vakantiepark-duinen-strand-holland

 

Er wordt gelukkig tegenwoordig steeds meer rekening gehouden met mensen met een beperking. Ook in de reisbranche neemt de aandacht toe. Een positieve ontwikkeling waardoor de drempel op vakantie te gaan, steeds wat lager kan worden. Ook Nederlandse vakantieparken bieden steeds meer aanpassingen in de parken en zelfs speciale vakantiewoningen voor mensen met een beperking.
In dit artikel vind je handige informatie zodat je een beter beeld krijgt van de mogelijkheden in Nederland.

De verschillende vakantiepark ketens in Nederland bieden de volgende mogelijkheden:

CenterParcs
Deze bekende aanbieder geeft weinig specifieke informatie over voorzieningen voor mindervaliden of mensen met een specifieke beperking. Wel is bekend dat er de openbare faciliteiten op de parken, toegankelijk zijn voor mindervaliden. Dus ook met bijvoorbeeld een rolstoel, rollator of scootmobiel.

Verder hebben bepaalde CenterParcs parken enkele accommodaties die geschikt zijn voor mensen met een lichamelijk beperking. Daarbij gaat het om de volgende parken:

• De Eemhof
• Port Zélande
• Park Zandvoort
• Erperheide (BE)
• Terhills Resort (BE)
• Park Allgäu (D)
• Bispinger Heide (D)
• Park Bostalsee (D)
• Park Hochsauerland (D)

 

vakantieparken-nederland-mindervaliden


Landal GreenParks
Ook de bekende en grote keten Landal GreenParks heeft oog voor mensen met een beperking. Zo zijn bijvoorbeeld de volgende extra zorgvoorzieningen getroffen:

Vakantiehuizen voor slechtzienden: een Landal bungalowpark in Gelderland en Limburg heeft zelfs vakantiehuizen voor slechtzienden en blinden. De bungalow hebben voorzieningen zoals: aangepast verlichting, aangepaste apparaten, grote televisie met gesproken ondertiteling, voorzieningen voor een blindengeleidehond en een inrichting met contrastkleuren. Ook de openbare gebouwen van de twee parken zijn zoveel mogelijk geschikt gemaakt voor slechtzienden en blinden. Via de volgende link vind je de aangepaste woningen van Landal: vakantiewoningen voor slechtzienden.

Glutenallergie: de meeste restaurants van Landal GreenParks bieden ook gerechten voor mensen met een glutenallergie. Ook zijn er in de supermarkten van de parken, steeds meer glutenvrije producten te koop.

Vakantiehuizen voor longpatiënten: verdeeld over de diverse Landal vakantieparken, zijn er 18 vakantiehuizen geschikt gemaakt voor mensen met een aandoening aan de longen. Daarbij kan worden gedacht aan bijvoorbeeld Astma of COPD.
Bij de inrichting is zoveel mogelijk rekening geprobeerd om het ontstaan van stof en huisstofmijt te voorkomen. Zoals bijvoorbeeld leren meubels, een gladde vloer, geschikte gordijnen, geen openhaard en extra inzet bij de schoonmaak. Bij en geschikt maken voor longpatiënten, is samengewerkt met het Longfonds. Deze accommodaties zijn te vinden via de volgende link: vakantiehuizen voor longpatienten.

Nierdialyse: ook voor nierpatiënten moet een vakantie gewoon leuk en praktisch zijn. Bij acht Nederlandse Landal parken is een nierdialyse vlakbij het park mogelijk. De parken liggen namelijk vlakbij een ziekenhuis of dialysecentrum. Het Drentse park Orveltermarke heeft zelfs een eigen Dialysecentrum. Via de volgende link vind je meer informatie op de website van Landal: Nierdialyse Landal parken.

vakantieparken-drenthe-overijssel

 

Vakantiehuizen voor slechthorenden: zelfs voor mensen die slecht kunnen horen, zijn er speciale vakantiewoningen bij de Landal GreenParks parken. Het gaat om twee bungalows op de parken Landal Rabbit Hill en Landal Heihaas op de Veluwe. Er zijn handige aanpassingen doorgevoerd zodat ook mensen met een gehoorbeperking een ontspannen vakantie kunnen ervaren. Er zijn voorzieningen zoals een ringleiding voor weergave van radio-, dvd- en tv-geluid en een speciale rookmelder, wekker en Wii spelcomputer. Via de volgende link kom je rechtstreeks op de website over de speciale bungalows: Landal bungalows voor slechthorenden.

Vakantiehuizen voor mindervaliden: Landal heeft een ruim aanbod van aangepaste bungalows. Voor extra duidelijkheid zijn de speciale zorg vakantiehuizen verdeeld in drie categorieën:

– Breed toegankelijk: geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Bijvoorbeeld wanneer loopkrukken of een rollator wordt gebruikt. De badkamer is op de begane grond en gelijkvloers.

– Extra toegankelijk: rolstoeltoegankelijk en extra zorghulpmiddelen zoals een verhoogd toilet en wandbeugels.

– Speciaal toegankelijk: deze woningen bieden de meeste aanpassingen. Naast de goede toegankelijkheid zijn er ook aanpassingen zoals diverse zorghulpmiddelen, een onderrijdbaar aanrecht, een hoog/laag bed en voorzieningen voor een scootmobiel.


 

Roompot
Deze keten heeft zelfs een apart onderdeel dat zich bezig houdt met zorgvakanties. Het bedrijfsonderdeel werkt samen met (para)medische instellingen om zo een fijne vakantie te kunnen bieden voor mensen met een zorgbehoefte. Dit is terug te zien in onder andere de volgende mogelijkheden:

• Strandrolstoel: er kan een elektrische terrein-rolstoel worden gehuurd waarmee de gebruiker geheel zelfstandig kan genieten van de natuur. Rijd bijvoorbeeld ongestoord over het strand, door duinen of bossen.

•  Dialysepunt: vakantiepark Noordzee Résidence De Banjaard heeft zelfs een eigen Dialyse centrum. Een uitkomst voor dialysepatiënten die hierdoor niet naar het ziekenhuis hoeven tijdens hun vakantie. Het vakantie dialysecentrum werkt in samenwerking met verschillende ziekenhuizen.

•  Kuuroord: mensen met bijvoorbeeld Reuma, Artritis, Artrose, ziekte van Bechterew en Fibromyalgie kan het warme water van een natuurlijke warmwaterbron heilzaam werken. Op vakantiepark Klein Vink ligt kuuroord Thermaalbad Arcen. Hier kan je baden in thermaalwater uit een 892 meter diepe bron.

•  Bungalows voor mindervaliden: de meeste Roompot parken beiden vakantieaccommodaties die extra goed toegankelijk zijn. Of de bungalow ook voor u geschikt is, kan worden bepaald aan de hand van een checklist dat per vakantiehuis is opgesteld.

•  Zorghulpmiddelen: tijdens het verblijf kunnen zorghulpmiddelen geleend worden. Dit is mogelijk op alle Roompot parken doordat de zorghulpmiddelen bezorgd worden door een landelijke leverancier. De hulpmiddelen zullen bij aankomst al klaar staan. Zo kunt u bijvoorbeeld een hoog/laagbed, toiletstoel of een douchestoel huren.


 

Europarcs
Net als de meeste grote ketens, heeft ook EuroParcs diverse aangepaste vakantiewoningen voor mensen met een beperking. Voor gehandicapten is op Resort Brunssummerheide een vakantiehuis met extra veel aanpassingen. Zo is er een aangepaste badkamer met onder andere een douchebrancard, twee extra badkamers en is ook een hulphond in de speciale bungalow welkom.

vakantieparken-nederland-beperking-info

 

Verder hebben bijna alle EuroParcs bungalowparken, woningen die gedeeltelijk geschikt zijn voor mindervaliden. De bungalows zijn toegankelijk met een rollator of rolstoel en hebben aanpassingen zoals een gelijkvloerse badkamer. Ook zijn er enkele vakantiehuizen met een douchestoel, wandbeugels en twee hoog-laagbedden. In combinatie met eigen zorghulpmiddelen, kan een vakantie toch weer goed mogelijk worden, ondanks een beperking.

Welk park een aangepaste woning heeft, kan worden bekeken bij het overzicht van accommodaties per park. Via de volgende link kom je op de website van: EuroParcs.


 

RCN vakantieparken
Verdeeld door Nederland heeft RCN 18 vakantieparken en campings. Ook deze keten heeft enkele voorzieningen voor mindervaliden. Zo kan je kiezen voor een vakantie in een rolstoeltoegankelijke bungalow. De accommodaties hebben aanpassingen zoals een onderrijdbaar keukenblok, ruim interieur en zorghulpmiddelen zoals een douchestoel en wandbeugels.
Ook is thuiszorg op de parken mogelijk dankzij een samenwerking met het bemiddelingsbureau Zorgsam.


 

Molecaten
Ook op een gedeelte van de vakantieparken en campings van de Molecaten keten kan je goed terecht als mindervalide. Zo hebben sommige campings een sanitairgebouw voor mindervaliden.

Ook kan je op sommige parken overnachten in een MiVa vakantiebungalow. Een mindervaliden huisje dat rolstoeltoegankelijk is. Zo zijn alle deuren extra breed, een badkamer met hulpmiddelen zoals wandbeugels en een douchestoel, twee hoog-laag bedden en een parkeerplaats bij het mindervaliden huisje. Per park kan je bij het accommodatie overzicht zien of er een aangepast huisje is.

welk-vakantiepark-mindervaliden-tips

 

Groepsaccommodaties voor zorggroepen

Zoals je kunt zien, zijn er vele mogelijkheden op een leuke vakantie te gaan beleven in een vakantiepark. Ook met een lichamelijk beperking of zelfs als gehandicapte. Maar je kunt ook kiezen voor een groep accommodatie. Een goede optie voor bijvoorbeeld een organisatie die vakantie aanbiedt voor menen met een lichamelijk beperking.
Benieuwd naar de mogelijkheden voor een zorggroep? Via de volgende link kom je rechtstreeks op de website van één van de grote aanbieders van groepsverblijven in Nederland: groepsaccommodaties voor zorggroepen.

 

Vakantie organisaties voor mensen met een lichamelijke beperking

Ben je alleen of wil je je partner of ouders ontzien? Dan kan je ook kiezen voor een speciale vakantie voor mensen met een lichamelijke beperking. Dit kan je reserveren via speciale vakantie aanbieders die hier in gespecialiseerd zijn. Nederland telt meerdere van deze organisaties. Hierdoor heb je een fijne keuze uit bestemmingen.

Een extra voordeel is de gezelligheid. Doordat je met een groep mensen op vakantie gaat, ontstaat er vaak extra gezelligheid. Ook kan het fijn zijn om eens onder andere mensen met een lichamelijke beperking te zijn. Het uitwisselen van ervaringen kan fijn zijn.

Tijdens de reis zullen er meerdere begeleiders mee gaan met een ruime ervaring in de zorg. Dit geeft een vertrouwd gevoel, Zowel bij de mindervalide als de naasten. Ook voor hen kan een zorgvakantie fijn zijn doordat ze even worden ontzien van de mantelzorg.

vakantiehuizen-mindervaliden-beperking-info

 

Voorbeelden van Nederlandse aanbieders van zorgvakanties zijn:

• Stichting Buitenhof
• Handicamp Outdoor
• SET Reizen
• de Wielewaal
• De Zonnebloem (vaarvakanties)
• SailWise (watersportvakanties)
• MundoRado Reizen
• Stichting Samen Ontspannen (wintersportvakanties)

 

Handige zorghulpmiddelen voor tijdens je vakantie

Een vakantie voor iemand met een lichamelijke beperking zal meestal geboekt worden in een accommodatie die al geschikt is. Maar vaak zijn er toch wel enkele puntjes die niet helemaal praktisch blijken te zijn. Of bijvoorbeeld ongemakken buiten de accommodatie op het omliggende vakantiepark of de camping. Om dergelijk ongemak voor te zijn, kan het handig zijn om zelf enkele zorghulpmiddelen mee te nemen. Daarbij kan je denken aan bijvoorbeeld:

• drempelhulp of een inklapbare drempelplaat
• inklapbare toiletstoel
• inklapbare douchestoel
• bedsteun
• opvouwbare rollator
• transferhulpmiddelen

 

Vakanties voor (alleenstaande) ouderen

Ook voor ouderen kan een vakantie nog heerlijk zijn. Voor alleenstaande ouderen of mensen met een beperking hoeft dit geen probleem te zijn. Er zijn namelijk meerdere Nederlandse organisaties die zich richten op van verzorgen van vakanties voor senioren. Dergelijke groepsreizen zorgen voor meer gezelligheid en een fijne zorgondersteuning.

Meestal worden de vakanties verdeeld per doelgroep. Hierdoor zal bijvoorbeeld een vrij vitale 65 plusser zich niet hoeven aan te passen aan iemand die intensieve zorg nodig heeft. Vakanties worden aangeboden voor onder andere de volgende doelgroepen:

• zelfredzame 65-plussers

• ouderen met een lichte zorgvraag

• ouderen met een intensieve zorgvraag

• ouderen met (beginnende) dementie

Geniet bijvoorbeeld van een ouderen vakantie op de mooie Veluwe, het Drents-Friese Wold, Brabant, Vlieland, de Achterhoek of de Noordzee kust. Maar niet alleen ons mooie Nederland, ook het buitenland is nog steeds mogelijk als vakantiebestemming voor senioren. Zelfs wanneer men slecht ter been is.

Zoals je hebt kunnen zien is gelukkig voor bijna alle mensen nog een vakantie mogelijk. Hopelijk hebben we je een goede inspiratie kunnen geven en kan er worden genoten van een mooie vakantie. Ook kan je kiezen voor alleen een weekendje weg. Bijvoorbeeld in de vorm van een stedentrip naar één van de leuke Nederlandse steden.

© 2024 Nederland Ontdekker.nl