maastricht-activiteiten-regio

Maastricht Marketing / eighty8things

Welke leuke bezienswaardigheden zijn er in Limburg?

Net als in de meeste provincies, is ook in Limburg van alles te doen. Zo vind je er bijvoorbeeld de volgende bezienswaardigheden en activiteiten:

• diverse kastelen, burchten en landhuizen
• mergelgrotten van Museum Romeinse Catacomben in Valkenburg
• mountainbiken in grotten
• Steenkolenmijn Valkenburg
• mountainbiken, fietsen of wandelen
• lasergamen in de grotten bij Valkenburg en Maastricht
• Drie-landenpunt bij Vaals (met restaurant en doolhof)
• Mechelse heide bij Maasmechelen (België)
• Mind Mystery; illusie museum (Horst)
• attractiepark Toverland
• Mosaqua; groot binnen en buiten zwembad (Gulpen)
• leuke plaatsen als Maastricht, Thorn, Valkenburg, Vaals en Brunssum
• GaiaZOO; grote dierentuin (kerkrade)
• Klimpark (Weert, Brunssum en Tegelen)
• BikePark Hendrik; mountainbike parcours (Brunssum)
• Snow World; indoor skipiste (Landgraaf)
• Kasteelpark Born; kleinschalige dierentuin (Born)
• AGOGO heuvel; stoeltjeslift, rodelbaan, tubebaan (Valkenburg)
• Limburg staat ook bekend om de vele brouwerijen. Je kan een kijkje nemen in de volgende brouwerijen: Hertog Jan (Arcen), Brand Bier (Wijlre), Lindeboom (Neer), Alfa Bier (Schinnen) en bij de Gulpener bierbrouwerij (Gulpen).

 

Ontdek de grotten in Limburg

Deze provincie heeft als voordeel dat ook onder de grond van alles te ontdekken en doen. Er zijn namelijk verschillende soorten grotten die je kan bezoeken of waar je activiteiten kan gaan doen. Je vindt hier enkele leuke voorbeelden:

Fluweelengrot en burcht
Bij Valkenburg vindt je de zogenaamd Fluweelengrot. Eén van de oudste grottenstelsels van Zuid Limburg. Tijdens een rondleiding kan je vanalles leren over de blokbrekers, de schuilplekken, schilderingen en sculpturen. Ook kan je de burcht gaan bekijken die boven de grot op een heuvel staat.


Steenkolenmijn
Laatste steenkolenmijn van Nederland die nog te bezoeken is, ligt ook bij Valkenburg. Tegenwoordig is het een ondergrond museum waar je helemaal kan ervaren hoe de mijnwerkers jaren hebben gewerkt. Een spannende en interessante ervaring voor zowel kinderen als volwassenen.

uitjes-tips-limburg-mijnmuseum


Cave Experience Valkenburg
In de gemeentegrot bij Valkenburg wordt tegenwoordig de Cave Expercience aangeboden. Een wandeling door de grotten waarbij je een lichtshow met muzikale animaties zult zien van grotschilderingen en moderne kunst.
Een rondleiding te voet of met een treintje met als afsluiting de 18 minuten durende lichtshow.


Activiteiten in de grotten
Vind je het tijd voor wat actie? Dan kan bijvoorbeeld kiezen voor één van de verschillende originele activiteiten. Zo kan je bijvoorbeeld de mergelgrotten gaan ontdekken tijdens een bijzondere mountainbiketocht. Of ga lasergamen, paintballen of survivallen in de mergelgrotten. Ook kan je sculpturen gaan maken van het mergel. Je kan verschillende activiteiten gaan doen, zowel voor kinderen als volwassenen.

 

wat-doen-vakantie-limburg-bezienswaardigheden

 

Speeltuinen en attractieparken in Limburg

Toe aan leuke attractie of speeltuinen? Dan kan je je uitleven op bijvoorbeeld één van de onderstaande speelparken:

• Attractiepark Toverland (Sevenum)
• Sprookjesbos; speeltuin met ook wat attracties (Valkenburg)
• Pretpark De Valkenier; kinder pretpark (Valkenburg)
• Fun Valley; activiteitenpark en zwemplas (Maastricht)
• Avonturenpark Valdeludo; natuurlijk speelpark (Echt)

achtbanen-attractiepark-toverland-info

 

Welke musea kan je bezoeken in Limburg?

Ook de musea kunnen echte bezienswaardigheden vormen en een leuk uitje bieden. Je vindt diverse musea in Limburg. Met name op het gebied van mijnbouw en geschiedenis. Je kan bijvoorbeeld de volgende musea eens bezoeken:

Nationaal Mijn Museum
Eén van de bekendere bezienswaardigheden van Limburg is het Nationaal Mijn Museum. Een leuk, spannend en leerzaam uitje voor zowel kinderen als volwassenen. Ontdek hoe de winning van steenkool vele jaren werd gedaan. Bekijk bijvoorbeeld de uitrusting van mijnwerkers, appraten, meetapparatuur, de verbandkamer en nog veel meer. Je vindt het museum in Heerlen, vlakbij het station.

Sinds eind 2021 is een nieuw gedeelte van het museum geopend in het centrum van de stad. Verdeeld over vier verdiepingen, kan je van alles te weten komen over de winning van steenkool en goud.


Museum van illusies
In Maastricht kan je ontdekken dat niet alles is, zo als je ogen en hersenen het waarnemen. In dit museum kom je in de wereld van de optische illusies. Ontdek hoe je brein te foppen is en waar dit voor gebruikt kan worden. Leer leuke weetjes over de wetenschap en de mens.

Een leuk en verrassend uitje dat leuk is voor zowel kinderen als volwassenen. Mede doordat je veel illusies zelf kunt ervaren. Van de schuine kamer tot de bijzondere tunnel en van de gedraaide kamer tot de oneindige kamer.


Oorlogsmuseum Eyewitness
In dit museum in Maastricht is het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog op een bijzondere en originele manier in beeld gebracht. Dankzij ruim 150 levensechte mannequins (poppen) kan je je op 13 plekken even in de Tweede Wereldoorlog wanen.

Een Duitse parachutist, fictief hoofdpersoon van het museum, leidt de bezoeker langs verschillende fronten in Europa. Dankzij brieven naar het thuisfront kan je zijn verhaal volgen.

musea-limburg-info


De Kluis
Diep in de Sint Pietersberg is een betonnen bunker gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het werd gebruikt als veilige opbergplaats van vele Nederlandse kunstschatten zoals de Nachtwacht van Rembrandt. Het bijbehorende kilometerslange grottenstelsel werd gebruikt door het verzet. Onder ander voor het opslaan van wapens en het wegsmokkelen van geallieerde piloten door de berg naar België. Op afspraak kan met een gids een bezoek worden gebracht aan de grotten en de kluis.


Eynderhoof Limburgs Openluchtmuseum
Na het passeren van de ijzeren poort van dit museum, waan je je in een mooi en levendig Peeldorp waar je terug gaat in de tijd van rond 1900. Het is een echt “doe-museum” waar zowel kinderen als volwassenen, van alles kunnen doen en leren. Mede dankzij de diverse ambachten die er, dankzij vrijwilligers, dagelijks worden uitgevoerd.

Je vindt het Limburgs Openluchtmuseum bij het dorp Eind, gemeente Nederweert.


Museum de Kantfabriek
Vroeger was kantklossen een veel gebruikte techniek in de textielindustrie. Benieuwd hoe deze techniek ook al weer werkte? Em wat er allemaal werd gemaakt? Dan kan je een kijkje nemen in museum de Kantfabriek. Gevestigd in de voormalige Zuid Nederlandse kantfabriek in de plaats Horst.

Er is aandacht voor textiel maar ook voor techniek. Zo kan het een leuk uitje zijn voor zowel mannen als vrouwen. Een modern museum over een historisch onderwerp.


 

Andere musea die je kan bezoeken;

• Limburgs Museum (Venlo)
• Fotomuseum aan het Vrijthof (Maastricht)
• Keramiekcentrum Tiendschuur (Tegelen)
• Museum Terug in de Tijd (Horn)
• Museum van de Vrouw (Echt)
• Cube Design museum (Kerkrade)
• Kunstmuseum Valkenburg
• Streekmuseum Schippersbeurs (Elsloo)
• Het Ketelhuis (Steyl)
• Limburgs Schutterij Museum (Steyl)
• Missiemuseum (Steyl)

 

Bezoek leuke Limburgse plaatsen

Dankzij de leuke bouwstijl hebben diverse plaatsen in Limburg een leuke sfeer. De gebouwen ademen een buitenlandse sfeer uit doordat deze bouwstijl nergens anders in Nederland voor komt. In combinatie met de heuvels en het dialect waan je je geregeld even in Duitsland of België. Bijvoorbeeld in de volgende leuke plaatsen:

Maastricht
De hoofdstad van de provincie is tevens één van de grootste bezienswaardigheden. Mede dankzij de mooie ligging aan rivier de Maas en het gezellige en historische centrum. Met het bekende Vrijthof als middelpunt. Het plein van de bekende concerten van de wereldberoemde en Nederlandse violist Andre Rieu.

maastricht-mooiste-plekken

 

Naast de diverse historische gebouwen, is ook de gezelligheid van de vele restaurants, cafés en terrassen geliefd.

Uitgebreide informatie kan je vinden via de volgende link op de pagina over: bezienswaardigheden in Maastricht.


Valkenburg
Vlakbij Maastricht ligt één van de meest toeristische plekken van de provincie, de plaats Valkenburg. Het is een bron van bezienswaardigheden en attracties. Zo zijn er de fluweelgrotten, vuursteenmijnen, steenkolenmijn, een kasteelruïne, kerken, natuurspeelplaats, musea, een kasteel, wellness centrum, kabelbaan, rodelbaan, pretpark de Valkenier, Escape Rooms en nog veel meer leuke (historische) bezienswaardigheden. Een leuke plaats voor zowel kinderen als volwassenen.

limburg-valkenburg-bezienswaardigheden


Rozendorp Lottum
Wist je dat 70 % van de Nederlandse rozenproductie uit één dorp komt? Het Limburgse dorpje Lottum is de rozenbron van Nederland. Een leuk en sfeervol dorp om eens te bezoeken dankzij de rozenvelden, het Rosarium en de Rozenhof. De rozenvelden zijn met name mooi in de maanden juni tot en met september.


Venlo
Liefhebbers van winkelen kunnen hun hart ophalen in Venlo. Rond de Maasboulevard ligt een uitgebreid winkelgebied, horeca, een park en een haven. Een gezellig geheel voor een leuk dagje winkelen.


Roermond
Veel mensen kennen Roermond van de Designer outlet centrum. Een uitgebreid winkelgebied met kledingwinkels. Maar ook het centrum is de moeite waard. Je kan er verschillende historische bezienswaardigheden bekijken. Zoals de Sint-Christoffelkathedraal, het Marktplein en het stadhuis. Ook kan je naar de Maasplassen. Het grootste aan één gesloten watersportgebied van Nederland.

leuke-plaatsen-roermond-limburg


Thorn
In de buurt van Roermond ligt een sfeervol dorpje genaamd Thorn. Ook wel bekend als “het Witte stadje”. Thorn dankt deze bijnaam aan de vele witte gebouwen in de sfeervolle dorpskern. Een historisch geheel met mooie gebouwen zoals de grote Abdijkerk, vele kapellen, een molen en bestrating van maaskeien. Ook kan je een bezoek brengen aan het gemeentemuseum en het museum Abdijkerk. Ook is er gezelligheid dankzij de diverse horecagelegenheden.
Een leuke bestemming voor liefhebbers van cultuur en historie.

mooie-plekken-limburg-thorn


Wessem
Een vergelijkbaar plaatsje is Wessem. Ook een middeleeuwse stadje met steegjes, sfeervolle straatjes en historische gebouwen. Minder toeristisch dan Thorn maar bijna net zo mooi.

 

Bezoek de mooie Limburgse natuurgebieden

De provincie staat uiteraard bekend om de heuvels. Heerlijk om te wandelen en fietsen. Maar Limburg heeft meer natuurgebieden die ook de moeite waard zijn om te gaan ontspannen. Een goede start van je wandeling, vaartocht of fietstocht in de natuurgebieden, is bij één van de bezoekerscentra van Staatsbosbeheer. In Limburg vind je vier van deze locaties waar je allerlei informatie vind over het gebied. Ook zijn er fiets- en wandelroutes te krijgen en wat eten en drinken. Vaak kan je er ook een excursie volgen zoals vanuit een boot of wandelend.

Natuurgebied de Pelen
Op de grens van de provincies Noord Brabant en Limburg ligt natuurgebied de Pelen. Een afwisselend moerasgebied dat bestaat uit water, moerasgebied, graslanden, zandruggen en bos. Ook een mooi gebied voor maar liefst 100 verschillende soorten vogels.
Het natuurgebied heeft een Buitencentrum van Staatsbosbeheer. Je vindt het aan de Moostdijk 15 bij Ospel.


 

De natuur in Noord Limburg
In het noorden van de provincie bestaat de natuur uit den combinatie van bos, heide, landerijen, vennen en meren. De natuur in het noorden wordt met name beïnvloed door de Maas en Rijn. Het waterrijke gebied is vlakker dan het zuiden van de provincie, maar heeft ook zeker mooie natuur.

Je vindt er onder andere Nationaal Park de Maasduinen. Het gebied ligt op de grens van Nederland en Duitsland waardoor je door twee landen kan wandelen. Voor meer informatie kan je onder andere terecht bij het bezoekerscentrum In de Sluis (Bosserheide 3e in Well).


 

De bossen van midden Limburg
Ook in het centrale gedeelte van de provincie is de natuur afwisselend. Van de populaire Maasplassen tot diepgelegen beken en van bos tot moeras. En zelfs duinen zijn er te vinden. Een mooi gebied voor allerlei dieren waaronder de bever.


 

De populaire heuvels van Zuid Limburg
In het zuiden van de provincie is de natuur eigenlijk on-Nederlands. De heuvels zorgen dat je je in het buitenland waant. De heuvels zorgen echter wel voor allerlei extra mogelijkheden en bezienswaardigheden. Zoals grotten, mijnen, mooi uitzichten, uitdagende mountainbikeroutes en fotogenieke wandelroutes.
Een mooie afwisseling van heuvels, beken, vakwerkhuizen, kalksteengroeves en sfeervolle dorpjes.

Meer informatie over de natuur kan je vinden op de website van het Staatsbosbeheer.

limburg-bungalowparken-info

 

 

Meer informatie over overnachten vind je via de volgende twee links op de pagina’s over: campings in Limburg en de vakantieparken in Limburg.

Hopelijk heb je dankzij de vele tips, een goed beeld gekregen van de mooie bezienswaardigheden in de provincie en de leuke activiteiten die er zijn te doen. Alvast veel plezier!

© 2024 Nederland Ontdekker.nl