plaatsen-noord-holland-haarlem

Mooie plekken en bezienswaardigheden in Haarlem

De rijke geschiedenis van de stad vertaalt zich in de talloze bezienswaardigheden. Hier volgt een overzicht van de hotspots die je gezien moet hebben tijdens een weekendje weg:

1. Grote of Sint Bavokerk
Midden op de Grote Markt staat deze prachtige kruisbasiliek te pronken. Deze Middeleeuwse kerk is opgetrokken in laatgotische stijl. In het kerk kun je het beroemde Christian Müller-orgel bewonderen. Dit is ooit bespeeld door Mozart, toen hij nog kind was. Ook vind je in de kerk het graf van de beroemde schilder Frans Hals en van de dichter Willem Bilderdijk. De 78 meter hoge toren is gemaakt van hout en met lood bekleed. Let wel op, de kerk is op zondag niet geopend voor bezichtiging in verband met de diensten die gehouden worden.


2. De Koepel Kathedraal
Deze unieke kathedraal van het ontwerp van Joseph Cuypers past in het rijtje van belangrijkste kerken ter wereld. Het gebouw is groter dan de Dom van Keulen en telt wel twaalf torens. De koepel is 65 meter hoog. Aan de bouw van deze kerk hebben meer dan vijftig Nederlandse kunstenaars een bijdrage geleverd, onder hen Jan Toorop en Han Bijvoet.

haarlem-wat-doen-tips

 

In de kerk zijn maar liefst vier orgels te bewonderen en de torens kun je beklimmen. Vanaf de bijna zestig meter hoge torens heb je een prachtig uitzicht over de stad en je ziet ook de zee en de wijde omtrek tot aan Amsterdam en Leiden liggen. In de crypte van de kathedraal kun je het museum bezoeken. Deze RK-kerk die gewijd is aan de heilige Bavo wordt tegenwoordig koepelkathedraal genoemd, om hem niet te verwarren met de protestantse basiliek op de Grote Markt.


3. Molen De Adriaan
Een weekendje Haarlem is niet af zonder een bezoek aan deze iconische stadsmolen. Je kunt de molen onder leiding van een gids beklimmen. Hier leer je alles over hoe de molen werkt en als je geluk hebt, is er een molenaar aanwezig, zodat je de molen echt ziet werken.

haarlem-highlights-molen

4. Rondvaart op het Spaarne
Haarlem is een ideale stad om vanaf het water te bezoeken. De rivier Spaarne neemt een belangrijke plek in in de stad. Je kunt tijdens een rondvaart vele mooie bezienswaardigheden zien liggen. Je kunt natuurlijk ook met een eigen boot Haarlem verkennen.


5. De Waag
Net zoals andere belangrijke historische steden was ook in Haarlem De Waag één van de belangrijkste gebouwen van de stad. Deze Waag stamt uit 1594 en werd in renaissancestijl gebouwd door de Gentse architect Lieven de Key (architect uit Gent). Het gebouw is tegenwoordig in gebruik als horecagelegenheid.


6. Binnenhofjes
Veel steden hebben een leuk binnenhofje, maar weinig steden hebben er zoveel als de hoofdstad van Noord-Holland. Hier zijn wel 22 hofjes te vinden, waarvan je er een aantal kunt bezichtigen, zoals het Hofje Bakenesserkamer uit 1395. Twee andere mooie hofjes zijn het Hofje van Oorschot en het Proveniershofje.

haarlem-leuke-plekjes-hofjes


7. Jopenkerk
In de voormalige Vestekerk of Jacobskerk kun je nu terecht voor een lekker biertje. De naam van het gebouw is veranderd in Jopenkerk en Jopen brouwt hier in deze stadsbrouwerij echt Haarlems bier. De Jopenkerk is één van de leukste horecagelegenheden van Haarlem.

haarlem-wat-doen-jopenkerk


8. Amsterdamse Poort
De enige overgebleven van de oorspronkelijk 12 stadspoorten van de stad is de Amsterdamse Poort. Deze stamt uit de veertiende eeuw en vormde de toegangspoort naar de stad vanaf de weg tussen Amsterdam en Haarlem. Tegenwoordig woont kunstenaar Michael Rieu in dit gebouw.


9. Koepelgevangenis
Dit voormalige gevangeniscomplex werd in 1901 gebouwd. Het iconische gebouw is sinds 2016 niet meer in gebruik als gevangenis. Momenteel wordt het verbouwd en zal hier een onderwijsinstelling in vestigen. Op het terrein van de Koepel zullen studenten- en sociale huurwoningen komen.


10. Grote Markt
In het hartje van de stad ligt het bekendste plein van de stad, de Grote markt. Geen originele naam maar wel een gezellig plein vol historische gebouwen en horeca met terrassen. Ook de koepelkathedraal staat aan dit bekendste plein van Haarlem. Het enorme bouwwerk zorgt voor extra sfeer op het gezellige plein.

haarlem-bezienswaardigheden-centrum


11. Stadsstrand De Oerkap
Hoewel Haarlem op een steenworp van het Noordzeestrand ligt, verzamelen de hipste inwoners van de stad zich op zomerse dagen op het Stadsstrand De Oerkap. Je kunt hier genieten van een hapje en een drankje en de kunstzinnige sfeer.


12. Centraal Station
Wanneer je de stad per trein bezoekt, heb je bij aankomst al de eerste bezienswaardigheid te pakken. Het centraal station is namelijk te vinden in een historisch gebouw met zelfs nog allerlei houtwerk. Geen hoogtepunt maar wel leuk om te zien dat de historie van het station zo goed behouden is gebleven.

haarlem-mooie-plekken-station


13. Zaterdagmarkt
Geen echte bezienswaardigheid maar misschien wel leuk om te zien, de zaterdagmarkt. Het wordt wekelijks georganiseerd op de Grote markt. Je vindt er niet alleen “standaard” marktproducten maar ook producten uit andere culturen. En ook biologische producten zijn er ruim vertegenwoordigd.


14. Haarlemmer Kweektuin
Wil je even de stadse drukte ontlopen? Dan kan je even helemaal tot rust komen in de Kweektuin van de stad. Een grote natuur speeltuin met een vijver, restaurant, schildpadden en en kassen. In het restaurant kan je biologisch en verantwoord eten of alleen een drankje drinken.
Voor kinderen heeft de tuin een speciaal gedeelte. Met onder andere een kabouterpad, kinderboerderij en een waterspeeltuin.


15. De Dakkas
Wil je eens op een unieke locatie koffie drinken, lunchen of uit eten? In Haarlem kan het zelfs op een kas. Midden in de stad want het is gebouwd bovenop een parkeergarage. Dankzij de leuke sfeer in de kas en het mooie uitzicht, is het met recht een uniek restaurant te noemen. Er is ook een dakterras vanaf waar je zelfs de duinen kunt zien liggen. Het restaurant heeft bewust met het milieu om te gaan, wat onder andere aan de menukaart is te zien. Geen echte bezienswaardigheid maar wel een aanrader.

haarlem-dakkas-tips


16. Paviljoen Welgelegen

In de stad stad staat al sinds 1789 een goed behouden landhuis met een neoclassicistische bouwstijl. Voor liefhebbers van historische architectuur is het gebouw zeker één van de hoogtepunten van Haarlem. Vanuit het naast gelegen park is het gebouw goed te zien.

Je kunt het pand gedeeltelijk ook van binnen zien. Een gedeelte van Paviljoen Welgelegen is namelijk tijdens werkdagen te bezoeken. Binnen kan je expositieruimten met een vaste tentoonstelling over de historie van het gebouw bezoeken. Op afspraak kan je ook de stijlkamers gaan bekijken. De rest van het gebouw is niet toegankelijk want Paviljoen Welgelegen is sinds 1930 namelijk het provinciehuis van Noord Holland.

haarlem-toerisme-tips

 

Welke activiteiten kan je doen in Haarlem?

Naast het bezoeken van de bezienswaardigheden, kan je ook allerlei activiteiten gaan doen in Haarlem. Leuk ter afwisseling wanneer je bijvoorbeeld het centrum al helemaal hebt verkend. Zeker tijdens een weekendje weg, kan er tijd zijn om een leuke activiteit te gaan doen. Net als in veel Nederlandse steden kan je bijvoorbeeld de volgende dingen gaan doen:

• probeer te ontsnappen uit een Escape Room
• speel virtual reality spellen, bijvoorbeeld bij het VR café in het centrum
• ga Suppen of kanoën door de grachten
• huur een fiets en verken ook de buurten buiten het centrum
• sluit je weekendje weg af met een saunabezoek
• ga eens naar de bioscoop
• bezoek een museum
• bezoek een theater zoals de Toneelschuur of de Stadsschouwburg
• ga ontspannen bij een saunacomplex
• laat je voeten schoon knabbelen door kleine visjes. Bijvoorbeeld bij Four River Fish Spa

Het centrum van Haarlem heeft vele bezienswaardigheden. En dan zijn dit ook alleen nog maar de bekendste hoogtepunten. Wil je zoveel mogelijk van de stad zien en ook wel eens wat achtergrondinformatie horen? Dan kan een fietstocht met (of zonder) een gids een leuk idee zijn. Via Bajabikes is dit eenvoudig te reserveren. Via de volgende link kom je op de website voor meer informatie: fietstours in het centrum van Haarlem.

 

Zoals je ziet zijn er allerlei activiteiten te doen in Haarlem. Heb je meer ideeën? Stuur ons gerust een E-mailtje.

haarlem-musea-teylers-bezoeken

 

De musea in Haarlem

In Haarlem is een aantal belangrijke musea te vinden:

1. Teylers Museum
Het Teylers museum is het oudste museum van Nederland en waarschijnlijk ook het mooiste. Je vindt hier een combinatie van kunst en wetenschap, van werken van beroemde meesters tot innovaties van weleer. Alleen de Ovale Zaal al, die twee eeuwen oud is, is een bezienswaardigheid. In het museum werd vanaf de opening in 1784 wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd. Hendrik Antoon Lorentz had hier zijn eigen laboratorium en werd hier ook bezocht door Albert Einstein.

teylers-museum-haarlem


2. Museum Haarlem
Museum Haarlem vertelt de geschiedenis van de stad aan het Spaarne, de omgeving Zuid-Kennemerland en de inwoners van deze regio.


3. A B C Architectuurcentrum
Naast het Museum Haarlem vind je dit museum over de architectuur van Haarlem en de regio. Voor liefhebbers van architectuur zeker een leuk uitje. Het is een vrij klein museum maar wel een grote bron van informatie. Bijvoorbeeld over de architectuur het centrum van Haarlem en de kustlijn van Zandvoort. Daarbij is aandacht voor de geschiedenis en de toekomst. Er zijn geregeld wisselende exposities en lezingen.


3. Draaiorgelmuseum
Draaiorgels staan synoniem voor folklore en blijven verwondering oproepen. In dit museum vind je maar liefst negen bijzondere orgels, waaronder het grootste concertorgel van Europa.


4. NZH Vervoermuseum
Het NZH Vervoer Museum werd in 1981 opgericht ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Noord Zuid Hollandse Vervoer Maatschappij. Je vindt in dit museum vier historische trams, de oudste is uit 1896 en elf oude bussen. De voertuigen worden in dit museum onderhouden en gerestaureerd. Goed voorbeeld hiervan is de DAF-streekbus uit 1972, het enige overgebleven exemplaar van dit model. Verder is er in het museum een vaste tentoonstelling te bezichtigen en zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen.


5. Frans Hals Museum
Het Frans Hals Museum is sinds enkele jaren op twee locaties in het centrum van Haarlem gevestigd: Hof ( Groot Heiligland 62) en Hal (Grote Markt 16). Op de locatie Hof vind je vele topstukken van de van oorsprong Vlaamse schilder die in Haarlem woonde. Tevens vind je hier de andere oude meesters. Op locatie Hal vind je de collectie moderne en hedendaagse kunst.

frans-hals-museum-haarlem


6. Museum van de Geest / Dolhuys
In dit museum kun je op een interactieve manier alles leren over je eigen geest en die van anderen. Er is aandacht voor ieder type geestelijke gezondheidszorg en de geschiedenis van dit vakgebied. Hiernaast kun je ook een bijzondere kunstcollectie bewonderen die een andere kijk op de werkelijkheid geven.


7. Archeologisch museum
Het Archeologisch museum Haarlem bevindt zich in een historisch pand, de Vleeshal aan de grote markt. Hier leer je alles over de stadsarcheologie en zie je welke vondsten er in de loop der jaren boven de grond zijn gekomen. Ook leer je over het beroep archeoloog, en kinderen kunnen zelf als archeoloog aan de slag. Je maakt er onder meer kennis met een Cornelis, die in de Middeleeuwen in de stad woonde.


8. De Vishal
Naast de Sint Bavokerk staat de voormalige vishal. Tegenwoordig is het historische gebouw in gebruik als een locatie voor kunsttentoonstellingen. Elke drie maanden zijn er nieuwe exposities te zien. Meestal gaat het daarbij om kunst van lokale kunstenaars. De toegang tot het “kunstmuseum” is gratis.

 

De beste tip als je gaat winkelen tijdens een weekendje Haarlem is om een paar comfortabele schoenen te dragen, er zijn namelijk ontzettend veel leuke winkeltjes, boetiekjes en markten om urenlang rond te struinen. De stad is niet voor niets al een aantal keer uitgeroepen tot Leukste Winkelstad van het land.

De belangrijke winkelstraten vind je in het historisch centrum zoals de Grote Houtstraat en de mooie Gouden Straatjes rondom de Grote Markt, zoals de Warmoesstraat, de Zijlstraat, de Koningstraat en de Anegang. Op regenachtige dagen kun je goed winkelen in de overdekte winkelcentra Cronjé en Schalkwijk.

winkelen-haarlem-toerisme

 

Weekendje Haarlem met kinderen, 5 extra tips

Een groot deel van de bezienswaardigheden en musea waarover je hierboven al kon lezen, is ook erg geschikt om met kinderen te bezoeken. Het Teylersmuseum is heel leuk, en ook een bezoek aan de Koepelkathedraal wordt door kinderen gewaardeerd. Ook is een boottochtje over het Spaarne een leuk uitje voor het hele gezin. Hieronder lees je nog een aantal extra tips:

1. Artisklas
In 1964 begon een medewerker van Artis deze activiteit om kinderen uit zijn buurt meer te leren over de dierenwereld. Sinds 1972 bevindt de Artisklas zich aan de rand van een park in het Schoterbos in het noorden van de stad. Het is de kleinste officiële dierentuin van ons land. Je vindt in deze kleinschalige dierentuin verschillende reptielen en ongewervelden en acht biotopen en een verzameling opgezette dieren. In de buitenverblijven woont een aantal grotere dieren.


2. Haarlemmer Kweektuin
De Haarlemmer Kweektuin is een prachtig park waar je een kabouterpad kunt wandelen en waar je een dierenwijde en de leuke natuurspeelplek de Paddenpoel vindt. Je kunt er genieten van een lekkere gezonde lunch in Het Kweekcafé, er is een biologische zelfoogsttuin, een kapper, een duurzame cadeaushop en je kunt er een yoga-les volgen. Ook kun je een Duurzame Voorbeeldwoning bezichtigen.


3. Natuurspeeleiland Haarlem
Van maart tot en met oktober kun je op het eiland tegenover de Veerplas terecht om hutten te bouwen, vlinders en insecten te zoeken en om lekker in het zand en de modder te spelen. Dit is een heerlijke avontuurlijke speelplek waar je lekker vies mag worden.


4. Haarlemmerhout
Aan de zuidkant van het centrum van de stad ligt de Haarlemmerhout. In dit landschappelijke park vind je een hertenkamp, een kinderboerderij en verschillende speeltuintjes. Een leuke plek voor een picknick en een middagje rust.


5. Linneaushof
In Bennebroek, op zo’n tien kilometer van de stad vind je de grootste speeltuin van Europa. Er zijn wel 350 speeltoestellen en attracties waarop kinderen zich heerlijk kunnen uitleven. Je kunt er zowel binnen als buiten spelen en op warme dagen kun je in de waterspeeltuin De Oase verkoeling zoeken.

 

Ontdek ook de omgeving van Haarlem

Haarlem is erg strategisch gelegen. Op twintig minuten afstand liggen Amsterdam, Alkmaar en Schiphol. En binnen dezelfde tijd ben je op het strand van Zandvoort of Bloemendaal. Wil je graag de natuur verkennen, dan is Nationaal Park Zuid-Kennemerland niet te missen. Dit prachtige uitgestrekte bos- en duingebied ligt in de driehoek IJmuiden, Haarlem, Zandvoort. Ook het recreatiegebied Spaarnwoude is heerlijk voor mensen die van de buitenlucht willen genieten. Je kunt hier wandelen en fietsen of kanoën en zwemmen. En heb je iets meer tijd, dan zijn de bollenvelden en de Keukenhof zeker een bezoek waard.

 

Boek eenvoudig een hotelkamer via de onderstaande kaart

Via de onderstaande kaart van Booking.com kan je alvast eenvoudig een hotel voor je stedentrip boeken. Vul de gewenste datum en locatie in en ontdek in welke hotels tijdens jullie weekend nog hotelkamers te boeken zijn.

 

Hotels in Haarlem

Zoals je hebt kunnen lezen, is er zoveel te zien in deze stad dat je aan een dag niet genoeg zult hebben. Als je een weekendje Haarlem wil plannen, geven we je hier alvast een paar ideeën voor leuke hotels.

1. ML
Dit viersterren hotel ligt in het historische centrum van de stad. Het hotel is kleinschalig opgezet, met zeventien kamers en suites. De kamers aan de voorkant hebben een mooi uitzicht op het Klokhuisplein en de St. Bavokerk.

haarlem-overnachten-tips


2. The Niu Dairy
Op de plek waar dit hotel staat, was vroeger een zuivelfabriek gevestigd. Je ziet de geschiedenis van de locatie terug in details. Zo staan er fauteuils met een koeienhuid en lampen in de vorm van melkflessen. Het hotel ligt aan de Zijlsingel, de hotspot van de stad voor alternatieve muziek. Hier bevindt zich ook het Patronaat concertgebouw.


3. Boutiquehotel STAATS
Dit hotel heeft 21 kamers met allemaal een verschillend design, waarbij authentieke elementen zijn gecombineerd met aparte designobjecten, kunst en rariteiten. De kamers zijn voorzien van alle comfort en achter het hotel is een mooie binnenplaats. Het hotel ligt in een rustige straat, tussen het oude stadscentrum en het centraal station. In hetzelfde gebouw als het hotel is ook het leer-werk Restaurant De Ripper gevestigd.

haarlem-waar-overnachten-staats


4. Lion d’Or
Dit viersterren hotel is al bijna tweehonderd jaar een begrip. Dit oudste stadshotel van Haarlem bevindt zich midden in het historische centrum, tegenover het centraal station. Al in 1839 kon je hier terecht voor een drankje en dat kan nog steeds in de Café Lounge. De kamers zijn ruim en comfortabel en modern maar toch gezellig ingericht.


5. StayOkay Haarlem
Dit hostel bevindt zich vlakbij het Schoterbos, waar je een kinderboerderij en de Artisklas kunt vinden. Het hostel heeft een gezellig terras, waar je in de zomer heerlijk kunt relaxen bij een vuurkorf. Ook heeft deze StayOkay eigen bijenkassen en dus eigen honing. Je kunt hier kiezen voor privé of gedeelde kamers.

 

Bijzonder overnachten in Haarlem en omstreken

In Haarlem en omstreken is een aantal bijzondere plekjes om te overnachten. Zo kunnen we het Boutique Hostel ‘Hello I’m Local’ noemen. Een hippe plek, die je niet kunt kwalificeren als een hostel of een luxe boutique hotel, maar als een combinatie van beiden.

Een bijzondere locatie om te overnachten is ook Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Dit landhuis uit 1907 was eigendom van de tabak- en theehandelaar Jacob Theodoor Cremer en doet nu dienst als dit luxe hotel met 75 kamers. Je kunt op het landgoed ook het Spa & Wellness-centrum ’t Princenbosch’ bezoeken. Dit is een heerlijke plek om te ontspannen na een druk bezoek aan de stad.

Het rustige familiehotel Hotelvilla Imhof ligt op een steenworp van Haarlem aan de rand van het Bloemendaalse Bos en op loopafstand van het centrum en het station van Bloemendaal. Het hotel is gevestigd in een authentieke villa uit 1902. Je kunt overnachten in één van de drie suites, die een aparte zit- en slaapkamer hebben of in de klassieke kamer met douche en toilet. Het hotel beschikt over een sfeervolle serre, waar je het ontbijt kunt nuttigen en een fraaie tuin.

 

Ontdek de beste hotel aanbiedingen op HotelSpecials.nl

 

Meer toeristische informatie bij het VVV

Wil je niets missen van Haarlem? Loop dan tijdens je bezoek aan de stad eens langs het VVV punt. Hier vind je namelijk ook allerlei toeristische informatie. Tips over bezienswaardigheden, restaurants in het centrum, evenementen en hotels. Maar je kunt er ook leuke souvenirs vinden zoals streekproducten. Verder kan je er handige stadsplattegronden en fietsroutes scoren.

Je vindt de VVV vestiging aan de Grote Markt midden in het centrum van de stad. Afgezien van feestdagen, is het VVV elke dag geopend.

Adres:
Grote Markt 2
2011RD Haarlem

haarlem-hoogtepunten-zien

 

Via de onderstaande fotoknop zou je alvast eens kunnen kijken in welke hotels je zoal kunt overnachten.

 

 

Meer informatie over leuke uitjes in de rest van de provincie vind je op onze pagina over: bezienswaardigheden in Noord Holland.

Je kunt ook kiezen voor een overnachting buiten Haarlem. Bijvoorbeeld op een camping, vakantiepark of bij een landelijke Bed and Breakfast. Handige overzichten van accommodaties vind je op de pagina’s over vakantieparken in Noord Holland en op campings in Noord Holland.

© 2024 Nederland Ontdekker.nl