dagjes mensen. Er heerst vaak een levendige en gezellige sfeer waar van alles is te zien. Op het water zijn namelijk vaak vele watersporters te zien. Leuk om te zien tijdens een wandeling of fietstocht.
Of ga zelf een watersport doen. Huur bijvoorbeeld eens een bootje of ga kanoën, zeilen, suppen, zwemmen of waterskiën. Leuke meren zijn bijvoorbeeld het:

• Tjeukemeer
• de Fluessen
• Sneekermeer
• Heegermeer
• Slotermeer
• de Groote Brekken
• IJsselmeer

Ook zijn er bij verschillende dorpen, stranden aangelegd. Een leuk uitje met kinderen bij mooi weer. Je vindt stranden bij onder andere de volgende dorpen: Lemmer, Makkum, Mirns, Harlingen, Sneek en Sint Nicolaasga (Tjeukermeer). Uiteraard hebben ook de vier Friese Waddeneilanden vele mooie zandstranden te bieden.

friesland-mooie-meren

Visit Friesland – Marcel van Kammen

 

Leuke uitjes met kinderen

Ook met kinderen zijn er allerlei uitjes mogelijk tijdens een dagje uit of vakantie. Je kan bijvoorbeeld naar:

• Sybrandy’s Speelpark
• Aqua Zoo in Leeuwarden
• speelpark Duinen Zathe
• Kameleondorp Terherne
• Openluchtmuseum De Spitkeet
• de diverse stranden bij meren, de Waddenzee en op de Waddeneilanden

Ook kan je evenementen bezoeken zoals het luchtballonnen festival in Joure, cultureel festival Oerol op Terschelling, de Sneekweek en wedstrijden van voetbalclub SC Heerenveen.

Kameleondorp Terherne: wie kent de vrolijke tweeling met hun bekende boot niet? De avonturen van de tweeling Hielke en Sietse zijn in vele kinderboeken beschreven. Bij de plaats Terherne vind je het Kameleondorp waar de wereld van de Kameleon even werkelijkheid wordt.


Aqua Zoo: bij Leeuwarden is een leuke dierentuin waar je allerlei waterdieren kan spotten. Van krokodillen tot zeeberen en van bevers tot ijsberen. Maar ook landdieren zoals de tweevingerige luiaard, geelborst kapucijnaap, ijsbeer, tijger, moeraswallaby en pinché-aap kan je hier vinden. Dankzij 90 diersoorten en verschillende speeltuinen, is dit een uitje voor het hele gezin.

uitjes-friesland-dierentuin


Speelpark Duinen Zathe: het bekendste kinder pretpark van Friesland. Gelegen in het uiterste zuid oosten van de provincie, op de grens met Drenthe. Een leuk kinder pretpark met allerlei attracties en speeltuinen. Extra handig; de prijs is all-inclusive. Daardoor kan je onbeperkt koffie, thee, ranja, patat, snacks, fruit, broodjes, soep en ijs eten.

Er zijn ook overdekte gedeelten waardoor het ook een geschikt kinder uitje kan zijn bij slecht weer zoals regen.

 

 

toerisme-friesland-bezienswaardigheden-wat-doen

 

Welke Friese plaatsen zijn leuk om te bezoeken?

De provincie heeft diverse leuke plaatsen die tijdens je dagje uit kunt bezoeken. Met name in het zuidelijke gedeelte in de buurt van het IJsselmeer zijn meerdere authentieke en gezellige plaatsen en dorpen te vinden. Onder andere de volgende plaatsen kunnen leuk zijn om te bezoeken:

Hindeloopen: een pittoreske plaats aan het IJsselmeer. Wandel door de smalle straatjes, bezoek het Fries schaatsmuseum, loop door de gezellige haven en geniet van het uitzicht over het IJsselmeer.

friesland-leuke-plaatsen-hindeloopen

Visit Friesland


Leeuwarden: ook de hoofdstad van de provincie kan leuk zijn om eens te bezoeken. De stad is niet zo groot waardoor het lekker overzichtelijk is. Het centrum heeft diverse historische gebouwen en is daarom extra sfeervol. Je vindt er allerlei leuke winkeltjes, boetiekjes, restaurants en musea en restaurants. En niet te vergeten, Aqua Zoo. Een dierentuin met voornamelijk waterdieren.

Ook leuk is de Blokhuispoort. Een voormalige gevangenis waar tegenwoordig allerlei hippe winkeltjes in gevestigd zijn. Vervolgens kan een wandeling door de Prinsentuin een aanrader zijn. Een mooi park, compleet met een theehuis.

Meer toeristische informatie kan je vinden via het VVV, te vinden aan de Sophialaan 4 in het centrum. Of op onze pagina over: bezienswaardigheden in Leeuwarden.

leeuwarden-friesland-bezienswaardigheden

Visit Friesland – Theo de Witte


Heerenveen: een compacte en gezellige stad dat redelijk veel winkels. Het centrum vind je aan beide kanten van twee kanalen, dit zorgt voor extra sfeer. Je vindt hier verschillende bezienswaardigheden, zoals het Thialf schaatsstadion, het Abe Lenstra voetbalstadion, binnenspeelpark Ballorig, het historische gebouw de Oude Koeberg, de Crackstate, de Oenemastate en de molen Welgelegen. De hoofdstad Leeuwarden heeft iets meer te bieden maar desondanks kan je een leuk dagje uit hebben in Heerenveen.


Harlingen
Vanuit de noordelijke plaats Harlingen vertrekken de veerboten naar de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling. Hierdoor is het een levendige plaats. Maar Harlingen is ook leuk om te bezoeken wanneer je op het vaste land blijft. Loop bijvoorbeeld eens door de levendige haven en door het authentieke centrum. Ook is het leuk om vanaf de zeedijk de Waddenzee te bekijken.


Stavoren: een leuke plaatsje met een unieke ligging. Het is namelijk door drie kanten omringd door het water van het IJsselmeer. Wandel door de visserijhaven, de oude haven met de zeesluis en het centrum. Ondertussen kan je de Nicolaaskerk, het stadhuis, de bijzondere fontein, de oude vuurtoren, het gemaal en het museum bekijken. Stavoren is een knooppunt voor pleziervaart en daardoor is het er vaak gezellig druk.

leuke-plaatsen-friesland-stavoren

Visit Friesland – Marcel van Kammen


Dorpen langs de Friese IJsselmeerkust
In het zuiden van de provincie liggen belangrijke watersportgebieden. Waaronder het IJsselmeer. De plaatsen aan de IJsselmeerkust bieden veel gezelligheid. Mede dankzij de vele watersporters en toeristen. Geniet bijvoorbeeld van het uitzicht op het levendige IJsselmeer, ga naar één van de zandstranden, ontspan bij de vele horeca of ga zelf watersporten. Plaatsen zoals Makkum, Stavoren, Workum, Hindeloopen en Lemmer zijn leuk om te bezoeken.

Via de volgende link kom je op de pagina over: campings rond het IJsselmeer.

 

Welke musea kan ik bezoeken in Friesland?

Ook bij slechter weer zijn er genoeg bezienswaardigheden in Friesland. Bijvoorbeeld in de vorm van een museum. Je vindt hier een handig overzicht van allerlei musea in de provincie.

UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal: een bijzonder rijksmonument met het grootste stoomgemaal dat ooit gebouwd is. Het gebouw en de stoommachines zijn geliefd zonder architectuur- en stoomliefhebbers. Tijdens je bezoek kan je het stoomgemaal nog steeds in actie zien.


Natuurmuseum Fryslân: in dit museum in Leeuwarden ontdek je van alles over de natuur. Er worden geregeld activiteiten georganiseerd en er zijn wisselende tentoonstellingen. Maar er zijn ook vaste exposities. Zoals de OnderWaterSafari, Darwins zolder, het Weeshuisschooltje, de Voogdenkamer, Verwonderland en de Walviszaal. Kinderen kunnen op bepaalde tijden met een rondleider, een bezoekje brengen aan draak Li-Ming op de zolder van het museum.


Afsluitdijk Wadden Center: het informatiecentrum over de Afsluitdijk, Waddenzee, de in aanbouw zijnde vismigratierivier en het IJsselmeergebied. In het informatiecentrum bij Kornwerderzand kun je van alles leren over de geschiedenis en de te verwachten toekomst.  Ook worden er geregeld boottochten georganiseerd en is er een restaurant.


Kazemattenmuseum: ben je geïnteresseerd in het verloop van de Tweede Wereldoorlog? Dan kan dit museum op de Afsluitdijk zeker een aanrader zijn. Indrukwekkend bunkers en verrassende verhalen op een unieke plek.

friesland-leuke-plekken-kazematten


‘t andere Museum; van Oldtimer tot Kant: wil je even terug in de tijd? Dan is dit museum in Leeuwarden aan aanrader. Je vindt hier uiteenlopende objecten uit vervlogen tijden. Muziek uit een oude radio, historische auto’s en allerlei textiel.


Boomsma distilleerderij: in het hart van Leeuwarden kan je nog even terug in de tijd van de distilleerderijwereld. Hier kan je stap voor stap zien hoe een kruidenbitter wordt gemaakt. Ook vind je er een proeflokaal en een slijterij. Een leuk uitje voor volwassenen.


Museum Bescherming Bevolking (MBB): zoals de naam al zegt, vind je hier informatie over de voormalige BB. De Nederlandse organisatie voor civiele bescherming die in 1952 werd opgericht om de bevolking in tijden van oorlog te kunnen beschermen. In Grou vind je de grootste commandopost van de BB, veilig in een bunker. Ook staan er diverse voertuigen en een segment van de Berlijnse muur. Een leuk museum voor liefhebbers van historie.

musea-friesland-info-bbb


Bezoekerscentrum Nationaal park Lauwersmeer: het informatiecentrum Lauwersnest geeft je een op verschillende manieren informatie over de natuur in het Nationaal Park Lauwersmeer. Bekijk de verschillende exposities en leer over de natuur. Of ga mee met één van de verschillende excursies.


Vlechtmuseum: in het dorp Noordwolde kan je van alles leren over wereldwijd vlechtwerk. Niet alleen de bekende manden van vlechtwerk maar ook sieraden, meubilair, verpakkingen en kunstobjecten kan je bekijken.


Fries museum: in een modern gebouw in het centrum van Leeuwarden, vind je het Fries museum. Hier vind je meerdere wisselende tentoonstellingen over allerlei onderwerpen. Op de website van het museum staat vermeld welke tentoonstellingen momenteel te bezoeken zijn. Een vast onderdeel is het Fries verzetsmuseum. Friezen en niet-Friezen vertellen hoe zij de oorlog op het platteland in Friesland beleefden. Verzet en vervolging, maar geen hongerwinter.

fries-museum

Visit Friesland – Ruben van Vliet


Poptaslot: een mooi slot dat zo in een sprookje past. Ontdek het authentieke interieur en de mooie tuin. Je vindt het Poptaslot in Marsum, vlakbij Leeuwarden.


Schaatsmuseum
Friesland is de schaatsprovincie van Nederland. Mede dankzij schaatsstadion Thialf en de beruchte Elfstedentocht. In het leuke plaatsje Hindeloopen kan je een bezoekje brengen aan het Fries Schaatsmuseum. Ontdek de rijke geschiedenis van het schaatsen, sleeën en de Elfstedentocht. Als afsluiting kan je terecht in het authentieke pannenkoekenrestaurant.


Het Friese Museumdorp: vlakbij de Afsluitdijk vind je een karakteristiek terpdorp dat ooit zelfs werd aangemerkt als één van de tien mooiste plaatsen van Nederland. Het museumdorp laat je zien hoe men in het verleden in Friesland leefde. Een nog werkende bakkerij, speeltuin, een museumboerderij, restaurant en allerlei andere historische onderdelen kan je gaan ontdekken.

 

Ontdek mooie Friese natuurgebieden

De Waddeneilanden en meren zijn bekende Friese natuurgebieden. Maar er zijn meer prachtige gebieden waar je heerlijk kunt ontspannen. Zo liggen bijvoorbeeld 4 van de 20 Nederlandse Nationale Parken in Friesland. Mooie natuurgebieden in Friesland zijn:

Nationaal Park Drents-Friese Wold
Bij de grens met de provincie Drenthe, ligt dit afwisselende natuurgebied. Nationaal Park Drents-Friese Wold is een combinatie van bossen, zandverstuivingen, vennetjes, heide en moeras. Na de Veluwe is dit zelfs het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland.

friesland-wat-doen-park


 

Nationaal Park Lauwersmeer
In het noorden oosten van de provincie ligt Nationaal Park Lauwersmeer. Een natuurgebied dat voorheen voornamelijk water was maar grotendeels is komen droog te liggen na de aanleg van een dam. Men was namelijk bang voor overstromingen van het Lauwersmeer. Na de bouw van de dam in 1969 ontstond een mooi natuurgebied dat bestaat uit grasvelden, bos, moeras, meren en eilandjes.

natuurgebieden-groningen-informatie


 

Nationaal Park Schiermonnikoog
Op het gelijknamige Waddeneiland ligt het Nationaal Park Schiermonnikoog. De natuur is uitgeroepen tot Nationaal park dankzij het veranderde karakter. De natuur veranderd de vorm van het eiland dankzij het afwerpen van zand.
Een bijzonder gebied met zout water, zeewind en stuivend zand.


 

Nationaal Park de Alde Feanen
In het midden van de provincie ligt een voormalig veen afgraaf gebied. Door de afgravingen ontstond een moerasgebied met meren, kanalen en moerasbossen. Dit unieke gebied is ideaal voor vele planten- en diersoorten. Nationaal Park de Alde Feanen is niet alleen bij planten en dieren maar ook bij dagjesmensen geliefd. Een mooi gebied om te wandelen, fietsen en varen.

friesland-mooiste-plekken

Visit Friesland – Marcel van Kammen

 

Toerisme in Friesland

Zoals je hebt kunnen lezen biedt de provincie Friesland veel toeristische mogelijkheden. Er zijn vele bezienswaardigheden en leuke activiteiten om te gaan doen tijdens je dagje uit of vakantie.

Meer informatie over overnachten vind je via de volgende twee links: campings in Friesland en vakantieparken in Friesland. Of bekijk via het hoofdmenu de pagina’s met toeristische informatie over de Friese Waddeneilanden.

Hopelijk heb je dankzij de vele tips, een goed beeld gekregen van de mooie bezienswaardigheden in de provincie en de leuke activiteiten die er zijn te doen. Hotels vind je via de onderstaande fotoknop. Alvast veel plezier!

© 2024 Nederland Ontdekker.nl