delft-wat-te-doen

De leukste bezienswaardigheden in Delft

Deze stad wordt gekarakteriseerd door drie iconen: Delfts Blauw, Oranje en Johannes Vermeer. Veel van de bezienswaardigheden in de stad hebben hier dan ook een relatie mee.

1. De Nieuwe Kerk
Op de markt, het centrale plein van de stad, vind je de Nieuwe Kerk. Veel mensen kennen deze kerk vanwege de koninklijke grafkelder. In deze kerk ligt een groot deel van het geslacht Oranje begraven. Het beroemdste is het graf van Willem van Oranje. Maar ook de belangrijke Delftse schrijver Hugo de Groot ligt in deze kerk uit de veertiende eeuw. Je kunt de toren van de Nieuwe Kerk beklimmen. Hiervandaan heb je een mooi uitzicht over de stad en kun je misschien wel tot aan Den Haag of Rotterdam kijken.

delft-leuke-plekjes-kerk


2. De Oude Kerk
Je hoeft niet naar Pisa om een scheve toren te zien. De toren van de Oude Kerk staat nogal scheef. Er zit zelfs een knik in de toren. Toen de kerk gebouwd werd, wist men niet dat de ondergrond de kerk zou laten scheef zakken. De kerk is nu wel gestabiliseerd om te voorkomen dat hij nog verder scheef zou zakken. Ook in deze kerk vind je een grafkelder waar belangrijke Delftenaren begraven zijn, zoals Johannes Vermeer en Antonie van Leeuwenhoek.

oude-kerk-delft-hoogtepunten


3. Molen De Roos
Je ziet deze molen als je met de trein naar Delft komt vrijwel meteen als je uit het station wandelt. In 2012 werd de molen een meter opgetild om de spoortunnel er onder te construeren. Molen De Roos is de laatst overgebleven molen van Delft. Ooit draaiden er maar liefst achttien in deze stad. De molen werkt nog steeds en maalt biologisch graan tot meel, dat je in de molenwinkel kunt kopen. Je kunt de molen ook bezichtigen.


4. Stadhuis en de Markt
Tegenover de Nieuwe Kerk op de Markt staat het oude stadhuis van Delft. Het 17de eeuwse stadhuis werd gebouwd in Renaissancestijl. De toren van het gebouw stamt al uit de 13de eeuw. Deze toren was in gebruik als gevangenis. Je kunt deze op afspraak bezoeken. Het stadhuis is nu in gebruik als trouwlocatie – ook Johannes Vermeer trouwde hier.

Op de Markt vind je verder een standbeeld van één van Delfts belangrijkste bewoners: Hugo de Groot. De panden op dit plein zijn vrijwel allemaal monumentaal. Bijzonder zijn onder andere de Kaerskorf, het Waaggebouw en het Stadsboterhuis.

delft-bezienswaardigheden-stadhuis


5. De Hofjes van Delft
Liefhebbers van binnenhofjes kunnen ook in Delft hun hart ophalen. In de binnenstad vind je het Hofje van Gratie, het Hofje van Pauw, het Hofje van Almonde en het Klaeuwshofje. Ondanks de ligging midden in het centrum, zijn de idyllische hofjes vaak een oase van rust.


6. Botanische tuin
Eén van de rustigste plekken van de stad is de Botanische tuin van de TU Delft. Hier wordt al meer dan een eeuw botanisch onderzoek naar planten gedaan. In eerste instantie lag de focus op planten die een industriële toepassing zouden kunnen hebben, zoals rubber.

De tuin is ongeveer tweeënhalve hectare groot. Je vindt er onder andere een bijzonder collectie bomen, een blotevoetenpad, een bijenstal, een volière, een rotstuin, diverse kassen met tropische en subtropische gewassen, technische gewassen en een deel waar met uitsterven bedreigde planten staan.

botanische-tuin-delft-toerisme


7. Delfts Blauw
Royal Delft / De koninklijke Porceleyne Fles is de laatste aardewerkfabriek die in Nederland al sinds de zeventiende eeuw Delfts Blauw produceert. Je kunt deze fabriek bezoeken en je leert dan alles over de geschiedenis van Delfts Blauw en hoe dit aardewerk met de hand gemaakt wordt. Je ziet hier ook de meesterschilders aan het werk.


8. Beestenmarkt
Tegenwoordig is de Beestenmarkt één van de gezelligste pleinen van de stad. Tot 1595 was op de plek waar nu het plein is een franciscaner klooster gevestigd. Later ontstond hier een veemarkt. Tegenwoordig wordt het omringd door historische panden met onder andere restaurants en kroegjes.


9. Oostpoort
Deze stadspoort uit 1400 is de enige overgebleven van de acht poorten die Delft had. De toegangspoort is zowel een land- als een waterpoort. Tegenwoordig is de poort bewoond en is er een kunstgalerij gevestigd. Maar deze is niet open voor publiek. De nabijgelegen Oostpoortbrug uit 1514 is ook het bezichtigen waard.

delft-bezienswaardigheden-stadspoort


10. TU Wijk
Het is altijd wel aardig om rond te wandelen op de campus van een universiteit. Je bevindt je hier in het hart van de Nederlandse innovatie. In de TU Wijk vind je een aantal bijzondere en opvallende gebouwen, zoals het Hoofdgebouw, de Bibliotheek en het gebouw voor Elektrotechniek, Wiskunde en informatica.

 

 

Welke activiteiten kan je doen in Delft?

De verschillende bezienswaardigheden bieden vaak al voldoende vertier tijdens je dagje weg of stedentrip. Maar je kunt ook verschillende leuke activiteiten gaan doen. Dit kan een leuke afwisseling bieden. Zeker wanneer je wat extra tijd hebt. Je kunt bijvoorbeeld de volgende activiteiten in Delft gaan doen:

VR Arcade
Geen echte bezienswaardigheid maar misschien wel een leuke activiteit tijdens je bezoek aan de stad. Bij VR Arcade kan je een free-roam virtual reality experience ervaren. Een virtual reality ervaring waarbij je dankzij een virtual reality bril, rugzak, geweer en veel ruimte, een spannend digitaal avontuur kunt beleven. Voor veel mensen een unieke ervaring. Een leuke activiteit voor zowel kinderen als volwassenen.


Outdoor Delft
Een vergelijkbare activiteit is te vinden bij Outdoor Delft. Hier schiet je alleen niet met een virtual reality geweer maar met een paintball geweer, luchtbuks of pijl en boog. Het outdoorcentrum biedt allerlei activiteiten in de natuur. Leuk voor bijvoorbeeld gezinnen, families of vriendengroepen.


Monkey Town
Voor de kleine bezoekers kan deze binnenspeeltuin een leuk uitje zijn. In Monkey Town kunnen kinderen glijden, klimmen, lasergamen en nog veel meer. Ook kan je er een 5D film kijken of een knikkerbaan bouwen.


Geniet van een film
Dankzij de Pathé bioscoop in het centrum van de stad, kan je ook een film gaan kijken. Zeker wanneer je Delft bezoekt tijdens een weekendje weg, kan een bioscoop bezoeken leuk zijn om bijvoorbeeld ’s avonds te gaan doen.


Maak een rondvaart
Over de verschillende grachten rond het centrum van de stad, kan mooi een rondvaart worden gemaakt. Het is een ontspannende activiteit en je kunt de stad even vanaf en andere kant zien. De rondvaartboten starten in het centrum.

delft-activiteiten-doen-rondvaart


Ga voor een prachtig uitzicht
De toren van de Nieuwe kerk is 110 meter hoog. Daarmee is het de op één na hoogste kerktoren van Nederland. Alleen de Dom in Utrecht is iets hoger. Je kunt de toren beklimmen en vervolgens beloond worden met een prachtig uitzicht over Delft en de omgeving.


Maak een stadwandeling met een gids
Vanaf het VVV punt worden stadswandelingen georganiseerd. Dankzij de rondleiding met een gids, krijg je een extra goed beeld van de stad. Ook kan je een route lopen zonder een gids, maar met een routekaartje.


Ontdek de bezienswaardigheden eens per fiets
Naast een wandeltour, kan je ook kiezen voor een rondleiding door het centrum per fiets. Want zoals je hebt kunnen zien, heeft Delft allerlei bezienswaardigheden. Per fiets kan je zoveel mogelijk zien tijdens je stedentrip. Via Bajabikes is dit eenvoudig te reserveren. Via de volgende link kom je op de website voor meer informatie: fietstours in het centrum van Delft.

 

De musea in Delft

Naast de bovengenoemde bezienswaardigheden, kun je ook cultuur snuiven in de verschillende musea die de stad rijk is. Je kunt bijvoorbeeld een bezoekje brengen aan:

Vermeer Centrum
Hier ontdek je alles over het leven van één van de beroemdste bewoners van Delft en kun je reproducties van het volledige oeuvre van de meester bewonderen.


Museum Prinsenhof
Het belangrijkste museum van de stad is Prinsenhof. In dit museum leer je alles over de geschiedenis en de kunst en cultuur van de Prinsenstad. Bijzonder detail is dat op deze plek Willem van Oranje in 1584 door Balthasar Gerards werd vermoord. In het museum vind je de kogelgaten van deze laffe daad nog in de muur.

delft-musea-bezoeken-info


Museumhuis van Meerten
Ook Lambert van Meerten was een fervent verzamelaar. Hij had zo’n grote collectie bouwfragmenten, Delfts aardewerk en meubilair opgebouwd, dat hij speciaal een huis liet bouwen voor zijn verzameling.


Museum Paul Tétar van Elven
In het voormalige woonhuis van deze negentiende eeuwse kunstenaar en kunstverzamelaar leer je alles over zijn leven en vind je alle objecten die hij gedurende zijn leven verzamelde. Ook kan je zijn werken, verschillende werken van andere kunstenaars, eigen werken, bijzonder porselein en antieke meubels bekijken. Het zestiende eeuwse huis ligt aan één van de mooiste grachten van de stad.

delft-uitjes-kunstmuseum


Tabaks Historisch Museum Delft
Benieuwd naar de geschiedenis van rookwaren? Dan kan je een bezoekje brengen aan dit museum. Je kunt het vinden in een voormalige sigarenwinkel in het centrum van de stad. Je kunt er een ruime verzameling van rookartikelen bekijken, van sigaren tot snuifdozen en van gereedschappen tot verpakkingen. Ook kan je er informatie vinden over de oudste sigarenfabriek van Nederland. Het museum is alleen op afspraak te bezoeken.


Royal Delft Museum

Delft staat uiteraard bekend om het Delfts Blauw. In een ver verleden had de stad meerdere fabrieken die het mooie porselein creëerden. Tegenwoordig is alleen Royal Delft nog over als fabriek van het blauw wit beschilderde aardewerk. De fabriek is geopend voor bezoekers. Je kunt er met eigen ogen zien hoe de sierlijke versieringen worden aangebracht. Ook kan je het bijbehorende museum bezoeken. Hier kan je van alles leren over het ontstaan en de geschiedenis van het Delfts Blauw.

delft-musea-toerisme


Het verborgen huis van Madame de Berry
Is dit een museum? Of een sprookje waar je in bent beland? Madame de Berry is het alter ego van Berry Visser. Visser is de oprichter van concertorganisator MOJO en bedacht onder andere ook het Lowlands festival. Het verborgen huis is gevestigd in zijn voormalige woonhuis en in het kantoor van MOJO. Treed hier binnen en je wordt ondergedompeld bizarre taferelen. Zitten daar nou 11 roze flamingo’s? Of zie je de Baron van Münchhausen? Met een koptelefoon op je hoofd, stap je in de droomwereld van Madame de Berry.


 

Medisch Farmaceutisch museum de Griffioen

Midden in het centrum kan je het kleine maar originele museum de Griffioen bezoeken. Een bonte verzameling van medische instrumenten die in het verleden werden gebruikt. Laat je verrassen door de voorwerpen en machines die vroeger werden gebruikt. Naast deze collectie, kan je er ook een een historische apotheek zien.

Let op: het kleine museum is alleen de eerste zondag van de maand geopend.

delft-wat-te-zien-centrum

 

De winkels in het centrum

Delft is een typisch stadje om leuke en bijzondere spullen te scoren. Op de Markt vind je diverse echte Hollandse toeristenzaakjes. Wil je een leuk aandenken aan de stad, dan kun je natuurlijk iets van Delfts Blauw kopen. Of een herinnering aan Vermeer. Er zijn namelijk verschillende toeristenwinkels in het centrum te vinden.

delft-wat-zien-toerisme

Maar ook voor de normale shopper is Delft een prima stad. Aan de rand van het historische centrum vind je het winkelcentrum Zuidpoort met een groot aantal bekende zaken, maar het is natuurlijk veel leuker om de kleine winkeltjes aan de pittoreske grachten te bekijken. Leuke straten zijn bijvoorbeeld de Oude en Nieuwe Langendijk en de Brabantse Turfmarkt.

 

Weekendje weg naar Delft met kinderen

De verschillende musea in Delft organiseren speurtochten of andere leuke activiteiten om het bezoek ook voor kinderen leuk te maken. Heel leuk tijdens een weekendje weg is een bezoek aan het Science Centre. Hier kunnen kinderen aan de slag als mini-ingenieur. Je kunt hier bijvoorbeeld een robot bouwen of een vogelhuisje ontwerpen. Je ziet er verder veel van het onderzoek waar de TU Delft aan werkt en de innovaties die hier uit voortkomen.

Een andere kidsproofactiviteit is een rondvaart over de Delftse Grachten. In de stad vind je ook verschillende natuur- en waterspeeltuinen en kinderboerderijen voor urenlang speel- en knuffelplezier. Op mooie dagen is een bezoek aan het natuur- en recreatiegebied De Delftse Hout een aanrader. Je kunt hier ook het duurzaamheidscentrum De Papaver bezoeken of het partycentrum Knus, dat gevestigd is in het oude botenhuis.

 

Ga ook eens de omgeving van Delft bezoeken

Door de centrale ligging is Delft de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan andere interessante plekken in de Randstad. Vanuit Delft ben je binnen een kwartier in Rotterdam of Den Haag. In een dik half uur ben je in Leiden en het sfeervolle Gouda. Mooie uitstapjes zijn ook een bezoek aan Kinderdijk of de Keukenhof die beiden op ongeveer een uurtje van de Prinsenstad ligt.

De directe omgeving van Delft is ideaal om te verkennen op de fiets. Je vindt in het gebied Midden-Delfland uitgestrekte polders waar koeien grazen en je weidevogels kunt spotten. De boeren in dit gebied doen er alles aan om dit oer-Hollandse landschap te conserveren.

 

 

Diverse hotels voor je weekendje weg

Ondanks dat Delft geen grote stad is, wordt de stad door veel toeristen bezocht. Dat is niet voor niks. Zoals je hebt kunnen lezen is een weekendje Delft dan ook echt een aanrader. Je vindt in deze stad ook een ruim aanbod overnachtingsmogelijkheden. We geven je hier een aantal tips voor leuke hotels in de stad.

1. Hotel de Plataan
Alle kamers in dit hotel zijn bijzonder. Ze zijn allemaal naar een bepaald thema gedecoreerd en ingericht. Het uitgangspunt is steeds een boom of een grote plant en de plek waar deze voorkomt. Je kunt zo bijvoorbeeld overnachten in een baobab kamer of de witte moerbeiboom kamer. Het hotel bevindt zich aan het lommerrijke Doelenplein waar je heerlijk onder de – hoe kan het ook anders – platanen op een terras kunt genieten van een hapje en een drankje.

2. Hotel Johannes Vermeer
Waar anders overnachten in de stad van Vermeer, dan in het hotel dat naar hem vernoemd is? In de lounge hangt een levensgrote replica van het beroemde schilderij ‘Meisje met de Parel’. Alle kamers hebben een mooi uitzicht op de grachten of op de bekende kerken van de stad. Op de begane grond van het hotel ligt de Brasserie ‘het straatje van Vermeer’, waar je kunt ontbijten, lunchen en borrelen.

3. Hampshire Hotel
Dit hotel ademt muziek. Dat zie je niet alleen terug in het interieur, zo staan er meerdere piano’s in het hotel. Ook treden er regelmatig leuke artiesten op in het hotel. Het muzikale thema is niet zomaar gekozen. De vader van de huidige eigenaars speelde al in de jaren vijftig met de formatie Flame in verschillende zalen in Nederland.

4. Best Western Museumhotels
Midden in het centrum vind je dit hotel, dat bestaat uit drie monumentale panden, het Museumhotel, de Residence en de Gallery. Zowel in de kamers als in de openbare ruimtes van het hotel vind je diverse kunstobjecten. De drie gebouwen zijn met elkaar verbonden en hebben een gezellige bar met uitzicht op de oudste en mooiste gracht van Delft: de Oude Delft.

5. Herberg de Vliegende Vos
Delftser dan zo kun je niet overnachten. Deze herberg is namelijk gevestigd in het geboortehuis van Johannes Vermeer. De ouders van de kleine Johannes hadden op deze plek al in de zeventiende eeuw een herberg. De Vliegende Vos beschikt over drie exclusieve hotelkamers en een 17e eeuws café-restaurant met een menukaart met gerechten die herinneren aan de Gouden Eeuw. Het hotel ligt op één van de mooiste plekjes midden in het historische centrum van Delft.

6. Hotel de Emmauspoort
Dit hotel is gevestigd in een historisch pand midden in het centrum van de stad, met uitzicht op het meest gefotografeerde plekje van de stad. Je kunt er overnachten in een gewone kamer, of in een appartement. Maar het hotel beschikt ook over authentieke woonwagens. Het hotel is ‘oudhollands gezellig’ ingericht.

7. Buitengoed de Uylenburg
Overnacht je liever niet midden in de stad, dan kun je kiezen voor een overnachting op Buitengoed de Uylenburg. Dit hotel ligt tussen de weilanden van het natuurgebied het Bieslande Bos, op zo’n twee kilometer afstand van het centrum van de stad. De kamers op de begane grond van het hotel hebben allemaal een privéterras met uitzicht op de weilanden. Het ontbijt kun je nuttigen in de boerenkeuken van het hotel. Op het terrein kun je ook overnachten in de totaal verbouwde oldtimer trailer die van alle gemakken is voorzien, waaronder een airco, vloerverwarming en een klein keukentje.

 

Bijzonder overnachten in Delft

Wil je ergens anders overnachten dan in een hotel, ook dat kan in de Prinsenstad. Zo kun je bijvoorbeeld slapen op woonboot ‘de Reuzenkrokodil’. Ook leuk is het schattige kleurige Vermeerhuisje, een B&B in de stijl van de schilder en andere aparte kunst. Een andere aparte B&B is gevestigd in een voormalige duiventil. In Vakantiepark De Delftse Hout kun je overnachten in verschillende bijzondere accommodaties, zoals een volledig ingerichte houten iglo, een grasdakbungalow of een grashut.

 

Boek eenvoudig een hotelkamer via de onderstaande kaart

Via de onderstaande kaart van Booking.com kan je alvast eenvoudig een Amsterdams hotel voor je stedentrip boeken. Vul de gewenste datum en locatie in en ontdek in welke hotels tijdens jullie weekend nog hotelkamers te boeken zijn.

 

Meer toeristische informatie bij het VVV

Voor nog meer inspiratie kan je ook terecht bij de VVV vestiging in het centrum van de stad. Ook hier vind je handige toeristische inspiratie over het centrum, bezienswaardigheden, hotels, evenementen en activiteiten die kan gaan doen. Maar daarnaast ook plattegronden, fietsroutes, entreekaartjes en nog van alles meer. Ook kan je er een paar uur je bagage achterlaten wanneer je de stad in gaat. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je nog niet naar je geboekte hotelkamer kunt.

Adres:
Kerkstraat 3
2611GX Delft

beestenmarkt-delft-info

 

Meer toeristische informatie over de provincie vind je via de volgende link op onze pagina over: bezienswaardigheden in Zuid Holland.

Via het hoofdmenu vind je allerlei andere toeristische informatie. Of neem via onze de volgende twee links eens een kijkje op onze pagina’s over: Zuid Hollandse campings en de diverse vakantieparken in Zuid Holland.

 

Ontdek de beste hotel aanbiedingen op HotelSpecials.nl

© 2024 Nederland Ontdekker.nl